banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 07:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Godišnjica PROSVJETE
PostPoslato: 15 Jul 2010, 00:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Sigurno da je dala veliki doprinos u opismenjavanju srpskog naroda na ovim prostorima. Bila je čuvar nacionalog identiteta i kulture. I sada je gdje su Srbi u manjini, Federacija BiH, HR.

Citiraj:
Српско просвјетно и културно друштво ,,Просвјета,, је настало као самоникла, аутохтона класична демократска асоцијација добронамјерних грађана поклоника своје националне културе и просвјете. Основано је у Сарајеву 1902. године у мултикултурном и мултиетничком окружењу Аустро-угарске Монархије и убрзо је постало најзначајније српско удружење грађана. По свом значају ,,Просвјета,, се дуже времена налазила одмах иза Српске Православне Цркве, а по неким активностима је чак и предњачила, одговарајући на специфичне потребе српске културе у 20. вијеку. Ово културно друштво је забрањивано 2 пута од непријатеља у оба свјетска рата, а 1949. године у вријеме социјалистичког погледа на свијет, само је донијело одлуку о ликвидацији, да би се поново обновило 1990. године. Тако разликујемо 4 различите фазе рада СПКД ,,Просвјета,, у 4 различите државе, а њену најбољу историју написао је др Божидар Маџар (Просвјета, српско просвјетно и културно друштво 1902-1949. АНУРС, Бања Лука 2001.). Добар преглед рада доноси и Зборник изабраних радова (приређивачи проф.др Сава Ћеклић и мр Милена Максимовић) Стотину година друштва ,,Просвјета,, С.Сарајево 2002.

Prosvjeta koja djeluje u Srpskoj:http://www.prosvjeta.org
Prosvjeta koja djeluje u Federaciji:http://www.prosvjeta.com.ba
Prosvjeta koja djeluje u HR:http://www.skdprosvjeta.com

Sve Prosvjete međusobno sarađuju, ali ja se iskreno nadam da će doći do ujedinjenja, jer rade ustvari isti posao.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2010, 00:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Možda je nekad bila nosilac prosvjetnog djelovanja u srba ali danas je polu-mafijaška organizacija koja pere novce od nas poreskih obaveznika pod kontom obrazovanja i priređivanja kulturnih događaja kojima prisustvuju samo njima znani znanci a o širem aspektu je besmisleno govoriti jer ga i nema. O imenima iz te organizacije za pranje para pod kontom kulture neću pisati jer pojedine previše čak i lično poznajem pa da nebude da ja opet nešto prdoklačim ali činjenica je da smo mi sa ovakvim organizacijama i ljudimama u njima moralno iščašena nacija čiji slijed ja lično vidim u propasti jer i trunka iskrenosti a da negovorim umjetnosti i prosvjetiteljstva je odavno istjerana iz "Prosvjete". Nažalost. Čast izuzecima ali ih je vrlo malo i njihov glas je utomljen u sveopštem besmislu i nazornom potenciranju duhovnosti samo dok interes nalaže pa se tako i oni priklonili bar da ih mečka ne zakači ako je nebudu čačkali.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2010, 17:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ma šta kažeš!

Ozbiljno?

Sva sreća da postoje "prosvetitelji" poput tebe da nam ukažu na naš "mrak".

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2010, 19:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Nisam "prosvjetitelj" i pisao sam samo o nekima iz naše Prosvjete, tj koja djeluje u BiH. Za ove ostale neznam i nepoznajem nikoga(lično).

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 4 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]