banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 19:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Dec 2009, 08:35 
PRESS ISTRAŽUJE: Proverava li neko reklame?
Za laž u reklami kazna tri miliona

Čist veš?... Da li stvarno postoji prašak koji čini vašu odeću „uvek iznova novom"?

Republička tržišna inspekcija je prošle godine zbog nepropisnog oglašavanja podnela osam prijava za privredni prestup, za šta je zaprećena kazna od 300.000 do 3.000.000 dinara! Načelnik Republičke tržišne inspekcije Goran Macura kaže za Press da oglasna poruka mora biti istinita, proverljiva i tačna, a ko to prekrši, rizikuje da plati kaznu.

- Tržišna inspekcija kontroliše oglašavanje koje se tiče prometa robe i usluga u prometu robe. Kontrolu oglašavanja lekova i zdravstvenih ustanova radi zdravstvena inspekcija, kontrolu trajanja oglasnih poruka kontroliše Republička radiodifuzna agencija, a za oglašavanje turističkih organizacija i usluga koje one pružaju nadležna je turistička inspekcija - objašnjava Macura.
a

U zatvor zbog lažnih reklama
Oni koji uz pomoć lažnih reklama obmanjuju srpske potrošače mogu biti kažnjeni zatvorskom kaznom do tri godine. U odredbi člana 244 Krivičnog zakonika stoji:
„Ko u nameri obmanjivanja kupaca stavlja u promet proizvode sa oznakom u koju su uneti podaci koji ne odgovaraju sadržini, vrsti, poreklu ili kvalitetu proizvoda ili stavlja u promet proizvode koji po svojoj količini ili kvalitetu ne odgovaraju onome što se redovno pretpostavlja kod takvih proizvoda ili stavlja u promet proizvode bez oznake o sadržini, vrsti poreklu ili kvalitetu proizvoda kad je ovakva oznaka propisana ili se pri stavljanju u promet proizvoda služi očigledno lažnom reklamom, kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom."

Pored prijava za privredni prestup, inspekcija je prošle godine podnela i 86 zahteva za prekršajni postupak, za šta sledi kazna od 100.000 do milion dinara.

- Najdrastičniji primer zloupotrebe putem oglašavanja u skorije vreme bio je slučaj prodaje „čudotvornih" krstova i kristala, koji navodno otklanjaju lošu energiju kod korisnika. Firma se oglašavala u jednom poznatom ženskom časopisu, a kupcima su na adresu slali ponude za svoje proizvode. Kada smo otišli u tu firmu, videli smo da je u pitanju obično kamenje iz Kine. Protiv njih je podneta prijava za privredni prestup, i sada čekamo odluku suda - kaže Macura.

Gde je voće u soku?

Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine - Novi Sad objavilo je pre nekoliko dana rezultate istraživanja koje pokazuje da većina proizvođača sokova u Srbiji ne ispunjava propisane zakonske odredbe o kvalitetu i da lažno predstavljaju svoje sokove kao „100 odsto prirodne" ili „voćne nektare". Stručnjaci upozoravaju da je lažno predstavljanje kvaliteta sokova samo deo neistina kojima se građani Srbije bombarduju putem reklama.
s2

Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Goran Papović kaže za Press da je prosečan srpski potrošač prinuđen da svakodnevno sluša o lepku koji ima snagu da odraslog čoveka zalepi za plafon, kremi koja za nekoliko dana briše bore, maskari koja produžava trepavice za 50 odsto, deterdžentu koji uz pomoć samo jedne kapi opere gomilu tanjira, kapima koje leče nekoliko oboljenja, kremama od kojih rastu grudi, sokovima sa 100 odsto voća...

Preparati za sve i svašta

Papović upozorava da takve reklame vređaju dostojanstvo potrošača, ali i njihovu inteligenciju!

- Spreman sam da se prijavim da me pred publikom zalepe za plafon! Neshvatljivo je da niko od nadležnih ne reaguje kada se jedan proizvod reklamira na ovakav način. Mi već godinama upozoravamo na štetan uticaj reklama koje stvaraju lažnu sliku o nekom proizvodu - objašnjava Papović.

On ističe da praksa pokazuje da se potrošači najčešće žale na kvalitet onih proizvoda koji se u tom trenutku najviše reklamiraju.

- Velike marketinške kuće dobro znaju da se zakon u Srbiji ne poštuje, pa kod nas uporište nalaze reklamne kampanje koje su svuda u svetu odavno zabranjene. Neko bi morao da nam objasni šta je to zelena kafa, kakvi su to preparati koji su dobri za sve - grip, stas, glas, pamet, koncentraciju, lepotu... - kaže Papović.

Izvor> PRESS

da li vjerujete u reklame? da li stvarno Zbog nekog hvalospjeva u reklami poletite sto prije u radnju da kupite taj proizvod?

ja licno stvarno ne vjerujem, pogotovo fazonima o kremama od kojih nestaju bore i rastu grudi, te raznih prevara o tim svemocnim amajlijama.. sjecam se, ne tako davno, da je u hrvatskoj glavni hit bila zvakaca guma od koje rastu grudi.. :confused2:
kao ni fazonima da sve one mrlje skorene i stare opere deterdzent u hladnoj vodi.. prestrasno.. :confused2:
ali znam upotrijebiti orbit u situaciji kad nisam u mogucnosti oprati yube pa onda razmisljam, ajde valjda me stiti od karijesa, to je isto :lol:

sta vi mislite o tome?

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 08:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Da li slijepo vjerujem reklamama? Ne, pogotovo ne kada su u pitanju ti 'cudotvorni" "all-in-1" "3 puta po 15 minuta" proizvodi.

Da li sam nakon reklame (svejedno dal' je u pitanju TV/net/casopis) otisao i kupio neki proizvod jer me ista zaintrigirala? Naravno da jesam :D :oops:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 11:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
V@nja je napisao:
Da li slijepo vjerujem reklamama? Ne, pogotovo ne kada su u pitanju ti 'cudotvorni" "all-in-1" "3 puta po 15 minuta" proizvodi.

Da li sam nakon reklame (svejedno dal' je u pitanju TV/net/casopis) otisao i kupio neki proizvod jer me ista zaintrigirala? Naravno da jesam :D :oops:

Kreatin? :lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 11:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
jok.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 11:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Mar 2006, 23:59
majlili je napisao:
- Najdrastičniji primer zloupotrebe putem oglašavanja u skorije vreme bio je slučaj prodaje „čudotvornih" krstova i kristala, koji navodno otklanjaju lošu energiju kod korisnika. Firma se oglašavala u jednom poznatom ženskom časopisu, a kupcima su na adresu slali ponude za svoje proizvode. Kada smo otišli u tu firmu, videli smo da je u pitanju obično kamenje iz Kine.

A oni su ocekivali 'posebno' cudotvorno kamenje i kristale! :lol:

Citiraj:
Gde je voće u soku?

Udruženje za zaštitu potrošača Vojvodine - Novi Sad objavilo je pre nekoliko dana rezultate istraživanja koje pokazuje da većina proizvođača sokova u Srbiji ne ispunjava propisane zakonske odredbe o kvalitetu i da lažno predstavljaju svoje sokove kao „100 odsto prirodne" ili „voćne nektare". Stručnjaci upozoravaju da je lažno predstavljanje kvaliteta sokova samo deo neistina kojima se građani Srbije bombarduju putem reklama.

Ovo vec predstavlja problem, reklamiranje hrane, neistine i marketinske zackoljice o kojima porsecan potrosac niti ne razmislja.

Citiraj:
prosečan srpski potrošač prinuđen da svakodnevno sluša o lepku koji ima snagu da odraslog čoveka zalepi za plafon, kremi koja za nekoliko dana briše bore, maskari koja produžava trepavice za 50 odsto, deterdžentu koji uz pomoć samo jedne kapi opere gomilu tanjira, kapima koje leče nekoliko oboljenja, kremama od kojih rastu grudi...- Spreman sam da se prijavim da me pred publikom zalepe za plafon! Neshvatljivo je da niko od nadležnih ne reaguje kada se jedan proizvod reklamira na ovakav način.

Ako prosecan potrosac zaista veruje u ovo, zasluzuje da bude prevaren! :lol:

Kad se svadjam sa sestrom i kad joj na lep nacin hocu reci da je glupa, kazem joj da je ona tip osobe koja veruje u reklame!
:lol:

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 12:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Ne vjerujem ni ja, al' sto V@nja rece
Citiraj:
Da li sam nakon reklame (svejedno dal' je u pitanju TV/net/casopis) otisao i kupio neki proizvod jer me ista zaintrigirala? Naravno da jesam

Slika

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 14:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Reklame utiču na svakog, samo što svi nismo toga svjesni. Za različite ciljne grupe postoje različite vrste reklama. Recimo reklame za deterdžent se prave isključivo tako da se dopadnu ženama, domaćicama od 35-40 pa nadalje i normalno je da mladima od 20 i nešto godina te reklame izgledaju glupo, ali kod ciljne grupe to pali.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 14:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
najjače su mi one tipa šampon za mršavljenje :lol:
s extraktom kašmira :oops:
s česticama srebra :lol:
sa molekulama bisera :lol:
ali hebiga neko sve te fore i popuši :roll:

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 14:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
ne vjerujem u nista sto necu opipat svojom ruko i vidjet svoim okom.........za*bi raklame i ostali marketing sav!!!!!!!!!!!!! :cat:

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 14:30 
Normalno da ne vjerujem jbt, pa nije niko toliki idiot...

Citiraj:
Kreatin? :lol:

Sta sa kreatinom, kreatin nije sarena laza, naprotiv odlichno radi svoj posao... :wink: :wink:

I sam sam korisnik. :wink:

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 14:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
ni ja ne vjerujem u reklame...mogu oni opisati proizvod kako hoce, ali ne vjerujem dok ne probam.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 14:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

guess who je napisao:
Reklame utiču na svakog, samo što svi nismo toga svjesni. Za različite ciljne grupe postoje različite vrste reklama. Recimo reklame za deterdžent se prave isključivo tako da se dopadnu ženama, domaćicama od 35-40 pa nadalje i normalno je da mladima od 20 i nešto godina te reklame izgledaju glupo, ali kod ciljne grupe to pali.

Sad hoces reci da su zene glupe pa sisaju te marketinske trikove ili da su samo domacice glupe?
Sa 20 godina je zena pametnija i sposobnija za proceniti tacnost reklame nego sa 40?

Svaka reklama je iritantna kad je vidis vise od par puta.

Mene licno nervira vecina reklama, a narocito te teleshop/deterdzenti/ulosci/samponi/kreme...

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 14:41 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Ne vjerujem, ali volim reklame i smatram ih bitnima. Što reče block out, svaka reklama pogađa određenu grupu. I to ne znači Hugolina da je mlađa žena pametnija ako ne povjeruje a ona starija povjeruje, nego jednostavno - reklama prodaje proizvod. Reklama i dizajn su, može se reći, ponekad bitnije od kvaliteta da bi se neki proizvod prodao.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 14:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

MonaLisa je napisao:
Ne vjerujem, ali volim reklame i smatram ih bitnima. Što reče block out, svaka reklama pogađa određenu grupu. I to ne znači Hugolina da je mlađa žena pametnija ako ne povjeruje a ona starija povjeruje, nego jednostavno - reklama prodaje proizvod.

Sta si ti sad ovime htela reci, ja pojma nemam. :lol:

Citiraj:
Reklama i dizajn su, može se reći, ponekad bitnije od kvaliteta da bi se neki proizvod prodao.

Zavisi kako kome. Ja necu kupiti nista sto nisam detaljno proucila sastojke, i ima li logike i smisla ono sto oni tvrde da taj proizvod radi. Ako ima, tek onda cu se odluciti da kupim i probam.
Ako ne budem posebno odusevljena, nema sanse da cu ponovo to kupiti.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 14:53 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
HugoLina je napisao:
MonaLisa je napisao:
Ne vjerujem, ali volim reklame i smatram ih bitnima. Što reče block out, svaka reklama pogađa određenu grupu. I to ne znači Hugolina da je mlađa žena pametnija ako ne povjeruje a ona starija povjeruje, nego jednostavno - reklama prodaje proizvod.

Sta si ti sad ovime htela reci, ja pojma nemam. :lol:

U pravu si, ne znam šta mi je. :lol: Uglavnom, htjela sam reći da ne smišlja bilo ko reklame. Onaj ko to radi dobro zna na koju će grupu ljudi to da djeluje. Zna kakvom reklamom će najviše ljudi da privuče.
I naravno da nećeš odmah vjerovati u kvalitet proizvoda, ali otići ćeš da provjeriš. A ako te reklama ne zainteresuje, neće te ništa ni zainteresovati.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 14:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
MonaLisa je napisao:
Uglavnom, htjela sam reći da ne smišlja bilo ko reklame. Onaj ko to radi dobro zna na koju će grupu ljudi to da djeluje. Zna kakvom reklamom će najviše ljudi da privuče.

U marketingu radi citava armija psihologa, sramota za profesiju, prava prostitucija. Pocevsi od E. Bernajsa, gnusnog Frojdovog rodjaka, preko Skinera pa do ostalih. Reklame se obracaju Idu (npr. ono poznato "sex sells"), pokusavajuci na svaki nacin prevariti Ego. Fuj.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 15:03 
Pa da znate, nije sluchajno pola stvari u supermarketima kako je sve postavljeno, mislite da su one zvakice i bombonice na kasi slucajno tu?? :wink: :wink:

Normalno ja uvijek airwaves crne zvake i orbit mentol bez secera uzmem kad prolazim.

Sreca pa nisam ko zena kakva kad idem u kupovinu...odem, kupim sta treba i izadjem...

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 15:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Mrzim reklame. I uopšte marketing. Od marketinga proizvoda preko marketinga kojekakvih ideja do političkog marketinga (predizbornih kampanja i slično). Marketing je (postao) mnogo prljav posao.

MonaLisa je napisao:
Reklama i dizajn su, može se reći, ponekad bitnije od kvaliteta da bi se neki proizvod prodao.

Ne ponekad već u velikoj većini slučajeva.

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 15:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nemojte da sad ulazimo u neke price o psihologiji i trikovima iste u svrhu marketinga, jer prvo treba resiti igru recima kojom se sluze na samim deklaracijama i pre svega ono sto se ne moze ni na koji nacin prikazati kao takvo kakvim ga oni opisuju.
Ako cemo o ispiranju mozga, doci cemo opet do onoga kako Coca-Cola ubacuje svoje reklame u filmove.
Ovde se ne radi o tom namamljivanju reklamom, vec lazima.

Znaci, na tetrapaku soka pise da je sok 100% voce, a nije. Pokazuju kako lepak zalepi u sekundi drsku na solji, a to nije tacno. To je konstanta!
A ovo da li rublje od odredjenog deterdzenta "fakat mir'se bijelo" ili ne, to se vec moze posmatrati u raznim uslovima, kao i da li sampon podaruje prekrasan sjaj kosi....bla,bla,truc!

Vrh

PostPoslato: 14 Dec 2009, 15:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
HugoLina je napisao:
Nemojte da sad ulazimo u neke price o psihologiji i trikovima iste u svrhu marketinga, jer prvo treba resiti igru recima kojom se sluze na samim deklaracijama i pre svega ono sto se ne moze ni na koji nacin prikazati kao takvo kakvim ga oni opisuju.
Ako cemo o ispiranju mozga, doci cemo opet do onoga kako Coca-Cola ubacuje svoje reklame u filmove.
Ovde se ne radi o tom namamljivanju reklamom, vec lazima.

Znaci, na tetrapaku soka pise da je sok 100% voce, a nije. Pokazuju kako lepak zalepi u sekundi drsku na solji, a to nije tacno. To je konstanta!
A ovo da li rublje od odredjenog deterdzenta "fakat mir'se bijelo" ili ne, to se vec moze posmatrati u raznim uslovima, kao i da li sampon podaruje prekrasan sjaj kosi....bla,bla,truc!

vjerujete ruzicastom :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 36 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]