banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 10:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Feb 2010, 10:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Srđanu Aleksiću, mladiću koji je 1993. godine izgubio život braneći od srpskih vojnika svog druga Bošnjaka u Trebinju, u Sarajevu je posthumno dodjeljena nagrada „Duško Kondor“ za građansku hrabrost. Priznanje je u utorak, 23. februara primio njegov otac Rade Aleksić

Ovo je druga nagrada tragično ubijenom Trebinjcu. Srđanu Aleksiću je posthumno i dodjeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, a 15 godina nakon smrti dobio je i ulicu u sarajevu. Prije dvije godine, u Novom Sadu je jedan prolaz ponio ime ovog hrabrog momka, dok su u Pančevu postojale inicijative za to, ali bez uspjeha. Srđanovim imenom se ne zove ni jedna ulica u Beogradu, ni jedna ulica u Banjaluci, ni jedna ulica u njegovom rodnom Trebinju. Predsjednik opštine Dobrosav Ćuk nekada davno je obećao spomenik na koji se još uvijek čeka. Podsjetimo, četvorica vojnika RS 21. januara 1993. godine počeli su na sred ulice da tuku Alena Glavovića jer je Bošnjak. Srđan mu je priskočio u pomoć, ali je na kraju on dobio teške batine kundacima i nogama. Od zadobijenih povreda pao je u komu i preminuo 27. januara 1993. godine.

Srđanov otac Rade, koji je prije rata izgubio i starijeg sina, kaže da je srećan, ne zbog nagrade, nego zbog toga što ona pokazuje da postoje ljudi koji vjeruju u ljudskost.

„Nagrade su uvijek drage i mile, a ovo je nagrada za sina kojeg sam izgubio prije 17 godina. Nije mi toliko nagrada sinu, koliko mi nagrada pažnja ljudi koji cijene djelo Srđanovo, koji se poistovjećuju s tim i koji bi jednako tako zaštitili svoje prijatelje. Danas dosta mladih ljudi želi da sačuva od zaborava Srđanovo djelo. Ponosan sam i drago mi je što postoje ljudi koji cijene takve stvari”, kaže Aleksić za e-novine.

U današnjem sumornom i tragičnom vremenu, herojima se nazivaju ratni zločinci, njihovo herojstvo mjeri se brojem ubijenih. Buduće generacije na njihovim primjerima uče moralne vrijednosti. Ne uče da su heroji upravo ti dobri ljudi, koji su u vremenu rata uspjeli izbjeći ludilu, ostali hrabri i svoji.

„Kako vrijeme prolazi, ljudi poput mog sina se pojavljuju. Kad dođe opako vrijeme, normalni ljudi se povuku. Prošlo je dosta vremena od rata i sada se lagano vraćaju oni za koje sam oduvijek znao da su postojali. Umorni smo od trvenja, zločina, nesreće... ljudima je potrebna topla riječ, potreban im je oslonac jer se osjećaju sami i nemoćni”, objašnjava Rade Aleksić.

Iako u Trebinju nema nikakvog obilježja za njegovog ubijenog sina, on se nada da će se to jednom desiti, ne samo zbog Srđana, nego zbog svih budućih generacija koje trebaju da vjeruju u iste stvari kao i njegov sin. Trebaju da budu ljudi. Kao što je to Alen Glavović koji danas živi u Švedskoj, ali svake godine dođe u Trebinje, obiđe Srđanov grob i posjeti njegovog oca.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 17:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Boksi je napisao:
U današnjem sumornom i tragičnom vremenu, herojima se nazivaju ratni zločinci, njihovo herojstvo mjeri se brojem ubijenih. Buduće generacije na njihovim primjerima uče moralne vrijednosti. Ne uče da su heroji upravo ti dobri ljudi, koji su u vremenu rata uspjeli izbjeći ludilu, ostali hrabri i svoji.

Da, ovo je, na zalost, opis nase stvarnosti. A druga stvar koja je zalosna, a koja se desava, ne samo u ovom slucaju, je da se ovakve situacije najcesce ispolitizuju, umjesto da se koriste kao svijetli primjeri "dobrih ljudi u zlom vremenu".

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 22:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Kad vidim ko sve uzima u usta ime tog pokojnog momka, dodje mi da povratim. Poenta ovog Aaronovog/Boksijevog posta je svima znana i nema svrhe ostavljati druge komentare.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 23:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja se nadam samo da će Aaron/Boksi ili neki drugi Jevrej, Bošnjak, Hrvat moći naći pojedinca među svojim narodom koji su spasili nekoga Srbina od Izetbegovićevih i Tuđmanovih koljača.

Ja za takvoga junaka još nisam čuo, ali se nadam da će se pojaviti i stati rame uz rame sa Srđanom Aleksićem.

Vrh

PostPoslato: 25 Feb 2010, 23:54 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
Nekima su stvarno neukusni komentari, puni kompleksa i mržnje. Strašno. Imajte toliiko obraza pa nemojte temu o sjećanju na jedan herojski čin pretvoriti u politikantske baljezgarije.

Više neću ponavljati da nisam Aron.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 00:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zašto je to tako teško naći neko neko jevrejsko, bošnjačko, hrvatsko ime i prezime koje je spasilo nekoga Srbina od noža? Pa ako ima tako nešto to treba istaknuti i pohvaliti.

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 00:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Boksi je napisao:
Nekima su stvarno neukusni komentari, puni kompleksa i mržnje. Strašno. Imajte toliiko obraza pa nemojte temu o sjećanju na jedan herojski čin pretvoriti u politikantske baljezgarije.

Više neću ponavljati da nisam Aron.

Dobro je moralna gromado nad gromadama...otpusten si...

Vrh

PostPoslato: 26 Feb 2010, 02:39 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
Internet brigade iz Svedske nadiru :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 13:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Mar 2008, 15:42
filozof sa vrbasa je napisao:
Ja se nadam samo da će Aaron/Boksi ili neki drugi Jevrej, Bošnjak, Hrvat moći naći pojedinca među svojim narodom koji su spasili nekoga Srbina od Izetbegovićevih i Tuđmanovih koljača.

Ja za takvoga junaka još nisam čuo, ali se nadam da će se pojaviti i stati rame uz rame sa Srđanom Aleksićem.
nećeš ni čuti,džaba se trudiš

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 14:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
Srđan Aleksić!Za to ime se zna od Trebinja pa sve do Cazina,Bihaća,Bužima.To ime će se pamtiti!

Što se tiče filozofovih komentara:
Armija BiH je bila multinacionalna a gradovi pod kontrolom Armije BiH su bili slobodne zone za sve građane BiH tako da su tešku muku svi zajedno djelili.(Sarajevo,Tuzla,Bihać,Zenica,,,)
U gradu gdje sam bio u izbjeglištvu odnosno u zgradi u kojoj sam stanovao je bilo 30 % Srba.
Nikad se nije desio ni najmanji incident.Komšiluk je funkcioniro besprijekorno.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 14:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
amidža je napisao:
Armija BiH je bila multinacionalna a gradovi pod kontrolom Armije BiH su bili slobodne zone za sve građane BiH tako da su tešku muku svi zajedno djelili.(Sarajevo,Tuzla,Bihać,Zenica,,,)

je li o ovoj armij govoriš?
odgledaj do kraja!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ai1J3uK4P4A[/youtube]

ovome ljubitelju srba je čak dodjeljeno odlikovanje (zlatni ljiljan) za njegov doprinos suživotu i očuvanju srba

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mkr1L1Mtf2Y[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 14:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 13:42
amidža je napisao:
Srđan Aleksić!Za to ime se zna od Trebinja pa sve do Cazina,Bihaća,Bužima.To ime će se pamtiti!

U gradu gdje sam bio u izbjeglištvu odnosno u zgradi u kojoj sam stanovao je bilo 30 % Srba.

al ga ovaj covjek sere na svakoj temi,dajte ovo brisite ili prebacite u humor,jadni mi sa vama multinacionalistima.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 14:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mandrak je napisao:
amidža je napisao:

al ga ovaj covjek sere na svakoj temi,dajte ovo brisite ili prebacite u humor,jadni mi sa vama multinacionalistima.
Znaš li da su danas opet promjenili ime ? Nisu više Bošnjaci nego Bošnjani :lol: ,još "dobri" :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 14:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pa zar ti nisi ljubitelj bradonja??Ja nisam!

Te bradonje je Tuđman pustio kroz teritorij tzv.Herceg-Bosne u najvećem jeku sukoba između Armije BiH i HVO-a.Baš me zanima zašto?
Ti ljudi su uglavnom bili samostalni i nisu bili pod direktnom kontrolom Armije BiH.Ono što su činili je bilo strašno baš kao što je činila i srpska vojska nad nedužnim civilima Prijedora,Bijeljine,Doboja,Zvornika,Čajniča,Vlasenice ,,,,itd!

A ako voliš te video uradke dovoljno je da na google ukucaš određene termine poput škorpioni,srpska vojska,četnici isl. pa će ti toga izbaciti na vagone.A uskoro će u Sarajevu biti otvoren i MUZEJ GENOCIDA gdje će biti smještena haška dokumentacija pa će građani imati priliku da vide i nove stvari.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 14:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

amidža je napisao:

Te bradonje je Tuđman pustio kroz teritorij tzv.Herceg-Bosne u najvećem jeku sukoba između Armije BiH i HVO-a.Baš me zanima zašto?
Ti ljudi su uglavnom bili samostalni i nisu bili pod direktnom kontrolom Armije BiH.Ono što su činili je bilo strašno baš kao što je činila i srpska vojska nad nedužnim civilima Prijedora,Bijeljine,Doboja,Zvornika,Čajniča,Vlasenice ,,,,itd!

A ako voliš te video uradke dovoljno je da na google ukucaš određene termine poput škorpioni,srpska vojska,četnici isl. pa će ti toga izbaciti na vagone.A uskoro će u Sarajevu biti otvoren i MUZEJ GENOCIDA gdje će biti smještena haška dokumentacija pa će građani imati priliku da vide i nove stvari.
"Markale","Vase Miskina","tuzlansku kapiju"... Niko vas nije tjerao da se sami ubijate :roll:

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 14:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Možeš sebi dopustiti različito političko mišljenje o sukobu ali ne bi smio sebi dozvoliti da ideš ispod najniže crte ljudskosti da ismijavaš takve strašne zločine ( Markale,Vase Miskina,tuzlansku kapiju,Srebrenicu)

Ja se sa Jasenovcem nikad ne bih ismijavao jer samo stoka od čovjeka može ismijavati takve tragedije!

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

amidža je napisao:
Možeš sebi dopustiti različito političko mišljenje o sukobu ali ne bi smio sebi dozvoliti da ideš ispod najniže crte ljudskosti da ismijavaš takve strašne zločine ( Markale,Vase Miskina,tuzlansku kapiju,Srebrenicu)

Ja se sa Jasenovcem nikad ne bih ismijavao jer samo stoka od čovjeka može ismijavati takve tragedije!
Gdje ja to ismijavam ove događaje ? Samo kažem da su to sve iscenirani događaji od strane AID-a i ostalih zloglasnih službi zarad "većih ciljeva".
Porediti Jasenovac sa ovim događajima je zločin.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 15:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
amidža je napisao:
Ti ljudi su uglavnom bili samostalni i nisu bili pod direktnom kontrolom Armije BiH.

alija (predsjednik vaše države) inače postrojava paravojne jedinice a one mu tekbire, a on ih blagosilja.
došli su na alijin poziv i preko teritorije vaših saveznika, ali nisu oni najgori, gori su bili domaći muslimani poput orića i onih koji su po sarajevu oslobađali stanove bacajući vlasnike sa balkona pod optužbom snajperist.
:lol: pa ko bi lud bio da puca iz snajpera u fed. sarajevu.
jadni ste vi muslimani, čak ni poslije rata ne možete biti ljudi i reći jebaji ga ratovalo se ajmo vidjet šta će mo, već i danas kao i 92' izigravate neke pravednike i kukumačete tražeći od drugih da urade ono što vi želite, stvarno ste jadni zato vas niko i ne poštuje kao narod niti vas je iko ikad u vašoj istorij poštovao i uzimao za ozbiljno. uvjek ste bili sluge i tražili kome da budete sluge kako bi nešto iščamčili protiv svojih komšija i bivših sunarodnika prije nego ste se odrekli svoje vjere i nacije zbog službe turskom okupatoru.

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 15:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

..reče čovjek koji danas kaza da je Hitler bio u pravu!

Vrh

PostPoslato: 27 Feb 2010, 22:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

amidža je napisao:

Ovde tvoj vrhovni komadant i otac bošnjačke nacije od 1993. rahmetli Alija pozdravlja te bradonje.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LP4pdCrR5KY[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jwW8gXA-I5M[/youtube]

Dobro kaže Dane Čanković za Radovana ne treba 10 genocida, dokažite samo jedan, pseto treba strjeljati istoga momenta bez prava na žalbu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]