banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 03:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Apr 2010, 22:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Maj 2008, 22:25
VIŠEGRAD - Do sela sa poetičnim imenom Slavigora i romantičnim zaseokom Izgori stiže se kroz klisure i stijene gromadnog i zakrpama snijega prošaranog Volujka, na način koji su starosjedioci ovih predjela koristili prije nekoliko vijekova.
Uskom stazom kroz redove stoljetnih bukava između stijena i usjeka prolazi se samo na konjima.
Idiličnu atmosferu u putu uljepšavali su vrhovi Zelengore Planice i Volujaka Vratničko lice, preko kojih su se vukli, zastajali pa nestajali pramenovi magle. I onda iz tog idiličnog pejzaža izniču objekti u kojima neko živi.
Kuća više liči na starinsku magazu, vrata rasušena i škripava, a unutra u polutami, u jednoj prostoriji četvoro čeljadi.
- U ovu kuću dođe mjesečno 140 maraka novca i više nema. Prvo uzmemo brašna i od krave nešto mlijeka, a pretrpimo se za ostalo. Ostao sam ratno siroče 1942. godine, preživio petu ofanzivu na ovim vrletima, jeo sam travu i liše od drveća, a i sad gladujem - priča najstariji član porodice, teški invalid sedamdesetsedmogodišnji Petar Marković.
Jedini radno sposoban član porodice, Petrov sin Miloš pokušava nešto da zaradi da prehrani čeljad, ali je i on osuđen da o svima njima vodi brigu.
Iz godine u godinu porodica samo misli kako da ne bude gladna, a i to se ponekad desi kad snijeg napada više od dva metra, navali se na vrata i zavije puteve.
- Desi se da ponekad zanoćimo gladni, a najžalije mi je unuka Marka - kaže starina Petar.
Marko ove godine treba da krene u prvi razred osnovne škole. Kuća Markovićevih je od magistralnog puta Foča - Gacko udaljena više od dva sata hoda. Do Gacka i škole je još 40 kilometara. Porodici je opština nekad obećala smještaj u tom gradu, ali ništa od toga.
Markovićevi kažu da će nekako pretrpjeti i glad i oskudicu svake vrste i hladnoću, ali da im Marko ostane nepismen, teško će podnijeti. A rješenja za njegovo školovanje zasad - nema.
Majka
Markova majka Novka kaže "da ne vidi odmalena", da je kratkovida i da joj svi moraju pomagati.
- Teško mi je pripremati hranu, oblačiti dijete pa i hodati po kući. Napolje rijetko kad i to samo ljeti izađem, jer me mora neko vodati po dvorištu - jada se Novka.
Izvor: Glas Srpske
Slika

Pozivam sve forumaše da pomognu ovom dječaku.
Pozivam sve dobre ljude da podignu svoj glas i da stanu u zaštitu nemoćnih.
Pravo ovog djeteta je da nauči o svijetu koji ga okružuje.
Ako ostane nepismen ne znači da će biti loš čovjek, ali ćemo mi sigurno biti lošiji ljudi!!!

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 08:34 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Bilo bi lijepo kada bismo mogli pomoći, samo je pitanje kako?
Neki novčani iznos ne znam kako bi pomogao, problem su ti kilometri koje treba preći.
Najbolje bi bilo kada bi se moglo nekako uticati da se njima (ili barem djetetu) nađe neki smještaj blizu grada.
Ovakvih slučajeva često ima kod nas, ali uvijek se mjesna zajednica angažuje da pomogne. Nikako mi nije jasno kako mediji mogu nešto prenositi a da idalje niko ne pomaže...

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 14:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Gdje je škola, opština, država, super mile iz druge galaksije?....

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 14:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
To se može pokušati preko Glasa Srpske da im se javi da otvore račun u nekoj banci, ljudi bi uplaćivali.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 22:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

:cat:

Poslednji put menjao incel dana 11 Apr 2010, 11:23, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 22:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Incel, ti si prvi predložio, ja mislim da je red, da ti kontaktiraš Glas.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 22:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Ja sam za. Treba skontati nabolji nacin. Bilo je slicnih medijskih akicja preko alternativne televizije, mislim da se samo tako moze nesto znacajnije uraditi. Za pocetak bi bilo dobro otvoriti racun i skupiti neka sredstva.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 22:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
Logicno, kao i svako normalan, padnem na "emotivne ucene" poput ovih, ali vec sledece sekunde, kad krenem razmisljati sta uciniti, shvatim da ne mozes pomoci svakom ko je ugrozen.
Ni pojedinac, ni neke organizovane akcije.

I pored toga, uvek dajem pare i prosjacima i cigancicima ako pristojno traze i ne vuku me za rukav.
Znam zasto to radim i ne doticu me komentari da oni "kupe" pare za nekoga, jer znam zasto im dajem, a ne zato sto sam glupa, naivna ili to radim da nahranim savest ili sta vec.
Nisam merodavna da procenjujem jel neki bogalj prosi za hleb i lekove ili za nekog klosara.
Dajem jer mogu i koliko mogu, jer meni nece zafaliti, a tom nekome moze znaciti.

Ipak, neke humanitarne akcije ne podrzavam i ne dajem pare za to.
Npr. one kase po trznim centrima, za hranu i pozive na brojeve za razne akcije.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 22:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U suštini nije bitno kako se daje novac, mnogima ne cvjetaju ruže, ali mora se uvijek davati, jer velika je nagrada od Gospoda Boga.

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 23:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
U suštini nije bitno kako se daje novac, mnogima ne cvjetaju ruže, ali mora se uvijek davati, jer velika je nagrada od Gospoda Boga.

Filozofe, nadmasio si samog sebe. Slika

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 07:45 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jan 2009, 12:54
Ајде да се отвори рачун и да се уплати, што каже неко горе, прескочиће се тикет један.
Ја сам за!
Јели ко контактирао Глас Српске?
Citiraj:
Ako ostane nepismen ne znači da će biti loš čovjek, ali ćemo mi sigurno biti lošiji ljudi!!!
лијепо речено

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 09:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
срамота је велика наше државе да постоје овакве породице, а у исто вријеме они мајмуни политичари се возају огромним црним лимузинама и имају огромне плате. па ја не бих могао од срамоте да примам плату 4-5 хиљада марака, а да знам да има много оваквих случајева.

Кад би сваки политичар одвојио само 10% своје плате сваки мјесец, скупила би се завидна свота пара.

А најжалосније је што овај јадничак Марко није једини овакав случај :( има их још много. И ту чисто сумњам да свиам могу помоћи ове акције. Ту треба да држава буде прва која ће ускочити и помоћи.

ето нека се за овог Марка отвори рачун уплатиће свак омакар 2 марке. Само оно што мене увијек брине код тих хуманитарних акција је што се бојим да ће неки коњ стрпати дио пара себи у џеп

Vrh

PostPoslato: 09 Apr 2010, 09:32 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Sve je to bajno i krasno. Ali šta će oni onda sa tim novcem? Kratkoročno, to možda može biti neka pomoć, mogu sebi kupiti nekih namirnica, djetetu nešto za školu... Ali kako on da ide u školu tako daleko?
Mislim da bismo trebali pronaći neki drugi način, ako ćemo već nešto raditi.
Nešto da ishod toga bude smještanje Marka negdje bliže školi.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 18:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Малом првачићу добри људи најављују помоћ
Datum: 09.04.2010 22:00
Autor: Радоје Тасић
ВОЛУЈAК - Послије текста у "Гласу Српске" о сиромашној четворочланој породици Марковић из села Изгори на планини Волујку и шестогодишњем дјечаку Марку, који због даљине и немаштине неће поћи у први разред основне школе, у редакцију нашег листа јавило се много добрих људи који су понудили своју помоћ.

Помоћ породици и дјечаку са Волујка да и он чује звук школског звона понудили су хумани људи из Бање Луке, Модриче, Зворника, Гацка, Вишеграда и других градова тражећи начин како да то и остваре.

Кум породице Марковић, Обрад Вуковић, који је помогао нашој екипи да на коњима стигне до куће Марковића, каже да је у Гацку отворио девизни и текући рачун за помоћ.

Рачуни за уплату помоћи
Помоћ се може слати на "Обрад Вуковић" код HIPO ALPE ADRIA BANK ГAЦКО, SWIFT COD БAНКЕ HAABBA2B, партија 1233810406, IBAN: BA 395520123381040690 /девизни рачун/ или на текући рачун 555-009-81272286-76 Нова банка, Гацко. Обавезно назначити "Помоћ за породицу Марковић".

http://www.glassrpske.com/vijest/5/krozrs/37904/cir/Malom-prvacicu-dobri-ljudi-najavljuju-pomoc.html

Pomozimo.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 07:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
MonaLisa je napisao:
Sve je to bajno i krasno. Ali šta će oni onda sa tim novcem? Kratkoročno, to možda može biti neka pomoć, mogu sebi kupiti nekih namirnica, djetetu nešto za školu... Ali kako on da ide u školu tako daleko?
Mislim da bismo trebali pronaći neki drugi način, ako ćemo već nešto raditi.
Nešto da ishod toga bude smještanje Marka negdje bliže školi.

Nagledao sam se ja humanitaraca reda objave računa pa svi kud koji mili moji. Dao Bog i novinari nagodni za korupcije pa pravo da vam velim, nevjerujem im ništa. Ovo je isto patetičan način odvlačenja pažnje našeg naroda dok Dodo i njegova banda nas pljačka iz dana u dan. Zna se da El Prezidente The Governmente može riješiti situaciju pucketanjem prsta.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 10:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Šajin je napisao:
срамота је велика наше државе да постоје овакве породице, а у исто вријеме они мајмуни политичари се возају огромним црним лимузинама и имају огромне плате. па ја не бих могао од срамоте да примам плату 4-5 хиљада марака, а да знам да има много оваквих случајева.

Кад би сваки политичар одвојио само 10% своје плате сваки мјесец, скупила би се завидна свота пара.

1. U svim drzavama postoje takve porodice, samo sto se mi ne zgrazamo nad tim.

2. Mogao bi, mogao. :wink:

3. Kad bi se odvojilo 10% od haraca koji narod placa, moglo bi se svasta napraviti, a ne samo prihvatilista za decu i starce.

Sta god da se skupi, to je sve jednokratna pomoc.
Mali ce mesec dana vise jesti i imace odece za jednu sezonu, ali krucijalni problem iz ove price ce i dalje ostati neresen.

U ovakvim slucajevima bi jedino pomoglo otvaranje boravista/prihvatilista za decu iz ovakvih mesta.
(Ima njih jos puno, samo nisu svi u prilici da se izredaju u Glas-u).
-Da ih se smesti za vreme skolovanja.
-Da se zaposle ljudi koji ce se brinuti o njima i organizovati im neke sadrzaje i posle nastave.
-Da im se omoguci da odu kuci za vikend.

Ta decica najcesce imaju roditelje koji su jedva pismeni i onda ni oni ne nauce puno vise. Ako imaju srece, zavrse osnovnu skolu i ostanu na tome, jer najcesce nemaju ni uzora, ni ambicija.

Meni se to jako svidja kod katolika, to sto imaju samostane u kojima imaju skole i casne uce decu i zbrinuti su tu dok se skoluju.
Uce razne stvari, pomazu im u kuhinji i u basti...

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 10:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
HugoLina je napisao:
Meni se to jako svidja kod katolika, to sto imaju samostane u kojima imaju skole i casne uce decu i zbrinuti su tu dok se skoluju.
Uce razne stvari, pomazu im u kuhinji i u basti...

Jedne od najljepsih godina mog zivota sam proveo u takvom miljeu.

Novinar Radoje Tasic izgleda obilazi ljude na istoku Republike Srpske i pise clanke o njima. Zahvaljujuci njemu se culo i za baku Julku. On sam je iz Visegrada, ako se ne varam.

Filozof je postavio podatke racuna, pa ko moze neka uplati, a ko nece da uplati neka ne pise rijeci tipa: "Ne vjerujem nikome" i tako usadjuje crva sumnje u ostale koji su u dilemi. Kakav Dodik i odvracanje paznje....

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 11:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Рачуни за уплату помоћи
Помоћ се може слати на "Обрад Вуковић" код HIPO ALPE ADRIA BANK ГAЦКО, SWIFT COD БAНКЕ HAABBA2B, партија 1233810406, IBAN: BA 395520123381040690 /девизни рачун/ или на текући рачун 555-009-81272286-76 Нова банка, Гацко. Обавезно назначити "Помоћ за породицу Марковић".

Slika

_______________________________________________________________________________________________________________________
"Budimo se u tami u potpunom neznanju. Gde smo, šta se događa? U jednom smo trenutku sve zaboravili. Ne znamo jesmo li dete ili odrasla osoba, muškarac ili žena, krivi ili nedužni. Je li to tama tamnice ili noći?
Znamo samo jedno, tim jasnije što nam je to jedina spoznaja: živi smo. Nikada nismo bili toliko živi, i to je sve. Od čega se sastoji život u tom deliću sekunde u kojem imamo retku povlasticu da budemo lišeni identiteta?
Evo od čega: od straha.
No nema veće slobode od tog kratkog zaborava buđenja. Dete smo koje poznaje jezik. Možemo imenovati bezimeno otkriće svog rođenja: gurnuti smo u stravu živog bića.
U tom razdoblju česte teskobe, čak se i ne sećamo da se tako nešto može dogoditi prilikom buđenja. Ustajemo, tražimo vrata, izgubljeni smo kao u hotelu. A nakon sećanja odjednom opet nastane telo i vrate mu ono što služi kao duša. Umireni smo i razočarani: mi smo, dakle, to; mi smo , dakle, samo to.
Odmah potom vrati se spoznaja o geografiji vlastitog zatvora. Moja soba vodi do umivaonika gde se zapljuskujem ledenom vodom. Šta to nastojimo oribati s lica pomoću te energije i hladnoće?
Potom počinje rutina. Svako ima svoju: kafa i cigarete, čaj i tost ili pas i uzica. Svoju smo putanju uredili tako da što više umanjimo strah. Zapravo provodimo vreme u borbi protiv straha življenja. Smišljamo definicije kako bismo ga izbegli: zovem se tako i tako, radim tu i tu, moj se posao sastoji od ovoga i ovoga. No skrovita teskoba nastavlja potkopavanje. Ne možemo potpuno ućutkati njen govor. Jer misliš da se zoveš tako i tako, da se tvoj posao sastoji od ovoga i onoga, ali, kada si se probudio, ništa od toga nije postojalo. Možda zato što i ne postoji."

Ameli Notomb "Lastavičin dnevnik"

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2010, 11:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Imam još jednu molbu za forumaše,

Neka neko napravi grupu na FACEBOOK-u za pomoć Marku, neka tekst prevede na nekoliko jezika.
Biće zanimljivo vidjeti koliko jedna veoma moćna mreža poput FB može da pomogne ovom dječaku.

_________________________________________________________________________________________________________________
(Uradio bih, ali protivnik sam mreža poput FACEBOOK-a).

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2010, 12:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
incel je napisao:
Imam još jednu molbu za forumaše,

Neka neko napravi grupu na FACEBOOK-u za pomoć Marku, neka tekst prevede na nekoliko jezika.
Biće zanimljivo vidjeti koliko jedna veoma moćna mreža poput FB može da pomogne ovom dječaku.

_________________________________________________________________________________________________________________
(Uradio bih, ali protivnik sam mreža poput FACEBOOK-a).

Protiv njih si ali ipak bi ih iskoristio? Još da ti se ta usluga prevede na nekoliko jezika? Jel iko pitao malog Marka šta on misli, njegove najbliže? Koju pjesmu da pustimo uz ovo? Ovo je za mene sudnica bez presedana i suprotne strane. I ko vam daje pravo da diplate bez potrebe a posebno kad su ovakve stvari u pitanju? Ja ako hoću nekom pomoći, netreba mi Radio Mileva za to. Očigledno da forumaše mali Marko zabavlja.

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]