Hertzog je napisao:
Previse je toga u drzavi i u svetu da bi se ja kao pojedinac potresao zbog toga (mada nije lepo slusati ove ljude)... Jedino sto mi ovakve price daju motiva da se jos vise borim za sebe i da ne dozvolim da neko od mojih bliznjih zavrsi tako!!!
Ovo je ona kljucna odluka liberalizma po kojem jelte svijet funkcionise danas.
Svi smo slobodni iako se radjamo nejednaki, jer jednakost po rodjenju ne postoji, ali svi trebamo imati jednake sanse da uspijemo i iskoristimo svoje sposobnosti.
E sad da li stvarno treba ostati na ovoj ideji?? Jer na osnovu iskustva i cinjenica danas, ovaj neoliberalizam bas i ne funkcionise. Ovo sto ti Hertzog kazes ti je osnovni stav republikanaca npr u Americi. Zasto bi se bogatima oduzeo dio svojine (koja je posteno stecena) da bi se dalo siromasnima. Ovo je bio kljucni argument na prijedlog Obame o zdravstvenoj zastiti za ljude bez zdravstvenog osiguranja, kada se prakticno radilo o oduzimanju privilegija koje imaju bogatiji da bi se pomoglo milionima koji nemaju zdr. osiguranje. I ovaj prijedlog nije prosao.
Ne kazem ja da ti mislis tako, ali kazem da na ovom principu pociva liberalizam u kojem zivimo, pa tako onda i nasa svijest funkcionise.
Jer stvarno ako pogledamo, mi danas radimo upravo to, borimo se, takmicimo sa drugim ljudima da bi obezbjedili sopstvenu egzistenciju. Ovo je onaj Hobsov rat svih protiv svih samo preslikan u stanje modernih drzava.
Ali da li je ova ideologija dobra, pravedna, ispravna? Da li ce stvarno i neoliberazliam dozivjeti krah?