banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 21:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 410 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Maj 2009, 07:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Ајде да пробамо...

Ставио сам ову тему на пдф Човјек и друштво јер видим да је Vader редован на форуму. Замолио бих и њега и V@nju да припазе мало на ову тему како би се избјегле непотребне полемике и вријеђања.

Дакле, идеја је да овдје попричамо како на другим темама треба полемисати. Шта је културан и нормалан дијалог на форуму, а шта то није.

Овај форум је мени као једна велика соба, један велики виртуелни дневни боравак. Ту се врти доста људи који ту проводе неко вријеме, полемишу са осталима, зезају се, размјењују мишљења и искуства. Друштво у једном ћошку прича о фудбалу, друштво на каучу о аутомобилима, а друштво поред прозора о Меркатору. И као што би у стварном животу била потребна правила да би то дружење у тој соби функционисало, тако су и за овај форум неопходна правила.
Наравно да би вријеђање и псовање требало санкционисати. Ту мислим да су модератори сувише толерантни...

Даље, ако друштво прича о некој теми, није лијепо да двије или три особе у пола теме крену са неком интерном причом потпуно невезаном за тему (неке доскочице или међусобна прозивања). То је већ chat. Фино се издвојите вас двоје или троје и насамо причајте о томе,имате ПП, нађите се у граду на кафи, нема потребе да друге оптерећујете. Примјер је тема о СП у рафтингу. Замислите да неко данас дође на форум и отвори ту тему. Од 13 страна на тој теми, бар пола су интерне приче између појединаца које немају везе са том темом. И онда неко ко дође на форум и жели да нешто прочита о тој теми изгуби вољу, јер је тема јако опширна, са јако пуно постова, а добар дио постова је непотребан.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 07:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

О свакој теми се може говорити са разних аспеката. Ако је тема о СП у рафтингу на пдф Спорт, онда се треба писати о том догађају као спортском догађају. Он има и туристички значај, нико вам не брани да на пдф Туризам отворите тему о томе. Или да рецимо на овом пдф отворите тему о финансирањима спортских догађања и корупцији...

Ако друштво прича о некој теми, ја приђем њима и видим да је по мени то нешто незанимљиво или чак глупо, није лијепо онда упадати њима у причу. Мени је рецимо бесмислено држати пса у стану. Али нећу због тога улетјети на тему о псима и почети смарати људе на тој теми како су они глупи или како је то мени безвезе. Ја волим музику, али ми је рецимо Bjork досадна. И шта с тим? Ништа, једноставно нећу писати на теми о Bjork, пустићу људе који њу воле да пишу о њој.

И на крају, аргументи у полемици. Ми нисмо новинари да морамо имати изворе и чврсте доказе за своје тврдње. Али настојте да имате неке аргументе када за некога тврдите да је лопов или да је нешто урадио. Ако кажете "ја сам чуо" или "то је сигурно тако", то није полемика. И ја сам чуо да се Нил Армстронг није спустио на Мјесец већ да је то његово спуштање снимљено негдје на Земљи, а у режији НАСА. И бесмислено би било да ја сад гурам своју причу о том догађају јер сам, ето, ја то чуо...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 07:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Jesi ti ono priželjkivao da skačem u publiku u kratkoj suknjici?!
Slažem se, treba imati granice.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 07:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Чула си за stage diving?
Покушао сам да будем духовит и изгледа да, по твојој реакцији, нисам успио...

Poslednji put menjao shoole dana 22 Maj 2009, 07:48, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 07:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Oprostiću ti ako se izviniš. :)

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 07:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
Čekaj šta bi ti sad htio sa ovom temom postići? Apsurdno je pisati o nečemu ako nisi dio "mahale" foruma... Imaš neku grupicu forumaša koji se tobož druže i imaju ekskluzivna prava na sve pa i na vrijedjanje makar ti napisao samo jedan post (moje iskustvo) u kom se nigdje ne dotičeš tih koji te vrijedjaju, a nazovu te pogrdno (kretenom)...
Onda stupa na scenu primitivizam, odnosno banjalučka malogradjanština...

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 08:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

socialbug je napisao:
Čekaj šta bi ti sad htio sa ovom temom postići?

Хтио бих постићи већу културу полемике на форуму. Навео сам у првим постовима пар ствари за које мислим да су лоше. Слажеш ли се са мном око тога?
Слажеш се да није у реду вријеђати људе на форуму и свакако их називати?
Слажеш се да није у реду износити махалашке приче као чињенице?
Слажеш се да није у реду писати на некој теми о стварима које немају везе са том темом?

Значи, твој став ме интересује. А онда ћемо о другима...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 08:25 
Mislim da bi bilo previshe monotono kada ne bi bilo nimalo spama...bili bi kao roboti...

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 09:22 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
shoole je napisao:
Слажеш се да није у реду вријеђати људе на форуму и свакако их називати?
Слажеш се да није у реду износити махалашке приче као чињенице?
Слажеш се да није у реду писати на некој теми о стварима које немају везе са том темом?

Slažem se sa prve dvije tvrdnje ali bez malo off topica forum bi bio dosadan.Naravno,ne treba dopustiti da OT preuzme temu.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 11:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
shoole slažem se sa stvarima koje si iznio.

U zadnje vrijeme na forumu ima previše chata i offtopica, to je primjećeno i već su moderatori o tome pričali u zadnje vrijeme. Takođe je primjećeno da su uvijek iste osobe uključene u chat i offtopic. Mnogi ovde ne znaju da forum i chat nisu i nikako ne smiju biti isto, ma niti nešto slično. Mnogi chataju i offtopikuju iz čiste dosade, ili želje za nabijanjem broja postova.

Kome se chata neka razmjeni sa ostalima MSN/ICQ/mail/štagod kontakte, pa neka chata.

shoole je napisao:
Ако друштво прича о некој теми, ја приђем њима и видим да је по мени то нешто незанимљиво или чак глупо, није лијепо онда упадати њима у причу. Мени је рецимо бесмислено држати пса у стану. Али нећу због тога улетјети на тему о псима и почети смарати људе на тој теми како су они глупи или како је то мени безвезе.

Ovoga ima jako mnogo, nažalost. U pitanju je često želja da se ispadne pametan, ili da se zakuha prepucavanje, i slično. Ljudi se ne znaju kloniti tema koje ih se ne tiču i u kojima nemaju napisati ništa konstruktivno. Ima par osoba koje kao da se osjećaju pozvane da se jave na baš svakoj temi, a vidi se da o većini nemaju šta pametno reći, već se jave tek tako...da se "upišu" na temu.

shoole je napisao:
Примјер је тема о СП у рафтингу. Замислите да неко данас дође на форум и отвори ту тему. Од 13 страна на тој теми, бар пола су интерне приче између појединаца које немају везе са том темом. И онда неко ко дође на форум и жели да нешто прочита о тој теми изгуби вољу, јер је тема јако опширна, са јако пуно постова, а добар дио постова је непотребан.

Upravo je to ono što razlikuje forum od chata. Forum mora biti takav da posjetioci po naslovima odluče da li ih dotična tema zanima ili ne zanima, ako ih zanima onda kada je otvore treba da vide postove koji se tiču naslova teme, i ništa drugo. Sve drugo bi trebalo biti obrisano čim se pojavi. Nažalost, moderatori nemaju uvijek vremena da se toliko bave forumom, ali bi trebali da obrate više pažnje na ove stvari, to se odnosi i na mene. Nadam se da će se u narednom periodu stvari dovesti u red, jer, kao što sam rekao, u zadnje vrijeme ima dosta chata i offtopica na forumu. Takođe bi trebalo obratiti više pažnje na vrijeđanja.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 12:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Već sam ovo pisala ovdje: viewtopic.php?f=8&t=40210&hilit=kultura+dijaloga

ali evo opet, ako se nekome da da čita:

Kultura dijaloga podrazumijeva mnoštvo elemenata:

a) lična kultura sagovornika;
b) poštovanje sagovornika i pravo da ima drugačije mišljenje;
c) razvijenu svijest i spremnost na toleranciju sredine u kojoj se dijalog vodi;
d) kritički pristup i traganje za istinom;
e) dijalog mora dati stvaralački doprinos (rezultat) daljem istraživanju pokrenutog problema;
f) dijalog ne mogu uspješno voditi sagovornici čiji se stavovi unaprijed znaju;
g) dijalog može obuhvatiti sva pitanja od značaja za nauku, društvo i istraživanje;
h) kompetentnost sagovornika može voditi uspješnom dijalogu;
i) učesnici u dijalogu moraju biti ravnopravni u pristupu predmetu dijaloga
i njegovom jasnom određenju;
j) jedina nadmoć i ostvarena prednost jednog od sagovornika jeste
puna argumentacija stavova koje iznosi;
k) dijalog mora da unaprijedi mišljenje, ne da ga potčini ili diskredituje.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 12:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
tensSa je napisao:
Mislim da bi bilo previshe monotono kada ne bi bilo nimalo spama...bili bi kao roboti...

Slažem se.
Forum bi bio sterilan bez bar malo zezanja, tj. spama.
Sve i da postoji mjesto za chat, to ne bi bilo to iz prostog razloga što određena tema ili nečiji post jednostavno mame da se nešto šaljivo napiše.

Mogu reći da je ovaj forum umjeren i u spamu i u ozbiljnosti i u šali.

Ovdje ima članova koji i kad spamuju to rade sa stilom, neki su više smješni neki manje, neki duhoviti i sl. i svaka ta tema koja je nekad obilovala spamom je davala draž ovom forumu.
Ne kažem kad se ode u krajnost ili kad se neko naljuti, ali dok učesnici shvataju da je to šala onda je to za mene pozitivan spam i razbijanje monotonije.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 12:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Stanje je puno puno bolje nego prije. Odlaskom nekih forumaša forum je prodisao.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 12:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Forum bi bio sterilan bez bar malo zezanja, tj. spama.

Наравно да је стерилан форум досадан. Наравно да се треба зезати. Наравно да је офтопик нормалан на форуму, али док је у границама нормалног.

Проблем је када тема изгуби смисао, јер се оде на потпуно другу страну од оне коју је постављач теме имао.
Пази, на подфоруму Политика пишу пробранији форумаши (200+ постова плус одобрење модератора). Прије пар дана је неко поставио тему о хоџама које су се потукле. На другој страни те теме неко је споменуо рат (какве везе има рат са тим што су се хоџе потукле?), а онда је прича отишла на студентску бригаду и на личне увреде и прозивања између форумаша. Ајде кад неки фантом улети, региструје се на форуму и почне да вријеђа редом или пише бесмислене постове (најчешће на тему српске или босанске историје), али људи који дужи период пишу на форуму ваљда воле да то раде, па би требали да се аутокоригују...

П.С. Има и људи за које сумњам да се могу промјенити. На примјер, уважени filozof sa Buća potoka... 8)

Poslednji put menjao shoole dana 22 Maj 2009, 12:29, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 12:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Talija je napisao:
Forum bi bio sterilan bez bar malo zezanja, tj. spama

svaka ta tema koja je nekad obilovala spamom je davala draž ovom forumu

Mogu reći da je ovaj forum umjeren i u spamu i u ozbiljnosti i u šali

ali dok učesnici shvataju da je to šala onda je to za mene pozitivan spam i razbijanje monotonije

Ovo bih i očekivao da ti kažeš jer sam primjetio da baš ti (previše) chatuješ u zadnje vrijeme. Ali ne samo ti. Tvoja sreća što moderatori u proteklom periodu, uključujući mene, nisu imali previše vremena da rade svoj posao kako treba. Ali u narednom periodu ćemo vidjeti šta će biti.

Veliki je problem jer ti i još neki upravo ovako razmišljate. Nimalo me nije iznenadilo ovo što si rekla jer se iz ponašanja tebe i drugih moglo vidjeti da ovako bezazleno gledate na obilna chatanja koja su u zadnje vrijeme preplavila forum. Forum nije chat. Forum i chat su nešto sasvim, sasvim različito. Forum nije mjesto za razbijanje monotonije. Chat možda i može proći kao mjesto za razbijanje monotonije, pa kome je do razbijanja monotonije neka razmjeni sa ostalim chaterima MSN kontakte, ili neka se nađe na kafi. Ja neke oblasti na ovom forumu ne posjećujem iz razloga što kad otvorim temu koja mi djeluje zanimljiva vidim da na nekoliko stranica ima možda 2-3 posta koja se tiču teme, i koja su još uz to konstruktivna, iz kojih se nešto pametno može pročitati, naučiti. Sve ostalo je kreveljenje i glupiranje osoba kojima je jako dosadno u životu. A ukoliko je stanje takvo to znači da je pala kvaliteta foruma. Kada odem na drugi forum u želji da nešto konkretno i konstruktivno pročitam/naučim/kažem i vidim da je većina postova chat i glupiranje - zaobilaziću takav forum, jer je on izgubio svrhu i postao smjesto za chat i ubijanje dosade.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 12:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Covjek je u pravu...
Stvarno malo koja tema da se ne pretvori u chat i slicne prepiske.
Nisam za totalno rigidan forum, ali zadnjih par mjeseci je stvarno otislo predaleko, prva 2-3 posta jos i imaju veze sa temom, a dalje nastaje havarija.
Mislim da to pogoduje ljudima koji se na poslu ubijaju od dosade, pa ovde imaju neki kontakt koji nije onaj strogi chatovski, da moras svaki cas nekom nesto pisati ili mu odgovarati, sto jeste zgodno za prekracivanje vremena, ali nikako za kvalitetnu diskusiju.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 12:35 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Mar 2009, 02:36
Vader je napisao:

Ovo bih i očekivao da ti kažeš jer sam primjetio da baš ti (previše) chatuješ u zadnje vrijeme. Ali ne samo ti. Tvoja sreća što moderatori u proteklom periodu, uključujući mene, nisu imali previše vremena da rade svoj posao kako treba. Ali u narednom periodu ćemo vidjeti šta će biti.

Ovo je sjajno, ajde reci sta ce biti? Zute trake? Vagoni? Tusiranje???

I nemoj da nam objasnjavas razliku izmedju cheta i foruma, sa svojom leksikom to stvarno nisi u stanju.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 12:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Rakun_Slavko je napisao:
Stvarno malo koja tema da se ne pretvori u chat i slicne prepiske.
Nisam za totalno rigidan forum, ali zadnjih par mjeseci je stvarno otislo predaleko, prva 2-3 posta jos i imaju veze sa temom, a dalje nastaje havarija.
Mislim da to pogoduje ljudima koji se na poslu ubijaju od dosade, pa ovde imaju neki kontakt koji nije onaj strogi chatovski, da moras svaki cas nekom nesto pisati ili mu odgovarati, sto jeste zgodno za prekracivanje vremena, ali nikako za kvalitetnu diskusiju.

Upravo tako.

zalizani_mladez je napisao:
ajde reci sta ce biti? Zute trake? Vagoni? Tusiranje???

Ništa specijalno. Brisanje postova. Skretanje pažnje. Upozorenja. Banovanje. Standardna procedura koja se inače sprovodi, samo se nije previše sprovodila u zadnje vrijeme, što je dovelo do ove situacije.

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 12:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
Po mom nekom shvatanju, foruma nophodno je da na xy temi postoje oprečna shvatanja (naravno argumentovano potvrđena), ovdje konkretno postoji primitivizam, scenario je već uhodan npr. ako na temi o raftingu napišem da je puno novca za takvu manifestaciju, automatski počnu vrijedjanja tipa 'šta 'oćeš, to treba, prodor u svijet, glup si, ukrali su 10 miliona za park i sl....' Nisam nigdje napisao da to NE TREBA već samo da je to za naše uslove skupo... I onda kao gliste poslije kiše, pojavljuju se članovi jagnjećeg klana i ode sve u nepovrat... Ali, meni to ne smeta iako moram priznati nije jednostavno istrpiti svakave uvrede bez povoda...

I teme tipa šta je ko jeo, ko je koga jebo i sl. su čist spam!

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2009, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
Odlična tema, slažem se uveliko sa Shooletom i moram reći da je Vader u pravu kad kaže da su se moderatori ulijenili. Na prvom mjestu bih sebe stavio, jer zaista rijetko posjećujem forum u poslijednje vrijeme, pa čak i kad dođem i obrišem oko pedesetak postova u jednom naletu, to je i dalje malo da bi se obrisao sav taj spam.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 410 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 21  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]