Prevare postoje valjda koliko i drustvo. Internet je samo novi medij koji je omogucio prevarantima da za.ebu ljude iz bilo kojeg dijela planete.
Ono sto je mene uvijek fasciniralo je broj ljudi koji padaju na degenske varijante iako je uz prisustvo i najminimalnije kolicine zdravog razuma nemoguce da se tako nesto dogodi.
Npr. cuvena i najpopularnija "Nigerijska sema"...dakle kao kontaktira vas sin nekog svrgnutog kralja, predsjednika ili nebitno i zeli da preko vas prebaci par desetina miliona dolara za sta ce vam dati procentno dvocifrenu proviziju. Normalan covjek ce se prvo zapitati, zasto ja? Ljudi objasne da je to zato sto su culi za vas kao pouzdanu osobu od povjerenja... a gdje su to culi? I opet...zasto ja?
I tu je za iole normalnu osobu kraj. E sad sto neko zeli da vjeruje u to iako je citava stvar potpuno suluda...sta reci...dok ima ovaca...
Mislim ljudi i dan danas ostavljaju pare sibicarima, dakle na semi koja postoji jedno 5 hiljada godina...njima se ne moze pomoci

I ja u principu za takav stepen idiotizma i nemam previse razumijevanja.
Ono sto mislim da je posebno opasno za ljude sa naseg podneblja su seme sa automobilima. Dakle nadjete auto na nekom od auto-berzanskih sajtova tipa mobile.de koji je osjetno jeftiniji nego sto bi realno trebao da bude. Situacija se dalje razvija tako da u kontaktu sa "prodavcem" on trazi od vas da uplatite odredjenu sumu novca na neki racun za troskove transporta, administrativne troskove ili nesto slicno...nakon toga naravno "prodavac" nestaje...
Druga stvar kod koje treba biti obazriv su aukcijski sajtovi tipa ebay. Sjecam se slucaja od prije par godina kada je covjek prodao kutiju Sony 3 konzole za 1200 dolara ako se ne varam. Dakle samo kutiju, bez sadrzaja...i to potpuno legalno

Tip je jednostavno napisao
malim slovima naravno "This box does not include" pa onda naveo sve ono sto se standardno nalazi u jednom originalnom pakovanju Sony trojke