jellyfish je napisao:
Ne slazem se sa vasim komentarima. Ne zivimo u srednjem vijeku. Nekad je bilo provokacija reci da je zemlja okrugla jer se bi se papa uvrijedio i poslao na lomacu. Dok danas zahvaljujuci demokratskim vrijednostima svako moze govoriti papi sta hoce.
Nista nas ne moze isprovocirati ako nema istine u tome. Jer zasto bi se neko provocirao ako je nesto laz. Ako se neko isprovocira ja mislim da ima istine u tome pa se zeli podsvjesno uvrijediti. Konkretno, ti meni mozes reci da sam govno, ali ako ja znam da to nije istina ili ne sumnjam u to, necu te napasti nego cu reci u sebi gle ove budale sta prica i okrenuti se.
To sto su muslimani skloni da sve uzimaju za provokaciju je druga stvar. Da im stavis prst pred nos isprovocirali bi se. Da su se zapadnjaci tako lako dali isprovocirati poslije 11 septembra bi bacili nuklearnu bombu na cijeli islamski svijet, sto bi islamisti vjerovatno uradili da je bilo obrnuto.
Hocu reci da u sali, karikaturi itd., nema provokacije. Zamislite kad bi svako svakoga ubio ko se nasali sa njim. Islamistima ako se ne svidja demokratija i karikature u Svedskoj, neka idu u Afgaqnistan pa nek tamo velicaju fundamentalizam. Jer nije svaka sala provokacija, niti je umjetnost provokacija, vec zelja da se nesto kaze kroz umjetnost. Error, razocarao si me jer sam dijelio dosta misljenja i stavova sa tobom, posto si demokratski orjentisan, ali izgleda da su religijska osjecanja tvoji korjena prevladala razumno misljenje.
Pazi, ja budali ne pridajem nikakav znacaj, i stvarno sam za to da se covjek moze saliti na racun svega i svaceg, pa i moje i tvoje religije.....
Sta je po tvome lik zelio reci u ovom slucaju ili u slucaju pravljenja psa u kruznom toku s Muhamedovom glavom?
Ovdje se radi o tom da od njegovog djela, te reakcije koju izaziva (koju nicim ne opravdavam, niti zelim) nece ispasti puno dobra, a loseg, koje moze kostati masu neduznih krscana ili muslimana, svejedno, hoce i moze. Nije svako ja i ti, pa da na " ti si govno" odreaguje kao mi, i o tome se radi...a o njegovoj "umjetnosti" ovog i ovakvog tipa se , kao i sto sam kaze, nije nimalo pozitivno izrazio ni sam umjetnicki svijet.