banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 00:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Avg 2010, 11:43 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Bogatstvo ostavio dobrotvornom fondu

BERLIN - Gec Verner, vlasnik njemačkog lanca drogerija DM, prebacio je cjelokupan udio u vlasništvu ove kompanije jednom dobrotvornom fondu.

Kako je objavio sam Verner, koji se pridržava američke izreke da "nije sramota postati bogat, ali je sramota umrijeti bogat", njegovih sedmoro djece tako neće biti nasljednici imovine vrijedne više od jednu milijardu evra.

Svojoj djeci je obezbijedio kvalitetno obrazovanje jer, kako je naveo, djeca imaju pravo na dobar start u životu, ali ne i na to da roditelji osiguraju doživotno blagostanje njima i njihovim potomcima.

Verner je 1973. osnovao lanac drogerija i time potpuno promijenio sistem prodaje kozmetičkih i hemijskih proizvoda, pretvarajući drogerije u male samoposluge i time znatno snižavajući cijene.

Nedavno su američki milijarderi Voren Bafet i Bil Gejts i njemačkim "kolegama" uputili poziv da najmanje polovinu vlasništva poklone dobrotvornim organizacijama. Međutim, odjeka nije bilo, a većina bogataša je navela da za tim nema potrebe, jer ionako već poklanjaju znatne sume za dobrotvorne svrhe.

Vlasnik DM drogerija Verner kao poslodavac već decenijama slovi kao "neobičan". Zaposleni u poslovnicama imaju pravo da ako žele sami odrede asortiman, umjesto o "personalnim troškovima" u firmi govori o "kreativnim troškovima", a pripravnike koji u DM-u izučavaju zanat šalje u pozorišne radionice da bi podstakao razvoj ličnosti.

Verner, koji je i profesor menadžmenta na Institutu za tehnologiju u Karlsrueu, nedavno je kao koautor objavio knjigu "1.000 evra za svakoga" u kojoj se zalaže za to da svaki građanin dobija osnovni prihod od 1.000 evra, jer to doprinosi oslobađanju čovjeka.

Sistem socijalne pomoći u Njemačkoj, koji je na snagu stupio prije pet godina stapanjem pomoći za dugoročno nezaposlene i pomoći za siromašne, Verner naziva "zatvorom sa spavanjem kod kuće". Taj sistem, smatra vlasnik DM drogerija, znači kršenje ljudskih prava i nepoštovanje nekoliko paragrafa njemačkog ustava.

Verner je ubijeđen da će i ove njegove ideje jednog dana biti isto tako uspješne kao i kompanija DM, jer "ništa nije tako moćno kao neka ideja za koju je došao pravi trenutak".

Duhovnost
Po ubjeđenju je inače antropozof, sljedbenik učenja Rudolfa Štajnera; svijet nastoji da gleda duhovnim očima i opšti sa višim svjetovima, njegovi učenici izvode "Fausta", javno se bori za garantovani osnovni prihod, a na kesama njegovih prodavnica piše: "Ovdje sam čovjek, ovdje smijem da budem".

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 14:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Pa dobro, sigurno i djeca imaju neku sicu od dionica u tom DM ili u nekoj od firmi usko vezanih za DM.
Mala reklama...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 15:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2010, 14:03
poklanjaju u dobrotvorne svhe jer ih grize savjest govna jedna pogana ... u africi neko nema za mrvicu hljeba i kap vode a neko gradi palate .... jedino mogu biti cudovista bez savjesti i uzivati u svome boastvu sto ne bi dobro proslo kod obicnih ljudi pa zato oni kao nesto "daju" u "dobrotvorne svrhe" ... sto ne naprave 100 000 kuca za siromasne ... sve neke sume idu u neke fondacije ovo ono ... imam osjecaj da te pare nikada ne vide siromasne nego se koriste samo za moralno uzdizanje bogatih govana ... sve bi ja njih u afriku i da zive sedam dana od tri kriske hljeba i jedne case vode ...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 17:37 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ko će znati šta stoji iza ovakve odluke, možda se samo vodi nekim trendom, možda je gotivan čovaa, a možda ga i peče savjest jer je bio zao. U pirncipu ,odobravam njegov postupak, i ja bih uradio tako nešto da imam love kao on, samo to se neće nikad desiti :)

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 18:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ama ljudi, on se odrekao samo svojih dionica u firmi... A kako biva i djeca obicno imaju pozamasnu kolicinu dionica i/ili rukovodece masno placene pozicije i/ili firme koje imaju eskluzivne ugovore sa tom firmom...

A pare svakako ne moze u grob ponijeti...

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 19 Avg 2010, 18:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 18:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
pa jeste
ne moramo sve posmatrati cinicki mada ni sama nemam puno povjerenja u te razne dobrotvorne organizacije, i vise cijenim neposredni angazman
ne navodi se ni ime tog fonda

takodje
istina je da sam, nakon sto sam ovo procitala, pozeljela da odem u DM, da kupim nesto

meni su najsjajniji momenti u clanku (pored "sumnjivog" poklanjanja dobrotvornom fondu):
-vizija da bi trebalo da svako dobija po 1 000, 00 EUR mjesecno cime bi se "covjek oslobodio"
s tim da mislim da je cifra nerealna, cak i za jednu Njemacku
-slanje pripravnika u pozorisne radionice
-stav o vaspitavanju djece (ulozio sam u obrazovanje, i sad neka se snalaze sami)

Ovo je POST.

Poslednji put menjao skitnica dana 19 Avg 2010, 18:24, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 18:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Maks je napisao:
poklanjaju u dobrotvorne svhe jer ih grize savjest govna jedna pogana ... u africi neko nema za mrvicu hljeba i kap vode a neko gradi palate .... jedino mogu biti cudovista bez savjesti i uzivati u svome boastvu sto ne bi dobro proslo kod obicnih ljudi pa zato oni kao nesto "daju" u "dobrotvorne svrhe" ... sto ne naprave 100 000 kuca za siromasne ... sve neke sume idu u neke fondacije ovo ono ... imam osjecaj da te pare nikada ne vide siromasne nego se koriste samo za moralno uzdizanje bogatih govana ... sve bi ja njih u afriku i da zive sedam dana od tri kriske hljeba i jedne case vode ...

Hajde sada, molim te, još reci i da ti nikada ne bi bio takav kakvim ih opisuješ, da si na njihovom mjestu.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 18:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nije cinicki uopste, to je realnost.

1. Pripravnici sa 15 godina su u 95plus% slucajeva rekli zbogom skoli.
2. 1000 evra je mac sa dvije ostrice, duga prica uglavnom...
3. Djeca i snalazenje, mislim da sam obrazlozio neke odnose
4. Pozeljela si otici u BL DM gdje se prodaje skuplja roba losijeg kvaliteta nego u Njemackoj. Zasto je to tako?

Maks je nalupetao svega ali istina je, kao sto kolega euroth napisa, da bi se velika vecina isto ili slicno ponasala.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 19:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Nije cinicki uopste, to je realnost.

eh, sad...necemo u te metafizicke rasprave

1. Pripravnici sa 15 godina su u 95plus% slucajeva rekli zbogom skoli.

dobro, pretpostavicu da imas te podatke o procentima itd. i da nisu plod pukog nagadjanja
opet smatram pozorisne radionice za njih odlicnom akcijom
2. 1000 evra je mac sa dvije ostrice, duga prica uglavnom...

jeste duga prica, ali cinjenica je da, ako dobrocudno pretpostavimo da civilizacija napreduje, stvari ce i ici u tom pravcu da ce socijalna sigurnost biti takva da ce svako imati na raspolaganju osnovne stvari za zivot (hranu i energiju)

3. Djeca i snalazenje, mislim da sam obrazlozio neke odnose

OK, ali stav je i dalje pozitivan

4. Pozeljela si otici u BL DM gdje se prodaje skuplja roba losijeg kvaliteta nego u Njemackoj. Zasto je to tako?

iz profitnih razloga, dabome

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 19:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Slozices se da je to ipak samo odlican marketing. Inace u Njemackoj nije rijedak slucaj da se nasljedstvo ostvlja crkvi/crkvenim organizacijama. Znas zasto? Zato sto ti lokalni pop (ako si lovator) sa vremenom postaje redovan gost u kuci, jos ako imas visak godina a djeca ti otisla svojim putem...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 19:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

slozicu se da ima pozitivan marketinski efekat
ali o motivaciji i razlozima, slozices se, mozemo samo nagadjati pri cemu cu ja rado pretpostaviti da se radi o plemenitim pobudama :)

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 20:47 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Vjerovaću kada osjetim neko poboljšanje za civilizaciju, jer to nisu male pare. Pa makar se isključivo odnosilo na njemačko ili američko društvo.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 20:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Naše malo može značiti puno onima koji nemaju nimalo.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 21:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Euroth je napisao:
Maks je napisao:

Hajde sada, molim te, još reci i da ti nikada ne bi bio takav kakvim ih opisuješ, da si na njihovom mjestu.

100% ne bi takav bio

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 22:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
Bezveze se raspravljate, po meni je ovo za svaku pohvalu

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2010, 22:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Shabban je napisao:
Bezveze se raspravljate, po meni je ovo za svaku pohvalu

da. daju i drugi daju bar po 100.ti dio valjalo bi... a ko zna gdje ce i te pare otici? za vakcine i konzerve kojima je istekao rok
hajmo sad svi u DM da namaknemo koji dinar i njegovoj djeci. :P

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2010, 01:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Maks je napisao:
Euroth je napisao:
Maks je napisao:

100% ne bi takav bio

Ok, ti bi se zalagao za mir, prosperitet i bolesnu djecu Tanganjike i sve dao na to. Lično. Super.

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2010, 13:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ok, ti bi se zalagao za mir, prosperitet i bolesnu djecu Tanganjike i sve dao na to. Lično. Super.

prvo bi poceo od svoje ulice...svoga grada ...svoje drzave pa tek onda ostatak planete jer u nasoj zemlji ima isto tako jako puno siromastva ... samo po meni je vise isplativo otvoriti jednu firmu cackalica i zaposliti 300 ljudi da dobijaju koliko toliko normalnu platu nego dati covjeku novcanu pomoc od 1000 eur ... sa fabrikom si ga nahranio mozda za citav zivot a sa 1000 eur ili kucom stanom si mu stvorio samo nove troskove ...

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2010, 15:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Проблем са свим помоћима је да не оду у праве руке. Прочитао сам давно да кад би сав новац од помоћи стизао гдје је намијењен да би биле све потребе задовољене и неби било гладних, голих и босих. Због тога се већина богаташа вјероватно либи да да помоћ. И ја да сам богаташ вјероватно неби јер знам да би та помоћ завршила у другим рукама. Као код нас за вријеме рата, војска се хранила искључиво грахом и рижом из хуманитарне помоћи која је била за цивиле а државна средства су одлазила на оружје. Дакле кад да неко помоћ то је као да је пола дао за оружје.
Једини начин је да директно даш угроженом, а онај ко има милијарде то физички не може извести. Дакле проблем је чисто техничке и коруптивне природе, а не похлепе богаташа који неће да дају новац како се то често приказује.

Filozofija...

Poslednji put menjao jellyfish dana 20 Avg 2010, 15:15, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 20 Avg 2010, 15:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bosna je po glavi stanovnika od ovog rata dobila više novca nego Njemačka poslije WWII.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]