banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jun 2025, 17:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 146 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Maj 2010, 14:09 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Feb 2009, 15:22
Josip Broz Tito i Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija su uvijek bili aktualne vruće teme na kojima se i dan danas lome mnoga pitanja i o kojima se vode žustre rasprave. Razlog je vjerovatno vrlo jednostavne prirode, obećanja, ideje, želje i snovi novonastalih zemalja iz pepela bivše države, nisu se ostvarili. Jugoslavije više nema, no jesu li jugoslavenstvo i ideje o jugoslavenstvu doista mrtve?

Nedavno, točnije 21 ožujka ove 2010 godine je u Zagrebu na inicijativu članova koordinacionog tijela Udruženja "Naša Jugoslavija" održan osnivački skup Saveza Jugoslavena. Vjerovatno ste o tome imali prilike nešto čuti, rijetko koji medij nije plasirao u javnost ovu vijest prilikom čega su čitaoci mogli saznati da je o ovom udruženju poznato relativno malo detalja, sve je izgledalo nekako "mistično".

Jugoslavije više nema no je li jugoslavenstvo mrtvo? Na provokativna pitanja Crom Alternativnih Vijesti odgovaraju Naša Jugoslavija i Savez Jugoslavena.

Evo dakle prilike da saznate puno više o "Savezu Jugoslavena" i "Našoj Jugoslaviji", koji su uopće stavovi ove zajednice ljudi u odnosu na aktualnu društvenu problematiku?

Savez Jugoslavena - Naša Jugoslavija: Ekskluzivni Intervju Za Crom Alternativne Vijesti

.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 16:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ne znam kako se neki ljudi poslije svega ne mogu pomiriti da vise nema nista od Jugoslavije. Znamo da se ratovalo 4 godine zbog toga i opet isto. Pa razmislite malo, mislite da bi Hrvati, a pogotovo Slovenci htjeli opet u Jugoslaviju da opet izdvajaju pola dohotka za Kosovo koje se samo razmnozava. Ili da to moze nakon sto su usli u Nato. To je samo jedna stvar, a jos ima 50 drugih stvari.
Za Jugonostalgicare, od kojih sam jedan i ja, najbolje i najrealisticnije obnavljanje Jugoslavije je pridruzenje EU. Ako se svi pridruzimo, opet cemo biti u jednoj zemlji, sa slobodnom trgovinom, slobodnim putovanjem, dobrim platama i socijalnim sistemom, dakle sve sto smo bili i u Yu. A ovi koji pricaju o obnavljanju komunisticke YU to je isto kao trabunjanje o obnavljanju otomanskog carstva ili austrougarske, totalno nerealisticno, da ne kazem nemoguce. Zar nije onda bolje usmjeriti napore ka ulasku u Eu gdje bi imali 90 posto onoga sto smo imali u Ex Yu, a to je prilicno realisticno samo ako se potrudimo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 20:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Samo izuzetno glup čovjek može da stvarno želi da uđemo u EU.
EU će propasti i sa sobom povući i sve koji se na nju oslanjaju.
Obnavljanje Jugoslavije kakva je bila, nije samo nemoguće, nego i nepotrebno.
Ono što će se desiti je nešto sasvim drugo: Jugoslavija koja se riješila BRIGA(MA), tako što ih je "poručkala".
Vjerovali ili ne, "granice" nove YU su sljedeće: od Švarcvalda (izvorišta Dunava) do Egeja, od Crnog do Tirenskog mora. Van tog područja,..., teško onima koji budu van tog područja.
Slovenci, Hrvati, (a onda i Bugari, Rumuni, Mađari, Grci,...) će pobjeći iz EU, i iz NATO i tražiti utočište u YU (neki će na koljenima da mole).
A uslovi za formiranje nove YU polako sazrijevaju i u svoje (ne tako daleko vrijeme) će se desiti njeno novo rađanje, na sasvim neočekivan način. I to kreće odavde. Iz Banjaluke.
Jao onima na koje se odnosi ono "proklet bio izdajica svoje domovine" (a to su skoro svi).
Ja nisam Jugo-nostalgičar. Ja sam Jugosloven, bio i ostao, što me ne čini manjim (ni većim) Srbinom.
Ali Srbi moraju da shvate da njihova jedina prava vrijednost počiva isključivo na tome koliko će se založiti za YU. Ne za Srbiju, nego baš za YU. Srbija i sve što je za nju u prošlosti rađeno, vrijedno je samo onoliko koliko je to vodilo ka YU. I danas, sve što rade za YU (odnosno što vodi ka novoj YU), biće podržano i uspješno, sve što rade na izgradnji "jake Srbije" po uzoru na druge "velike evropske nacije" osuđeno je na propast i rasulo.
I ponavljam, svi koji su izdali YU grdno će za to da se pokaju, jer nije vrijedna YU sama po sebi, nego ONO što je zaista bilo revolucionarno, dobro, novo, svježe, progresivno..., i što veliki svjetski silnici jednostavno nisu bili u stanju da podnesu, pa su se potrudili da nas zatruju i unište. YU je bla nešto što se trebalo dalje razvijati i širiti, a ne zgaziti i uništavati. Ali, sve ima svoje razloge, i sve što je bilo moralo je biti, i moralo se pokazati i razotkriti ko je ko, ko je kakav, ko je iskren a ko je bio guja u njedrima.
Kad počen da se raspada ono što je trulo, biće to samo dobro đubrivo za sjeme koje je davno posijano (u vrijeme YU) i koje je do sada bilo u "hibernaciji".
Kolo sreće se okreće...

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2010, 21:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Mar 2010, 15:58
Aragorn je napisao:
... I to kreće odavde. Iz Banjaluke...

Krecete iz onih baraka ogradjenih zicom, iza pravnog faksa, zar ne?

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 23:24 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Maj 2010, 22:01
Citiraj:

Prvi avion je napravljen u baraci, Braca Wright su ga napravila i imao je tockove od bicikla.
Galileo Galilei je bio osudjen zato sto rekao da se zemlja okrece oko sunca
Isus Hrist je osudjen zato sto je rekao da je sin boziji, a sad ga slavi citav svijet.
Previse si ti pun sebe da bi sagledao te stvari.

Ime Jugoslavija je blagoslov, To je zapisano u svetom pismu i drugim prorockim knjigama, a razvoj sadasnje situacije to samo potvrdjuje.Treca Jugoslavija nece biti kao prva i druga, nego ce biti nesto posebno i mnogi ce htijeti da budu stanovnici nje.
Zato je potrebno ne gubiti vrijeme vec raditi na obnovi Jugoslavije, jer je tu spas nasim narodima. A ne u ulasku u Europu.

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 23:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Tesa je napisao:
Ime Jugoslavija je blagoslov, To je zapisano u svetom pismu i drugim prorockim knjigama, a razvoj sadasnje situacije to samo potvrdjuje.Treca Jugoslavija nece biti kao prva i druga, nego ce biti nesto posebno i mnogi ce htijeti da budu stanovnici nje.
.

Gdje je zapisano, koji stihovi?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 08 Maj 2010, 23:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
shljamofob je napisao:
Aragorn je napisao:

Kako elegantan nacin da se nekom kaze "ma ti's prolupo'", ;D

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 00:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Tesa je napisao:
Citiraj:

Prvi avion je napravljen u baraci, Braca Wright su ga napravila i imao je tockove od bicikla.
Galileo Galilei je bio osudjen zato sto rekao da se zemlja okrece oko sunca
Isus Hrist je osudjen zato sto je rekao da je sin boziji, a sad ga slavi citav svijet.
Previse si ti pun sebe da bi sagledao te stvari.

Zato je potrebno ne gubiti vrijeme vec raditi na obnovi Jugoslavije, jer je tu spas nasim narodima. A ne u ulasku u Europu.

Joj dajte i meni toga sto pusite/pijete!

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 07:49 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 09:34
Lokacija: BL dok me nisu izgurali kundacima, bajonetima, opancima...
Block out je napisao:

Joj dajte i meni toga sto pusite/pijete!

I meni.
Hocu ija da u ovo povjerujem na trenutak :roll: :roll: :roll: .
Hoce li u tom kosmaru Dodik biti novi Tile??????

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 08:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Apr 2010, 13:28
Da se vi niste naduvali?

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 10:23 
Pripravnik
Pripravnik

Prorocanstva o ovim prostorima su zapisana, Sveto Pismo je puno dogadjaja doba u kojem mi zivimo
Nemogu se te stvari kao novine citati, da bi se jednostavno pitalo : gdje to pise?
Zalosno je da se ljudi ne uce na greskama iz istorije.
Jer i samog Isusa su pitali: daj nam dokaz ako si zaista sin boziji
"Nevjerne Tome" su uvijek trazili dokaz, jer je to laksi nacin da nesto saznas, nego istrazivati,meditirati,citati itd..
Ne zelim nekoga da uvrijedim, ali ove stvari se nemogu procitati u jednom stihu.
Za pocetak je potrebno imati cisto srce. Svako moze da dodje do tih stihova i dobije zeljene dokaze

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 13:15 
Pripravnik
Pripravnik

Rocker je napisao:
shljamofob je napisao:
Aragorn je napisao:

Kako elegantan nacin da se nekom kaze "ma ti's prolupo'", ;D

Reci to slobodno i Bill Gats-u jer je i on krenuo iz garaze/barake
Tipican primjer ljudske gluposti.
Evo kako ljudi sami dokazuju svoju glupost i nista ne razmisljaju prije nego sto udare enter na tastaturi.

ako je to smetnja nekima zato ste se krece od nicega, navescu jos dosta primjera osoba koji su krenuli niodcega i nije im smetalo da budu uspjesni...

Vrh

PostPoslato: 09 Maj 2010, 19:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 09:34
Lokacija: BL dok me nisu izgurali kundacima, bajonetima, opancima...
Dobro Tesa,
samo mi reci tko ce natjerati raju koja je navikla timariti becke lipicanere
da se vrate i glancaju sumadijske opanke ???

Inace, volio bih kad bi se vrjeme moglo naviti u nazad. Sad je malo kasno.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2010, 00:00 
Pripravnik
Pripravnik

Kad covjek gleda zemaljskim ocima, mnogo toga je tesko.
Ali u Svetom Pismu i Kuranu stoji da Bogu ama bas nista nije tesko.
Pa ako on sam tvrdi da mu nista nije problem, kako onda obicni ljudi nevjeruju da on moze ista uraditi, i samim tim ga ogranicavaju i odredjuju mu granice ?
Bog je pravedan i zeli ljudima dobro, ali kako da pomogne, kad ljudi nevjeruju da on moze nesto napraviti ?
A primjera da on moze napraviti sta zeli je puna ne tako daleka istorija.
Npr:
Ko je prije par godina mogao reci da ce Euro zapasti u krizu ?
ko je vjerovao da se bankarski sistem moze srusiti ?
Ko je vjerovao da General Motors moze propasti ?
ko je mislio da se Jugoslavija moze raspasti ?

Itd Itd Itd...

Ako je bozija namjera da nesto uradi, ko smije da mu se suprostavi ?
Moze neko da mu se suprostavi, ali to nece zaustaviti namjere Bozije, nego samo moze biti lose onome ko to pokusa.

I ja volim ono staro vrijeme, ali:
Ne treba vracati vrijeme unazad,uvijek treba gledati naprijed
Ono sto je bilo bilo je. to covjek nemoze da popravi, ali buducnost moze da promjeni.

Lako je natjerati one sto su navikli timariti Becke Lipicanere da se vrate, jer ako budu bolji uslovi zivota kod nas, nego u Becu, svi ce se htijeti vratiti, cak bi i Austrijanci mogli pozeljeti da zive kod nas, ili makar da budu dio nase drzave.
U Becu sam dosta vremena i mislim da poznajem situaciju.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2010, 00:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Evo za jugonostalgičare adekvatan forum. :lol:

http://forum.slobodnajugoslavija.com

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2010, 11:27 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
jellyfish je napisao:

Da li te stvarno interesuje, ili pitaš samo onako...

Od YU vrvi cijelo Sveto Pismo, naprosto vrvi!
Pogledaj proročke ali i druge knjige Starog Zavjeta i vidi šta se govori o nekoj Judi sa sedam susjeda koji su joj neprijatelji, i na koju se dižu "svi narodi", vidi gdje piše o "šumovitim gorama" (balkan) koje su u direktnoj vezi sa svetim mjestom-Jerusalimom, da ne kažem zgodnu podudarnost Juda i Јуgа (г=g), i samog imena Juda čije je doslovno značenje "slavija" (odnosno potiče od riječi slaviti), pa saobrazno tome praktično sve što u Starom Zavjetu piše za Judu, može i treba da se primijeni na Jugu...
A onda vidi gdje je prosto nacrtan grb SFR Jugoslavije ("ognjište u drvima i luč zapaljen u snopovima"), pa kako kaže da će YU-kriza (i sve što iz nje proistekne) biti toliko teška svim narodima kao teški kamen, i da će ih taj kamen naposljetku i satrti...
I govori o nekom peharu za opijanje svim narodima, a gle čuda od YU kad se Y preokrene i podmetne pod U da mu učini postolje, eto i pehara o kojem se (i ne samo na tom jednom mjestu) govori...
Rat u Bosni je doslovno prikazan, a osnovno otkriće je kasnije (ali sve prije nego što je sve ispunjeno) povrđivano sa više uglova i na mnogo različitih načina...
Nešto od toga imaš na sajtu koji je u mom potpisu, nešto je tu i tamo napisano i na ovom forumu ali mnogo, mnogo toga što je pronađeno nije još objavljeno, mada se čini da je trebalo biti jer se upravo pokazuje koliko je ispravno i tek će da se pokaže.
Ima toga još ohoho, pa traži, istražuj, kopaj, ako te zaista interesuje, i ako želiš nešto ozbiljnije tome da pristupiš a ne kao mnogi, samo da se podsmijevaš...

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2010, 12:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Мени само није јасно зашто би то било релевантно за било какву будућност???
Слике и симболи које се налазе у одређеном књижевном тексту, макар он био и текст на којем је заснована света књига хришћана, тек су параболе, алегорије или метафоре које можеш пронаћи и у другим ништа мање светим књигама у које можеш укључити митове различитих народа, велике епове и ненадмашна литерарна остварења као што су романи Достојевског, драме Гетеа...
Мало је неозбиљно од тебе да кажеш да ће бити "јао онима" који нису урадили или су радили нешто што по твоме мишљењу и вјеровању није/јесте добро, јер не видим зашто би баш ти био освешћенији од било кога на овом форуму, од било кога у овом граду, од било кога на овом свијету? Можда то и јесте тако, али твој став показује да ти непрестано намећеш то своје "будно стање", а да су остали, они који су у опасности, унапријед осуђене жртве паљенице које ће се принијети на олтару свеопште заглупљености као посљедица њихове "несвијести".
Заиста, заиста ти кажем - нисам видио скоро овакав примјер духовне гордости...

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2010, 12:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Citiraj:

Evo plačem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ala me nasmijaste danas! :D Šta su milijarde ljudskih pokolenja naspram Juge? Ništa! :D Naravno da o kome će pisati SP nego o nama :lol: A i apostoli su bili iz Juge, a mislim da je Juda bio Slovenac. :D

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2010, 13:16 
Pripravnik
Pripravnik

Ti onda nikad nisi procitala Sveto Pismo, ili si ga procitala a nista nisi naucila,
Zasto bi tamo pisalo o nekim drugim narodima, a ne o nama ???
Da li postoji neki razlog ? Zasto su oni bolji od nas ?

Tamo pise da je bogu svaki covjek pojedinacno bitan, a kamoli da mu neka drzava ili narod nije bitan.

A ovi dogadjaji su itekako relevantni za nasu buducnost.
Da li mislis da je citav zivot unaprijed odredjen i da ne moras nista da mislis svojom glavom?
Vjerujem da ne mislis tako, vec svako covjek odredjuje put kojim ce ici u zivotu.
A zasto nebi bilo tako i kod jednog naroda/drzave ???

Ili stvarno mislis, da smo se mi svi slucajno rodili, i nemamo potrebe za bilo kakvim razmisljanjem i uskladjivanjem sa bozijim namjerama.

Vrh

PostPoslato: 10 Maj 2010, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Aragorn je napisao:
jellyfish je napisao:

Da li te stvarno interesuje, ili pitaš samo onako...

Nešto od toga imaš na sajtu koji je u mom potpisu, nešto je tu i tamo napisano i na ovom forumu ali mnogo, mnogo toga što je pronađeno nije još objavljeno, mada se čini da je trebalo biti jer se upravo pokazuje koliko je ispravno i tek će da se pokaže.
Ima toga još ohoho, pa traži, istražuj, kopaj, ako te zaista interesuje, i ako želiš nešto ozbiljnije tome da pristupiš a ne kao mnogi, samo da se podsmijevaš...

Ma ne podsmjevam se, samo me je interesovalo da je jedna tako beznacajna zemlja u istoriji i geografiji dobila tako znacajno mjesto u svetom pismu.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 146 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]