http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/100924136Procitah, pa reko da podijelim, a ujedno i zanimljiva pomisao...
Citiraj:
Nakon Drugog svjetskog rata u Poljskoj je živjelo oko 350.000 Jevreja, što je tek deset posto jevrejske populacije od prije rata.
Godinama poslije su se iseljavali, a oni koji su ipak odlučili ostati svoje porijeklo su krili čak i od vlastite djece.
Tako je formirana kultura antisemita i mržnje.
Kad je Ola kući donijela dokumente koji potvrđuju njeno otkriće, Pawel je potrčao roditeljima i oni su mu otkrili porodičnu tajnu.
"Bio sam 100-postotni nacionalista. Sve se vrtilo oko bijelačke nadmoći i ja sam bio uvjeren da Poljska treba biti samo zemlja Poljaka. Jevreji su bili najveće zlo na svijetu. U Poljskoj smo tako razmišljali u to vrijeme. Sve što je dolazilo od Jevreja smatrano je pogrešnim", ispričao je Pawel.
"Emocije... Teško je opisati kako sam se osjećao kad sam saznao da sam Jevrej... Isprva sam mislio kako ću to reći ljudima. Šta ću reći svojim prijateljima? Hoću li im priznati ili ne? Bio sam ljut, tužan, preplašen, nesiguran", prisjetio se Poljak
Crnjak zesci, ali

Sta bi vi da vam se otkriju ociti dokazi da ste u stvari pripadnik naroda ili grupe ljudi koju inace ne mozete smisliti i imate bas najgore misljenje o istima? Posto je i nase podrucje imalo svoje turbulentne periode, te s tim povoljne i nepovoljne "kvalifikacije", koje su garant nekog i dovele do slicnih postupaka, kao i ove roditelje iz teksta, nije nemoguce da i kod nas ima slucajeva....
Posto me istorija dosta zanima, naletio sam na par mjesta npr. podatak da su se nakon odlaska Turaka iz Srbije i loseg stanja za muslimane koji nisu otisli s njima, neke familije krstile, a neke posle proglasavati Ciganima da bi sacuvali zivote, kucu i sl i tako opstale....Takodje u ovim zadnjim "desavanjima", ima ljudi koji su se "presaltali" u domaci tim, kako kod nas , tako i po Hrvatskoj....