banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 03:06

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Apr 2010, 09:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Већ дуго људи који живе у центру БЛ кукају на форуму како имају проблема са паркирањем, како не могу ни паркирати у своју гаражу од силних погрешно паркираних аута. А то је само један од проблема који носи живот у центру неког града.

Citiraj:
Centar je postao romantična, ali i nepraktična opcija

Slika
Zagreb, Opatička ulica: Gornji grad u podne. Zatvoreni lokali, rijetki prolaznici i automobili. Noću je još gore.

Prije dvadeset godina s tim je problemom glavu razbijala zapadna Europa, prije deset Ljubljana. Sada je problem došao i do nas, i zaprepastio nas onako kako nas uvijek “zaprepaste” fenomeni koje se jasno moglo predvidjeti. Tako smo se i mi, najednom i neočekivano, jedno jutro probudili i otkrili da nam - vidi sad - zamiru središta grada.

Zamiranje centra - taj fenomen s kojim su ratovali brojni razvijeni gradovi - u Hrvatskoj je zarazio u većoj ili manjoj mjeri nekoliko urbanih središta. Pritom svaki od njih ima svoje specifične, lokalne nijanse.

U Zagrebu je urušavanje centra rezultat ekspanzije trgovačkih centara, ali i veličine grada s kojom pod ruku ide i više vožnje, duži “commuting”, više problema s parkingom, dulji radni dan. Za većinu zaposlenih koji su postali dnevni nomadi u automobilu, centar je postao romantična, ali nepraktična opcija.
U Dubrovniku centar grada je zamro u potpuno drukčijim okolnostima i iz posve drugih razloga. Onima koji to ne znaju zvuči nestvarno činjenica da skupi i navodno elitni grad poput Dubrovnika nema niti jedan pravi šoping-centar te da Dubrovčani i danas moraju putovati do Splita da bi kupili nevjerojatne tričarije. U Dubrovniku stoga šoping-centri nisu ispraznili centar, to je učinio turizam. U centru grada trgovački kvadrati postali su naprosto predragocjeni da bi se koristili i za što osim servisa turizma. Tome su pridonijele i neke nerazumne odluke, poput one da se u starom gradu prenamijeni ribarnica.

Posljedica je ta da Dubrovnik danas živi kao dvoglavi grad: ima povijesni centar kao turističku scenografiju i pozornicu oficijelnog javnog života i ima Gruž u kojem su komunikacije, ribarnica, luka, tržnica i većina radnih mjesta.

Splitski slučaj kombinacija je zagrebačkog i dubrovačkog. U Splitu je bujanje šoping-centara počelo još početkom dekade, ali su oni zbog specifičnog poluotočkog položaja bili daleko od centra. Pravi udar na središte prouzročilo je otvaranje Kerumova Jokera koji nije bio samo ogroman, nego je uključivao večernji segment (kina, restoran), a k tomu je bio relativno blizu centru i nudio ono što je u Splitu nužan preduvjet trgovini: neograničeni besplatan parking. Posljedice su se odmah osjetile. Već za nekoliko mjeseci iz centra su se u Joker iselili McDonald’s i niz robnih marki, a knjižare i kina na Brodarici pregazili su one u centru.

Drugi čimbenik bio je turizam. Premda je to slabo poznato, Split je najveći pobjednik hrvatskog turizma u ovom desetljeću, s rastom koji je nekih godina bio i dvoznamenkast. S jedne je strane postao city break destinacija, s druge je počeo primati kruzere, što je proizvelo blažu verziju dubrovačkog slučaja. Radnje koje su se nalazile u centru grada i služile lokalnom stanovništvu (recimo, željezarije, trgovine hrane, urari) počele su ustupati mjesto djelatnostima u striktnoj funkciji turizma: vinotekama i oleotekama, suvenirnicama, galerijama, fast foodovima.

U takvim okolnostima Split je postao dvosezonski grad. Od prvih jesenjih kiša do proljetne promjene vremena povijesni centar je posve pust, beživotan, bez sadržaja i slabo osvijetljen. Od Uskrsa do rujna život se s turistima vraća u grad, a onda se u njega počnu vraćati i domoroci, pjacete se napune kulturnim i ugostiteljskim sadržajima pa vam se koji put čini da ta “mala Barcelona” ne može biti isti onaj grad koji je do prije dva mjeseca izgledao kao da ga je stanovništvo nepovratno napustilo.

Splitsko središte od potpunog utrnuća brani još nekoliko komunalnih institucija. Neke od njih su kulturne (kazalište i tri preostala kina u centru). Druga, i najvažnija, je tržnica (Pazar), koja je tisućama Splićana još uvijek neizostavni obred. Treća je ribarnica, koju je Split, za razliku od Trogira, Makarske i Dubrovnika, uspio spasiti iako su svojedobno čak i konzervatori (!) predlagali da je se pretvori u - restoran. To se nije dogodilo, pa je danas peškarija turistička atrakcija baš zato što nije - prepuštena turizmu.

Zamiranje centra u Splitu nije neprepoznato kao problem. Postojao je niz inicijativa da se ono uspori, uključujući čak i tu da mali trgovci iz centra kolektivno i paušalno uplaćuju besplatni parking svojim kupcima na javnim parkiralištima. Nakon dolaska nove vlasti o takvim se inicijativama više ne govori, a kako i bi: današnji gradonačelnik bio je najveći profiter smrti središta, a kani joj pridonijeti gradnjom još jednog šoping-centra pod imenom Keri blizu sjeverne luke. Jedan od mnogih apsurda kerumovskog konflikta interesa je i taj da bi Kerum gradonačelnik spašavajući centar morao potpomagati vlastitu poduzetničku konkurenciju.

Postoji samo jedan način da se u gradu poput Splita spasi centar grada - a taj je dovesti ljude u centar ili po zabavi ili po poslu. Centar se može spasiti sa što više radnih mjesta i što više kulture, ali kulture koja nije muzej. Zato se ljutim na moje kolege novinare iz lokalnog tiska koji svakih nekoliko mjeseci započnu kampanju na “parazite” iz državnog aparata koji zauzimaju najbolje lokacije umjesto da ih prepuste turizmu. Doista, u Splitu se gradska uprava, sjedište ZZZO-a, porezni ured, ortopedsko lječilište i privredna komora nalaze na frontalnom dijelu Rive ili odmah uz nju. Kad bi sve te ustanove izbacio iz centra, grad bi vjerojatno dobro unovčio te prostore turizmom. Ali, rez koji predlažu moji dobronamjerni, no lakomisleni kolege definitivno bi ubio središte grada i konačno pretvorio centar Splita u beživotnu scenografiju za turiste.

http://www.jutarnji.hr/centar-je-postao ... ja/724652/

Дакле, гдје живјети? У центру или на периферији?
Која периферија је ОК, Буџак или Драгочај?
Превоз до града? Комуналне услуге ван центра? Добра школа на периферији?

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 09:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Periferija of kors. Da i mi doseljenici imamo posijati štagodarce, da imamo gdje ćuku pripeti, prase odhraniti i Dikulju napasati. Ja bi vrlo rado u centar ali ima većih goveda od mene i koji u 21 vijeku se bave esencijalnim problemima koje je trebalo odraditi kad ikada. No dok je izbora biće i budala pa polakice, riješiće se parking do 2878 godine.
Što se tiče škole, šta će ti, plati onom na faksu, imaš diploma kolko oš. Tata mi je kupio mereceredesa i jurnjam njim do sela. Imamo satelitsku i pink ima 10 kanala. Nije mi problem do posla putovati jer ionako ništa ne radim, bagra radi za mene. Ja samo dođe pokupiti za mene i tatu. Lovu skrijemo u štalu pa nam Ljubava prošle godine pojela 1000000 evra. Najskuplje mlijeko koje sam pijo. Sade je Ljubava u Trivasovoj komzervi.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Poslednji put menjao Zozon dana 21 Apr 2010, 09:08, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 09:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Budzak vise nije periferija.
Zivim "skoro-pa-u-centru", 10-15min pjeske od Boske, i u sustini ne primjecujem da iko tu ima problema sa parkiranjem sem posetilaca kafane preko puta...

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 09:06 
jel ti to nesto na moj racun šoli???
salim se, ja licno sam navikla na centar jer sam rodjena tu, ali po meni idealno mjesto bi bilo nova varos, imam kucu tamo i mirno je da se opustis od gradske guzve, a opet si u centru za 15-20 minuta pjeske. ni predaleko ni preblizu, po meni taman... sve poslije mljekare mi je malo daleko..

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 09:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2008, 19:01
Bingo... (:

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 09:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zozon je napisao:
Periferija of kors. Da i mi doseljenici imamo posijati štagodarce, da imamo gdje ćuku pripeti, prase odhraniti i Dikulju napasati. Ja bi vrlo rado u centar ali ima većih goveda od mene i koji u 21 vijeku se bave esencijalnim problemima koje je trebalo odraditi kad ikada. No dok je izbora biće i budala pa polakice, riješiće se parking do 2878 godine.
Što se tiče škole, šta će ti, plati onom na faksu, imaš diploma kolko oš. Tata mi je kupio mereceredesa i jurnjam njim do sela. Imamo satelitsku i pink ima 10 kanala. Nije mi problem do posla putovati jer ionako ništa ne radim, bagra radi za mene. Ja samo dođe pokupiti za mene i tatu. Lovu skrijemo u štalu pa nam Ljubava prošle godine pojela 1000000 evra. Najskuplje mlijeko koje sam pijo. Sade je Ljubava u Trivasovoj komzervi.

Хвала на овом заиста занимљивом посту.

Обиђи Дикуљу, па нас обрадуј са још неколико шаљивих опсервација.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 09:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

majlili je napisao:
jel ti to nesto na moj racun šoli???
salim se, ja licno sam navikla na centar jer sam rodjena tu, ali po meni idealno mjesto bi bilo nova varos, imam kucu tamo i mirno je da se opustis od gradske guzve, a opet si u centru za 15-20 minuta pjeske. ni predaleko ni preblizu, po meni taman... sve poslije mljekare mi je malo daleko..

Не, већ на Вуков. 8)

Паркирање није проблем Бањалуке и није ствар ко ће добити изборе. Паркирање у центру града је проблем свих градова на свијету, од Токија до Њујорка.

Тренд да људи све више живе ван центра града постоји у свим градовима на свијету. Ми ту (као и у многим другим стварима) каснимо за Западом. И Бањалуку би требало тако организовати.
Проблем су лоше комуналије и институције ван центра. Знам људе којима дјеца иду у ОШ Иво Андрић иако живе ван центра, људи једноставно хоће тако. Шехер је рецимо 5 км од центра (јако мало) а инфраструктура је лоша (путеви, комуналије, паркови, други садржаји). Слично је са рецимо Рамићима.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 09:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Centar. Nema potrebe za autom, tako da nema problema ni sa parkingom, sve sto mi moze zatrebati na 10-20 min hoda max.Kod izlazaka ne moram ganjati prevoz, sve mi je odmah tu. Ne bi se nikad selio na dalje od Nove Varosi/pocetka Mejdana/Pobrdja a i to bi bilo kriticno.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 09:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
shoole je napisao:
Проблем су лоше комуналије и институције ван центра. Знам људе којима дјеца иду у ОШ Иво Андрић иако живе ван центра, људи једноставно хоће тако. Шехер је рецимо 5 км од центра (јако мало) а инфраструктура је лоша (путеви, комуналије, паркови, други садржаји). Слично је са рецимо Рамићима.

I prevoz isto tako. Meni nije problem bilo zivjet na periferiji gdje mogu sa jednim busom/podzemnom u bilo koje doba dana/noci stici za 30 min do centra. Kad bi BL uvela kvalitetnije busove, nocne i redovnije linije, situacija bi bila bolja.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 09:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ja bih volio živjeti izvan grada, da imam kuću u nekom nenaseljenom ili rijetko naseljenom mjestu, po mogućnosti na brdu sa finim pogledom na grad, sa velikom parcelom gdje je najbliža kuća udaljena bar 100 metara od mene i da mi je autom do grada 15 minuta. Ako neko ima takav plac nek mi se javi :D
Ne bih volio živjeti u centru, jer mi smeta gužva, buka i "stisnutost".

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 09:53 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
guess who je napisao:
Ja bih volio živjeti izvan grada, da imam kuću u nekom nenaseljenom ili rijetko naseljenom mjestu, po mogućnosti na brdu sa finim pogledom na grad, sa velikom parcelom gdje je najbliža kuća udaljena bar 100 metara od mene i da mi je autom do grada 15 minuta. Ako neko ima takav plac nek mi se javi :D

E,ti kao da si opisao moje mjesto stanovanja.Živim na Krčmaricama,nije periferija nego selo.Od rođenja pa do prije par godina živio sam u gradu.Borik,Rosulje,Starčevica,nikad centar.U centru ne bih živio nikada.Kada bi autobus bio redovniji (mada meni to i ne predstavlja problem,ja sam autom alo govorim uopšteno),Krčmarice bi bile bolja opcija od grada.Ovako su tu negdje,ni bolja ali ni lošija.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 10:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
guess who je napisao:

Ovo identično sam i ja htjela da napišem. Od riječi do riječi.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 10:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Zoka, hoćeš da se mijenjaš za stan na Starčevici? :D

Nemam pojma ni gdje su Krčmarice :oops:

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 10:10 
Administrator
Korisnikov avatar

guess who je napisao:
Zoka, hoćeš da se mijenjaš za stan na Starčevici? :D

Nemam pojma ni gdje su Krčmarice :oops:

Neću da se mijenjam.Već imam jedan,dosta je vala....Krčmarice su ti na pola puta prema Slatini,na vr' brda.... :D

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 10:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Зока, вјерујем да су Крчмарице супер мјесто за живјети. Горе имаш свој мир, на послу си за 10 миута јер возиш ауто.

А како би организовао живот да се ожениш и добијеш дијете? Рецимо, жена ради, а не вози ауто. Или вози, али вам онда требају два аута. Или гдје да дијете иде у школу ? Како да иде на неки курс енглеског или на неки тренинг у центар? То недостаје Крчмарицама које стварно јесу супер локација за живот. Е, то је посао града, да то омогући људима који горе живе.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 11:24 
Administrator
Korisnikov avatar

@shoole..
Zato sam i napisao da bi bilo puno bolje da je autobus redovniji......Prije par godina sam gledao jednu emisiju o Švajcarskoj.Kod njih je javni prevoz u nadležnosti Pošte(zato ovi polovnjaci kod nas imaju natpise Postbus).Govora je bilo o jednome selu na "vrhu" Alpa.Selo iz kojega imaju jednog ili nijednog putnika dnevno.Ali opet autobus tamo ide redovno skoro pa češće nego na Krčmarice.Nema logike financijske ali ima logike po tome da svi imaju jednako pravo na sve pa i na javni prevoz.

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 11:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
shoole je napisao:
Зока, вјерујем да су Крчмарице супер мјесто за живјети. Горе имаш свој мир, на послу си за 10 миута јер возиш ауто.

А како би организовао живот да се ожениш и добијеш дијете? Рецимо, жена ради, а не вози ауто. Или вози, али вам онда требају два аута. Или гдје да дијете иде у школу ? Како да иде на неки курс енглеског или на неки тренинг у центар? То недостаје Крчмарицама које стварно јесу супер локација за живот. Е, то је посао града, да то омогући људима који горе живе.

mislim da je u "spici" lakse doci Zoki s Krcmarica nego meni s Pobrdja do grada jer su ogromne guzve u gradu,a sva periferija koja je do 15ak km od grada nije daleko,dijete u svakom slucaju moras voditi u skolu,bilo da je 100m ili 15km od kuce, vece kupovine obavljas sedmicno ili mjesecno(tempo zivota je takav)tako da ni to nije problem udaljenosti...ja sam odrasla na Hanistu i tesko da bih ponovo u toj ludnici mogla zivjeti,bilo mi je super kad sam bila klinka i skitala a sad mi je vaznije da se dobro naspavam nego da mi je bitno koliko mi je kafana/fax/prodavnica udaljena od kuce...bitno mi je da imam struju,vodu,internet i asfalt tamo gdje zivim a sad ionako svi voze...

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 12:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
O kakvoj ludnici u centru vi govorite :confused2: Ja zivim u centru i ne mogu da se sjetim kada mi je smetala buka, i ne zbog toga sto sam gluv, vec zato sto je nema!!!

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 12:51 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Frisky_Dingo je napisao:
O kakvoj ludnici u centru vi govorite :confused2: Ja zivim u centru i ne mogu da se sjetim kada mi je smetala buka, i ne zbog toga sto sam gluv, vec zato sto je nema!!!

I ti si mi mafija neka? Nemaš pojma, nevidiš, nečuješ?

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 21 Apr 2010, 12:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Možda ima dobru PVC stolariju ili je na nekom visokom spratu. :D
Ko duže vremena živi u centru grada i ne primjećuje okolne zvukove.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 73 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]