banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 02:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Ropstvo modernog doba
PostPoslato: 11 Dec 2011, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Pozdrav,

Kao što vjerovatno znate, mnogi veliki koncerni proizvode svoju robu u siromašnim zemljama, mahom Aziji. Čitava produkcija je vođena imperativom maksimalne uštede troškova, uslijed čega saznajemo za izvještaje koji nas podsjećaju na vrijeme robovlasništva. Kakvu bestijalnost i bezobzirnost prema ljudima su ti koncerni i poslodavci spremni da demonstriraju zarad svoje beskrajne pohlepe, se očituje na primjerima 13-godišnje djece koja rade 16h dnevno, 7 dana u sedmici, za 2.5€ dnevno, a sa tim novcem ne mogu ni osnovne potrebe pokriti. Ti ljudi nemaju izbora nego da rade pod uslovima koje im određuju poslodavci, kojima ne pada na pamet da omoguće uslove rada dostojne čovjeka. Ne postoji čak ni politička volja u zemljama domaćinima da nešto preduzmu zbog jakog lobija i koumpiranosti, na kraju krajeva puni se budžet... Pokušava se svim mogućim načinima zataškati mizerija tih ljudi, pa ne bi iznenadilo da čujemo za scenarije slične onima kad je u WWII Crveni Krst posjećivao konc-logore, a tamo svi bucmasti, nasmijani, po jabuka i narandža u ruci.

Mi na određeni način podržavamo taj sistem tako što kupujemo te proizvode. Ali ako bojkotujemo određene marke, ti ljudi će ostati i bez one crkavice koju krvavo zarade, a ako bi mogli uticati na njihove bolje uslove rada i veće plate, to će se odraziti na cijenu produkata koje kupujemo.

Da ne pomisli neko ovdje da nema veze sa time: vjerovatnoća da je igračka koju kupite u Njemačkoj bila obrađena rukama 13-16 godišnjeg dječaka koji radi 16h dnevno je 80%

Htio bih da ova tema bude posvećena savremenim konc.-logorima kapitalizma, da navodimo primjere zloupotrebljavanja ne samo djece nego i ostalih od strane mreže koncerna, korumpiranih političara, i načina kako riješiti problem.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 18:59 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Ne znam kako da uticem, oni tako zive vjekovima, ne bi ja da se mjesam u te njihove odnose. Meni odgovara jeftin proizvod. Kad bi smo zagrebali dublje, covjek bi morao da bude kao svijeca kako bi prema svim ispao posten.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 19:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6wLFzRy63RQ[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Tako je odvajkada. Nije nemoguce iskorijeniti, ali za bilo kakvu ozbiljniju edukaciju stanovnista na bogatom Zapadu trenutno nema nekih mogucnosti. Mislim, svi su toga svijesni ali...

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Onaj ko je bez jeftino proizvedenih stvari u svom posjedu, neka baci prvi kamen!

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
The_new_Statesman je napisao:
Mislim, svi su toga svijesni ali...

They gives a Fuck!

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

O tom ti pricam. Danas je, osim hrane, jako tesko kupiti bilo sta sto nije sa Istoka. Bilo u kompletu, bilo djelimicno.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Daleko od toga da je vecina tih stvari losa ili proizvedena u neljudskim uslovima. Daleko od toga da ne treba stvari sa Istoka kupovati.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Eh, da... U Indiji, u firmi koja drzi prilican broj akcija moje firme u Austriji, obican radnik ima platu od oko 700 evra.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Problem moze biti rijesen bez da mi budemo osteceni, dovoljno je da krupni kapitalisti smanje megalomanske apetite kad je u pitanju profit, znaci da na racun manjeg profita vise novca odlazi tim ljudima. Ali onda citava konstrukcija gubi smisao za njih, mada bi im se i dalje isplatilo, pa cak i kad bi 10x uvecali plate tim ljudima tamo. Sve je to i posljedica pritiska konkurencije, ako se nekom koncernu ne isplati vise raditi u Kini, otici ce u Banglades, zato su potrebne mjere na medjunarodnom nivou. Ti koncerni su ko krvopije, kad iscijede jednu zrtvu, traze si drugu.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Evropske vrijednosti?

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

http://maps.google.at/maps?q=Dharavi+Sl ... n&t=h&z=16

Ovo gore se ne rijesava preko noci. Povecanje plata samo po sebi ne vodi nigdje osim ovom gore. Zasto? Zato sto zbog gorespomenute plate dobijete situaciju da na kvadratnom kilometru zivi preko 330.000 stanovnika. Rijec je o Chambda Baazaru, samom sredistu Dharave, najvece sirotinjske cetvrti u Aziji.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2011, 18:54
Sve je to jedan začarani krug koji će teško iko prekinuti. Pohlepa je najgora, ali veoma česta ljudska osobina. Meni nije jasno kako neko ko na računu ima npr. 7 milijardi može i dalje da pohlepno grabi kao da će 5 hiljada godina živjeti, ali to je valjda neka viša matematika.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_зока je napisao:
Evropske vrijednosti?

Zasto EU posmatrati samo kroz njene nedostatke? Taj problem se moze tretirati izolovano, kao da ce se dresiranjem i stavljanjem uzica koncernima unistiti EU.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A cuj, koncerni su stvorili EU. Kako se ono ona zvala 50-tih?

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:49 
Administrator
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
_зока je napisao:
Evropske vrijednosti?

Zasto EU posmatrati samo kroz njene nedostatke? Taj problem se moze tretirati izolovano, kao da ce se dresiranjem i stavljanjem uzica koncernima unistiti EU.

A kroz šta je posmatrati? Ja od njihovog licemjerja ne vidim dalje....Evropske vrijednosti ali samo za Evropljane i preko grbače drugih. Isto uvijek bilo,zvali se Rimsko carstvo,Britanska Imperija,Austro-Ugarska monarhija ili Evropska unija. Gomila izrabljivača. Ako se neko drzne pa im se otme svojski se potrude da ga podjarme ponovo. Mi smo očit primjer. Dok god su materijalne vrijednosti temelj civilizacije,a zapadna civilizacija počiva na takvom temelju,postojaće izrabljivanje slabijih.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E jbg, poveza ti Rimsko Carstvo sa Österreich-om :D

Zajebi da su Kinezi dobri u dusi. Odnosno bolji od Evropljana. Sve je to isto.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:54 
Administrator
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:

Zajebi, da su Kinezi dobri u dusi. Odnosno bolji od Evropljana. Sve je to isto.

Nisam ni rekao da jesu....

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2010, 20:23
Данашњи тоталитаризам, у упоређивању са пређашњима (нацизам,стаљинизам) гдје су могућности за бијег донекле и постојале, не даје више такву шансу. Другим ријечима, читава је планета постала "софт-концентрациони логор" гдје једна петина становништва остварује хегемонију над остатком свијета, првенствено над Неразвијенима. На тај начин, сви који хоће да се нешто промијени у односу на изгладњели и понижавани "трећи свијет", третирани су као Јевреји у вријеме нацизма. Ако се супротстављају западном тоталитаризму, одмах су означени као "анти-хуманисти", "непријатељи демократије" и сл. - Емил Влајки.

http://www.youtube.com/watch?v=n4aUtBLLfJw
Slika

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2011, 20:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa sto si onda ispljuvao Zapad? Da su Kinezi ili drugi bilo sta odmakli u drustvenom razvoju onda bi jako tesko naci nekog kotamo radi za sitne pare za zapadnjacku korporaciju. Pored svega imamo situaciju da Kina ne zeli da ucestvuje u smanjenju emisije CO2 gasova jer to navodno ugrozava njen privredni rast. Cinjenica je da i oni stite svoje kapitaliste.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 43 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]