banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 00:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Apr 2011, 09:40 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Okt 2005, 10:37
Treba da pokrenem brakorazvodnu parnicu, pa me zanimaju iskustva onih koji su to prošli, konkretno na banjalučkom sudu, zato što mi je jako bitna cinjenica vezana za neminovnost angazovanja advokata...
Naime, moja situacija je „jednostavna” utoliko sto nemamo maloljetne djece ni zajednicke imovine, dakle prakticno bih ja mogla i sama napisati tekst zahtjeva odnosno tuzbe za razvod braka, jer nekako sumnjam da bih mogla proći jeftino ako mi to bude pisao neki advokat. Sama sudska taksa je 200,00 u startu + 200,00 KM po rjesenju, sto bas i nije bezazlena suma, a moracu je snositi sama kao podnosilac zahtjeva, pretpostavljam...
U svakom slučaju, ako neko ima iskustva u ovoj „problematici” - bilo da se radi o samom postupku bez advokata, ili o prepuruci ipak za nekog iole pristupacnog a kompetentnog advokata u BL za ovakve parnice - molim vas podijelite to sa mnom...
Hvala!

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 08:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Niko se ne javlja, pa evo par rečenica ako ti šta znači 8)
U Boriku pored kancelarije Administrativne službe grada ima kancelarija za besplatnu pravnu pomoć. Oni ti mogu napisati zahtjev, pa ga ti sama možeš poslije doraditi. Za to ti ne treba advokat. Tako sam i ja ali ne za razvod, i nisam angažovala advokata za proces.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 10:04 
Početnik
Početnik

Hvala ti puno, nisam znala za njih, je li to u zgradi Titanik? Znam da tamo ima salter administrativne sluzbe...

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 10:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2010, 20:23
Da, upravo tu pored.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 14:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Ja sam se slucajno zadesio u sudu jednom kad je zena podnosila neke papire (drzala jedno dijete u ruci, drugo za ruku) i pita je ova pravnica: "JE L' SPORAZUMNI RAZVOD, GOSPODJO?", a ona "DA, DA, SPORAZUMNI", a ova odgovara "ONDA 70KM"...
Tako nesto je bilo.
Valjda ima razlike ako je sporazumni razvod u odnosu na druge mogucnosti. Ispitaj ti to detaljnije na licu mjesta, mozda ni ne treba advokat.

PS
Sorry :\

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 10:27 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Dec 2009, 14:54
BMary je napisao:
U Boriku pored kancelarije Administrativne službe grada ima kancelarija za besplatnu pravnu pomoć.

Kome je besplatna pravna pomoc (invalidima, penzionerima, nezaposlenima ... ili svima)?

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 10:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
svima...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 12 Apr 2011, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 18:40
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Ja sam se slucajno zadesio u sudu jednom kad je zena podnosila neke papire (drzala jedno dijete u ruci, drugo za ruku) i pita je ova pravnica: "JE L' SPORAZUMNI RAZVOD, GOSPODJO?", a ona "DA, DA, SPORAZUMNI", a ova odgovara "ONDA 70KM"...
Tako nesto je bilo.
Valjda ima razlike ako je sporazumni razvod u odnosu na druge mogucnosti. Ispitaj ti to detaljnije na licu mjesta, mozda ni ne treba advokat.

PS
Sorry :\

Kod sporazumnog razvoda braka supruznici (uskoro bivsi) se sami dogovore o podjeli imovine, djeci, izdrzavanju i sl i to predoce.
Mislim da je jedan izlazak advokata 200KM ali nisam sigurna, a najcesce je potrebno izaci bar 2 puta.

Nautilus, ako nemate zajednicke imovine, niti djecu, zar moras ici sa tuzbom, ne postoji mogucnost sporazumnog razvoda?

Vrh

PostPoslato: 13 Apr 2011, 11:59 
Početnik
Početnik

Ma moj "slucaj" je istovremeno kristalno jasan a i komplikovan. Moj brak se u sustini nije ni realizovao, sklopila sam ga sa stranim drzavljaninom, trebala sam se seliti "van" ali, da ne duzim o razlozima, do toga jednostavno nije doslo. Imali smo dogovor da cemo sve zavrsiti sporazumno, medjutim nece ici tako. Kako god, s obzirom da je brak jasno definisan u porodicnom zakonu kao zajednica, a mi nismo ni dana proveli u zajednickom domacinstvu, meni je najlogicnije ponistiti brak, medjutim cula sam da je u stvari to najteze za dokazati!?! To se kosi s mojom logikom, meni je napr. lako dokazati da nismo ni dana zivjeli zajedno, prebivalista su nam na razlicitm kontinentima, ali eto... bice da cu morati "situaciju" ipak rjesavati tuzbom, koliko god mi to smijesno izgledalo :-) Sama pala - sama se ubila :-)

Vrh

PostPoslato: 16 Apr 2011, 21:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2011, 22:45
Nautilus je napisao:
Ma moj "slucaj" je istovremeno kristalno jasan a i komplikovan. Moj brak se u sustini nije ni realizovao, sklopila sam ga sa stranim drzavljaninom, trebala sam se seliti "van" ali, da ne duzim o razlozima, do toga jednostavno nije doslo. Imali smo dogovor da cemo sve zavrsiti sporazumno, medjutim nece ici tako. Kako god, s obzirom da je brak jasno definisan u porodicnom zakonu kao zajednica, a mi nismo ni dana proveli u zajednickom domacinstvu, meni je najlogicnije ponistiti brak, medjutim cula sam da je u stvari to najteze za dokazati!?! To se kosi s mojom logikom, meni je napr. lako dokazati da nismo ni dana zivjeli zajedno, prebivalista su nam na razlicitm kontinentima, ali eto... bice da cu morati "situaciju" ipak rjesavati tuzbom, koliko god mi to smijesno izgledalo :-) Sama pala - sama se ubila :-)

i planiraš pravnoj službi objasniti kako si živjela u bijelom braku? sretno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]