banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 07:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Nepravda
PostPoslato: 14 Apr 2010, 19:51 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
Ја наравно нисам писац, али покушаћу верно да пренесем, на какве подлости сам наишао.То није жалба, није позив за помоћ, само желим да и ви то знате...
Родом сам из централног Казахстана, Рус , унук племића – са обе стране породице - који су били жртве репресије . Али није ствар у томе . . .До 1992. године живео сам у Грчкој. Последње ми је пребивалиште тамо било острво Крф. Имао сам политички азил и тражио сам грчко држављанство. Увек сам волео православну религију и веровао сам у јединство православних народа.Чак сам једно време покушавао да постанем Православним монахом , на скоро ненасељеном острву Касос на истоку Грчке. Али то није била воља Свевишњега. Мени на Крфу живот није био лош: острво није велико, али мој посао, младост и све што из тога произилази...
Али код Срба је избио рат у Босни и Херцеговини. Ја нисам могао само остати по страни и радовати се животу у време када убијају моју Правосланву браћу.
Наравно, да сам у томе време имао данашње знање, вероватно бих другачије поступио. Али тада сам мислио само на њих, на Православне које убијају. Мени је тада било јасно да је то била припрема за обрачун са Русијом, тј. мојим руским народом. Није се могло само остати на Крфу гледајући телевизију у кафеу и изражавати своје неслагање. Такође, на грчкој телевизији сам тада видео да тадашњи српски политичари из Републике Српске позивају добровољце православне вере из целога света на заштиту Православних вредности. И то је била каква-таква гаранција да нас добровољце из иностранства неће одбацивати, него да ће се према нама односити са дужном пажњом као и према својим људима у случају рањавања или погибије.До тада ја сам већ знао како барут мирише... И пошао сам у Београд.У Београду сам преко студената Богословије нашао владику Филарета који је родом из Херцеговине.Тамо ме је владика Филарет упознао са командантом српских Црвених Беретки.Тако сам почео ратовати. У Црвеним Береткама после карантина и прегледа, борио сам се скоро годину дана. Затим сам прекомандован у (тада) – тајну диверзантско-офанзивну падобранску јединицу. Било је много разлога за прекоманду, али су сви били оправдани. У то време у читавој Херцеговини од свих руских добровољаца било нас је троје. Неколико месеци након мог одласка из Црвених Беретки дошла су нам још двојица Руса. Ми смо међусобно сарађивали и дружили се. Локална команда у том рејону није то сматрала посебном храброшћу. Командант друге лаке пешадијске бригаде, на чијој територији су деловале наше две специјалне јединице био је дубоко умешан у криминал, пљачку и издају. Срећом, ми њему нисмо били потчињени. Али он је нас више пута саботирао, што је наше момке коштало живота и здравља .Село Бјела – где сам рањен, нашли смо се у клину, нас су гађали са три стране. Током зиме на ''барикади'' – где сам погођен, свежи снег у ноћи од експлозије постаје црн. Локална команда давно је хтела да заузме то село. Али ми и локална милиција са тим нисмо били сагласни. То село налази се изнад града Коњица. И наш задатак је био да проширимо наше полуокружење (Коњица), заузети све доминантне висове око града, развити деморалишући фактор код непријатеља. Наша јединица је тада успешно извела специјалну психолошку операцију. Ми смо, на тим линијама фронта, симулирали долазак руских добровољачких дивизија са комплетним наоружањем. Тако смо успели да изпровоцирамо сукоб између хрватских и муслиманских јединица, што је повукло за собом скоро потпуно уништење хрватских јединица у граду Коњицу, преводећи их на нашу страну у замену за евакуацију рањених и чланова њихових породица у Хрватску, и доставу помоћи Хрватима, такође кроз нашу територију .То је знатно поправило нашу позицију у том селу. И не без поноса могу рећи, да је то била моја идеја, коју је прихватио мој непосредни командант и ми смо то сместа разрадили .Хрвати су знали да ћемо их ми само заменити у том рејону. Али такав је живот, они су први почели...Дигла ме је у ваздух мина са два осигурача, из скривеног минског поља којег су поставили Хрвати. Један осигурач сам успео да уклоним, други ми је експлодирао у руци. Разнео ми је четири прста на десној руци и оштетио десно око.Ја не мислим да је то трагедија што сам био тако рањен. У рату је као у рату: или ћеш ти њега или ће он тебе. С једне стране, чак је и забавно. После свега, таква је награда за добровољце, а то је – да пролију своју крв, али у корист заједничког циља .Ова прича не може у потпуности описати овај рат и Србе. Желим фокусирати пажњу на своје личне проблеме. Уместо мене, то је урадио сјајно мој колега, Олег Виталјевич Валецки . Његове књиге можете наћи на Интернету.
Због кукавичлука и издаје српских и руских лидера, изгубили смо све недавне ратове на Балкану.После рата нисам хтео да се вратим у Грчку, јер је сам то у време био у браку са Српкињом , имамо сина и кћерку. За мене, није имало смисла да одем негде, где би поново био странац , а у исто време знам да имам нови дом, за који је проливена и моја и крв и мојих другова . Ако је мене таква судбина задесила , онда барем нека моја деца одрастају у својој домовини. На крају крајева, ми смо преживели и Републике Српске је опстала. Иако у саставу Босне и Херцеговине, чије држављанство сам до сада имао.Многи руски добровољци су се борили овде, а многи су убијени ... Срби су их сахранили часно.
Ја сам на многе ствари које је чинило српско руководство после рата затворао очи. Мислио сам, наравно, изгубили су рат ...Али према нама Русима, сада већ бившим добровољцима, однос је недопустив.Преостали руски момци, нису били у могућности да нађу своје место у српском друштву. Имамо исте привилегије као и Срби, али не можемо да их користимо .Једноставно блокирају сваки наш административни корак. Нама су једноставно незванично после рата рекли – ми не знамо ко је вас добровољце звао овде, вратите се одакле сте и дошли, нама је било потребно руско оружје, а не ви ... али нико нам то није рекао онда када је требало да се ратује.Могли су и да нас не приме у своју војску. Неким руским добровољцима у форми регуларних, издали су фалш српска лична документа, што је њима после узроковало огромне проблеме .А сада, кад Србија и Босна и Херцеговина имају орјентацију ка ЕУ и НАТО започео је тријумф издаје, тираније и корупције.
Влада Републике Српске на неморалан начин је себи подигла плате а свим другима запосленима који примају плате из буџета смањила колико год је то могла. Па овај случај је јасан – то је за банана републике као што смо ми.Ствари су кренуле још горе, а то боли. Формиране су комисије која код инвалида мења степен инвалидитета. По мишљењу те комисије број ратних инвалида је волшебним начином почео да се повећава. Повећава се број оних са ампутираним рукама, ногама ,повећава се број оних са оштећеним видом. Уопште, те комисије су вероватно пронашле ген за регенерацију људског меса.Ја разумем да је криза и да је држава пред банкротом, али то није решење .Српске власти су почеле да нас изједначавају са вехабијама. Иду на руку американцима.Руских добровољаца више нема у Босни, разишли се, остали су само мртви.Одлучио сам да не идем нигде. Хоће и мени да смање инвалидитет са 2. на 4. групу.Они нису могли мени да плате инвалидитет и ( себи ) погодности , јер је толика криза . Али они су почели да бришу своје го*но са мојим ранама, а и не само мојим... А то го*но није погодно за подмазивање .Требам се одупрети свим легитимним средствима против одлуке те комисије. Испитаћу лекаре са светском репутацијом за дијагнозе и мишљење о томе којој групи инвалида припадам. Узећу и војног адвоката.У тој комисији су користили неуро-лингвистичко програмирање, а то не само да је недозвољено, него је и кривично кажњиво. Ако сви само ћуте, ово безакоње ће се наставити .
Ја морам да победим у овом спору, због тога, да би показао нашој деци, која су напуштена – да је могуће супротставити се томе сагласно закону. На тој комисији, мени је председник комисије на своје прсте указао – рекли су да је за тебе у новинама написано да ти уопште немаш прстију, а код тебе су само нокти страдали. А у ствари код мене по две фаланге на четири прста недостају. Значи, код мене они расту само на једну фалангу. А оштећени вид их уопште не интересује. Нисам подлегао на ту провокацију. Мене је увредило да са њима треба трговати за то. Али ја нећу ни с ким трговати, али ни своје не дам. Ја ћу их тужити и тако ћу исправити своју грешку. Заиста, ја ни једно своје право нисам остварио, чак не уживам ни бесплатну медицинску негу и осигурање, а да не помињем друге бенефиције. Мислим да нисам заслужио такво понижење Срба - као фамозни раст прстију и све остало. Био сам лојалан грађанин Републике Српске, и то ми је хвала.

Ако Ви који ово читате, имате неки предлог – пишите ми. А ако има незадовољства пиште слободно председнику владе Републике Српске на e-mail: kabinet@vladars.net или министру за рад и заштиту права ратних војних инвалида на: mpb@mpb.vladars.net Ако Ви њима напишете, тако им дајете до знања, оно што и у Русији знају, каква се самовоља у Републици Српској проводи.Како се односе Срби према нама, који смо жртвовали све своје за њих; како Ви онда мислите да ће они убудуће да се односе према свему руском (?) Вероватно ће да исчупају споменике погинулим руским добровољцима. Тако да се не мешају када НАТО нападне на Русију. Боже мој, како то све изгледа оним добровољцима који су били у Шпанији пред почетак другог светског рата. Републиканци су тада изгубили од Франка и Хитлера, а ми смо изгубили од Америке и НАТО-а. И тада је свима било свеједно, све док им на врата нису закуцали.
Ја сам одговоран за своје речи и жао ми је што су са мном тако поступили. То је била њихова грешка и надам се да ће је исправити .

Са поштовањем и братском љубављу
Сухарев Сергеј
sergej.suh@sbb.rs
sergej.suh@mail.ru
27 марта 2010

Vrh

Tema posta: Re: Nepravda
PostPoslato: 15 Apr 2010, 02:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Naravno da se ovaj Rus treba boriti i ne samo Rusi, več svaki vojnik VRS koji je oštećen. Greška ondašnje vlasti je bila što nije strjeljala dezertere i ratne profitere za primjer ostalima, nego sada ti ratni profiteri kupuju penzije i invalidnine i pljuju u lice svim časnim ljudima.

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 11:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
filozof sa vrbasa je napisao:
Greška ondašnje vlasti je bila što nije strjeljala dezertere i ratne profitere za primjer ostalima, nego sada ti ratni profiteri kupuju penzije i invalidnine i pljuju u lice svim časnim ljudima.

Dobro napisano!! Dok su obicni ljudi krvarili i ginuli oni su prodavali okolo price o nacionalizmu i na taj racun se bogatili kao niko! ...a kad je rat gotov....taj isti vojnik koji je zivio po rovovima 4 godine nema nista od toga (osim psihicke i fizicke poremecaje) dok ljudi koji nisu metka ispalili imaju vile, fabrike, kamione, avione,....zalosno!

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 14:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Знам ову причу. Прво. Писао jе он то за руски форум. Неки Србин jе превео оваj текст. Jош желим да кажем да то ниjе неправда, jер питала сам жену, коjа се бави углавном Косовом, али такође зна руских волонтера из Босни (неки су били и у Босни и у Косову). Већ сам разговарала са њим и његовим друговима. Само нисам хтела да ставим ову тему овде, jер Сергеj jе врло емоционалан због овог понижења и писао jе неки тешке речи. Рекла му сам: "зар нису српски ветерани имаjу озбиљне проблеме итд". Он је рекао да је проблем у томе што нико ниjе спречио када га су лишили држављанства. Конкретно ови људи су помогли Србима, зато они имају осећај неправде. Ставила сам филм на подфоруму историjа и тамо jе био Саша, ево ...сада он нема ноге и живи у Србији.

Срби сада не могу бити одговорани за оно што се дешава, jер комисија БиХ jе лишала држављанства. Али када сам прочитала о томе како су били рањени, а затим опет се вратили на фронт, ја разумем да ОНИ имају право да критикују владу. JА НЕМАМ. А они имају. Они су напустили своју крв и делови тела на земљи РС. И зато не можемо да кажемо да они су мањи Срби од вас. И то није због ових малих пензија. Знате да волим Србе, али је прича ових волонтера - је део вас, ваше историје. То jе исто српство...

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 15:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Сергеj
Slika

И Jуриj

Здраво свим форумашима ! Ја сам Јуриј , мој ратни надимак је Ђурић . Ја сам такође као и Сергеј, далеке крваве 1994. године , пријавио се као добровољац у војску босанских Срба, или како ми кажемо - Војску Републике Српске . Годину и по дана сам се борио у славном одреду " Бели Вукови ". То су биле је специјалне јединице Сарајевско-Романијског корпуса ВРС , противдиверзантски одред тога корпуса војна пошта 7313 . Сергеј зна да смо увек били у јеку борбе, и да смо ми крпилии све рупе и пукотине. Био сам два пута рањен у борби, први пут у главу, озбиљна повреда уз делимичан губитак слуха. Други пут сам рањен још озбиљније , четири метка у стомак, груди, врат и руку. Чудном вољом више силе , преживео сам две клиничке смрти . Лева рука не функционише , метак je прекинуо нерв и артерија у руци нема пулса . У јетри је још остао метак , не постоји једна трећина десног плућног крила, а тамо око црева и дијафрагме нема смисла ни говорити . Један метак је прошао према срцу , и што је још горе, сада је израстао шиљак у срчаном мишићу и плућима . Потребна је компликована операција . Чак и након таквих рањавања , не залечивши се у потпуности побегао сам из санаторијума , и вратио сам се у јединицу и наставио да се борим . Био сам у борби до последњег дана рата . Мени је признат инвалидитет 2. групе , радна способност 100% онемогућена. После рата, награђен сам ''Златном медаљом за храброст '' . Стекао сам држављанство Републике Српске. То је било одмах после рата . Ако желите могу да скенирам сва документа , која потврђују моје речи . Шта ја имам данас. Пензију не исплаћују од 2005 , без објашњења . Пре две године, лишен сам држављанства, без икаквог образложења и без права на жалбу . Визу за то , да се дође на то место где се могу разабрати сви ти безобразлуци , не дају. На моје писмо - захтев премијеру Милораду Додику, никакав одговор нисам добио . Све у свему , немам ништа више да кажем , одлучите сами ко је у праву а ко у криву ? Ја не кривим српски народ, ја сам кривим Владу Републике Српске . Али, и народ којег смо бранили, не штедећи себе , сада би могао и нас да заштити ! А колико територија под српском контролом је тајно пребацила Влада Републике Српске Муслиманима ? Ако је по Дејтонском споразуму територија Републике Српске 49% од укупне територије Босне и Херцеговине, Република Српска се сада протеже на својих мизерних 37% од укупне територије (Босне и Херцеговине) . Зар то није национална издаја ?!
И остаци наших мртвих, по мом скромном мишљењу, треба да се врате у Русију, кући ! Ако је у почетку ожалошћеним породицама плаћан пут у Републици Српској до тамо да би могли да посете гробове својих драгих , сада често не дају визу у Амбасади Босне и Херцеговине, а и путовање се више не плаћа . У ово наше зверско време , нису сви у стању да издвоје велике суме новца за то . Ипак хвала вам што су гробови одржавани и заштићени . Шта још можемо да очекујемо – скрнављење гробова и изругивање нашим херојима ?! Хероји треба да леже у херојској земљи . Тако да је време за почетак опште кампање за враћање наших момака !
ВРАТИМО ИХ КУЋИ .
Али овакав однос није само према нама, Русима ! Хоћете ли примере ? Молимо вас, из Бугарске, такође су били добровољци, од којих су двојица погинули . Један од њих је био у "Белим Вуковима", Јордан Куцаров . Погинуо је у бици на планини Трескавици 4. јула 1995. године . Други Бугар Сашо Љубенов је рањен , па заробљен и зверски убијен 10. септембра исте године од стране муџахедина из одреда ''Ел Муџахид'' код Возуће .
ПОРОДИЦАМА ПОГИНУЛИХ БУГАРА ВЕЋ МНОГО ГОДИНА НЕ МИСЛЕ ДА ДАЈУ ПЕНЗИЈУ !
Зато оба хероја почивају у својој земљи.

Мои спасиоци са ВМА:
Slika
http://www.nsprogram.org/forum/showthre ... #post26402

Jош jедан пут кажем - то jе било написано ЗА РУСКИ ФОРУМ.

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 15 Apr 2010, 16:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Naravno da su svi dobrovoljci koji su došli da ratuju na strani Srba posramili sve dezertere i profitere koji su bježali preko Drine u Srbiji i naravno da sa punim pravom kritikuje vladu RS i treba da je kritikuje sve dok ne počne ispunjavati svoje obaveze prema onima koji su dali najviše za stvaranje Republike Srpske.

Руjа je napisao:
И остаци наших мртвих, по мом скромном мишљењу, треба да се врате у Русију, кући ! Ако је у почетку ожалошћеним породицама плаћан пут у Републици Српској до тамо да би могли да посете гробове својих драгих , сада често не дају визу у Амбасади Босне и Херцеговине, а и путовање се више не плаћа . У ово наше зверско време , нису сви у стању да издвоје велике суме новца за то . Ипак хвала вам што су гробови одржавани и заштићени . Шта још можемо да очекујемо – скрнављење гробова и изругивање нашим херојима ?! Хероји треба да леже у херојској земљи . Тако да је време за почетак опште кампање за враћање наших момака !
ВРАТИМО ИХ КУЋИ .
Али овакав однос није само према нама, Русима ! Хоћете ли примере ? Молимо вас, из Бугарске, такође су били добровољци, од којих су двојица погинули . Један од њих је био у "Белим Вуковима", Јордан Куцаров . Погинуо је у бици на планини Трескавици 4. јула 1995. године . Други Бугар Сашо Љубенов је рањен , па заробљен и зверски убијен 10. септембра исте године од стране муџахедина из одреда ''Ел Муџахид'' код Возуће .
ПОРОДИЦАМА ПОГИНУЛИХ БУГАРА ВЕЋ МНОГО ГОДИНА НЕ МИСЛЕ ДА ДАЈУ ПЕНЗИЈУ !
Зато оба хероја почивају у својој земљи.

Ovo jedino da se javi Boračkoj organizaciji RS i da oni potjeraju za ta njegova prava.

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2010, 00:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Dobrovoljci iz Rusije nisu ovo zasluzili.
A oni nisu cinili stravicne zlocine nad drugima, kao sto su radili Mudzahedini, pa ih ne trpajte u isti kos!

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2010, 14:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
I sad traže prava za to.

Нико ништа не тражи од тебе. То jе било за руски форум. И то jе наш посао.

У ствари, осим Сергеjа (jер он има жену из Херцеговине и деца), не знам да ли има их у РС данас. Сви су у Србиjи или Русиjи.

И ево за твоjе антисрпство

http://www.travelpod.com/travel-photo/d ... /tpod.html

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2010, 14:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Mar 2010, 14:09
Руjа je napisao:
Змиjа, ко ти је дао право да причаш о ономе што не знаш? Чак не знаш их имена. Они су спасали људи од исламских паса... ако би било виша Руса (нажалост било их мало) и било би оружиjе од русиjе, онда не бих било ових исламских паса данас!

А шта се тиче jосиповича то jе смешно, ако неко не види разлику између стварне акције и реторике. А код Силајџића уопште то је једно те исто.

Evo ovako, napisao sam ti da imam dosta godina(40+), 1987 sam obuo vojničke čizme, završio vojnu akademiju, ratovao (nažalost) u Sloveniji, Hrvatskoj i u Bosni (i ostao sam normalan, nikog ne mrzim osim bolesnih nacionalista). Susretao se sa "dobrovoljcima" u tom periodu, i vrlo dobro znam o svemu tome i vrlo dobro znam šta su "psi rata" na bilo čijoj strani, tako da se maneš pametovanja i branjenja bolesnika koji su zbog ličnih frustracija i želje za pljačkom, ubijanjem dolazili na sva ratišta i na sve strane.
Onaj ko brani zločince i sam je takav, onaj koji mrzi druge narode i nacije je izrod i svoje nacije ili naroda.
Bolesnicima smetaju ljudi koji žele ovu regiju odvesti u normalne svjetske tokove i bolju budućnost za sve normalne ljude.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]