banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 22:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Mar 2010, 13:10 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 24 Jul 2009, 01:28
Ovaj nevjerovatno gnusan fenomen je oduvijek bio prisutan u manjim i diskretnijim kolicinama, ali sada je uhvatio maha i bestidno se rasirio, bez trunke skrupula.

Koliko imate poznanika, drugova, sa kojima se niste uspjeli godinama vidjeti, kad god ih zovnete na kafu nesto iskrsne, zauzeti su, "cucemo se, zovem te" i slicno, ali, kada dodje do njihove svadbe, i izvlacenja novca u vidu one malogradjanske "slatke" rakije, tu su prvi, nepogresivo ce poslati pozivnicu, a da potvrde ulov kod tvrdjih orasa (onih koje nisu vidjeli i culi godinama, a nikada i nisu bili u narocitim odnosima) i sms i poziv telefonom.
Prvi su i da te zovu na babine, kad si vec bio na svadbi red je da dodjes, a ako nisi dosao na svadbu moras barem na babine, nema smisla da propustis i jedno i drugo.
Ako ne dodjes, slijedi ogovaranje svim mogucim zajednickim poznanicima: "Zamisli ti, mi smo bili najbolji prijatelji godinama, i sada mi nije dosao/la ni na svadbu/babine!". Ako dodjes iz kurtoazije, a zeljeni plijen ne zrtvujes, uhuhu, jao li ga tebi, sta ce tek onda sitne duse pricati, bolje je da ne znate...

Nije sve tako crno, moze i odvratnije!
Daleka predaleka rodbina iz druge drzave osmo koljeno, sa kojom si se jednom ili dva puta vidio u zivotu, nista prisno, puka formalnost, cim dobije prinovu juri po okolne dvije drzave da ubere sto vise novca na "babine", jer ste dovoljno daleki (drugarski, familijarno i kilometarski) da nisi ni pomisljao otici na babine. Iskoristavaju jadno dijete, mrcvare ga automobilom u visecasovne i visednevne pohode, samo da bi ubrali haraca.
Kuda ide ovaj svijet?

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 13:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Bezbolno je pošto na kraju sve vratiš ili ti bude vraćeno.
Ideš na svadbe i babine i crkneš lovu, pa onda sve njih pozoveš na svoju svadbu i babine i oni ti to sve fino vrate.
Tako to otprilike funkcioniše.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 13:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2009, 21:43
Druže imaj u vidu da je ta potreba koja je vremenom postala običaj, forsirana sa svih strana tako da je rutina postala da se moraš pokazati ili će selo pričati. Selo će pričati jer je naš narod dokon, većinu vremena ne radi i tako se odnose prema obavezama. Zaboravio si dodati da i netreba nekog zvati dva puta, on će doći, dijete će darivati da ti se zavrti u glavi i samim tim te "uzajmio" kako bi naši narodi rekli. E tu je najveći problem. Šta ako on zovne tebe? A ti mu neodgovoriš istom mjerom. Postaješ kokošar, predmet i inspiracija uz jutarnje mahaluške priče koje se mogu razvući i do večeri ako je tema pitka. Donekle sam se profesionalno bavio ovim fenomenom i tema je vrlo zanimljiva. Moji su zaključci da je tu crkva odigrala najvišu ulogu. Naši duhovni pastiri, popovi i velečasni podupiru ove ideje pokazivanja pod plaštom skromnosti samim tim kibucujući na ove parajli koji su dali na kosicu djetetu i poslije pola sata ga možeš vidjeti kako sjedi sa popendom a ovaj sav ozarenog lica klima glavu popi a ovaj njemu prdi kako i šta treba jer ipak je to običaj, tradicija, idu dotle daleko da aminuju i priče tipa "nek selo umre a običaji nek ostani". Moš misliti te koji su ostali,negdje su na strani, rade, pate se, zarađuju sitnoj djeci 'ljeb, uglavnom najebu se sebi majkice da zarade nešto sitno da mogu da prežive a kad ga kum zovne na pir, tad novčanice lete na sve strane. Nek selo vidi i nek se zna. U suštini meni tada čin vjencanja postane nadguživanje do bola uz obavezni folklor koji uz to ide. O ovoj temi ljdi su disertacije pisali i u suštini svi svode pod običaj. A čim je nešto kod naših naroda "običaj" odmah to šutke prihvataju i klimaju glavom ko gumene cuke dok im ove popende drže napolo svoje duboko zavučene ruke u džepovima(našim naravno).

"Nacionalizam je zlo koje ne spaja nego razdvaja ljude, jer ih negira u njihovoj pravoj biti - čovječnosti" - MILAN KANGRGA

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 17:44 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
dodjes vidis djete mentnes 50 ili 100 ako je bas blisko i halalis, jebo ga ti kupio si tom stojankom djetetu pelene za par mjeseci i to je to.
Opcija 2 ne ides i ne zoves i ladno izkristaises odnose nit ti trebaju sestre od strica nit ti ides njima i halal im cufta vidite se na sahranama
ja sam negdje na pola odem na 80 % babina a zovem kuci 10 % i to ili jednom godisnje na veceru ili samo muske na glavusu (kad ni moja nije tu )

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 18:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Zar nije cast kada te neko pozove na svadbu i na babine? Niko ne trazi pare od tebe, uostalom, na toj istoj svadbi se predzderava i pijanci u senaest.

Kome su pare bitnije od dijeljenja srece sa drugima, nek ostane kuci.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 19:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
Sve to stoji.
Treba biti covjek i opravdati ukazano povjerenje, niko nije ni rekao nesto sto se kosi s tim.
I ja tako mislim... najbitnije je da proslavimo taj dogadjaj, ne radi se o novcu.
Medjutim, idu mi ne jetru slihtare koje me zovu samo zbog novca!!!
Jedno je kada me zovu ljudi sa kojima sam visio i prije pomenutog datuma, a nesto sasvim drugo kada me zovu ljudi koji mi deset minuta objasnjavaju odakle se znamo.
O tome se ovdje radi.
Niko ne zali da daruje.
Ali, idu nam na zivce ljudi koji ZICAJU pare!

Ja takvima ne idem, niti ih namjeravam zvati.
Ko prica i sta prica...

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 20:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Ne znam oko cega tolika frka - ako te pozove neko za koga smatras da niste dovoljno bliski i da te zove samo da bi izmuzao novac od tebe jednostavno se ne odazoves na poziv i bas te briga. S obzirom da je svakako u pitanju neko lijevi ne moras brinuti da li ce se uvrijediti ili ne.

Druga stvar - upitno koliko je to pozivanje na svadbu izvlacenje para. Imate temu na kojoj su ljudi pisali koliko svadba kosta po zvanici (~50KM) - ako uzmemo u obzir da se vecinom uzimaju ljudi ~30 godina starosti, vrlo je moguce da ce svadba biti prepuna studenata/mladih ljudi koji nece dati toliko za 'slatku'. Nek' i dadnu 50, opet je onaj ko je pozvao gosta na 0. Nisu prosjecni posjetioci svadbe oni koji povecaju budzet mladenaca na kraju, ne treba biti naivan ;)

Trece - veci je supak onaj ko je s tobom u navodno dobrim odnosima, cima te za sve i svasta kad mu zatrebas, pa te na istu svadbu ne pozove ;)

Generalno, ja sam protiv svadbi na koju se zovu i kurta i murta, bez obzira na razlog.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 20:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
sagitarius je napisao:
Ovaj nevjerovatno gnusan fenomen je oduvijek bio prisutan u manjim i diskretnijim kolicinama, ali sada je uhvatio maha i bestidno se rasirio, bez trunke skrupula.

Koliko imate poznanika, drugova, sa kojima se niste uspjeli godinama vidjeti, kad god ih zovnete na kafu nesto iskrsne, zauzeti su, "cucemo se, zovem te" i slicno, ali, kada dodje do njihove svadbe, i izvlacenja novca u vidu one malogradjanske "slatke" rakije, tu su prvi, nepogresivo ce poslati pozivnicu, a da potvrde ulov kod tvrdjih orasa (onih koje nisu vidjeli i culi godinama, a nikada i nisu bili u narocitim odnosima) i sms i poziv telefonom.
Prvi su i da te zovu na babine, kad si vec bio na svadbi red je da dodjes, a ako nisi dosao na svadbu moras barem na babine, nema smisla da propustis i jedno i drugo.
Ako ne dodjes, slijedi ogovaranje svim mogucim zajednickim poznanicima: "Zamisli ti, mi smo bili najbolji prijatelji godinama, i sada mi nije dosao/la ni na svadbu/babine!". Ako dodjes iz kurtoazije, a zeljeni plijen ne zrtvujes, uhuhu, jao li ga tebi, sta ce tek onda sitne duse pricati, bolje je da ne znate...

Nije sve tako crno, moze i odvratnije!
Daleka predaleka rodbina iz druge drzave osmo koljeno, sa kojom si se jednom ili dva puta vidio u zivotu, nista prisno, puka formalnost, cim dobije prinovu juri po okolne dvije drzave da ubere sto vise novca na "babine", jer ste dovoljno daleki (drugarski, familijarno i kilometarski) da nisi ni pomisljao otici na babine. Iskoristavaju jadno dijete, mrcvare ga automobilom u visecasovne i visednevne pohode, samo da bi ubrali haraca.
Kuda ide ovaj svijet?

Imaš li ti takvog prijatelja, budi čovjek i u svakom slučaju pozovi ga na svadbu pa nek se nađe, na njemu je da razmisli bi li došao ili se sutradan pokušao opravdati.
Sa druge strane, ako si ti takva osoba a prijatelj ti se ženi, nađi načina da prije važnog dana iskažeš poštovanje.
Dobro se dobrim vraća. :D

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2010, 00:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2009, 02:35
V@nja je napisao:
Generalno, ja sam protiv svadbi na koju se zovu i kurta i murta, bez obzira na razlog.

Upravo to. Ljudi od svadbe naprave paradu, a i cijela svecanost te ceremonije se nekako izgubi u seljakluku i nekulturi ljudi koji su tu pozvani iako nemaju nikakvu bliskost sa mladencima i taj sretni cin koji se odvija njih nimalo ne dotice. Dosli su samo da zderu,piju/vide ko ce se jos pojaviti/pokazu kakve su budze.
Sestra mog bliskog druga se skoro udala, a njen muz je cijelu stvar pripremao imajuci na umu samo koliko ce novca izvuci iz svega toga. Na kraju su na svadbi bas bili i kurta i murta, pa se sve pretvorilo u krkanluk, zamalo je izbila i tuca. Prava zalost kad vidis sta je covjek napravio od dogadjaja koji bi mu trebao biti jedan od najsretnijih dana u zivotu.

- Pjevaj kao da te niko ne cuje.
- Zivi kao da je Raj na Zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=YXdAIJK6 ... re=related

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2010, 10:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Gospode Boze, pa ne tjerate niko puskom da ides ni na svadbu ni na babine.
Uvijek, pogotovo kada je dijete u pitanju das koliko mozes ali neka je od srca a ne preko neke stvari, pa taman to bila cokolada.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2010, 16:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
blackrose je napisao:
Uvijek, pogotovo kada je dijete u pitanju das koliko mozes ali neka je od srca a ne preko neke stvari, pa taman to bila cokolada.

Nekad je to bilo dovoljno, cokolada, medo i sl, danas tu jos dodaj i cvijece i ako nisi ostavio 50 KM, kao da nisi ni dosao.
Sve se iskomercijaliziralo do kraja, pored svadbi i babina, tu su najocitiji primjer rodjendani.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2010, 17:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Onaj ko ti je zaista prijatelj i ko te zaista cijeni nece te vrednovati na osnovu poklona/novca koje mu ostavis za babine/svadbu.
Isto tako, ako ti je do nekoga zaista stalo, nece ti biti zao tih 50-100 KM (ili koliko vec) koje mu das, jer ce biti od srca, a ne zato sto je to 'red'.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2010, 18:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
Hvala Bogu ima ih koji se i dan danas znaju obradovati cokoladi...bar ja tako vaspitavam svoju klinku.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2010, 19:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Feb 2010, 17:12
V@nja je napisao:
...ako ti je do nekoga zaista stalo, nece ti biti zao tih 50-100 KM (ili koliko vec) koje mu das, jer ce biti od srca, a ne zato sto je to 'red'.

Upravo tako.

Samo ne kontam likove koji me zovu, a vidjamo se, ko sto ona rece samo po sahranama...
Od cega ti ljudi boluju???
Ja takvima ne idem.

Vrh

PostPoslato: 26 Mar 2010, 20:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
blackrose je napisao:

Bio sam u takvim situacijama previše puta, ali onda se oduvjek našao neko da poremeti dobre odnose pa padnu riječi poput ''škrtac'', ''stipsa'' itd.
Sve zavisi od ljudskosti, čovjekoljublja i poštovanja koje osjećaš za nekoga.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]