banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 06:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Avg 2010, 12:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da li je religija sredstvo duhovnosti kao sto bi trebalo da bude ili sredstvo za postizanje odredjenih ciljeva u materijalnom svijetu. Zanimljivo razmsljanje jednog od novinara """""nezavisnih""""" Seada Fethagica koji inace ima uglavnom dobre tekstove, mada cesto previse sarkasticne, ali vazno je ono sta je pisac htio da kaze. Evo jednog njegovog teksta:

"...Razmišljajući o ovom problemu došao sam do zaključka da u našem društvu nema nezaposlenih vjerskih službenika, što će reći da je to oblast u kojoj se najviše traže radno sposobne ličnosti, doduše pretežno muškarci. Pošto je naša zemlja teistička, što naravno nigdje nije zapisano, ali nam to svakodnevni život pokazuje. Vjerski čelnici u svemu vode glavnu riječ, o svemu se oni pitaju, a i bez pitanja nameću svoje stavove. Vjerske škole su pune, pa i pored toga na biroima nema hodža i popova, svi su dobro skrbljeni.

Situacija u našem društvu je takva da se ateisti ne smiju oglasiti, odmah budu zasuti kritikama iz vjerskih krugova, jer ove naše tri religije i u svjetovnim krugovima vode glavnu riječ. Ima li i jedna društvena oblast da se nije oglasio reis Mustafa Cerić, a njegova se izuzetno cijeni, posebno u džamijskim odajama. Ali i u većini političkih partija. Smije li iko od Hrvata da iskaže drugačiju misao od kardinala Vinka Puljića? Svi u Republici Srpskoj padaju ničice pred skutima pravoslavnih sveštenika. Ovdje opozicija nije dozvoljena.

Vjerski službenik je veoma cijenjen, a pred njegovim slovom niko ne smije da ima primjedbe. Nevjernici bi možda pitali zašto hodže i popovi stalno pričaju neke nevjerovatne priče, ali suština religija se oslanja na dogme, kojima nema prigovora. A i nevjernici su se davno okanili ćorava posla, religiju prepustili religioznim, međutim, neće da religiozni puste na miru nevjernike. Hiljade godina se čuje glas iz džamija i crkava kako su za sve krivi oni što ne pristaju uz crkvene skute, mada se u posljednje vrijeme kršćanska crkva te propagande uveliko oslobodila.

Ali zato su veoma aktivni islamisti, posebno pripadnici pojedinih sekti. Oni su u stanju, kao vehabije, da dignu ruku na svakoga ko ne dijeli njihovo mišljenje o vjerovanju. Zanimljivo je da vehabije u našoj zemlji svi od reda imaju riješenu egzistenciju, a nijedan od njih nema stalno zaposlenje. Govori se da ih materijalno potpomaže Saudijska Arabija, mada je ova zemlja nedavno to javno zanijekala. Sve u svemu ući u redove vehabija znači i osigurane životne uslove, pored mnogih kod nas koji gotovo nemaju šta da jedu.

Ući u sustav bilo koje religijske zajednice znači i osigurati sebi krov nad glavom, dok izvjestan broj porodica još od rata, a i od nedavnih poplava, ne može da nađe sigurnu zavjetrinu. Ako se tome doda da reis u ovom vremenu gradi sebi dvore, da su rezidencije popa Kačavende i popa Grigorija sve drugo a ne skromne kućice, onda je jasno da je religija veoma sigurno okrilje za svakog mladog čovjeka, da svećenici u katoličkoj crkvi imaju apsolutnu sigurnost od Vatikana, onda se potvrđuje da je religija sigurna ograda za sve svoje službenike.

Danas se teško pronalaze pare za izgradnju novih proizvodnih pogona, nema investitora da pokuće novac, ali se zato na svakom koraku podižu džamije, a svakako i crkve. Islamska zajednica je veoma aktivna kada su u pitanju vjerski objekti, pa u Sarajevu nema sokaka da se ne predviđa gradnja džamije. Novac nikada nije u pitanju. A za nove vjerske objekte treba osposobiti i nove vjerske službenike, te je to mogućnost da mladi osiguraju svoju egzistenciju.

To što su sve tri naše religije veoma aktivne govori samo da imaju mogućnost svojim pripadnicima omogućiti pristojan život. Kada se uzme u obzir da će vjerski službenici sve više imati posla u školama, kasarnama i drugim zajednicama, to je onda i dobra perspektiva za one koji se kane posvetiti duhovnom životu. U razmatranju posla za nove hodže i popove treba imati na umu da se ljudi i žene i dalje vjenčavaju, a nažalost i umiru, što i jedno i drugo nije jeftino. Ne treba se plašiti da će džamije i crkve otići u stečaj, jer naš narod je u velikom broju okrenut religiji. A tu je lova do krova...."

Izvor: http://www.nezavisne.com/kolumne/vijest ... posao.html

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2010, 12:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Citiraj:
da su rezidencije popa Kačavende i popa Grigorija sve drugo a ne skromne kućice

Koji Grigorije? Vladika? On nema svoju kuću niti rezideciju. Sve što postoji je stvoreno za vrijeme pređašnjeg vladike.

Što se religije kao religije tiče ona mora biti od početka do danas ista. Ista pravila, ista bogosluženja, ništa nije promijenjeno.
Kako religiju pojedinac shvata i kako se ponaša ne govori o komplenoj crkvi.

Za pojedince bavljenje religijom i jeste unosan posao, dobiju posao, stan, auto itd.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2010, 12:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Citiraj:
da su rezidencije popa Kačavende i popa Grigorija sve drugo a ne skromne kućice

Koji Grigorije? Vladika? On nema svoju kuću niti rezideciju. Sve što postoji je stvoreno za vrijeme pređašnjeg vladike.

Što se religije kao religije tiče ona mora biti od početka do danas ista. Ista pravila, ista bogosluženja, ništa nije promijenjeno.
Kako religiju pojedinac shvata i kako se ponaša ne govori o komplenoj crkvi.

Za pojedince bavljenje religijom i jeste unosan posao, dobiju posao, stan, auto itd.

A Ceric i Kacavenda? Drugo i Grigorije, jer nije bitno ko je stvorio, bitno je da i dalje zive u raskosi dok istovremeno propovijedaju skromnost.
Drugo tema nije o kritici vjerskih sluzbenika nego o izvrnutoj slici religije u drustvu, jer se koristi drugacije od prvobitne namjene. Dalje, tema je i o izvrnutom redoslijedu jer u danasnjem drustvu religija postaje industrija, biznis, politika, umjesto duhovne namjene.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2010, 13:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Grigorije je kul lik. Mislim da je baš dobar čova. Volio bih da mi svira klavijature u bendu :D
Znam da voli nogomet i da je neopterećen kojekakvim glupostima.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2010, 13:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
SPC može naprijed jedino sa Grigorijem kao patrijarhom!

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2010, 13:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
A Ceric i Kacavenda?

Pojedinci.

Citiraj:
Drugo i Grigorije, jer nije bitno ko je stvorio, bitno je da i dalje zive u raskosi dok istovremeno propovijedaju skromnost.

Ja ne gledam na to tako. Ipak je čin vladike visok čin, a samim tim što mnoge ugledne ličnosti dolaze u eparhiju logično je da ta ista eparhija ne liči na štalu.

Citiraj:
Drugo tema nije o kritici vjerskih sluzbenika nego o izvrnutoj slici religije u drustvu, jer se koristi drugacije od prvobitne namjene. Dalje, tema je i o izvrnutom redoslijedu jer u danasnjem drustvu religija postaje industrija, biznis, politika, umjesto duhovne namjene.

Pa opet kažem ono što sam navela, religija kao religija (njen smisao i poruka) je uvijek ista a kako se neko ponaša i da li griješi ili ne - ne dokazuje o njoj ništa.
Vrijeme se mijenja, muškarci liče na žene, žene liče na muškarce, moral posustaje, sve se mijenja pa i poimanje i tog segmenta života kakav je religija.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2010, 13:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

[quote="Talija]Ja ne gledam na to tako. Ipak je čin vladike visok čin, a samim tim što mnoge ugledne ličnosti dolaze u eparhiju logično je da ta ista eparhija ne liči na štalu.

[/quote]

Pa bio je i Pavle patrijarh pa se vozio u fici i spavao na drvenom krevetu.

Citiraj:
Pa opet kažem ono što sam navela, religija kao religija (njen smisao i poruka) je uvijek ista a kako se neko ponaša i da li griješi ili ne - ne dokazuje o njoj ništa.

Kao sto sam naveo u prethodnoj recenici, koliko njih bi posli za religijom Pavla, a koliko za religijom Kacavende iako je ista religija, ali primjer koji daju je razlicit. Jer prvi nije licemjeran i radi ono sto propovijeda, dok drugi jedno radi a drugo propovijeda sto utice na narod da ima odbojnost prema religiji iako religija nije u sustini losa. Slicno kao sto je i srednji vijek ili vehabije stvorio odbojnost prema religiji ponasanjem.
Drugo, Isus je mogao imati mercedes, avion, svemirski brod, raskosnu palatu, a ipak je jahao na magarcu i rodio se u stali.
Jel to govori nesto o prakticnoj primjeni religije?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2010, 13:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa eto, dovoljno ti govori to što si napisao kako se Patrijarh nije volio voziti niti uživati u luksuzu mada je i objekat gdje je on živio morao biti na nivou, što znači da i dalje ima i biće iskrenih pristalica religije koji su ispravnog ponašanja.
Pojedinci ne govore o religiji nego samo o sebi.

Ne može se religija ocjenjivati na osnovu pojedinaca. Ako jedan sveštenik vozi džipa religija ne valja? A primjer gdje drugi sveštenik hoda pješke i prezire komoditet? Šta taj pojedinačni primjer znači?
Kad bih ja negdje pročitala u SP kako treba voziti džipove i kako treba uživati u raskoši e onda bih i ja rekla da religija nije dobra.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2010, 13:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Religija je dobar mehanizam za kontrolu običnog naroda. Ja sam primjetio, da čovjek što je bliži religiji, da je samim tim ekstremniji i ludji, a to uopšte nije u skladu sa istinskom vjerom. Još u osnovnoj školi na vjeronauci shvatio sam da to nije čista rabota, kad naš srpski pop reče da nije grijeh odvoditi muslimane u logor, tad sam imao dovoljno mozga da vidim koji su to ludjaci.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2010, 13:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

LemiGO je napisao:
Religija je dobar mehanizam za kontrolu običnog naroda. Ja sam primjetio, da čovjek što je bliži religiji, da je samim tim ekstremniji i ludji, a to uopšte nije u skladu sa istinskom vjerom. Još u osnovnoj školi na vjeronauci shvatio sam da to nije čista rabota, kad naš srpski pop reče da nije grijeh odvoditi muslimane u logor, tad sam imao dovoljno mozga da vidim koji su to ludjaci.

Opet kažem sve je stvar pojedinca, treba otići na npr. Svetu Goru pa vidjeti kako ti monasi žive i shvatiti šta je u osnovi religija, a ove pomodare ja i ne računam.

A za tog popa što je to rekao imam jedino opravdanje ako je mislio "bolje ih skloniti u logor (pa ih razmijeniti i sl) nego ubiti" a ako je nešto drugo mislio je dokaz da je to jedna budala. Inače ako neko završi bogosloviju ne znači da je produhovljen.

SP je knjiga ljubavi i praštanja, a svako drugačije tumačenje je grijeh i prelest pa makar dolazila i od najvišeg vrha crkvene ljestvice.

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2010, 14:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ne može se religija ocjenjivati na osnovu pojedinaca. Ako jedan sveštenik vozi džipa religija ne valja? A primjer gdje drugi sveštenik hoda pješke i prezire komoditet? Šta taj pojedinačni primjer znači?
Kad bih ja negdje pročitala u SP kako treba voziti džipove i kako treba uživati u raskoši e onda bih i ja rekla da religija nije dobra.

Ne. Hocu da kazem da nije dobro da se religija koristi za ostvarivanje licnih i politickih ciljeva. Nema nista lose u tome sto neko voli dobra kola. I ja ih volim. Ali ja nisam svestenik i ne propovijedam drugima kako sta treba. Ali ako neko drugima propovijeda kako treba zivjeti u siromastvu a sam zivi u raskosi onda to ne valja jer blati ono sto propovijeda dakle religiju.
Meni licno je isto, samo znam da na vecinu ljudi utice to kako se ponasaju vjerski sluzbenici. Evo i kod Muslimana Ceric recimo. Znaci, ako je neko izabrao da bude pop onda neka zivi kako propovijeda. Ako ne moze onda neka ne bude pop ili hodza. Ono o cemu govori ova tema je da su mnogi i izabrali taj poziv kako bi ostvarili financijske ili politicke ciljeve. I kako ta pojava u drustvu uzima vece razmjere, sto u drugi plan stavlja sustinu religije kod vecine ljudi, iako kao sto sam naglasio meni licno ne smeta jer sam jedan od rijetkih koji je to proanalizirao i zauzeo objektivne stavove.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Avg 2010, 14:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Ako urugvajski predsjednik moze da vozi bubu i zivi u dvosobnom (ili jednosobnom stanu), koji iako ne lici na stalu, ipak je odraz njegove licnost, onda mogu i mnogo manji likovi iz ove nase svakodnevice...

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2010, 13:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Ako urugvajski predsjednik moze da vozi bubu i zivi u dvosobnom (ili jednosobnom stanu), koji iako ne lici na stalu, ipak je odraz njegove licnost, onda mogu i mnogo manji likovi iz ove nase svakodnevice...

Али пошто у свету 150 других председника живи на завидном нивоу онда то значи да је председник Уругваја екстравагантан.
Иначе, па и код нас сви политичари имају по двособан стан. Погледај на сајту агенције за борбу против корупције.

Претерује се код нас дебело. Стално се у свакој причи каче људи за Качавенду а Качавенда је један човек а СПЦ чине сви њени свештеници, званичници и верници.
И сад ако Качавенда живи раскошно то не значи да сви тако живе. Већина живи сасвим нормално као и остали људи.
Владике нпр. у принципу и немају ништа лично јер имовина у којој бораве припада СПЦ.

Овде се сви нешто буне као проповедају скромност а живе као богато. Па не примећујем да их нешто народ слуша кад проповедају скромност, сви се сломише не би ли направили више пара, више некретнина...
Можда кад и народ постане скроман, постаће и свештенство јер и оно долази из народа, а ивер не пада далеко од кладе.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2010, 15:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Silvio Dante je napisao:
Овде се сви нешто буне као проповедају скромност а живе као богато. Па не примећујем да их нешто народ слуша кад проповедају скромност, сви се сломише не би ли направили више пара, више некретнина...
Можда кад и народ постане скроман, постаће и свештенство јер и оно долази из народа, а ивер не пада далеко од кладе.

No-no, ovo se nikako ne moze koristiti kao neko opravdanje za pojedina svestena lica. Narod se nije zavjetovao na skromnost, tako da nije duzan da se iste pridrzava. Sa druge strane, svestenike su taj zavjet prisegnuli dobrovoljno. Tako da, prije da je obrnuto, u skladu sa onom "praktikuj ono sta propovijedas", nemoralni postupci pojedinih svestenika cine da narod ne pridaje previse paznje onom sta pricaju. Sto je jos gore, zbog takvih ljudi posljedice trpi i onaj ispravni dio svestenstva, kojeg ipak vjerujem da ima vide.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2010, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Па да је по народу, свештеници би требали да живе у пећини и хране се маховином а и онда је питање да ли би били исправни.

Ево нпр. свештеник што је био код мене на селу, човек је имао јако велики епархију и оно могао је сасвим добро да живи. Кућа у којој је боравио била је у власништву СПЦ. Од тих пара што је зарађивао човек је себи направио кућу приватну и како је почео да је ради кренуле су приче овакав је, онакав је, итд. И ево од пре пар година оде он у пензију а дошао је млађи свештеник на његово место и наравно добио на коришћење свештеничку кући. И сад да онај стари свештеник није направио себи приватну кућу морао би са женом на улицу или подстанар да буде.
Једноставно људска особина је завист и свако од нас има ту исту особину на овај или на онај начин.
Е сад што се тиче завета, слажем се али човек полаже и заклетву у војцси нпр. па је се доста тих заклетника не придржава исте.
Свештеници, владике, итд. све су то пре свега људи а људи су као материја јако кварљиви.

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2010, 20:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Ne, ne bi trebalo da zive u pecinama i hrane se mahovinom. Ti samo skaces iz krajnosti u krajnost pokusavajuci nesto poentirati, a krajnosti nisu dobre. Nece narod nista reci svesteniku koji zivi otprilike onako kako mu zivi i narod u zemlji. Da ima onoliko koliko mu treba da moze normalno obavljati svoj posao i prehranjivati porodicu. Prie neki dan stari bio na slavi kod svestenika iz naseg naselja, i vratio se ogorcen: "Oni vise nisu posebna klasa, oni su postali kasta. Samo pricaju ko je u skorije vrijeme zamijenio auto boljim, gdje se bolje ljetuje...". Vidis, narod nije glup, shvata da ovakve stvari nisu bas u redu, i ovo nema bas nikakve veze sa zaviscu.

Sto se tice zakletve u vojsci, ne znam tacno na sta se covjek tu zaklinje ("da ce stititi svoju zemlju od neprijatelja, itd."), ali se ne moze porediti sa svestenickom. Vojna zakletva cesto i nije dobrovoljni cin, vec obaveza. Dalje, ona je svjetovne prirode, samim tim manje moralno obavezujuca od one svestenicke. Krsenje vojne zakletve snosi zakonske sankcije, svestenicke ne snosi, vec samo moralne. Ako "ufatis krivinu" u vojsci, nece te kazniti bog, a ako to uradis kao svestenik, trebalo bi da to ocekujes, e sad, koliko je vjera pojedinaca uopste snazna, je pitanje. Tako da, nije ti poredjenje bas na mjestu.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 09 Avg 2010, 20:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Ne, ne bi trebalo da zive u pecinama i hrane se mahovinom. Ti samo skaces iz krajnosti u krajnost pokusavajuci nesto poentirati, a krajnosti nisu dobre. Nece narod nista reci svesteniku koji zivi otprilike onako kako mu zivi i narod u zemlji. Da ima onoliko koliko mu treba da moze normalno obavljati svoj posao i prehranjivati porodicu. Prie neki dan stari bio na slavi kod svestenika iz naseg naselja, i vratio se ogorcen: "Oni vise nisu posebna klasa, oni su postali kasta. Samo pricaju ko je u skorije vrijeme zamijenio auto boljim, gdje se bolje ljetuje...". Vidis, narod nije glup, shvata da ovakve stvari nisu bas u redu, i ovo nema bas nikakve veze sa zaviscu.

Sto se tice zakletve u vojsci, ne znam tacno na sta se covjek tu zaklinje ("da ce stititi svoju zemlju od neprijatelja, itd."), ali se ne moze porediti sa svestenickom. Vojna zakletva cesto i nije dobrovoljni cin, vec obaveza. Dalje, ona je svjetovne prirode, samim tim manje moralno obavezujuca od one svestenicke. Krsenje vojne zakletve snosi zakonske sankcije, svestenicke ne snosi, vec samo moralne. Ako "ufatis krivinu" u vojsci, nece te kazniti bog, a ako to uradis kao svestenik, trebalo bi da to ocekujes, e sad, koliko je vjera pojedinaca uopste snazna, je pitanje. Tako da, nije ti poredjenje bas na mjestu.

Па зашто бих ја, ти или било ко други оптерећивао себе због греха неког свештеника. Казниће га Бог а ако се он тога не боји, ја за њега још мање.

Поента приче целе ово је да се ради о једном делу свештенства који је уосталом много мањи али као и све код нас и то се генерализује па се сви трпају у исти кош.

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2010, 07:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Па зашто бих ја, ти или било ко други оптерећивао себе због греха неког свештеника. Казниће га Бог а ако се он тога не боји, ја за њега још мање.

Поента приче целе ово је да се ради о једном делу свештенства који је уосталом много мањи али као и све код нас и то се генерализује па се сви трпају у исти кош.

Potpisujem, kao i prethodni tvoj post. :wink:

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2010, 10:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Talija je napisao:
Silvio Dante je napisao:

Potpisujem, kao i prethodni tvoj post. :wink:

+1

Vrh

PostPoslato: 10 Avg 2010, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2003, 21:53
Jedno pitanje... Jel se crkva finansira iskljucivo od donacija ili iz jos nekih izvora prihoda i kojih?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]