banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 19:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Jan 2010, 14:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Обично се у медијима приказује једна страна СПЦ, она коју можда најбоље персонификује епископ зворничко-тузлански Василије (бахата и растрошна). И са правом се на то указује као на нешто лоше.

Ова тема је о ономе добром у СПЦ, о људима (монасима) који представљају будућност СПЦ, који другачије живе своју вјеру, који дају примјер.

Отац Иларион

Slika

Slika

Slika

Световно име Растко Лупуловић.
Члан братства манастира Високи Дечани на Косову.
Један од оснивача и први гитариста бенда Канда, Коџа и Небојша (одсвирао први албум)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AfbJQUuuwnE[/youtube]

Велика нада српског глумишта.
Глумио у филмовима Пакет аранжман и Вуковар, једна прича и у серији Отворена врата (глумио Миланчета).
Био члан Атељеа 212.
Добитник награде Зоран Радмиловић 1996. године.

Такође и иконописац.

Slika

Vrh

PostPoslato: 25 Jan 2010, 14:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Монах Јован Ћулибрк

Slika

Световно име Невен Ћулибрк.
Рођен и одрастао у Градишци.
Завршио књижевност у Загребу.
Даркер својевремено. 8)
Добар познавалац рок и поп културе.

Slika

Оснивач радија Светигора са Цетиња.
Његов пројекат је Пјесме измеђи истока и запада (рок албум на коме на стихове владике Николаја Велимировића пјевају и свирају рецимо Партибрејкерси, 357 или бањалучки Револт).
Падобранац (скаче често са овим клубом у Залужанима).
Проучава холокауст у Јерузалему као представник СПЦ:

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 02:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Nekako mi je logicnije da je naziv teme npr. "Prava slika SPC", ali jasno je sta si htio reci.

Jedna mala ispravka:
Otac Jovan nije monah vec Protosindjel, a mislim da je velika razlika izmedju tih titula!
Ja sam laik pa ako neko poznaje nesto vise neka pojasni. (lijen sam da googlam :fadein: )

Inace ooodlican poznavalac rock scene uopste, veliki fan Pink Floyd-a.
Osoba koja me u jednom neformalnom razgovoru indirekto uputila i skrenula paznju na grupe kao sto su Luna/La Strada i Laibach!

Inace je Iguman manastira Moracnik koji se nalazi na Skadarskom jezeru. Prije 15-tak godina je medju prvima poceo da obnavlja manastire na jezeru, koji su bili "mrtvi" preko 250 godina. Sada su obnovljeni manastir Kom, Starceva Gorica, Beska, Moracnik i mislim jos par...nisam siguran! Manastiri se uglavnom nalaze na malim ostrvima i uglavnom nemaju struju i pitku vodu. Trenutno je na Moracniku samo monah Nikolaj. A za slavu manastira "Ikona svete Bogorodice Trojerucice", svake godine je prisutna i grupa Banjalucana, koji su ujedno i domacini slave! :fadein:
Ev' koja fotka:
Slika
Slika
Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 08:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Block out je napisao:
Jedna mala ispravka:
Otac Jovan nije monah vec Protosindjel, a mislim da je velika razlika izmedju tih titula!
Ja sam laik pa ako neko poznaje nesto vise neka pojasni. (lijen sam da googlam :fadein: )

Ајмо рећи овако: сваки протосинђел је монах, али сваки монах није протосинђел.
Протосинђел је фактички монашки чин.
Block out je napisao:
Inace ooodlican poznavalac rock scene uopste, veliki fan Pink Floyd-a.
Osoba koja me u jednom neformalnom razgovoru indirekto uputila i skrenula paznju na grupe kao sto su Luna/La Strada i Laibach!

Стицајем околности ја Невена (Јована) знам цијели живот. Били смо комшије 15 година (живио је у стану изнад мог, он на четвртом спрату, ја на трећем).
Увијек је био другачији. Носио црно, слушао прави рок, био образован и начитан. Знам да ми је као клинцу био јако занимљив. То је оно вријеме прије рата када је Црвена Јабука била мејнстрим, сви су завртали ногавице на хлачама, носили дуги врат фризуре (и цуре) и нешто јалијашили. А Невен је био у потпуно другом филму. Имао је неку цуру која се фарбала у неку дречаву црвену, па кад видиш њих двоје на улици, видиш да су другачији.

Завршио је књижевност у Загребу, мислим да је дипломирао на Црњанском и да је тај његов дипломски рад требала да објави САНу у некој својој публикацији.

Као студент је био близак тој екипи која се вртила око Neue Slowenische Kunst, отуда везе са Лајбахом.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 08:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Занимљива особа је отац Гаврило из манастира Лепавина. Отац Гаврило је особа која је од три коверте изабрала ону са именом Патријарха Иринеја 22.01.2010. године и тиме изабрао Павловог насљедника на трону Светог Саве.

Као прво човјек је на Фејсбуку: http://www.facebook.com/otac.gavrilo.

Као друго, отац Гаврило комуницира са вјерницима преко Скајпа и Фејсбука, одговара на питања: http://manastir-lepavina.org/facebook/ и http://manastir-lepavina.org/duhovnik/

Као треће, братство манастира Лепавина на чијем челу је отац Гаврило има свој канал на Јутјубу: http://www.youtube.com/user/manastirlepavina

Рецимо, клип о обнови манастира Лепавина:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=RC0F8cCh-Bs[/youtube]

Као четврто и најбитније, отац Гаврило је након боравка у Хиландару обновио један стари манастир на сјеверу Хрватске (близу Копривнице) који је основан прије скоро 500 година кад су Срби из Босне бјежали од Турака у Аустро-Угарску: http://manastir-lepavina.org/stranica.php?id=1

Кажу да када он служи литургију, долазе и православци и католици.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 09:21 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Block out je napisao:
Nekako mi je logicnije da je naziv teme npr. "Prava slika SPC", ali jasno je sta si htio reci.

Mislim da je naziv teme odgovarajući jer,nažalost,ovakvi pripadnici crkve su u manjini ili su barem manje u dodiru sa "običnim" narodom,tj mi smo manje u dodiru sa njima....
Prije desetak godina bio sam u Grčkoj i tom prilikom sam obišao dva manastira,Sveti Serafim i Sveti Augustin(jedan manastir),manastir sa najvećim zvonikom u pravoslavnom svijetu,preko sedamdeset zvona,kada se sva upale(pogon je na struju)drhti tlo pod nogama.Imena drugog manastira ne mogu da se sjetim ali je to manastir "za 21. vijek",tako ga oni nazivaju.Monasi su mladi,neobični,koriste internet za komunikaciju sa mladima,imaju rok bend,radio stanicu.....Skroz drugačija slika nego ona koja ono što se očekuje od bratstva jednog manastira. :D

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 10:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Manastir u kojem si bio se zove Metamorfozis, odnosno manastir Preobrazenja Gospodnjeg u mjestu Nafpaktos,
i prava je slika kako manastir treba da izlgleda, ne zbog statijaznam vrtova, ribnjaka, radio stanice, obrazovanja i godista monaha,
nego upravo zbog neizmjerne ljubavi kojom oni svjedoce Hrista u ovom svijetu.

Ja sam banuo sa jednom nasom ekipom prije skoro tri godine (dakle pun bus, nas pedesetak), a iguman je zapovjedio ekonomu da iz kuhinje iznesu sve sto imaju,
na moje pitanje: "pa Oce, a hocete li vi imati posle sta da jedete?" odgovorio je "kad nahranimo vas, nasa srca ce se nasititi i do je dovoljno".
Sa beskrajnim strpljenjem je sjedio sa klincima i odgovarao na pitanja, a na pitanje o Carstvu Nebeskom odgovorio je:
"Nemojte shvatati Carstvo Nebesko kao nesto cudno, strano i apstraktno, ono nastaje tamo gdje se ljudi vole i gdje vlada ljubav, i gle, evo nas sada u njemu"
Deka iguman je bio toliko beskrajno duhovit i simpatican da smo svi ostali bez teksta.
Po povratku u Banja Luku sam saznao da su njegove knjige (u kojima pise o borbi protiv depresije kroz perspektivu umno-srdacne hristove molitve)
nevjerovatno popularne medju krugovima psihijatara i psihologa u Americi. Interesantno da je monah koji nam je bio vodic po manastiru inace tu dosao sa Menhetna,
odnosno da je rodjeni Amerikanac koji je svoj zivotni put pronasao tu, u juznoj Grckoj na vrhu jedne stjenovite planine. Poputno nevjerovatno za nas iz BL.
(Posebna prica je bila susret dvije galaksije- prozorljivog starca igumana i jednog bl svestenika koji je isao sa nama, a kojeg je deka kulturno iskulirao :D )

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 10:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Божићни интервју: Епископ јегарски Порфирије (Перић)

Slika

Љубав изнад профита

Савремена техничка цивилизација ће можда решити проблем глади, али морамо да знамо да глад стомака није једина глад човека

Рођење Христово највиша је радост хришћанске вере, али и највећа тајна и највеће чудо у историји света. Да је Бог створио свет можемо разумети. Да Бог, међутим, постаје оно што по природи није, то је најнесхватљивија ствар, али и најсилнија пројава љубави. Својим рођењем у телу као да Христос громогласно поручује човеку: „Ма колико се ти удаљио од мене, ма колико ти бежао, ја сам увек са тобом и уз тебе”, каже Његово преосвештенство епископ јегарски Порфирије (Перић), старешина манастира Ковиљ у божићном разговору за „Политику”.

• Да ли данашњи хришћанин, растрзан свакодневним проблемима, заборавља да је Бог на његовој страни?

– Човек данашњице није свестан да је Бог увек са нама због тога што је уроњен у сивило свакодневице, где се маса солипсистичких индивидуа додирује само у интересној сфери. Реч је о отуђеном човеку. Али, треба да знамо да човек није оно што он јесте; он тек треба да буде оно што јесте. Чињеница је да је смрт Бога, коју је објавио Ниче, у људским умовима учинила своје. Процес секуларизације је учинио да живимо у једном свету где су многи без наде. Сетимо се Бекета, Јонеска, Кафке и других протагониста безнадежности и очаја. Споменимо и чињеницу коју је Адорно означио кратком сентенцом која гласи: „После холокауста песништву је одзвонило”.

Двадесети век препун различитих идеологија и „изама” није утолио глад људску него је произвео још више зла које површан човек види као одсуство Бога. Бог и јесте вечно одсутна присутност. Трагедију човечанства можемо да сажмемо у речи песника Псалтира: „Боже мој, Боже мој, зашто си ме оставио”. То су речи и самог Спаситеља на крсту. То су речи и свих нас, ако узмемо крст свој и кренемо за Христом. То је просто људска ситуација коју не можемо свести на ниво богостављености.

Старозаветни Јов је после ужасних искушења и страдања рекао: „Знам да је жив мој откупитељ и да ћу у телу свом видети Бога”. Иза страдања и искушења кроз које човек пролази кроје се укус живота и смисла људске егзистенције. Бог је дошао у овај свет не да спасе неки делић или разломак људског бића, неки леп сан човечанства, већ да спасе човека у његовој целокупности. Још је у неком античком пророчишту писало: „Зван или незван, Бог је присутан”.

• Чини се да у данашњем немилосрдном процесу глобализације који меље свет има мало места за „глобалну цивилизацију љубави” коју проповеда Јеванђеље и Христова црква?

– Ја сам још раније евро-америчку, западну цивилизацију именовао цивилизацијом успеха, а православну цивилизацију, цивилизацијом љубави. А, као што каже апостол Павле, љубав не тражи своје. Она је трпељива, она се нада, она верује. Не тражи неки видљиви, фасцинантан успех у свету, јер је по својој природи снисходећа. Она није царство од овога света, али је лепа и може да доживи судбину коју знамо из бајке о Пепељуги. То је она невеста коју наш женик Христос хоће, с којом ћемо ући у вечиту заједницу Бога и човека.

Није ни у глобализацији све лоше. Али, ми се плашимо да се она не развија науштрб сиромашних, да не носи собом маргинализацију духовних вредности и самог човека. Зар није страшан наслов књиге Ноама Чомског, „Профит изнад људи”. Данас је профит тај ентитет који деперсонализује човека. Савремена техничка цивилизација ће можда решити проблем глади, али морамо да знамо да глад стомака није једина глад човека. Не живи човек само о хлебу, већ о свакој речи која излази из уста Божјих. Само поредак који обухвата богатство различитости јесте вредан поштовања. Свака људска личност, а и народ као колективна личност јесу уникат космоса и неизбрисив траг Божјег промишљања о свету и о човеку.

• Често замерају Православној цркви да више воли да се уплиће у високу политику него да помаже малим конкретним људима у невољи.

– То није тачно! Реч је о нама одвећ познатој и добро увежбаној пракси извргавања Цркве руглу, или о истовременом неразумевању природе Цркве и злој вољи, која понекад иде до несавладиве мржње у односу на све који у Бога верују. Сличне критике упућују још и они изопачени, антихумани умови који под политиком не подразумевају свеопшту бригу о материјалном и духовном добру и интересу свих људи, него бескрупулозну, међустраначку борбу, која има само један „свети” циљ, а то је по сваку цену освајање власти. За Аристотела, међутим, политика јесте брига за јавни живот у свим његовим сферама. То је брига свих о општем добру. Стога он и каже да се само идиот не бави политиком.

Ко то може да преотме монопол на бригу о јавним добрима; монопол на било које право? Монополисти, „власници” истине, искусни ветерани „политички коректног” атеизма, богоборци и вешто умекшани, прикривени и демократском маском пресвучени антидемократе и тоталитаристи и после пада комунизма – не мире са са чињеницом да је време једноумља и тоталитаризма, Богу хвала, иза нас. „Некад било – не поновило се”!

Црква се не уплиће у „високу политику” с намером да врши светску власт. За разлику од било које партије, која је само један део друштва Црква је целина, сабор и изнад партија. Она обухвата све делове, па и људе који су чланови различитих странака, као и оне које не припадају ниједној партији. Црква је отворена за све и свакога прихвата онаквима какав он јесте да би га тешила и давала наду. Зар поучавани Јеванђељем и искуством светих немамо шта да кажемо на питања социјалне неправде, пораста криминалитета, насиља у породици, умножавања болести зависности, ширења еколошке катастрофе, могућности манипулација у биоетици... и свих других изазова које модерно друштво, утемељено на идеалу „прогреса” и необуздане потрошње, производи? Наравно да је у центру пажње мали човек. Петнаест година уназад Црква је учествовала у збрињавању стотина хиљада избеглица, обезбедила стотинама младих школовање, многима омогућила лечење...

• Римокатоличка црква је пре две године усвојила социјално учење као подстицај хришћанској делатности и секуларизованом друштву. Да ли је и Православној цркви потребан такав документ, будући да се може чути да СПЦ нема јасан став о појединим друштвеним питањима.

– Иако православне цркве, изузев Руске, немају артикулисан став у вези са социјалним питањима у форми посебног учења, брига Цркве за свет и човека је нешто што извире из њене природе. Ту нема суштинских разлика између православних и римокатолика. Од најранијих времена у Цркви имамо величанствене примере израза организоване хришћанске бриге и љубави за ближњег. Сетимо се светог Василија Великог и болнице и сиротишта које је организовао, сетимо се светог Јована Златоустог и његовог свестраног ангажовања на пољу конкретне помоћи вернима, или нашега Светога Саве и његовог свеукупног социјалног рада. Сетимо се и светог владике Николаја који оснива домове за сирочад, погледајмо Православну цркву у Грчкој која није претрпела комунистичка насиља и уочићемо разгранату и разноврсну социјалну делатност...

Данас ни издалека нисмо задовољни оним што црква чини на социјалном плану. Не заборавимо, међутим, да је наша црква после Другог светског рата опљачкана и осакаћена, да је све отето и да се више од пола века бори за голи опстанак и преживљавање.

• Данас се више говори о потреби литургијске обнове коју мало људи у потпуности разуме. Да ли је реч само о покрету за обнову древног литургијског предања и позиву на често причешћивање верника или о нечем другом?

– Статистике показују да већина нашег народа припада Православној цркви. Мали је проценат, међутим, оних који у потпуности познају своју веру и редовно учествују у литургијском животу Цркве. Најчешће, побожност се изражава кроз држање породичне славе и посећивање храма о Божићу и Васкрсу и можда још једнонедељним постом уочи ових празника. С обзиром на нашу, не тако давну безбожну, идеолошки антицрквену прошлост, морамо разумети ову традиционално-обичајну црквеност, али то није довољно, то није све.

Вера у Бога није тек рационално уверење у постојање некакве више силе, поготово није фолклор, вера је живот који подразумева заједницу са Богом и потпуно предавање себе Богу. Не само када смо у храму Божјем, него и када се бавимо питањима обичне свакодневице, ми не напуштамо свој поглед на свет. Ако смо доиста верни Богу онда се наша вера види у сваком нашем поступку и свакој речи, у сваком покрету.

Литургијска и духовна обнова у нашем народу јесте императив вере и трагичног времена у коме живимо. Без литургијске обнове није могућа ни једна друга суштинска обнова: ни културна, ни национална, ни државна... Духовни идентитет и самосвест јесу темељ на коме се зида сваки други идентитет. Само у литургији доживљавамо конкретну крстолику љубав, према Богу и према ближњима. Ту постајемо свесни себе, али препознајемо и непроцењиву вредност сваког другог, као нашег боголиког брата. Стога литургијска обнова представља неопходност, а она значи – од обичајног верника постати активан учесник у животу Цркве.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 10:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Епископ Порфирије је јако занимљива особа, али јако мало знам о њему.

Први пут сам чуо за њега кад је изабран у Савет Републичке радиодифузне агенције Србије (дакле, регулаторна агенција Владе Србије за медије): http://www.rra.org.yu/index.php?id=13&t ... tav_saveta
На прву лопту ми се то учинило бесмислено. Чуј, свештеник у државној администрацији и то у области радиодифузне регулативе.
Онда сам мало читао о њему и увидио да је ријеч о изузетно паметном и образованом човјеку.

Промишљања две умне главе (Порфирије и Рамбо Амадеус) о наркоманији:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BhnIb5BOKnk[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_9dUow7OMJs[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 15:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Drago mi je da je neko istakao i dobre osobine i dobre ljude. Obicno lako primijetimo te bahate i bezobrazne kao ovaj Zvornicko Tuzlanski, Kacavenda itd., a ne primijetimo one dobre i koji zaista zive svoju vjeru. Jedan od takvih je bio i Pavle, a vidimo da ih ima jos. Dobro bi bilo izbaciti ove bahate kao ovog zvornicko tuzlanskog jer oni blate puno onih poboznih i dobrih i onda ljudi sticu pogresnu sliku o crkvi. Jer od malo truleza usmrdi se puno dobroga. Dobro sto si istakao ove pozitivne primjere da i mi koji smo culi samo za bahate i koji nam stvaraju negativnu sliku o crkvi cujemo i ovakvih pozitivnih primjera.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 16:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Drago mi je da je neko istakao i dobre osobine i dobre ljude. Obicno lako primijetimo te bahate i bezobrazne kao ovaj Zvornicko Tuzlanski, Kacavenda itd., a ne primijetimo one dobre i koji zaista zive svoju vjeru. Jedan od takvih je bio i Pavle, a vidimo da ih ima jos. Dobro bi bilo izbaciti ove bahate kao ovog zvornicko tuzlanskog jer oni blate puno onih poboznih i dobrih i onda ljudi sticu pogresnu sliku o crkvi. Jer od malo truleza usmrdi se puno dobroga. Dobro sto si istakao ove pozitivne primjere da i mi koji smo culi samo za bahate i koji nam stvaraju negativnu sliku o crkvi cujemo i ovakvih pozitivnih primjera.

Upravo, nekako u zivotu crne i negativne pojave lakse skrecu paznju na sebe, tako da cesto i ne vidimo da postoji veliki broj krajnje pozitivnih primjera,
ali koji su u biti skromni i ne vole da se ni na koji nacin eksponiraju, pogotovo u medijima, tako da se zna ponekad stvoriti lazna depresvna i crna slika stvarnosti.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 17:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
shoole je napisao:
Кажу да када он служи литургију, долазе и православци и католици.

U ovo sam se licno uvjerio... A sto se tice o. Gavrila, jedan stvarno predivan covjek... Mislim da se iz BL organizuju putovanja za manastir Lepavinu svake druge/trece nedelje... Svima bih preporucio da odu tamo... btw cuo sam da je o. Gavrilo nesto bolestan u poslednje vrijeme...

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 17:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Vec mislim po naslovu teme, sta je ovog shooleta spopalo i udjem da vidim sta ti smeta, kada ono totalno druga slika... SVaka cast, jako lepa tema

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 18:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shoole je napisao:
Епископ Порфирије је јако занимљива особа, али јако мало знам о њему.

Први пут сам чуо за њега кад је изабран у Савет Републичке радиодифузне агенције Србије (дакле, регулаторна агенција Владе Србије за медије): http://www.rra.org.yu/index.php?id=13&t ... tav_saveta
На прву лопту ми се то учинило бесмислено. Чуј, свештеник у државној администрацији и то у области радиодифузне регулативе.
Онда сам мало читао о њему и увидио да је ријеч о изузетно паметном и образованом човјеку.

Промишљања две умне главе (Порфирије и Рамбо Амадеус) о наркоманији:

Упознао сам га случајно и то замисли, на концерту :)

Иначе је завршио археологију, а негдје пред крај факултета често ишао на Свету Гору
и то код великих прозорљивих стараца а сада светитеља - о.Пајсија и о.Порфирија.
По титули је доктор наука, а одбранио је рад на тему "Еклисиологија апостола Павла".
Након археологије уписује студије теологије и бива замонашен од стране епископа Павла (потоњег Патријарха Српског),
а након студија на универзитету у Атини враћа се у родни крај и поново оснива угашени манастир Ковиљ
(село је познато по томе што је ту сниман филм "Црна мачка бели мачор").
Врло брзо око манастира се окупило неколико хиљада студената који су му постали духовна чеда,
а његова личност је привукла и многе младе умјетнике, сликаре, глумце, музичаре,
међу његовим духовним чадима су и чланови група Darkwood Dub, Партибрејкерс, Канда Коџа и Небојша, Слободан Тркуља и многи други.

Дугогодишње духовно савјетовање са младим и борба са савременим проблемима младих га је нагнала да прије пар година
на манастирском имању направи центар за одвикавање од наркоманије под називом "Земља Живих" и који се показао
као најуспјешнији центар ове врсте. Захваљујући владици Порфирију и његовом монашком братству, Ковиљ је за кратко вријеме
постао жила куцавица духовног живота Београда и оближњег Новог Сада.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 19:28 
Bravo Shoole, odlican topic. :)

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 22:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Протосинђел Јован Ћулибрк скаче падобраном изнад БЛ 8) (послао ми слике френд који је скакао са њим):

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 23:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Sve pohvale za temu. Ja bih spomenuo o. Vladislava Radujkovića, koji je doskora bio u Banjaluci a sad je u Americi. Predavao mi je veronauku u osnovnoj školi i kasnije smo sarađivali. Za tog čoveka imam samo najbolje reči i to je osoba koja je na mene ostavila ogroman otisak. Jedna od najboljih osoba koje sam ja upoznao, ako se to može ikako odrediti, sa neverovatnim vrlinama i obrazovanjem.

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 08:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Монах Амвросије из манастира Ковиље. Манастир се налази тридесетак километара од Ивањице и саграђен је у 12. вијеку.
Један млади монах у једном старом манастиру. Шта је специфично за њега?

То да му друштво у том манастиру прави један вук.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uNk1v7I1XrQ[/youtube]

Поред вука, монах Амвросије се брине и о једном папагају ари, једном соколу, једном орлу који долази код монаха да га храни и једном гаврану кога је монах научио да прича.
Прича једне породице која је ишла у посјету манастиру Ковиље:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lk5QUL1ieuA[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 27 Jan 2010, 15:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Evo ja cu pokusati malo da iskopam podatke o ljudima na Zetskoj Svetoj Gori i o obnovljenim zdanjima tamo!
Bas sam se obradovao sada kada sam pronasao site od Manastira Beska! :fadein:

Razvoj i ozivljavanje Zetske Svete Gore!
"Обале, острва и горице, заливи и затони, луке и лучице Скадарског језера дишу поново молитвом. Она се уздиже ка небу, сједињујући нас са славном Зетском Светом Гором и истовремено осмишљавајући нашу стварност.
Последњих десетак година монаси и искушеници, брижљиво руковођени Митрополитом црногорско-приморским Г. Амфилохијем, мукотрпно и вредно зидају порушено и, после вековне напуштености, удахњују живот манастирима на Скадарском језеру.
Отац Григорије се 1993. године населио на Старчевој Горици крпећи кров кроз који лије киша... 1997. први пут се служи Света Литургија на Бешки и Морачнику, постављају се метална врата, како у цркву не би улазила стока... Следеће године о. Серафим са братијом долази у Ријеку Црнојевића, на Обод и на Ком. На Врањину се насељавају о. Марко и о. Јефрем и подижу кућицу од иверице, из које ће почети да обнављају конаке и цркву.
Године 2002. на Бешки, гробном здању кћери Цара Лазара, подиже се нови дом и на Благовијести сабира народ."
Mati Fotina sa setrama.
Slika

O manastiru:

"Манастир подигнут на острву Бешка састоји се од две цркве, старије посвећене Св.Ђорђу и млађе, Св. Богородице.
Прецизних података о градњи старије цркве нема али је могуће претпоставити да је њен ктитор био Ђурђе II Страцимировић-Балшић, те да је настала крајем XIV века. Ради се о већој једнобродној грађевини триконхалне основе са централном куполом, пространом припратом засведеном готичким, ребрастим сводом и великим звоником на преслицу. Мању цркву, посвећену Богородици је подигла за свој маузолеј Јелена Балшић, кћерка кнеза Лазара, жена Ђурђа II Страцимировића-Балшића 1440. године, како стоји уклесано изнад врата. Црква је малих димензија, једнобродне основе са благо преломљеним сводом , што су одлике храмова подигнутих у време Црнојевића. У цркви се налази и гроб Јелене Балшић. Манастир Бешка је играо значајну улогу у духовном животу Зете, будући да се у њему одвијала интензивна преписивачка делатност. У манастирском скрипторијуму настао је 1439/40.године чувени Шестоднев старца Никона Јерусалимца и 1441/42.године Горички зборник."
Slika

site je odlican, jednostavan i brzo pregledan! :wink:
Nasa jedna banjalucanka je zamonasena i nalazi se na tamo (na slici desno) :P
http://www.manastirbeska.com

Ev' nadjoh jedan klip da se vidi nacin kako se obnavljaja manastiri na jezeru, ni malo nije lako... :confused3:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Sl8nbTyXbNU[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 00:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Још неколико занимљивих монаха СПЦ...

Монах Доситеј Хиландарски

Боравио је прије отприлике годину дана у Бањалуци, одржао предавање о Хиландару и тада дао интервју РТРС-у:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=z9HMlD1r408[/youtube]

Оно што је занимљиво за оца Доситеја је да је он завршио Војну академију, стекао чин официра Војске Србије, а затим се замонашио и завршио Богословски факултет. Сматрају га једним од најобразованијих монаха на Хиландару (а међу монасима на Хиландару има и бивших хирурга и професора).

Монах Доситеј и најстарији монах на Хиландару Јован Хиландарац (103 године):

Slika

Монахиња Ирина

Световно име Веселинка Заставниковић
Прва жена актуелног предсједника Србије Бориса Тадића.
Рођена у Осијеку, новинар по струци.
Бунтовник и љевичар.
Након 15 година брака са Тадићем, развела се 1997. године, а 2002. године дошла у Пећку патријаршију као искушеница.
Прије отприлике годину дана се прочула вијест да је нестала и од тада нисам ништа чуо о њој...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]