Skandal: Rasipaju se novcem za istraživanje zločina
Projekt Nataše Kandić napustili Todorović, Tokača, Ramulić, Šehić
Autor: F. VELE23.03.2010. 07:57
Kandić: Teške optužbe
Foto: ArhivIdeja nevladinih organizacija sa zapadnog Balkana o osnivanju Regionalne komisije za činjenice o žrtvama ratova (REKOM), prema svemu sudeći, završit će se velikim skandalom.
Riječ je o regionalnoj komisiji za istraživanje ratnih zločina, po uzoru na one koje su svojevremeno postojale u pojedinim zemljama Latinske Amerike, ali su pojedinci za račun svojih interesa, izgleda, uništili časnu ideju.
Napuštanje projekta
Ovaj projekt, naime, koji vodi predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, već su, uz ostale, napustili predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS Branko Todorović, direktor IDC-a Mirsad Tokača, predsjednici udruženja žrtava rata "Izvor" iz Prijedora i Foruma građana Tuzle Edin Ramulić i Vehid Šehić.
U skandal su, saznajemo, umiješani i generalni sekretar Udruženja "BH novinari" Borka Rudić te direktor i novinarka magazina "Dani" Senad Pećanin i Dženana Karup-Druško.
Todorović za "Avaz" kaže da je Kandić cijeli projekt pretvorila u svoj biznis i da samostalno raspolaže sa čak 2,3 miliona eura donatorskih sredstava!
- Zbog rasipništva i bezobzirnog ponašanja Nataše Kandić, Koordinaciju Regionalne komisije za činjenice o žrtvama ratova (KoRECOM) napustilo je pet uglednih nevladinih organizacija i aktivista iz BiH. Oni su je optužili da višemilionski budžet troši na sopstveno luksuziranje u skupim hotelima u Budvi, Dubrovniku i Novom Sadu. Kandić je mislila da će ona biti prva u svijetu koja će regionalno raditi na utvrđivanju činjenica i pomirenju. Za svoje interese furala je svoj fazon i odstranila sve neistomišljenike. Očito je samo mislila na novac i nagrade - priča Todorović.
On objašnjava da je namjera Nataše Kandić bila da izvještaj KoRECOM-a o pomirenju ponudi vladama i parlamentima regiona, ali da je ta inicijativa u startu odbijena. Kandić je, dodaje Todorović, to smišljeno prikrila kako bi od donatora izvlačila što više novca i dobila nagrade.
- Iz Vijeća ministara BiH u startu su joj rekli da ne prihvataju taj projekt. Ali, ona mi je kazala da to namjerava prešutjeti, sve gurati dalje, uzeti još koji milion i na kraju vlade regiona optužiti da nisu za pomirenje! Gledajte, sve to je namjeravala gurati iako nije dobila podršku i Instituta za nestale BiH, nije dobila podršku relevantnih udruženja Srebrenice, Zvornika i, evo, Prijedora, pa ni iz RS. Kandić nema povjerenje mnogih - navodi Todorović.
Pećaninovo obećanje
Nadalje, kaže on, svjesna da nema podršku javnosti, Kandić se odlučila za "lukavu strategiju". Naumila je medijsku manipulaciju i za to osigurala podršku magazina "Dani"!
- Kandić se prije nekoliko mjeseci dogovorila s novinarkom Dženanom Karup-Druško da ona s njom napravi intervju na četiri strane, a da joj ova da posao u KoRECOM-u za platu od 600 do 700 eura. Dženana je kasnije u sve uvezala svoju prijateljicu, generalnog sekretara "BH novinara" Borku Rudić. Kasnije je u to uključena i supruga novinara Ozrena Kebe. Pa, ne mogu Borka Rudić i Dženana Karup-Druško, kao članice strukovnog udruženja, koje ništa nije imalo sa žrtvama, voditi proces pomirenja u ime udruženja žrtava!? Dženana Karup-Druško vodi KoRECOM za BiH!? Osim toga, Rudić je kompromitirana aferom s nestankom novca novinara iz svog udruženja. Inače, preko Karup-Druško i Rudić cijeli projekt sada kontrolira Senad Pećanin, koji je Kandić obećao da će je preko svojih veza kandidirati za Nobelovu nagradu za mir. To su naivno podržali režiseri Danis Tanović i Dino Mustafić - rekao je Todorović.
Predsjednik "Izvora" iz Prijedora Edin Ramulić kaže da su članovi njihovog udruženja bili spremni prihvatiti ideju ovakve regionalne komisije, ali da je nedopustivo privatiziranje projekta. Smatra da je glavni cilj Nataše Kandić bio da troši novac donatora, ali i da cijeli projekt koristi samo kako bi dobila obećanu Nobelovu nagradu.
- Članovi Koordinacionog vijeća uopće nisu učestvovali u rukovođenju projektom i praktično su svi bili samo paravan za njene lične ambicije. Mi iz BiH nismo imali nikakvog utjecaja. Kandić maše s nekakvih 700 udruženja, ali ona nema njihovu bezrezervnu podršku. Većina relevantnih udruženja žrtava nije pristupila tom projektu. Uključivanje "BH novinara" u cijeli projekt je najgore, jer oni nas vode, a nemaju nikakva iskustva za rad sa žrtvama. To je loše, a izgubili smo podršku većine medija - naglašava Ramulić.
Šehić: Ima tu svašta...
Predsjednik Foruma građana Tuzla kaže da postoje brojni razlozi zašto je napustio projekt KoRECOM-a.
- Imao sam nekih drugih poslova, ali ne slažem se ni s metodom rada. Smatrao sam da ne mogu raditi to. Između ostalog, postojala je ideja da parlament usvoji izvještaje koje bismo mi uradili. Ali, ja znam da, ako nešto usvoji Kosovo, da to neće usvojiti Beograd, a onda se isto prenese i u nas. Dakle, nema političke volje. A ja vjerujem u ono gdje znam da mogu ostvariti neki cilj, a ne da radim ono što je unaprijed osuđeno na propast. Zbog toga sam im rekao da više nisam tu. Ima tu svašta, ali ne volim ulaziti u obračune - rekao je Šehić.
Kandić: Izvještaji su dostupni
Nataša Kandić demantirala je navode bivših saradnika i učesnika u projektu KoRECOM.
- Nije dobro što je Branko Todorović otišao, ali on ima pravo na takav potez. Svi koji tvrde da rasipamo novac, na našoj web-prezentaciji mogu naći finansijski izveštaj u kojem su lijepo navedeni naši troškovi - rekla je Kandić za srbijanske medije.
Natasa, Natasa...
Nadam se da su poslije ovoga svima jasni motivi ulaska (ne)ljudi u raznorazne nevladine organizacije.