banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 11 Maj 2025, 13:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Dec 2009, 12:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Citiraj:
GALUP je uradio vrlo zanimljivo istraživanje. Naime, pitali su ljude u 135 zemalja da li žele da napuste svoju zemlju i, ako žele, gde bi voleli da pređu da žive. Onda su, za svaku zemlju, od broja potencijalnih imigranata oduzeli potencijale emigrante i tu razliku podelili sa brojem stanovnika. Tako su došli do Indeksa potencijalne neto migracije.

Na prvom mestu je Singapur, sa indeksom od 260%, što znači da bi u Singapur volelo da dođe još 2,6 puta trenutnih stanovnika. Na poslednjem mestu je Kongo sa -60%, što znači da bi 60% stanovnika Konga volelo da emigrira, kada bi moglo.

Nažalost, istraživanje u Srbiji nije rađeno, ali nije rađeno ni u "bliskim" zemljama (Hrvatska, Bosna, Crna Gora), tako da je teško zaključiti koliki bi indeks za Srbiju mogao da bude. U Sloveniji, na primer, je -5%, Mađarskoj i Poljskoj po -15%, Rumuniji -20%. Pretpostavljam da bi se i Srbija našla "tu negde", na oko -15%.

http://www.gallup.com/poll/124193/Poten ... tions.aspx

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 14:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

http://en.wikipedia.org/wiki/No_Border_Network

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 14:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Zanimljivo da bi Singapurćani volili još veći priliv stanovništva, ali lično mene obeshrabruje to što se nalaze na rubu ostrva pa sam skeptičan po pitanju habitata. Da li se normalno može kretati ili stoje jedni na drugima?

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 15:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Dvadeset godina nakon rušenja Berlinskog zida, što je doprinelo ponovnom ujedinjenju Nemačke i padu komunizma u istočnoj Europi, "vetar promena" nije zahvatio ceo svet pa mu snažno odoleva još dvanaestak čvrstih zidova.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... _id=391697

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 15:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Nov 2009, 05:10
Zanimljivo istrazivanje. Ovo je EU narucila prije nego sto prime Balkan :lol:
Interesantno da Bocvana ima indeks of 55%. Mozda je bas popularna destinacija za africke emigrante. Ali osim Bocvane, svi bi u razvijene zapadne zemlje, nije neocekivano.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 15:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Od svih tih zidova, ovaj mi je zapao za oko.

Citiraj:
Rio de Janeiro (Brazil) - granica siromaštva

Od početka godine vlasti grade zidove oko "favela", sirotinjskih sklepanih naselja na brežuljcima oko grada. Ukupno 13 favela biće opkoljeno betonom od 80 cm do 33 metra visine i 14 km dužine. Cilj je sprečiti sirotinju da širi svoja naselja u okolne šume parka Tijuce, u svetu jednog od najvećih prirodnih rezervata u gradskom okruženju. Prava je svrha getoizirati siromašne i zaštititi bogate nastanjene između favela i mora, tvrde kritičari, a neki navode da zid treba sprečiti i krijumčarenje droge.

Kažu Grof Drakula je uspio iskorjeniti siromaštvo u svojoj kneževini tako što je sakupio sve siromahe na jednu večeru i onda te objekte zapalio.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 15:29 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2009, 10:14
singapur je relativno stisnut sto se tice populacije sve sve manje vise svodi ne kondominjume na 28-36 spratova zgradama ako neko ima para jos uvijek se moze kupiti neka starija kuca na mount elizabeth rd. inace je za mene predivnan grad u kojem covjeku nikad nije dosadno (china town, little India, Arab St. Hawker Centre za klopu). ti veliki neboderi su napravljeni kao posebne jedinke sa parkingom ispod i bazenom iznad i djecijim igralistem u dvoristu ali bez dodira sa susjednim neboderom ( u vecini sluceajeva u centru) kad idete od changi aerodroma (pola sata do centra) vidite gdje radnici stanuju kako se prilazujete centru tako susve vidnije razlike u arhitekturi i kolicini zajednickog prosora. Inace ako neko planira putovanje ne treba viza za nas do mjesec dana.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 15:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Prosto čovjek mora da im se divi, na tako malom prosotru žive različite etničke grupe i niko nikom ne smeta.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 15:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 21:36
Eto sta je mudar covjek......... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :D :D :D :D :lol: :lol: :lol:

Bio jednom jedan djecak, koji je zivio u jednoj staroj kuci u sumi.On je svaki dan isao da sakuplja lisce za svoju ovcu Kicu. I tako je on sakupljao i sakupljao, kada je sakupio otisao je na Tahiti da se okupa, jer je smrdijo. Umro je on.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 15:40 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Nov 2009, 05:10
Ja Singapur ne dozivljavam kao drzavu (nadam se da se Singapurcani na forumu nece uvrijediti), nego vise kao ogromnu kompaniju ili platformu za eksport/import proizvoda, usluga... Sve uz krijumcarenje zvaka iz Malezije.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 15:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

^^piZZdek^^ je napisao:
Eto sta je mudar covjek......... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :D :D :D :D :lol: :lol: :lol:

Ako misliš na Gorfa Drakulu, to je bio Staljin srednjega vijeka. Osim borbe protiv Turaka, uopšte mu se ne divim.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 17:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
chils je napisao:
singapur je relativno stisnut sto se tice populacije sve sve manje vise svodi ne kondominjume na 28-36 spratova zgradama ako neko ima para jos uvijek se moze kupiti neka starija kuca na mount elizabeth rd. inace je za mene predivnan grad u kojem covjeku nikad nije dosadno (china town, little India, Arab St. Hawker Centre za klopu). ti veliki neboderi su napravljeni kao posebne jedinke sa parkingom ispod i bazenom iznad i djecijim igralistem u dvoristu ali bez dodira sa susjednim neboderom ( u vecini sluceajeva u centru) kad idete od changi aerodroma (pola sata do centra) vidite gdje radnici stanuju kako se prilazujete centru tako susve vidnije razlike u arhitekturi i kolicini zajednickog prosora. Inace ako neko planira putovanje ne treba viza za nas do mjesec dana.

Zaboravio si spomenuti rigorozne zakone,za naš pojam prestroge.Doživotna robija za homoseksualnost,smrtna kazna za posjedovanje droge,500 eura za bacanje papirića.........

Citiraj:
Vlada Singapura vrlo je stroga prema konzumiranju droge. Studentski par, koji je prethodne tri godine studirao u australskom Perthu, osuđen je 1999. na godinu dana zatvora nakon što im je nasumce testiran urin pri ulasku u Singapur i pokazalo se da su uživali marihuanu. Iako su ju pušili u inozemstvu, nekoliko tjedana prije, iako nisu redoviti uživaoci droge, iako su bili odlični studenti, iako su bili zaručeni i uskoro se trebali vjenčati, sudac je bio nemilosrdan. Kaznio ih je u skladu sa strogim singapurskim zakonima. U zatvor se šalju i oni koji samo jednom uzmu ecstasy.
Pa ti sada vidi da li bi se odselio u Singapur....

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 17:13 
Stara kuka
Stara kuka

nije 500 eura vec 500 sing $ koji su manje vise jedan jedan sa KM zvaka nema nigdje za kupiti (a i koji ce klinac)
oko sverca gudro na vlastiti rizik ide znas sta te ceka pa bujrum

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 17:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jbt sta toliki ljudi vide u singapuru?

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 17:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

_zoka, većina stanovnika Singapura su Kinezi i Malejzici čije matične države su poznate po rigoroznim zakonima, pa nije teško zaključiti da su zakoni strogi za naš pojam. Spoj šerijatske tradicije, kapitalizma i komunizma, teško da se može zvati liberalizam.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 17:57 
Stara kuka
Stara kuka

filozof sa vrbasa je napisao:
_zoka, većina stanovnika Singapura su Kinezi i Malejzici čije matične države su poznate po rigoroznim zakonima, pa nije teško zaključiti da su zakoni strogi za naš pojam. Spoj šerijatske tradicije, kapitalizma i komunizma, teško da se može zvati liberalizam.

maxim und divizija mojne lupat leba ti singapur je prije svega britanski bez obzira sto elizabeta nije dala da se odcjepe do 58-59 godine kakav serijat i budalestine .

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 18:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Svaka država koja na svojoj zastavi ima polumjesec i zvjezdu teško da se može pohvaliti tolerancijom.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 18:09 
Stara kuka
Stara kuka

filozof sa vrbasa je napisao:
Svaka država koja na svojoj zastavi ima polumjesec i zvjezdu teško da se može pohvaliti tolerancijom.

u koliko si ti to drzava sa takvim zastavama bio posto predpostavljam da iz iskustva govoris

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 19:07 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
chils je napisao:
nije 500 eura vec 500 sing $ koji su manje vise jedan jedan sa KM zvaka nema nigdje za kupiti (a i koji ce klinac)
oko sverca gudro na vlastiti rizik ide znas sta te ceka pa bujrum

Jeste 500 eura,odnosno 1000 singapurskih dolara........
Citiraj:
Već na prvi pogled opaža se da je Singapur, u kojem žive Malajci, Kinezi i Indijci, uredna i čista zemlja, za razliku od susjednih azijskih zemalja. Baciti papirić na ulici najstrože je zabranjeno, kazna je 1000 singapurskih dolara (oko 500 eura). Ako prekršitelj to ponovi, globa je dvostruka i jedan dan mora skupljati smeće u parkovima u svjetlećim odijelima.

Koga interesuje neka pročita malo o zemlji prema kojoj Kina djeluje liberalno.....
http://www.nacional.hr/clanak/21784/singapur-svjetska-prijestolnica-smaknuca

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2009, 19:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
google lazarević je napisao:

Da. Ovo samo govori da se bogati stite od najezde siromaha. Jadni siromasi nisu krivi sto su zivi, ali su krivi sto se pretjerano razmnozavaju pa ih svakim danom je sve vise. Jer recimo sta bi se desilo da se ukinu vize za cijeli svijet. Pa stotine miliona iz islamskih zemalja, kine, afrike itd bi bukvalno pojeli evropu. Jos kad uzmemo da se razmnozavaju geometrijskom progresijom vidimo da je "zid" jedino rjesenje, iako nepopularno i protivno ljudskim pravima. Ali ne moze zapad dati prava ako im neda rodjena zemlja. Znaci problem nije u zapadu vec u "istoku" kao i uvijek sto je bio.

Citiraj:

A sto se tice Singapura, sta drugo reci nego ljudozderski zakoni, ljudozderska zemlja.

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]