banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 07:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Jan 2008, 16:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Citiraj:
BANJALUKA - Suočeni sa besparicom i besposlicom, sve više mladih iz RS prinuđeno je da za život zarađuje obavljajući teške poslove na prekookeanskim brodovima. Armiji moreplovaca iz RS za desetak dana pridružiće se Rade Lalić (24), koji kaže da od konobarske plate u Banjaluci nije mogao pristojno živeti.

On bi polovinom meseca u Orlandu trebao da pristupi posadi broda, gde će obavljati pomoćne poslove u kuhinji.
- Od 450 maraka koliko sam zarađivao konobarišući, nisam mogao pošteno ni da izađem sa prijateljima u grad, a kamoli da razmišljam o letovanju ili zimovanju - kaže Rade i dodaje da se više nije mogao oslanjati na roditeljsku novčanu pomoć.
Porodica i prijatelji ukazivali su mu na eventualne rizike i opasnosti koje ga čekaju na ovom putu i pokušali da ga ubede da ne ide, ali nisu uspeli.
- Dosta mi je svega. I politike i nepotizma. U BiH nema budućnosti za mlade. Svestan sam rizika, ali moram pokušati nešto uraditi u životu, bar dok sam mlad, kako se ne bih posle kajao - ogorčen je Rade, kome su u zagrebačkoj agenciji za rad na brodu obećali platu od 1.000 do 1.500 dolara.
Pre polaska Rade se raspitivao o uslovima i zaradi na brodu. Od većine moreplovaca iz RS dobio je ohrabrujuće odgovore.
Međutim, Sarajlija Vladimir Božović nakon dve godine prekookeanske plovidbe kaže da ne razmišlja o povratku na brod.
- Na američkom turističkom brodu radio sam kao konobar. Zarađivao sam od 1.500 do 2.000 dolara, zavisno od bakšiša, ali svaki dolar zaradio sam u krvi i znoju. Radili smo kao robovi, po dvanaest sati dnevno. Nikad više - kategoričan je Vladimir.
Na brodu, priseća se Vladimir, ima radnika iz celog sveta.
- Radio sam sa Kinezima, Afrikancima, Meksikancima... Pravila za sve ista. Ko se ne pridržava, dobije otkaz. Kada sam u baru na brodu upoznao jednog Splićanina, srce mi se otvorilo, pili smo i razgovarali celu noć - seća se Vladimir, koji se sada skrasio u Banjaluci.
- Posla još nema, ali na brod me ni puškom ne mogu naterati - kaže u šali Vladimir. Njegova sestra Aleksandra još radi na brodu kao recepcionarka.
Životni put odveo je na brod i poznatog alpinistu, Drvarčanina Petra Pećanca, prvog čoveka iz BiH koji je u maju ove godine osvojio najviši vrh na svetu - Mont Everest.
Petar već nekoliko godina za život zarađuje fotografišući turiste na američkom brodu.
- Nikada ne bih sakupio novac potreban za osvajanje Everesta da nisam počeo raditi na brodu. Dobro zarađujem. Spavam u maloj kabini, na kopno ne stanem po nekoliko meseci, ali moram izdržati, jer sam se novčano zadužio za ekspediciju na krov sveta - rekao je Petar.
Bez obzira na to, priča, posao na brodu je jedna velika avantura.
- Ameriku, Aljasku, Havaje, Gvatemalu, Nikaragvu, Tahiti... oplovio sam po nekoliko puta. U Meksiku sam plivao sa delfinima, često sam uživao u zalascima sunca na Karibima... - kazao je Pećanac.

Za papire 500 evra
Rade Lalić je za papire potrebne za odlazak na brod potrošio oko 500 evra. Agencija mu je platila lekarski pregled i avionsku kartu. Za rad na brodu, kaže, najviše se traže kuvari, konobari, pomoćnici u kuhinji, fotografi, recepcionari...
- Stupio sam u kontakt sa agencijom. Popunio sam formulare i za nekoliko meseci ponudili su mi posao. Potpisao sam ugovor na osam meseci. U slučaju da ne budem zadovoljan, mogu raskinuti ugovor i vratiti se kući - rekao je Lalić.

http://www.blic.co.yu/repsrpska.php?id=26184

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Jan 2008, 17:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Najvise su mi se dojmili komentari citalaca ovog clanka koje mozete vidjeti klikom na gornji link.
Evo komentara za one kojima se neda klikati na link:

dijaspora | Četvrtak, 10 Januar 2008. 15:45h
odkuda sad ovo? pa dodik se ubi od price kako blagostanje pliva u RS.

sinisa | Četvrtak, 10 Januar 2008. 13:30h
zelim mnogo srece ovome momku i zelim samo da mu porucim da sto pre ode pre ce se vratiti i da zna WHO DEARS WINS

covjek iz dijaspore | Četvrtak, 10 Januar 2008. 13:06h
Napokon jedan objektivan clanak,koji autenticno prikazuje stanje u RS......buducnosti tamo nema niko,ne samo mladi....zalosno je da ljudi moraju napustati vlastitu zemlju u potrazi za hljebom i upustati se u raznorazne avanture,kakva je nesumnjivo i ovo "brodarenje" po bijelom svijetu.....RS je tamnica srpskog naroda,spasavaj se ko moze.....

Odlazak | Četvrtak, 10 Januar 2008. 07:41h
Želim ovom mladom čovjeku puno sreče i dobro zdravlje,ja sam se vratio u BiH i četiri godine nisam dobio posao ,uskoro uz Božju pomoć odlazim jer ovdje nema mjesta za mene. Partijska pripadnost,korupcija,nepotizam su esencijalni uslov da bi dobio posao,moj vrednosni obrazac i mentalni sklop nisu adaptibilni ovoj vrsti "demokratije".Zato želim puno sreče svim koji su otišli i koji će otići,što prije to bolje,ja sam izgubio četiri godine u ovoj bijedi.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 16:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 08:56
ja cu isto prvom prilikom na brod imam jos 2 ispita i diplomski rad, pa ako nebude posla put pod noge. anema ljeba bez motika. svi koji kukakju su lijencuge. sta ocekujete nema para bez rada. a kada krvavo zaradis bolje i cuvas novac.

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 17:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Meni je to ok... Kod nas se nikad za konobarisanje ne može toliko zaradit... Ako možeš biti toliko odvojen od svojih, onda put pod noge...

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 17:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
To je sasvim normalno jer smo mi pomorska zemlja i kod nas je to tradicija :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Feb 2008, 17:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Prije dva tri dana sam pricao sa momkom koi radi na brodu kaze ni tamo vise ne cvjetaju ruze otimaju poso Azijci rade duplo vise za manje para tako da se on dvoumu dali da ide ponovo, da je bilo dobro jest bar tako kaze, plusu mu je samo sto dobije neku turisticku vizu pa moze ostati na teritoriji USA 3 godine.

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 14:27 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 08:56
super samo zbog vize se isplati ici

Vrh

PostPoslato: 29 Feb 2008, 16:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ja imam na druga koji je na brodu vec jako dugo on se nije zalio, mada verujem da je istina to sa zutima, oni sve preuzimaju

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 00:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2008, 09:47
Zna li neko da li ima ta kancelarija za brodove u Banja Luci, posto bas i nemam vremena do posla da idem u Zagreb.
Ako neko znam bio bih zahvalan da mi javi.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 00:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Има неких индијанаца, ал` нису баш поуздани.
И ја сам размишљао о овом..
Имам колегу, ради као фотограф.. Не жали се уопште, фина кинта.
Ако ништа бар ћеш свијета видјет.
Иначе, што се тиче азијата, мало и серу око тог.
Неписано је правило неко да они не могу добит послове које ми добијамо а то је нека средња класа послова.
Они и Индијци иду на оне најгоре...
Амери су наравно на водећим позицијама.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 12:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2008, 09:47
АЛЕКСАНДАР je napisao:
Има неких индијанаца, ал` нису баш поуздани.
И ја сам размишљао о овом..
Имам колегу, ради као фотограф.. Не жали се уопште, фина кинта.
Ако ништа бар ћеш свијета видјет.
Иначе, што се тиче азијата, мало и серу око тог.
Неписано је правило неко да они не могу добит послове које ми добијамо а то је нека средња класа послова.
Они и Индијци иду на оне најгоре...
Амери су наравно на водећим позицијама.

Znas li mozda u kom je naselju ili cak adresu gdje se nalazi taj INDIJANAC :lol:
I ja vjerujem da oko toga seru sto se tice tih azijata, ako radis nemas cega da se bojis, a poso ako npr radis kao pomocni kuhar ista ti je plata kao i svim pomocnim kuharima, neko je rekao da azijati, rade duplo vise, za duplo manje kesa, iskreno mislim da to nema smisla, em sto se tice reacunovodstva, njihovog zakona, a i na kraju krajeva, sigurno bih se nasla neka budala da ih tuzi, gdje bih se pojavile dodatne komplikacije, a onda bih se to proculo, tako da bih time stvorili losu liku o tome, a to im ne treba... :D

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 13:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Svaka cast tim ljudima, velika je to zrtva. A ovde u ovoj nasoj vukojebini mozes samo chir da dobijes, radis ko stoka, a svi te jebu i karaju, ko god ima malo morala i casti, najebace ko vo u kupusu.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2010, 14:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
@King Viktor, распитаћу се.
У принципу тај човјек ти је "филијала" једне од агенција из БГ.
Ево ја сам баш синоћ послао упит везано за посао и добио на мејл шта ми треба све од папира и просјечне плате.
Ако си заинтересован шибни ми адресу на ПМ па ћу ти прослиједит.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 05 Jul 2010, 19:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Jun 2010, 21:04
Mozda bi bolji naslov bio "Sve vise mladih ljudi iz RS trazi zaposlenje." E sad da li na gradjevini, brodu, naftnoj platformi ili kao vozac u Iraku, nebitno...bijeda razvaljuje ovu zemlju...naravno sem onih u vladi, opstini, javnim preduzecima koji drukaju prosjek.

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2010, 22:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
E da, i moj ćaća tvrdi da su nekada, u ono vrijeme, život i posao bili avantura - putovalo se na teretnjacima, upoznavao si ljude, vidjelo se svijeta a opet je neko garantovao za tebe.
Nije da sam nostalgičar jer to nisam doživio, ali zaista smo zakinuti za osnovna ljudska prava.
Takve mogućnosti, otići negdje vani i raditi i proživjeti nešto, nadohvat su ruke zapadnjačkoj omladini, koja se pak ne obazire na to zbog svoje LIJENOSTI!
A moš misliti sada nas jadnika, koji imamo želju raditi? :(

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2010, 23:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
ginekolog je napisao:
ja cu isto prvom prilikom na brod imam jos 2 ispita i diplomski rad, pa ako nebude posla put pod noge. anema ljeba bez motika. svi koji kukakju su lijencuge. sta ocekujete nema para bez rada. a kada krvavo zaradis bolje i cuvas novac.

Cekaj cekaj, jos samo da diplomiras pa ces ici konobarisati? A sta ti to studiras, iii, u ovom slucaju nece glupo zvucati - zasto studiras?

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2010, 23:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

blaf77 je napisao:
ginekolog je napisao:

Cekaj cekaj, jos samo da diplomiras pa ces ici konobarisati? A sta ti to studiras, iii, u ovom slucaju nece glupo zvucati - zasto studiras?

Posto je doticni ginekolog vjerovatno odavno otisao na brod ili neko slicno radno mjesto, posto se ne pojavljuje pokusacu odgovoriti na pitanje koje si mu postavio. Nije bitno sta diplomira, ako nema vezu zna da nece naci posao, ma sta diplomirao.
Drugo, zasto ide na faks. Pa isao je jer nije imao sta drugo raditi, ili sto se nadao da ce se nesto promijeniti, a nije se promijenilo, ili se nadao da ce se zaposliti u inostranstvu sa diplomom.
Mislim da su to odgovori vecine mladih ljudi kojima bi postavio ovo pitanje, pa je velika vjerovatnoca i ginekologovi.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2010, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
ja bih ipak rekla da jednim dijelom nisi u pravu sto se tice studiranja i diplome. pri izboru fakulteta svako je svjestan da ce mu trebati stela za posao ako upise fakultet i odabere zanimanje za kojim nije velika potraznja a vec postoji visak kadrova. ako studiras menadzment, dobro necu o privatnim fakultetima, ali neki od drzavnih na kom primaju po 100 studenata godisnje a znamo svi da realno ne treba ni 20 diplomiranih..npr. turizmologa.. onda ne treba ni studirati. biras fakultet ili zbog mogucnosti pronalaska posla poslije ili zato sto volis to raditi, sto je nazalost kod nas vec odavno postala utopija. ne kazem da je to u redu ni da tako treba da bude, ali to su cinjenice..ljudima i trebaju stele za posao jer izaberu fakultet koji im je lakse zavrsiti ili cesto im sam naziv zanimanja onako "lijepo" zvuci, pa onda i kad zavrse moraju traziti jaku vezu da dobiju posao jer jedostavno nema potraznje za takvim kadrovima. ali, opet cu ponoviti- NE GENERALIZUJEM, sve je individualno, zavisi od situacije i slucaja, kako se ko snadje. sorry zbof ot.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2010, 15:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Nije bitno sta diplomira, ako nema vezu zna da nece naci posao, ma sta diplomirao.

Ja poznajem nekolicinu 'svjezih' diplomaca i svi koji su dobili posao (konkretno, arhitekte i ljekari), dobili su ga svojom zaslugom bez da su imali ikakvu stelu, bez da je iko digao prst za njih. Radili su za pocetak kao crnci, ni za kakve pare (ili volontirali), pa se nakon nekog vremena to poboljsalo. Jos jedan prijatelj je zavrsio neki vid dizajna na nekom od ovih novootvorenih fakulteta pa posla dugo nije bilo. Radio je kao 'freelancer' za ujne/babe/tetke/striceve/komsije i poceo ujedno da volontira. Nakon godinu dana ce ga, ako bude imao srece, uzeti za pripravnika. Sve zavisi od osobe do osobe. Neko ce radije drezdati na forumu i tandrkati da se posao nikako ne moze naci bez stele, a neko ce se koprcati, boriti, pisati krv godinu dana pa nakon toga unovciti svoj trud.

Kod nekih zanimanja je zaista prakticno nemoguce pronaci zaposlenje, ali to je stvar lose regulacije ponude i potraznje. Opste je poznato da su dipl.ecc u hiperprodukciji i bez obzira na to EF i dalje upisuje 500+ studenata svake godine. Na stranu sto ih ovi sa kupovnih fakulteta ubise u pojam :?
Slicna je situacija i sa nekolicinom drugih zanimanja, ali reci da svi fakultetski diplomirani gradjani ne mogu pronaci zaposlenje bez stele je najobicnija izmisljotina.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2010, 15:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa znam i ja ljude koji imaju osnovnu skolu pa zaradjuju vise nego mnogi sa fakultetom. Isto tako znas i ti nekolicinu koji su sa faksom i bez veze nasli posao. Ima svega svugdje, samo ti ja govorim o opstem slucaju i o vecini.
Drugo, ne raste broj poslova istom brzinom kojom raste broj svjeze diplomiranih, tako da ma koji fakultet zavrsio ne vrijedi.
Ili evo primjer elektro fakulteta koji spada u deficitarna zanimanja. Primaju ih 300, ali nije se prijavilo ni pola od tog broja. A zasto se nije prijavilo. Pa zato sto ce ih pasti 80 posto i zasto bi neko trosio novac i trud ako mu ne ide matematika i ako zna da ce pasti. Eto i ti kojima relativno ide matematika pasce ih 80%, a onda da se upisu i oni kojima ne ide palo bi 99%. I koja je svrha uopste ici na fakultet gdje je prosjek zavrsavanja 10-15 godina za 20% studenata, dok ce ostali otpasti. Sansa da neko takav faks zavrsi kome ne ide matematika je 1 posto za 50 godina studiranja.
Normalno onda da ce neko odabrati fakultet koji je lakse zavrsiti i bez matematike kao pravo i sl. i da ce teze naci posao.
Podatak o broju diplomiranih na birou sve govori. U razvijenim zemljam rijetkost je naci diplomiranog koji je na birou 5 i vise godina, dok kod nas nije, stavise imaju i magistara. I to ima ih skoro sa svih fakulteta. Pa da je to tako kao sto pricas nebi oni bili tamo.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]