banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 22:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Mar 2010, 10:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Имао сам жељу и раније да отворим овакву тему, али ме овај чланак потакнуо да то и урадим:

Citiraj:
Srpski radnik navikao da ne radi

Kragujevac -- Fabriku “Fijat Srbija” napustilo 20 radnika, a još 40 najavilo povratak u državnu firmu, jer im je u Fijatu posao, kako navode, “pretežak”.

Slika

Od prvih 1.000 radnika, koje je iz nekadašnje fabrike automobila „Zastava“ preuzeo „Fijat“, njih 20 je rešilo da napusti pogone i da se vrati u državno preduzeće, a odlazak je najavilo, kako saznajemo u kompaniji „Fijat automobili Srbija“, još oko 40 zaposlenih.

Radnici nekadašnje „Zastave“, koji su nakon mesec dana rada u „Fijatu“ rešili da se vrate u matičnu firmu i da napuste posao u italijanskoj kompaniji, žale se uglavnom na „težak posao, mnogo veći rad od onog na koji su navikli, i na psihičko opterećenje koje ne mogu da izdrže“.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=418011

Ljiljana Prodanović (45) je jedan od radnika koji su odlučili da napusti „Fijat“. Ona kaže da je „iz fabrike otišla iz zdravstvenih razloga“.

“Imam giht, povređenu kičmu. Visoka sam 1,80 metara, a dali su mi da radim na montažnoj traci na ugradnji filtera, lajsni i kaseta u „punto“. Ja sam tehničar, radila sam razne poslove u fabrici, imam 24 godine staža. Radila sam i na minus deset stepeni. Sada više ne mogu da izdržim. Radi se od 7 do 15, imamo pauzu od pola sata za doručak, ali onaj koji sami donesemo. Postoje dve pauze od po deset minuta, ali cigaretu ne smemo da zapalimo, ni u hali, a ni napolju. To je neizdrživo, i čekaću bilo koje drugo rešenje “, kaže Ljiljana Prodanović.

I Todor Ivković (52) ima još osam godina do penzije, ali je nakon skoro godinu dana rada na traci na kojoj se pravi „punto“ rešio da napusti posao.

“Nemamo gde da jedemo, ne možemo da zapalimo nijednu cigaretu, i onda mi je šećer skočio na 14. Montirao sam na traci creva za kočnice, osam sati su mi ruke podignute... Nije u pitanju plata, koja je manja nego ranije i iznosi oko 26.000 dinara, već muka koju ne mogu da izdržim”, kaže Todor.

Menadžment: Nisu navikli na zapadni tempo rada

Da je „psihičko opterećenje“ veći faktor odustajanja radnika nekadašnje „Zastave“ od rada u „Fijatu“ presudan potvrdili su i menadžeri u „Fijatu Srbija“, koji kažu da je radnicima teško da prihvate „kodeks ponašanja“ koji važi u svim fabrikama ove kompanije. Radi se o ljudima koji „nisu navikli na tempo i na stroga pravila rada koji su normalni za zapadnu ekonomiju“.

Kako je za „Blic“ izjavio Aleksandar Ljubić, predsednik Upravnog odbora grupe „Zastava vozila“ i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, „država je obezbedila sve uslove da se deo radnika zaposli u „Fijatu“, ali je njihov odlazak iz te firme pre svega „njihov lični čin“. Na njihovo mesto će, kako kaže Ljubić, doći novi radnici „Zastave“ koji će biti spremni da se uhvate u koštac sa novim poslovima i izazovima.

Od devedesetih nema radne atmosfere

Nikola Pavičić, generalni direktor Sintelona, kaže da to što se desilo u Fijatu nije slučajno jer od devedesetih godina u Srbiji nema radne atmosfere. Tada su, kako podseća, fabrike zbog sankcija radile sa samo 30 odsto kapaciteta, a zaposleni su primali kakve-takve plate, zbog čega su razvili logiku da ne treba mnogo raditi jer će im u svakom slučaju biti isto.
“To je moralni problem u našem društvu. Došli smo do tačke da kada u firmi mora da se radi mnogo, to nailazi na neprihvatanje. U prosečnom srpskom preduzeću ima dva puta više zaposlenih nego što je potrebno, zbog čega je intenzitet rada mali, a radnici samo gledaju kako da izbegnu posao”, kaže Pavičić. On objašnjava da se došlo u situaciju da jedna polovina radnika u preduzećima želi da pređe na funkciju na kojoj se manje radi.

“Pre sedam godina taj problem smo imali i u Sintelonu, kada smo konstatovali da imamo višak od 700 radnika. Njima smo tada ponudili najviše otpremnine u tom momentu u Srbiji i 90 odsto njih je bilo zadovoljno time što su dobili novac”, kaže Pavličić.

Prema njegovim rečima sada je drugačija situacija jer ima mnogo posla i došli su mladi ljudi koji hoće da rade. “Problem sa zaposlenima koji neće da rade postoji samo u firmama u kojima nema mnogo posla jer je radnicima isto, radili-ne radili, ali u preduzećima u kojima se zaista radi, taj problem ne postoji”, smatra Pavičić.

Pribićević: Najteže je promeniti radnu kulturu ljudi

Slično mišljenje ima i direktor za korporativne poslove Duvan hrana grupe Rade Pribićević, koji kaže da su sve kompanije koje su kupili u procesu privatizacije bile kadrovski preopterećene i da je uobičajeni tempo rada u tim firmama bio „mnogo drugačiji nego što je trebalo da bude“.
“Činjenica je da se radna kultura najteže menja. Lako mogu da se promene procedure i tehnologija, ali se najteže menja svest ljudi i njihov odnos prema radu”, kaže Pribićević..

On navodi da u kompanijama Dunav grupe više ne postoji problem sa radnom disciplinom i motivacijom, ali se i pored toga često susreću sa primedbama stranih konsultanata da su kompanije i dalje kadrovski preopterećene u odnosu na međunarodno prihvaćene standarde kod sličnih kompanija.

Radnicima niko ne tovari džak na leđa

Direktor Galeb grupe Radoslav Veselinović smatra da su naši ljudi nenavikli na normalne uslove rada što podrazumeva efektivan rad od bar sedam sati dnevno od osam provedenih na radnom mestu.

“Radnicima niko ne tovari džak na leđa, ali je korektno da se radi sedam sati. Radnici u Galebu imaju tri pauze u toku dana, što znači da rade oko sedam sati”, kaže Veselinović i dodaje da najveći problem imaju oni zaposleni koji nisu navikli da rade u svojim firmama, pa im je sada, kao u slučaju Fijata, mnogo lakše da se prebace u firmu u kojoj će nastaviti da ništa ne rade i da žive dobijajući platu sa državnih jasala.

S druge strane, Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, prihvata da je radna disciplina narušena tokom devedesetih godina i da je jako teško povratiti, ali podseća i na ulogu koju u tome imaju same kompanije koje moraju da obezbede takve radne uslove koji će motivisati zaposlene da budu produktivniji.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 10:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
О чему је тема?

О обичним људима, о нама. ОК, политичари су лопови, свијет нас не воли, ЦИА, Ватикан, национализам, шовинизам...

А какви смо ми? Јесмо ли одговорни као људи? Јесмо ли поштени? Јесмо ли вриједни? Јесмо ли сналажљиви?

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 10:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
svi bi mi na drzavne jasle... tamo se malo radi a plata ide. i to redovna, sa svim doprinosima na cijeli iznos.
ovi koji rade kod privatnika znaju kako je zaraditi svoj hljeb.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 10:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Mislim da generalno imamo loše radne navike. Samo kad čujem koliko mladih sanja da se nakon fakulteta zaposli u nekoj državnoj instituciji, da ništa ne radi i da ima dobru platu :roll:

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 10:28 
Citiraj:
Samo kad čujem koliko mladih sanja da se nakon fakulteta zaposli u nekoj državnoj instituciji, da ništa ne radi i da ima dobru platu

8) 8) :evil3:

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 10:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

da, ali ne moze svima biti... i ovi rade i pune dzepove svojim gazdama... :angry4: :angry4: :angry4:

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 10:49 
da ali ja mislim da je to u nasem mentalitetu.. opet se vracam na pricu o punim kafanama i najvisoj stopi nezaposlenosti..
susretala sam se s ljudima koji redovno kukaju joj nema posla, nema se sta jesti... a vecina njih bira, bi ovo, ne bi ono, ovako bi al da nije tako.. itd..
jednom sam pricala s jednom zenom iz zavoda za zaposljavanje koja kaze da dosta ljudi dobije poziv da se javi na neko radno mjesto preko zavoda i odbijaju vecinom, kao to nije ono sto bi oni zeljeli.
daleko od toga da trebas dopustiti da te sef, gazda, direktor izrabljuje i omalovazava, ali da u ovoj situaciji biras puno a nemas sta jesti, e to mi je vec bezobrazno..
znam da se nadjem bez posla a trebam donijeti svom djetetu da jede, radila bih bilo sta, i cistila i spremala po kucama, i cuvala stare ljude ili djecu.. bilo sta da prehranim porodicu, a ne kukala okolo kako nema posla za mene...

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 10:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Najezim se kada cujem: "Radije cu za dzaba sjediti kuci nego za dzaba raditi". Svi bi u kozne fotelje, telefon u ruku i zivkanje kuma, tetki, jarana, da se ujutru pije kafa do 10. Od 10 se doruckuje do 11h a od 11h se ide na pijacu, po namirnice za rucak. Proslo je doba komunizma kada su svi morali biti jednaki a bogatasi bili kolateralna steta. Radne navike se sticu u kuci. Dijete se uci do 3. god a "slajfa" do 7. i to je to. Ako ti roditelji rade na "mufte" i gledaju kako ce zajebati sefa, drzavu, sistem velike su vjerovatnoce da ce i dijete takvo biti. Ne bi nama drzava bila kakva jeste da je narod drugaciji. I tesko da ce se ista promijeniti po tom pitanju. Na zalost.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 11:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
bolje jedna struca u hladu nego dvije na suncu :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 11:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
"uči škole da ne moraš kopati kanale"

tako su nam govorili kad smo bili mali.
valjda je kopanje kanala sramota i nesreća.
prevedeno - uči da ne moraš raditi.
to je naša etika.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 12:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
"uči škole da ne moraš kopati kanale"

tako su nam govorili kad smo bili mali.
to je naša etika.

nije mjerodavno vise... sad ne moras ni uciti ni kopati kanale ako ti je "babo" nedje na funkciji...
citam u zavodu za zaposljavanje RS na posao ceka i jedan doktor nauka.
samo ti se kaze.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 14:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Радне навике српског народа су лоше и то још од периода социјалистичког самоуправљања (управо та прича, солидне плате, мало се ради, свака 3-4 месеца на боловање и сл.).
На све то су се надовезале 90-те и нерад, те узори у криминалу односно малом раду са великом зарадом.

И после неко каже да је лако гастосима што су отишли вани. Као да је лако заборавити на цигару на радном месту и посао од 06-15 и сл. :D

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 14:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Malo svi pretjerujete:

Citiraj:
jednom sam pricala s jednom zenom iz zavoda za zaposljavanje koja kaze da dosta ljudi dobije poziv da se javi na neko radno mjesto preko zavoda i odbijaju vecinom

Ja sam takodje vise puta prica sa svojim ocem koji je na birou od 92. i nikada nije dobio poziv za posao. Jbg, ima razlicitih prica.
Citiraj:
Mislim da generalno imamo loše radne navike.

Slazem se, ali takodje mislim da je dosta rat sjebo narod, da su izgubili moral i sve ostalo. Kao sto neko rece, moguce da se to "depresivno stanje", "nove prakse rada" prenjelo i na nove generacije radnika. Znaci, sta je razlog nasih "losih radnih navika", ako smo prije vazili za vrijedne i marljive radnike? Mora postojati razlog.
Citiraj:
Najezim se kada cujem: "Radije cu za dzaba sjediti kuci nego za dzaba raditi".

Sto se jezis? Ja bih takodje sjedio kuci, citao neku knjigu ili naucio da strikam, da imam dzemper za zime.
Citiraj:

Ja sam to uvijek posmatrao ovako "uci da ne moras raditi teske fizicke poslove".
Kicma zna mnogo da zaboli nakon kopanja kanala, slepera uglja, cementa, balvana...
A postoje i razne druge bolesti koje prate tezak fizicki rad.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 15:20 
ja nisam rekla da svi ljudi koji dobiju poziv sa biroa i odbiju, nego da dosta ljudi to cini..
nego konkretno, ako nemas novca, tesko zivis a pri tome nemas nikakav bitan nedostatak koji te cini radno nesposobnim u cemu je problem da prehranis porodicu da ides biti malo nocni cuvar, cistis nekom kucu, znam zene koje peglaju ljudima ves po kucama, peru prozore jednom u 15 dana i slicno, cuvaju starije osobe.....
te price o tamo nekom dostojanstvu a kuci nemas sta jesti padaju u vodu po meni...
jer evo npr. cistacica u mojoj zgradi ima 6 km po stanu.. stanova 11.. znaci 66 km mjesaecno.. cisti 1 dan u sedmici.. zgrada mala sa 4 sprata, pomete i mokrom krpom pobrise stepenice... stakala i prozore nemamo da se moraju glancati.. posla najvise sat..
i tako 3 dana u sedmici samo da radi a 4 odmara.. a u ta 3 dana da obidje 4 stubista dodje skoro 800 km.. a imas 4 dana u sedmici slobodna..

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 15:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

majlili je napisao:
ja nisam rekla da svi ljudi koji dobiju poziv sa biroa i odbiju, nego da dosta ljudi to cini..
nego konkretno, ako nemas novca, tesko zivis a pri tome nemas nikakav bitan nedostatak koji te cini radno nesposobnim u cemu je problem da prehranis porodicu da ides biti malo nocni cuvar, cistis nekom kucu, znam zene koje peglaju ljudima ves po kucama, peru prozore jednom u 15 dana i slicno, cuvaju starije osobe.....
te price o tamo nekom dostojanstvu a kuci nemas sta jesti padaju u vodu po meni...
jer evo npr. cistacica u mojoj zgradi ima 6 km po stanu.. stanova 11.. znaci 66 km mjesaecno.. cisti 1 dan u sedmici.. zgrada mala sa 4 sprata, pomete i mokrom krpom pobrise stepenice... stakala i prozore nemamo da se moraju glancati.. posla najvise sat..
i tako 3 dana u sedmici samo da radi a 4 odmara.. a u ta 3 dana da obidje 4 stubista dodje skoro 800 km.. a imas 4 dana u sedmici slobodna..

Pa naravno, slazem se. Ja mislim da nema te osobe koja nece raditi bilo sta da prehrani porodici. Gdje ima takvih ljudi, gdje su ti izvori?
Spominjemo neke imaginarne ljude, a ako ih ima to je stvarno izuzetak koji ne treba ni spominjati.
Ajd' da vidimo sta je uzrok nase lose radne navike?

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 15:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Prijasnji sistem? Ne radis nista ili minimalno a plata redovna + regresi + bonusi + godisnji.. A nove generacije nemaju od koga vidjeti kako se zapinje.

Primjer jedan: Zna li ko od vas i jednog gazdu da je zavrnuo rukave pa zasao u sank/kuhinju sve sa zenom mu i rade oboje u udarnom terminu - subota navece?

Kod nas kao da je sramota ako si radan i vrijedan.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 15:47 
ja licno mislim bas ovo gore navedeno.. sistem u kojem su nasi starci zivjeli, ako govorimo o starijoj populaciji, i poremeceni sistem vrijednosti proizasao iz rata kada govorimo o mladima...
na zalost svima je glavno da rade u vladi ili da budu privatnici, ali ne bilo kakvi nego uspjesni privatnici... sve ostalo nije ono pravo.. na zalost mnogo mladih ovako razmislja..
kaze mi skoro jedna zena iz opstine prnjavor, kod njih u opstini radi djevojka, zavrsila fakultet,, fina, pametna, ima dobar posao i dobru platu, ali svaki dan masta o tome kako zeli da ode zivjeti u banja luka, da joj je zaposliti se u vladi i biti podstanar ovde.. to bi joj bilo ispunjenje svih snova.. a kad gledas s druge stane sta bi ljudi dali da imaju jedan dobar posao u toj opstini i redovnu platu..

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 15:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
Prijasnji sistem? Ne radis nista ili minimalno a plata redovna + regresi + bonusi + godisnji.. A nove generacije nemaju od koga vidjeti kako se zapinje.

Primjer jedan: Zna li ko od vas i jednog gazdu da je zavrnuo rukave pa zasao u sank/kuhinju sve sa zenom mu i rade oboje u udarnom terminu - subota navece?

Kod nas kao da je sramota ako si radan i vrijedan.

Evo, ovo me podsjetilo na jednu cinjenicu a to je djevojke kod nas sramota raditi konobarski posao! Ajmo reci da 80% rade momci.
Na zapadu je taj procenat obrnut i potpuno normalo da djevojka konobarise.
Da li je zbog toga sto smo stoka kada popijemo, pa konobarice obicno budu predmet "napada", udvaranja, dosadjivanja...pa i tuce :D !?

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 16:00 
pa bas to sto kazes jer smo mala primitivna zajednica, sa isforsiranim laznim vrijednostim, i onda bas to, raditi kao konobar u nekom bircu dok studiras je sasvim logicno i normalno, a kod nas ispod casti jer ce te svi gledati s podsmjehom, kao donji si..
mozda donekle i razumijem te mlade ljude u smislu da bi radili svasta kada bi nase drustvo to prihvatilo kao IN, ali posto je samo in biti gazda ili raditi u drzavnoj upravi, onda je stanje takvo kakvo je..

Vrh

PostPoslato: 17 Mar 2010, 16:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
na zalost svima je glavno da rade u vladi

Ovo je tacno, znam par primjera. :confused3:
Citiraj:
da budu privatnici, ali ne bilo kakvi nego uspjesni privatnici

Ovdje ne vidim problem, ko masta da bude los privatnik?
Mozda je i bolje tako, sto mladi ljudi imaju visoke kriterijume pa ako si ulozio kintu potrudi se da je uduplas. Na taj nacin se novac ubacuje u drzavu, mozda ce zaposliti jos koju osobu itd.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 32 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]