banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 19:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Apr 2010, 17:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
"Ko je ubio električno auto?" (Who Killed the Electric Car?) je naziv dokumentarnog filma koji sam upravo pogledao i kojeg preporučujem.

Oficijelni sajt - http://www.whokilledtheelectriccar.com/
IMDb - http://www.imdb.com/title/tt0489037/
Wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Who_Killed ... ectric_Car

Slika

Malo o filmu

In 1996, electric cars began to appear on roads all over California. They were quiet and fast, produced no exhaust and ran without gasoline...........Ten years later, these cars were destroyed.

A documentary that investigates the birth and death of the electric car, as well as the role of renewable energy and sustainable living in the future.

Who Killed the Electric Car? is a 2006 documentary film that explores the creation, limited commercialization, and subsequent destruction of the battery electric vehicle in the United States, specifically the General Motors EV1 of the mid 1990s. The film explores the roles of automobile manufacturers, the oil industry, the US government, the Californian government, batteries, hydrogen vehicles, and consumers in limiting the development and adoption of this technology.

It was released on DVD to the home video market on November 14, 2006 by Sony Pictures Home Entertainment.

California Air Resources Board je donijela ZEV (Zero-emissions vehicle) odredbu po kojoj proizvođači automobila za Kaliforniju (koja ima velikih problema sa zagađenjem vazduha) moraju proizvesti određen procenat automobila koji ne zagađuju okolinu (a u idealnom slučaju svakih par godina bi se povećao taj procenat), kao što su električna auta. Proizvođačima to baš i nije odgovaralo jer žele prodavati samo standardna auta na gorivo pa su odlučili da se za početak povinuju ovom zakonu i proizvedu ponešto električnih automobila, ali da se usput bore protiv ovog zakona po kojem moraju da proizvode automobile koji ne zagađuju okolinu, jer im to nije profitabilno (treba prodati svu onu silnu naftu a to ne mogu sa električnim autima). General Motors je počeo uspješno proizvoditi model električnog auta pod nazivom EV1, proizvedeno je 1117 primjeraka između 1996. i 1999. godine. U međuvremenu su izborili da California Air Resources Board popusti sa ZEV odredbom pa više nisu bili obavezni da proizvode automobile koji ne zagađuju okolinu već trebaju da ih proizvode onoliko koliko postoji tržišne potražnje za tim automobilima. Nakon toga nisu htjeli da reklamiraju (svoj! :-? ) EV1 automobil, nisu željeli da se za njega čuje, trudili su se da se za njega što manje čuje i da se o njemu iznose negativni podaci koji će odbiti potencijalne kupce pa da bi onda rekli da više nema potražnje za električnim autom i da bi prestali sa proizvodnjom, i to su i uradili. Ali ne samo to. Pošto su očigledno od početka (kad su natjerani da prave auto koji ne zagađuje okolinu) čekali kada će se ZEV odredba ukinuti nisu uopšte dozvolili kupcima da kupe EV1 auto, ni jedan nije kupljen, svi su dobijani na lizing (auto je u vlasništvu proizvođača a ne kupca), pa kada je ZEV olabavio i kada su oni "dokazali" da ne postoji zainteresovanost za električni automobil General Motors je oduzimao EV1 od svih osoba koje su ga imale, i sve su ih uništili! Automobili su bili u savršenom stanju, vlasnicima su se toliko svidjeli da su nudili da ih otkupe, ali ta opcija uopšte nije postojala. Svi EV1 su oteti i uništeni u General Motors odlagalištima! :angry4:

The EV1 program was subsequently discontinued in 2002, and all cars on the road were repossessed. Lessees were not given the option to purchase their cars from GM, which cited parts, service, and liability regulations. The majority of the repossessed EV1s were crushed, and the rest delivered to museums and educational institutes with their electric powertrains deactivated

Chrysler, Ford, GM, Honda, Nissan and Toyota also produced limited numbers of EVs for California drivers. In 2003, upon the expiration of GM's EV1 leases, GM crushed them. The crushing has variously been attributed to
1) the auto industry's successful federal court challenge to California's zero-emissions vehicle mandate,
2) a federal regulation requiring GM to produce and maintain spare parts for the few thousands EV1s and
3) the success of the oil and auto industries' media campaign to reduce public acceptance of electric vehicles.

http://en.wikipedia.org/wiki/Electric_vehicle

U dokumentarcu se pojavljuju Mel Gibson i Tom Hanks koji su imali EV1 i koji su ga hvalili. Narator dokumentarca je Martin Sheen.

Tom Hanks o General Motors EV1 - YouTube

Kontroverzna reklama za EV1 za koju se smatra da je jedan od krivaca za pad zainteresovanosti za njega i koja se pojavljuje u dokumentarcu (this commercial was so controversial because after the ev1 was cancelled people started wondering whether or not this commercial was meant to scare away people from it. The scary voice, the creepy background music, it's almost as though GM wanted the ev1 killed):

General Motors EV1 TV Commercial

Ovaj dokumentarac se može pogledati i na YouTube, evo prvi dio (ima interesantan početak)

Who killed the electric car? (1of10)

Mada je bolje nabaviti film u standardnom izdanju i u većoj rezoluciji, a ovde se može naći i prevod.

General Motors EV1 slike

Slika

Slika

General Motors EV1 OverView
(u komentarima na ovaj video možete vidjeti da su svi bijesni na General Motors zbog uništavanja ovog odličnog auta, ali i cijele jedne ideje i vizije)

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 15:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Onog momenta kada presuši većina izvora nafte, pojaviće se vrlo brzo isti automobil (ili malo "ušminkan"). Ne bi me čudilo da vlasnici Exxona, Shella, TEXACO-a, BP-a i drugih velikih naftnih firmi budu glavni sponzori "novog"električnog automobila, a da će se sami prebaciti na proizvodnju električne energije. Naravno, tada će cijena struje da bude nešto drugo u odnosu na danas.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 15:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Имам овај филм на рачунару али га никад нисам погледао до краја. Сигрурно је да постоји такав аутомобил, односно да се може направити али знамо су лобији своја прича. И што рече СТРАТОКАСТЕЛ:
STRATOKASTEL je napisao:
Onog momenta kada presuši većina izvora nafte, pojaviće se vrlo brzo isti automobil (ili malo "ušminkan"). Ne bi me čudilo da vlasnici Exxona, Shella, TEXACO-a, BP-a i drugih velikih naftnih firmi budu glavni sponzori "novog"električnog automobila, a da će se sami prebaciti na proizvodnju električne energije. Naravno, tada će cijena struje da bude nešto drugo u odnosu na danas.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 15:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Komšije već rade

Nijemci puni hvale za hrvatski električni automobil
Kosor "provozala" hrvatski električni automobil: Od sada je dio moje putne torbe po svijetu
Hrvatski električni automobil oduševio u Ženevi
Kanađani hvale hrvatski električni automobil XD

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 15:52 
I zastava je napravila neki automobil na struju i to sam bas ovdje negdje na forumu citao ako se ne varam??

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 16:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Ма има и сада тих аутомобила возе се понекде али мрка је то капа. Могу да возе пар стотина километара и онда мораш да станеш негде да га напуниш (а пуњење траје пар сати) а наравно тих пуњача има један на 1000 километара и то негде у граду у некој научној установи. У принципу је тако.

Кад смо већ код документараца, погледајте "We feed the world".

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 17:28 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
A šta je sa Tesla electric car?Roadster....i to kakav......http://www.teslamotors.com/

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 17:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Tesla Model S

želim ga, želim, želim :angel: :angel: :angel:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

http://www.teslamotors.com/models/

• 300 mile range (480 km)
  • Normal charging 3 to 5 hours, depending on the battery capacity
  • 45 minute QuickCharge when connected to a 480 V
  • 5 minute battery swap (ubacivanje rezervne baterije za 5 minuta)
  • Fully charge costs about $4 :D
  • 0-60 mph in 5.6 seconds (0-100 km/h za 5.6 sekundi)
  • 120 mph top speed (oko 200 km/h)
  • Seats 7 people (5 adults + 2 child seats)
  • More cargo space than sedans
  • 2X as efficient as hybrids
  • 17 inch infotainment touchscreen with 3G connectivity
  • Production for the retail market is expected to begin in early 2012
  • Base price $49.900 (base model have 260 km range)

Sledeća tri videa pogledati u fullscreen jer su HD, ili ih skinuti pa pogledati u fullscreen :)

Tesla Model S Part 1: A greener automotive future
Tesla Model S Part 2: Pure Electric Power
Tesla Model S Part 3: It's Showtime

Tesla Model S - The electric car that can

Ima još puno videa na YouTube.

Što se tiče cijena one stalno padaju, njihov prvi model je Tesla Roadster koji je sportski model sa dva sjedišta, mene više zanimaju ovi porodični modeli pa mi se mnogo više sviđa ovaj Model S. Tesla Rodster je koštao $109.000 što je dosta više nego će koštati Model S, a navodno će njihov sledeći model koštati $30.000. Očekujem i da se ostali proizvođači ozbiljno uključe :)

Evo na sledećoj slici Tesla Roadster (desno) pored Tesla Model S (lijevo)

Slika

http://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Model_S
http://en.wikipedia.org/wiki/Tesla_Roadster

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 18:42 
Administrator
Korisnikov avatar

Eto ko je ubio ovaj GM na struju.....Tesla......:D

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 18:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
_zoka je napisao:
A šta je sa Tesla electric car?Roadster....i to kakav......http://www.teslamotors.com/

A tojotin Prius :wink:
http://www.toyota.com/prius-hybrid/

Hibridno vozilo, "milion" puta bio na televiziji (filmovi, serije,...), ima kultni status u USA...

Tesla jes' cool 8) , al Prius već odavno u prodaji :wink:

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 18:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Prius je hibrid...na brzinama većim od 60kmph radi na benzin,a do te brzine na elektro motor....Razlika je.On jeste napredak ali Tesla je čudo.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 19:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Koliko sam vidio ti hibridi ne troše puno manje od benzinaca tako da to nije baš najsjanije rješenje, mada je nekakav korak unaprijed.

Ovi električni mi djeluju najbolje. U ovom dokumentarcu je pomenuto zbog čega su bolji i od pogona na vodonik.

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2010, 19:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Vader je napisao:

Ovi električni mi djeluju najbolje. U ovom dokumentarcu je pomenuto zbog čega su bolji i od pogona na vodonik.

Pa ne kvare se, to je najvažnije. Skoro da nema održavanja. Zbog toga velike kompanije ne žele da prave kola na kojima neće zarađivati (ili će zarađivati minimalno) nakon prodaje. Kao kupac bih rado bio vlasnik takvih kola.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 12:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Prvi električni taksiji na ulicama Tokija
Američka tvrtka Better Place u ponedjeljak je u Tokiju otvorila postaju za izmjenu baterija na električnim taksijima kojima će pružati usluge u glavnom gradu Japana.
Tri električna taksija s promjenjivim baterijama, posebno proizvedena u japanskom Nissanu, krenut će uskoro ulicama glavnog grada Japana.

"Promjena baterija trenutno je najbolje rješenje za taksije", kažu u toj kompaniji, iako uskoro obećavaju postaje za punjenje koje će omogućiti punjenje akumulatora u razini 80 posto u roku od petnaestak minuta.

"Prečesta brza punjenja kvare rad baterija", kaže Better Place, tvrtka koja ocjenjuje "nerealnim zaustavljanje taksija na 20 do 30 minuta radi punjenja".

http://www.monitor.hr/clanci/prvi-elekt ... ija/31557/

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 12:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Električna vozila, tj. vozila na električni pogon su se proizvodila, davala na korišćenje u trajanju od godinu dana i nakon toga uništavala, bez obzira na najihovu efikasnost.
Razlog uništavanja, naftaški lobi.
Svojevremeno sam dobila jedan interesantan tekst u p.pointu sa slikama i istorijatom električnih vozila.

Nakon "frke" u Danskoj oko zagađenja zemaljske kugle, konačno se počelo sa proizvodnjom.

Citiraj:
"Reno" i "Nisan" potpisali su u Madridu ugovor sa španskom energetskom grupacijom "Asiona" o prodaji električnih vozila u toj zemlji, potvrdile su tri kompanije, ne navodeći finansijske detalje dogovora.

Šef "Renoove" poslovnice u Španiji Žan Pjer Loran kazao je da je taj deo ugovora poverljiv.

Prema sporazumu, "Asiona" će osnovati mrežu stanica za dopunu baterija i odgovarajuće servise za električna vozila, prenele su agencije.
"Reno", drugi po veličini proizvođač automobila u Francuskoj, počeće da prodaje četiri modela električnih vozila od 2011. godine, a "Nisan", treći proizvođač vozila u Japanu, čijih 44 odsto akcija drži "Reno", planira da uvede prvi električni model u Evropi krajem 2010. ili početkom 2011.

Ugovor je istog dana kada je španska vlada socijalista saopštila plan o ulaganju 590 miliona evra (794 miliona dolara) u naredne dve godine u razvoj električnih vozila u zemlji.
Zamenik španskog premijera Marija Tereza Fernandes de la Vega izjavila je da plan predviđa više mera koje bi trebalo da podstaknu potražnju, da podrže ulaganja i razvoj tog industrijskog sektora i da pomognu da se uspostavi neophodna infrastruktura za dopunu baterija električnih vozila.
Španska vlada očekuje da će u toj zemlji biti 250.000 električnih ili hibridnih vozila do 2014. godine.

Autor : Tanjug.rs

Slika

Citiraj:
Norveški proizvođač električnih vozila "Think Global", koji je zbog dugova do avgusta bio pod sudskom zaštitom od bankrota, počeo je da proizvodi električni automobil "tink siti" u fabrici finskog proizvođača "Valmet automobili" u Usikaupunki.

Kompanija "Think Global", sa sedištem u Oslu, koja je uspela da izbegne stečaj finansijskom "injekcijom" od 47 miliona dolara, uskoro bi trebalo da objavi i mesto u kome će podići fabriku za izradu vozila na baterije u SAD, najavio je izvršni direktor komapnije Ričard Keni. On je rekao da je izbor za gradnju američkog pogona sužen na tri centra, ali nije naveo o kojim se mestima radi, prenela je danas agencija Blumberg.

Analitičari predviđaju da će prodaja električnih vozila i hibrida sa direktnim napajanjem strujom, koji istovremeno imaju i motor sa unutrašnim sagorevanjem, u SAD neće nadmašiti 200.000 komada do 2015. godine.

Novi automobil "think city", sa četiri sedišta, može da se kreće 112 milje s jednim punjenjem baterija i koštaće oko 30.000 dolara u SAD, uz pomoć federalnih poreskih olakšica od 7.500 dolara namenjenih kupovini ekoloških automobila.

Uprava "Think Global" je podnela molbu američkoj vladi za dobijanje kredita iz fonda koji je osnovan ove godine za promociju proizvodnje ekoloških vozila sa smanjenom potrošnjom goriva.

Kompanija "Think Global" za sada ima 2.350 porudžbina za novi gradski automobil. "Think Global" je angažovao finsku firmu "Valmet automobili" da izrađuje novi automobil u Evropi. Prvi kupci biće iz Holandije.

Autor : Tanjug.rs

Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 13:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
nece ova prica o el vozilima zazivit dok god veliki giganti nebudu rekli "ajmo sad"..........sve pada u vodu,skoro svaki pokusaj do sad nije prosao.
Vidi jednu stvar,kupis auto i vozis 150km i mjenjaj bateriju....ti dodjes na pumpu ili kako ce se zvat i stanes a tamo 100 auta ceka da promjeni.......ma daj meni je to bljak,vise sam za ono gorivo od kukuruza i one filtere sto mozes sipat ulje iz froteze i vozit nego ovaj el pogon....... 8)

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 14:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

1000% podržavam ova električna auta i jedva čekam da potpuno izbace auta na gorivo sa cesta.

Što se tiče punjena to je stvar tehnologije. Već prvi modeli imaju sasvim dobre performanse (za prve modele) i sve su bolji sa svakim sledećim modelom. Ovaj Tesla Model S već ima domet od blizu 500 km a šta će biti za koju godinu kada se i drugi proizvođači priključe. Električni automobili napreduju neuporedivo brže nego što su napredovali ovi na fosilna goriva. Uz političku, naučnu i podršku javnosti električni automobili bi mogli vrlo brzo zaživiti i to sa dosta boljim karakteristikama nego što imaju sadašnji modeli. Ni najmanje ne sumnjam da će se to desiti, samo je pitanje kad, a možda to bude puno brže nego što bi se neko usudio da očekuje.

Samo da krenu serijske proizvodnje, da cijene počnu padati, da javnost pokaže veći interes, da se tehnologija još doradi, i eto.

Ovi u General Motors su samo malo usporili ali su prije svega ukopali sebe, što kaže neko (valjda iz USA) mogli su biti lideri po pitanju električnih automobila ali su zeznuli stvar. Tesla Motors je isto proizvođač iz Kalifornije i niko im ne može zabraniti rad, uz to država daje porezne olakšice na kupovine ovakvih "čistih" automobila.

Ovi modeli sa slabijim dometom su odlični za gradsku vožnju (a to je ionako većina vožnje), puniš da u garaži za sitne pare i vozaš se. Ionako se za gradsku vožnju uzimaju manja auta sa manjom potrošnjom, a ovo je još bolje od toga.

Za veće domete će sigurno u narednim godinama biti sve više modela kada se tehnologija još ispegla.

Inače neke zemlje već daju porezne olakšice za kupovinu električnih automobila, dakle određena politička volja već postoji (natjeralo ih zagađenje vazduha i globalno zagrijavanje), EU daje od nedavno

As of April 2010, 15 of the 27 European Union member states provide tax incentives for electrically chargeable vehicles, which includes all Western European countries except Italy and Luxembourg, plus the Czech Republic and Romania. The incentives consist of tax reductions and exemptions, as well as of bonus payments for buyers of PEVs and hybrid vehicles.

Slična stvar je i u USA, na Tesla auta se dobija neka olakšica od $7.500 jer su to auta bez izduvnih gasova.

California
The Clean Vehicle Rebate Project (CVRP), funded with a total of $4.1 million by the California Environmental Protection Agency’s Air Resources Board (ARB), was established in order to promote the production and use of zero-emission vehicles (ZEVs), including plug-in electric and fuel cell vehicles. The program was created from Assembly Bill 118 that was signed by Governor Schwarzenegger in October 2007. The funding will be provided on a first-come, first-served basis, and the project is expected to go through 2015.

http://en.wikipedia.org/wiki/Plug-in_el ... ted_States

Tako da ide to :), ni najmanje ne sumnjam da će stanje što se tiče ponude i potražnje biti puno bolje već za par godina.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 14:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

A što se tiče zainteresovanosti za Tesla Model S wikipedia kaže ovako:

In the first week, Tesla Motors reported 520 reservations for the Model S. As of May 17, 2009, there are over 1000 reservations according to the Tesla Motors web site. An email sent in mid April to newsletter subscribers stated that pre-orders were up to 2,200. With a minimum deposit of $5,000 required for each reservation, this totals at least $11 million in commitment from buyers.

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 15:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Khm, odakle struja u Americi, Kini...?

Vrh

PostPoslato: 26 Apr 2010, 16:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
ja ne kazem da nece zazivjeti taj projekat da ga tako nazovem...al sad kako je stanje proce godina i godina dok veliki giganti se opredjele na tako nesto!
DONG je ponudio da u skandinaviji napravi stanice(nesto kao benzinske pumpe)za el auta al onda ide pitanje zasto samo oni?Onda je to monopol i isto kao kad bi Shell samo dostavljao gorivo......
Kao sto rekoh doce do tog al je to jedan veliki proces za koji ce trebati dosta vremena da bude uveden u praksu......

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]