PRESS ISTRAŽUJE: Proverava li neko reklame?
Za laž u reklami kazna tri miliona
Čist veš?... Da li stvarno postoji prašak koji čini vašu odeću „uvek iznova novom"?
Republička tržišna inspekcija je prošle godine zbog nepropisnog oglašavanja podnela osam prijava za privredni prestup, za šta je zaprećena kazna od 300.000 do 3.000.000 dinara! Načelnik Republičke tržišne inspekcije Goran Macura kaže za Press da oglasna poruka mora biti istinita, proverljiva i tačna, a ko to prekrši, rizikuje da plati kaznu.
- Tržišna inspekcija kontroliše oglašavanje koje se tiče prometa robe i usluga u prometu robe. Kontrolu oglašavanja lekova i zdravstvenih ustanova radi zdravstvena inspekcija, kontrolu trajanja oglasnih poruka kontroliše Republička radiodifuzna agencija, a za oglašavanje turističkih organizacija i usluga koje one pružaju nadležna je turistička inspekcija - objašnjava Macura.
a
U zatvor zbog lažnih reklama
Oni koji uz pomoć lažnih reklama obmanjuju srpske potrošače mogu biti kažnjeni zatvorskom kaznom do tri godine. U odredbi člana 244 Krivičnog zakonika stoji:
„Ko u nameri obmanjivanja kupaca stavlja u promet proizvode sa oznakom u koju su uneti podaci koji ne odgovaraju sadržini, vrsti, poreklu ili kvalitetu proizvoda ili stavlja u promet proizvode koji po svojoj količini ili kvalitetu ne odgovaraju onome što se redovno pretpostavlja kod takvih proizvoda ili stavlja u promet proizvode bez oznake o sadržini, vrsti poreklu ili kvalitetu proizvoda kad je ovakva oznaka propisana ili se pri stavljanju u promet proizvoda služi očigledno lažnom reklamom, kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom."
Pored prijava za privredni prestup, inspekcija je prošle godine podnela i 86 zahteva za prekršajni postupak, za šta sledi kazna od 100.000 do milion dinara.
- Najdrastičniji primer zloupotrebe putem oglašavanja u skorije vreme bio je slučaj prodaje „čudotvornih" krstova i kristala, koji navodno otklanjaju lošu energiju kod korisnika. Firma se oglašavala u jednom poznatom ženskom časopisu, a kupcima su na adresu slali ponude za svoje proizvode. Kada smo otišli u tu firmu, videli smo da je u pitanju obično kamenje iz Kine. Protiv njih je podneta prijava za privredni prestup, i sada čekamo odluku suda - kaže Macura.
Gde je voće u soku?
Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine - Novi Sad objavilo je pre nekoliko dana rezultate istraživanja koje pokazuje da većina proizvođača sokova u Srbiji ne ispunjava propisane zakonske odredbe o kvalitetu i da lažno predstavljaju svoje sokove kao „100 odsto prirodne" ili „voćne nektare". Stručnjaci upozoravaju da je lažno predstavljanje kvaliteta sokova samo deo neistina kojima se građani Srbije bombarduju putem reklama.
s2
Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Goran Papović kaže za Press da je prosečan srpski potrošač prinuđen da svakodnevno sluša o lepku koji ima snagu da odraslog čoveka zalepi za plafon, kremi koja za nekoliko dana briše bore, maskari koja produžava trepavice za 50 odsto, deterdžentu koji uz pomoć samo jedne kapi opere gomilu tanjira, kapima koje leče nekoliko oboljenja, kremama od kojih rastu grudi, sokovima sa 100 odsto voća...
Preparati za sve i svašta
Papović upozorava da takve reklame vređaju dostojanstvo potrošača, ali i njihovu inteligenciju!
- Spreman sam da se prijavim da me pred publikom zalepe za plafon! Neshvatljivo je da niko od nadležnih ne reaguje kada se jedan proizvod reklamira na ovakav način. Mi već godinama upozoravamo na štetan uticaj reklama koje stvaraju lažnu sliku o nekom proizvodu - objašnjava Papović.
On ističe da praksa pokazuje da se potrošači najčešće žale na kvalitet onih proizvoda koji se u tom trenutku najviše reklamiraju.
- Velike marketinške kuće dobro znaju da se zakon u Srbiji ne poštuje, pa kod nas uporište nalaze reklamne kampanje koje su svuda u svetu odavno zabranjene. Neko bi morao da nam objasni šta je to zelena kafa, kakvi su to preparati koji su dobri za sve - grip, stas, glas, pamet, koncentraciju, lepotu... - kaže Papović.
Izvor> PRESS
da li vjerujete u reklame? da li stvarno Zbog nekog hvalospjeva u reklami poletite sto prije u radnju da kupite taj proizvod?
ja licno stvarno ne vjerujem, pogotovo fazonima o kremama od kojih nestaju bore i rastu grudi, te raznih prevara o tim svemocnim amajlijama.. sjecam se, ne tako davno, da je u hrvatskoj glavni hit bila zvakaca guma od koje rastu grudi..
kao ni fazonima da sve one mrlje skorene i stare opere deterdzent u hladnoj vodi.. prestrasno..
ali znam upotrijebiti orbit u situaciji kad nisam u mogucnosti oprati yube pa onda razmisljam, ajde valjda me stiti od karijesa, to je isto
sta vi mislite o tome?