banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 02:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sta bi uradio/la da "skontas" da si u stvari ......
1. "Presaltao" bih se nazad 7%  7%  [ 1 ]
2. Nista, dobro sam se "primio" i super mi je ovako 21%  21%  [ 3 ]
3. Izvrsio bih harakiri od sramote 7%  7%  [ 1 ]
4. Nebitna stvar, ionako nisam neki veliki ..... 64%  64%  [ 9 ]
Ukupno glasova : 14
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Sep 2010, 21:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/100924136

Procitah, pa reko da podijelim, a ujedno i zanimljiva pomisao...

Citiraj:
Nakon Drugog svjetskog rata u Poljskoj je živjelo oko 350.000 Jevreja, što je tek deset posto jevrejske populacije od prije rata.

Godinama poslije su se iseljavali, a oni koji su ipak odlučili ostati svoje porijeklo su krili čak i od vlastite djece.

Tako je formirana kultura antisemita i mržnje.

Kad je Ola kući donijela dokumente koji potvrđuju njeno otkriće, Pawel je potrčao roditeljima i oni su mu otkrili porodičnu tajnu.

"Bio sam 100-postotni nacionalista. Sve se vrtilo oko bijelačke nadmoći i ja sam bio uvjeren da Poljska treba biti samo zemlja Poljaka. Jevreji su bili najveće zlo na svijetu. U Poljskoj smo tako razmišljali u to vrijeme. Sve što je dolazilo od Jevreja smatrano je pogrešnim", ispričao je Pawel.

"Emocije... Teško je opisati kako sam se osjećao kad sam saznao da sam Jevrej... Isprva sam mislio kako ću to reći ljudima. Šta ću reći svojim prijateljima? Hoću li im priznati ili ne? Bio sam ljut, tužan, preplašen, nesiguran", prisjetio se Poljak

Crnjak zesci, ali :lol: Sta bi vi da vam se otkriju ociti dokazi da ste u stvari pripadnik naroda ili grupe ljudi koju inace ne mozete smisliti i imate bas najgore misljenje o istima? Posto je i nase podrucje imalo svoje turbulentne periode, te s tim povoljne i nepovoljne "kvalifikacije", koje su garant nekog i dovele do slicnih postupaka, kao i ove roditelje iz teksta, nije nemoguce da i kod nas ima slucajeva....
Posto me istorija dosta zanima, naletio sam na par mjesta npr. podatak da su se nakon odlaska Turaka iz Srbije i loseg stanja za muslimane koji nisu otisli s njima, neke familije krstile, a neke posle proglasavati Ciganima da bi sacuvali zivote, kucu i sl i tako opstale....Takodje u ovim zadnjim "desavanjima", ima ljudi koji su se "presaltali" u domaci tim, kako kod nas , tako i po Hrvatskoj....

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Heheh, ja bih dobro prosao u svakom slucaju jer ne postoji narod koji mrzim, samo pojedinci.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 21:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Ako je trebalo da osjećam pripadnost određenoj društvenoj grupi, nažalost, to mi je potpuno promaklo.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 00:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Kada su se u BiH počele buditi nacionalne strasti, tada sam doživio jedan šok. Rekli su mi da sam Srbin, niti Bosanac niti Jugosloven. Moj deda je bio obožavalac jugoslovenskog sporta i strastveni komunista, on je volio da mi priča o Jugoslaviji, pa mi je napunio glavu tim glupostima.

Jednostavno djetetu od 7 godina to je bilo poprilično čudno putovanje. Bilo je bukvalno pitanje, ko su do vraga sad pa Srbi?

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 06:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Zeznuta stvar, zato treba biti dobar čovjek i nećeš pogriješiti nikad. Mislim da ne treba kriti ko si i šta si bar ne od svojih, a ako si životno ugrožen od strane drugih onda je normalno da ćeš prećutati kome pripadaš. Ja sam od malena znao da sam Srbin, tako da nisam imao tih problema sa identitetom, slava se redovno praznovala i srpsko ime se uvijek spominjalo, i učilo se od starijih ko su mi bili pretci.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 08:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Podsjeti me priča na The Believer film ----> klik - Film o židovu Danny Balint-u koji postaje neonacista...

(...a imamo i mi neke slične priče u vezi sa nacionalnim identitetom, recimo "Nož"...)

(Uglavnom, meni se ništa slično ne može desiti. Ne mogu, ma koliko se trudila, da zamislim takvu situaciju.. Ne ide...)

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 09:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
osamstotinazena je napisao:
(Uglavnom, meni se ništa slično ne može desiti. Ne mogu, ma koliko se trudila, da zamislim takvu situaciju.. Ne ide...)

viewtopic.php?f=30&t=18299&start=18240

:confused2: :-&

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 09:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Ne boj se Rose, čuvaćemo te kao zjenicu oka. :cat:

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 09:28 
Ima i onaj film kad naci generala "pretvore" u zidova da bude tajni agent, a on onda zavoli jevreje i bla bla...

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 09:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Unbeliever je napisao:
Ne boj se Rose, čuvaćemo te kao zjenicu oka. :cat:

Ja se bojim samo Boga.

Citiraj:
Posto je i nase podrucje imalo svoje turbulentne periode, te s tim povoljne i nepovoljne "kvalifikacije", koje su garant nekog i dovele do slicnih postupaka, kao i ove roditelje iz teksta, nije nemoguce da i kod nas ima slucajeva....

Ne bih nista. Ne furam se na nacionalizme, na fasizam pogotovo. Sasvim mi je svejedno.

p.s. Islam bi i dalje bio MOJ izbor.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 10:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
U (s)Hitlerovom wermachtu bilo je dobar omjer što ''čistokrvnih'' njemaca što slovena što samih jevreja ( http://www.kansaspress.ku.edu/righit.html ).
U rodoslovu engleske kraljevske porodice, između ostalog, postoje i AFRIČKI, KINESKI, ARAPSKI, MONGOLSKI I JAPANSKI korijeni.
Rasistički nastrojena bjelkinja sa juga Amerike, spozna da su joj pradjed ili prabaka bili crnci.
Sin crnca i Irkinje, povrijeđen rasizmom tokom svoga odrastanja, molio je Boga da se pretvori u bijelca, I S VREMENOM... ( http://www.vecernji.hr/vijesti/pokopi-clanak-5547 )
Normalno, napredno dijete koje živi u Hrvatskoj biva tučeno od svojih vršnjaka jer mu je majka Srpkinja.

Čovjek je čovjek, a to što su ljudi bolesno iskompleksirani njihov je problem.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 10:16 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Počeo je rat....Svi su odjednom Hrvati,Muslimani (tad nije bilo Bošnjaka),Srbi......Ja Jugosloven.Prave neki popis među školskom djecom,kažu nema Jugoslovena... :? Šta sam onda koji qrac ja?Pitam ja mamu.Kaže mama da mi je tata Srbin,a ona je Hrvatica....Opet mi ništa nije jasno...Rat se zahuktavao,a konstantno pljuvanje sa HTV učinilo je da se opredjelim.
Ne mrzim nijednu etničku ili vjersku grupu niti smatram da su drugačiji od mene....Znam par momaka i djevojaka čiji su se roditelji pokrstili za vrijeme rata i promjenili imena u srpska...Smiješno mi ih je gledati kako srbuju...Pitam se znaju li njihova djeca da si im se djedovi i babe zvali Muharemi,Azre,Smaili i sl......bi li i onda srbovali?

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 10:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Zoka, sad me posjeti kako sam se ja najstrasnije izbila kada na moje ponosno - Bosanka!! rekose da nema tog nacionaliteta :lol: Trci na govornicu, zovi starce da ti kazu sta si.. I rekose da sam Jugoslovneka :D

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 10:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Počeo je rat....Svi su odjednom Hrvati,Muslimani (tad nije bilo Bošnjaka),Srbi......Ja Jugosloven.Prave neki popis među školskom djecom,kažu nema Jugoslovena... :? Šta sam onda koji qrac ja?Pitam ja mamu.Kaže mama da mi je tata Srbin,a ona je Hrvatica....Opet mi ništa nije jasno...Rat se zahuktavao,a konstantno pljuvanje sa HTV učinilo je da se opredjelim.
Ne mrzim nijednu etničku ili vjersku grupu niti smatram da su drugačiji od mene....Znam par momaka i djevojaka čiji su se roditelji pokrstili za vrijeme rata i promjenili imena u srpska...Smiješno mi ih je gledati kako srbuju...Pitam se znaju li njihova djeca da si im se djedovi i babe zvali Muharemi,Azre,Smaili i sl......bi li i onda srbovali?

U vezi zadnje recenice, poznato je i meni par nekih presaltavanja, sto tamo, sto ovamo, i jasno mi je da smo mi takvi kao narod, kao sto su najveci komunisti danas najvece hodze ili pravoslavci, staro se porice, zatire i mrzi, a samo novo je pravi put i istina, samoubijedjivanje,sta li... Kontradikcija samo nastaje u sledecem narastaju, za koje zaista moze biti sok i trauma ako sazna, jer vecinom velicanje "novog" (vjere,ubijedjenja), kod nas ide ruku pod ruku s blacenjem i nipodistavanjem starog...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 13:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

To je sve dokaz kako je na ovim prostorima život nemoguć i da bi samo Bog mogao popraviti stvari.
Svakih 40-50 godina novi rat, novo sranje, novi problemi, repriza praroditeljskih sukoba, a život teče dalje... :(

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 18:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2009, 11:23
Japanese_rose je napisao:
osamstotinazena je napisao:

viewtopic.php?f=30&t=18299&start=18240

:confused2: :-&

Šta nije jasno? Nije provokacija nego ozbiljno pitanje...

@topic:

Ovo me podsjeti na nešto što je bilo aktuelno kad je Željko Komćiš izabran za hrvatskog tročlanog čuda. Išlo je ovako mislim:

Šta je jedino hrvatsko što Željko Komšić ima u sebi?

Metak.

Čudna situacija jako. Mislim da bih nastavio tamo gdje sam stao, da se ništa ne bi promjenilo ali naglasak je na ovo "mislim" tako da nisam siguran šta bi se zaista desilo, čudno jako.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2010, 13:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Što mi je nešto žao nacionaliste kad skontaju da su ono što nisu. :)
Ne vidim razlog zašto bih se prešaltavala? :) Ostala bih ono što jesam i dobila još jedan identitet, još jednu istoriju itd. koju bih privoljela kao onu prvu, zašto da ne? :D Postala bih multietnička i multinacionalna. :)
Uskraćena? Ne, nikako!
To je baš cool!

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2010, 19:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Može se biti nacionalist, rasist, fašist, srbomrzac, svakojaki hejter i slično ali zasigurno se nikome nije isplatilo biti antisemita.
Ja znam ko sam i šta sam, po nacionalnosti Srbin a ovako jedna obična ameba koja ništa ne može promijeniti, šutim i trpim do nekih boljih vremena.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2010, 19:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Kod mene se ništa ne bi promijenilo - i dalje bih bio mali, mali Zemljanin koji za života vjerovatno neće upoznati nikoga od naših svemirskih susjeda (a uvjeren je da su tamo negdje), jer je svemir taaaakooo veeeeliiiiik, a mi taaaaakoooo maaaaaliiiii...

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2010, 20:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Lako je meni za vas, jer ni sam nisam daleko... ne vjerujem da bi me to nesto puno pomelo i promijenilo, jer nit koga nesto mrzim kolektivno, nit svoje smatram za nesto Uber ostalih "pasmina", jer sam uvjerenja da smo svi tu negdje, kako kazu u "10 deka" isti.... al sta cemo za ove druge,a ima ih ovda.... mens cini da zaobilaze i pomisao, a kamo li da se stvarno zamisle i napisu iskreno nesto na ovu temu :confused2:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]