banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 22:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Mar 2010, 08:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
Skandal: Rasipaju se novcem za istraživanje zločina
Projekt Nataše Kandić napustili Todorović, Tokača, Ramulić, Šehić
Autor: F. VELE23.03.2010. 07:57
Kandić: Teške optužbe
Foto: ArhivIdeja nevladinih organizacija sa zapadnog Balkana o osnivanju Regionalne komisije za činjenice o žrtvama ratova (REKOM), prema svemu sudeći, završit će se velikim skandalom.

Riječ je o regionalnoj komisiji za istraživanje ratnih zločina, po uzoru na one koje su svojevremeno postojale u pojedinim zemljama Latinske Amerike, ali su pojedinci za račun svojih interesa, izgleda, uništili časnu ideju.

Napuštanje projekta

Ovaj projekt, naime, koji vodi predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, već su, uz ostale, napustili predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS Branko Todorović, direktor IDC-a Mirsad Tokača, predsjednici udruženja žrtava rata "Izvor" iz Prijedora i Foruma građana Tuzle Edin Ramulić i Vehid Šehić.

U skandal su, saznajemo, umiješani i generalni sekretar Udruženja "BH novinari" Borka Rudić te direktor i novinarka magazina "Dani" Senad Pećanin i Dženana Karup-Druško.

Todorović za "Avaz" kaže da je Kandić cijeli projekt pretvorila u svoj biznis i da samostalno raspolaže sa čak 2,3 miliona eura donatorskih sredstava!

- Zbog rasipništva i bezobzirnog ponašanja Nataše Kandić, Koordinaciju Regionalne komisije za činjenice o žrtvama ratova (KoRECOM) napustilo je pet uglednih nevladinih organizacija i aktivista iz BiH. Oni su je optužili da višemilionski budžet troši na sopstveno luksuziranje u skupim hotelima u Budvi, Dubrovniku i Novom Sadu. Kandić je mislila da će ona biti prva u svijetu koja će regionalno raditi na utvrđivanju činjenica i pomirenju. Za svoje interese furala je svoj fazon i odstranila sve neistomišljenike. Očito je samo mislila na novac i nagrade - priča Todorović.

On objašnjava da je namjera Nataše Kandić bila da izvještaj KoRECOM-a o pomirenju ponudi vladama i parlamentima regiona, ali da je ta inicijativa u startu odbijena. Kandić je, dodaje Todorović, to smišljeno prikrila kako bi od donatora izvlačila što više novca i dobila nagrade.

- Iz Vijeća ministara BiH u startu su joj rekli da ne prihvataju taj projekt. Ali, ona mi je kazala da to namjerava prešutjeti, sve gurati dalje, uzeti još koji milion i na kraju vlade regiona optužiti da nisu za pomirenje! Gledajte, sve to je namjeravala gurati iako nije dobila podršku i Instituta za nestale BiH, nije dobila podršku relevantnih udruženja Srebrenice, Zvornika i, evo, Prijedora, pa ni iz RS. Kandić nema povjerenje mnogih - navodi Todorović.

Pećaninovo obećanje

Nadalje, kaže on, svjesna da nema podršku javnosti, Kandić se odlučila za "lukavu strategiju". Naumila je medijsku manipulaciju i za to osigurala podršku magazina "Dani"!

- Kandić se prije nekoliko mjeseci dogovorila s novinarkom Dženanom Karup-Druško da ona s njom napravi intervju na četiri strane, a da joj ova da posao u KoRECOM-u za platu od 600 do 700 eura. Dženana je kasnije u sve uvezala svoju prijateljicu, generalnog sekretara "BH novinara" Borku Rudić. Kasnije je u to uključena i supruga novinara Ozrena Kebe. Pa, ne mogu Borka Rudić i Dženana Karup-Druško, kao članice strukovnog udruženja, koje ništa nije imalo sa žrtvama, voditi proces pomirenja u ime udruženja žrtava!? Dženana Karup-Druško vodi KoRECOM za BiH!? Osim toga, Rudić je kompromitirana aferom s nestankom novca novinara iz svog udruženja. Inače, preko Karup-Druško i Rudić cijeli projekt sada kontrolira Senad Pećanin, koji je Kandić obećao da će je preko svojih veza kandidirati za Nobelovu nagradu za mir. To su naivno podržali režiseri Danis Tanović i Dino Mustafić - rekao je Todorović.

Predsjednik "Izvora" iz Prijedora Edin Ramulić kaže da su članovi njihovog udruženja bili spremni prihvatiti ideju ovakve regionalne komisije, ali da je nedopustivo privatiziranje projekta. Smatra da je glavni cilj Nataše Kandić bio da troši novac donatora, ali i da cijeli projekt koristi samo kako bi dobila obećanu Nobelovu nagradu.

- Članovi Koordinacionog vijeća uopće nisu učestvovali u rukovođenju projektom i praktično su svi bili samo paravan za njene lične ambicije. Mi iz BiH nismo imali nikakvog utjecaja. Kandić maše s nekakvih 700 udruženja, ali ona nema njihovu bezrezervnu podršku. Većina relevantnih udruženja žrtava nije pristupila tom projektu. Uključivanje "BH novinara" u cijeli projekt je najgore, jer oni nas vode, a nemaju nikakva iskustva za rad sa žrtvama. To je loše, a izgubili smo podršku većine medija - naglašava Ramulić.

Šehić: Ima tu svašta...

Predsjednik Foruma građana Tuzla kaže da postoje brojni razlozi zašto je napustio projekt KoRECOM-a.

- Imao sam nekih drugih poslova, ali ne slažem se ni s metodom rada. Smatrao sam da ne mogu raditi to. Između ostalog, postojala je ideja da parlament usvoji izvještaje koje bismo mi uradili. Ali, ja znam da, ako nešto usvoji Kosovo, da to neće usvojiti Beograd, a onda se isto prenese i u nas. Dakle, nema političke volje. A ja vjerujem u ono gdje znam da mogu ostvariti neki cilj, a ne da radim ono što je unaprijed osuđeno na propast. Zbog toga sam im rekao da više nisam tu. Ima tu svašta, ali ne volim ulaziti u obračune - rekao je Šehić.

Kandić: Izvještaji su dostupni

Nataša Kandić demantirala je navode bivših saradnika i učesnika u projektu KoRECOM.

- Nije dobro što je Branko Todorović otišao, ali on ima pravo na takav potez. Svi koji tvrde da rasipamo novac, na našoj web-prezentaciji mogu naći finansijski izveštaj u kojem su lijepo navedeni naši troškovi - rekla je Kandić za srbijanske medije.

Natasa, Natasa...

Nadam se da su poslije ovoga svima jasni motivi ulaska (ne)ljudi u raznorazne nevladine organizacije. :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=dk5FBE1L-Kc

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2010, 09:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Такви људи су као хијене. Било би лепо ако је ова вест објављена у западним медијима...

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2010, 09:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Sve to treba na kolac nabiti, onaj ko se bogati na zrtvama treba da gori u paklu, a pre toga da gori za zemlji... Zavezes ih pospes malo benzinom pa zapalis , da gori jedan deo tela i da se pati, ali ne dati da umre!!!

Vrh

PostPoslato: 23 Mar 2010, 21:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Feb 2010, 22:03
Lokacija: Awesometown, Togetherland, Betterworld... Sci-Fi RS :)
Pa dovoljno je spomenuti samo ime i prezime jedne STVARI - nataša kandić

Vatra joj u očima gori.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Zanimljivo da ovog teksta nije bilo na b92 sajtu ali ni na njihovom "objektivnom" forumu.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 14:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Bio sam u prilici da "upoznam" natasu kandic na jednom seminaru, i 3 sata sam se poslije treso koliko me iznervirala.
Ja bih na nju "pustio" jednog dobrog bradatog cetnika da joj pokaze malo fiskulture, nista vise! :D

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 14:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Block out je napisao:
Bio sam u prilici da "upoznam" natasu kandic na jednom seminaru, i 3 sata sam se poslije treso koliko me iznervirala.

Хоћемо детаље!

Ти њој: "Госпођо, а Сијековац, бањалучке бебе, злочини Насера Орића?", а она теби... шамар? "Марш у п.... м...!"? Хракнула те?

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2010, 15:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shoole je napisao:
Block out je napisao:

Хоћемо детаље!

Ти њој: "Госпођо, а Сијековац, бањалучке бебе, злочини Насера Орића?", а она теби... шамар? "Марш у п.... м...!"? Хракнула те?

Ma kakav, bio sam samo nijemi posmatrac, i slusao njeno izlaganje koje sam napustio na pola.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 13:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 21:25
Block out je napisao:
shoole je napisao:
Block out je napisao:

Хоћемо детаље!

Ma kakav, bio sam samo nijemi posmatrac, i slusao njeno izlaganje koje sam napustio na pola.

De nam pricaj jos sta je mlatila.
Jeli nesto lagala ili tebi njena istina nije sjela?

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 13:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
antik je napisao:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 13:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
Sad će neke da zaboli glava :

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/100325069

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 14:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

amidža je napisao:

Pa kao do sada nije bilo zabranjeno osnivati fasisticke organizacije!?

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 15:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Flavoure-Flave je napisao:
antik je napisao:

x2

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 16:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Апропо тог пројекта, чисто да се мало похвалим:

Мој пост од 21. фебруара текуће године:

И председник те комисије наводно треба да буде Наташа Кандић...

Та, мани то.

Моја аналитичарска моћ и мене понекад забрињава :-))

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 16:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Da je bilo više Nataša, bilo bi manje sr.anja s one, ali i sa ove strane Drine. I zato veliki respekt za tu hrabru ženu.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 16:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Boksi je napisao:
Da je bilo više Nataša, bilo bi manje sr.anja s one, ali i sa ove strane Drine. I zato veliki respekt za tu hrabru ženu.

Suncev sistem ne poznaje zdravstveno osiguranje koje bi pokrilo tvoje potrebe. Ipak, nada umire zadnja.

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 17:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Boksi je napisao:

Dje's moralna gromado...

Opet nisi uzeo tablete? :(

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 20:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ferdinand je napisao:
Flavoure-Flave je napisao:
antik je napisao:

x2

x3 :D

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 21:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2007, 18:14
http://www.youtube.com/watch?v=X_vsb6SNJ3Y&NR=1

http://www.youtube.com/watch?v=01Z-549w ... re=related

sa natasom u evropu :confused2:

Vrh

PostPoslato: 25 Mar 2010, 21:57 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Jok, nego sa grobaom Tomom Nikolićem i Koštunjavim.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]