banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Maj 2025, 04:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: mito i korupcija...
PostPoslato: 07 Maj 2003, 19:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
mislim da je ova vrsta kriminala uzela sebi dosta maha u ovom nasem drustvu. ja sam, na moju veliku zalost, iskusio dosta toga na sopstvenoj koži i, mozda kasno, shvatio koliko je svijet pokvaren i kolika pohlepa i zelja za novcem vlada. procice jos dosta vremena dok se ne naviknem zivjeti s tim, a do tad cu se truditi da bjezim od toga koliko god mogu. inace, moje iskustvo je vezano za srednju skolu, i mislim da vam je sve jasno cim spomenuh ovo. ispricacu vam kasnije malo detaljnije o tome, a sad vama ostavljam da malo diskutujete na ovu temu, koja ce po mojoj procjeni, biti jedna od popularnijih na ovom forumu. dakle, u kolikoj je mjeri to prisutno, kako se boriti protiv toga, koje su najucinkovitije mjere za suzbijanje i tako to.

sad idem, pocinje mi utakmica

srdacan pozdrav :drinking: :drinking: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Maj 2003, 08:47 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Mar 2002, 01:00
Nema kraja mitu i korupciji ako živimo s tim a ne suprotstavljamo im se ako možemo. Nije mudro zalijetati se na vjetrenjače ili bosti se sa mnogo rogatijima, ali ipak svako od nas može da uradi bar nešto.

Baš juče sam čuo da je jedna žena koju znam dala dobar primjer kako to učiniti u svakodnevnom životu jer je, radeći svoj posao, odbila da stavi potpis na potureni joj dokument koji je služio samo tome da izvjesnim personama na račun države stavi 30 - tak hiljada maraka u džep.
Imala je problema zbog toga, ali je istrajala i nastavila da radi svoj posao pošteno i ništa joj ne fali (i hvala Bogu za to), a one koji su spletkarili protiv nje lako bi neki neočekivan vjetar mogao oduvati daleko od položaja na kojima su sada.

Tvrdim da svako od nas može i treba da da svoj makar i najmanji doprinos u borbi protiv tog zla koje prijeti da nas dovede do totalne propasti.
Inače smatram da je eksplozija intereždžijstva, koristoljublja i pokvarenosti prvenstveno posljedica slabe duhovnosti našeg naroda, jer niko ko imalo sluša šta Sveto Pismo i duhovni ljudi uče ne može graditi svoju "sreću" i "blagostanje" na račun drugoga. Za to su prvenstveno odgovorni "duhovni pastiri", intelektualci i politički vođe našeg naroda koji svojim ličnim primjerom vrlo malo doprinose, a mnogo štete onima za koje su zaduženi (ili se barem tako smatraju). Mnogo pričaju, ali slabo rade.
Ali budemo li čekali na njih, slabe su šanse da će se išta brzo promijeniti, i zato je bolje da se krene odmah samostalno ili udruženo, pa barem mic po mic, jer učini li svako samo ono što može u svom djelokrugu, odmah će biti mnogo bolje ili se barem zaustaviti ovaj sunovrat.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2003, 10:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2002, 20:30
Mozda bi se i mogli oduprijeti korupciji kada ljudi ne bi bili beskicmenjaci.Ima jedan stih zanimljiv na tu temu-Ljudi su postali totalne pizde,svakog se boje a svakome se dive!!Al' opet razumljivo je i to,taj strah.Treba obezbjediti egzistenciju sebi i svojoj porodici,a to se ne postize glavom kroz zid.Jebiga,ja stvarno ne vidim kako da se to rijesi u nekom skorijem vremenskom periodu.Toga je uvijek bilo,ali u manjoj mjeri i prije se to krilo :fadein: .A sada......Ko ne prima mito i ko nije korumpiran u bilo kojem pogledu nije covjek.To bi moglo biti geslo kojim se danas ljudi(vecina ljudi) vodi.Obican covek tu samo moze da pogne glavu i da se povinuje.Jer ako se suprotstavi-nema posla,nema nicega...... :mad: .ma trebalo bi nama k'o u Kini-STRELJANJE :mad: :mad: !!Sve pred zid pa metak u glavu!Jes da bi nam se nacija prepolovila al' sta je tu je.Ono sto je dobro ostaje.Korov cemo odstraniti!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Maj 2003, 18:17 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Maj 2003, 17:34
Jasno je da su korupcija i organizovani kriminal rak-rana svake savremene države.
Ali, pitanje je u kom obimu je država (uprava i administracija), kao i celo njeno društvo spremno da se bori protiv toga.
U zemlji, kao što je BiH, i RS postoje jasno izraženi problemi ekonomskog kraha (spoljni dug po finansijskim zajmovima i deficit platnog bilansa su veći od vrednosti BDP), a sam spoljni deficit je iznad nivoa Novčane Mase KM.)
U takvoj "klimi ekonomskog i društvenog propadanja" jasno je da se rađaju i uveliko cvetaju korupcija i kriminal. Da se razumemo, i u razvijenim zemljama postoje ti problemi, ali je to manjeg obima, i država se bori protiv te pošasti.
A kod nas je to pravilo - a ne izuzetak.
S druge strane, kada su ekonomski (prevashodno), ali i ostali društveni resursi dati (povereni) na upravljanje ljudima koji blago rečeno nemaju veze s vezom, kvazi iliti instant stručnjacima, ljudima koji nemaju ni trunke ni moralne ni ikakve druge odgovornosti, onda se ne može očekivati ništa drugo nego efekat: zgrabiti što više u datom izbornom mandatu (znači za 4 eventualno 8 godina).
A za narod, ....., ma,....
Evo primer, je najnoviji premijer, inače dr. ekonomije, ali čovek pojma nema, nikada nije zaključio ni jedan veliki kupoprodajni ugovor, osim par spletki u revizijskim izveštajima (zajedno sa Mladenom Ivanićem pravio izveštaj i analizu poslovanja Birača iz Zvornika).
A šta reći o prodaji firmi, ne za male pare, već džaba - većina privatizacionih kupovina firmi se obavlja fiktivnim novcem.
A o uništavanju srpskog bankarstva, netreba ni govoriti.

Naraštaj neotupavih debila (i ostale močvare) nam se obesio o vrat kao ogrlica puna leševa, i vuče nas ka zemlji - propadanju.

Vrh

PostPoslato: 22 Jun 2003, 18:56 
NE GLEDAJTE STA DRUGI CINE, VEC STA VI CINITE
BOG SVE VIDI
DANAS SRETAN – SUTRA MRTAV

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Jun 2003, 23:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2003, 19:33
Mito i korupcija nikad nece biti potpuno ukinuto u svijetu a pogotovo kod nas.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]