banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 13:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Okt 2009, 23:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, nosilac priznanja NATO-a, koje je dobio krajem 1995. godine zbog pomoći koje je pružio vojnicima SAD poslije havarije helikoptera, doživio je niz neprijatnosti u posljednjih šest godina jer su mu međunarodne snage nekoliko puta upadale u kuću i tražile oružje.

Ogorčeni Usorac kaže da nije mogao da vjeruje da će mu se to dogoditi, posebno što je na svome imanju u prnjavorskom selu Ilova ugostio mnoge značajne vojne i političke ličnosti, među kojima je svakako najpoznatiji bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, koji je sa suprugom Dženi u maju 2003. godine kod porodice Usorac proveo gotovo dva dana.

Ešdaun je, čak, nakon toga izjavio kako je boraveći u Ilovi više saznao o BiH nego za sve vrijeme mandata u ovoj zemlji.

Usorac podsjeća da su nevolje počele 2003. godine, tokom sprovođenja akcije „Žetva" u prnjavorskoj opštini u kojoj američki vojnici NATO-a, tražeći oružje, nisu poštedili ni njegovu kuću.
- Ja sam jedan od rijetkih čije je domaćinstvo u ovoj akciji pretresano čak u četiri navrata! Prvi put, odnijeli su mi lovačko naoružanje, dok sam bio u Holandiji. Po povratku, otišao sam u njihovu bazu u Ramićima i oni su mi vratili to lovačko oružje, ali ne i 3.000 metaka. Godinu dana kasnije, tri puta su dolazili sa istom namerom. Pretresali su traktore, probili tavan, što me je mnogo naljutilo, pa sam im rekao da mi ne ulaze u dvorište, jer se bavim stočarstvom, a oni su došli boga pitaj odakle i nisu se vakcinisali niti kupali po pola godine. Pošto takvi ne mogu ući ni u jedno domaćinstvo u Americi, rekao sam, ne mogu ni kod mene - priča Usorac.
- Zamislite, dodaje on ljutito, upadaju u kuću i onako prljavi pretresaju ormare u kojima stoje dječje stvari.

- Odmah sam im rekao da izađu napolje i istjerao ih iz dvorišta. Sutradan je došlo njih pedesetak, nenaoružanih, da mi objasne zašto to rade, a neki njihov major je čak rekao kako će mi oprostiti, ali da se ipak ne mogu ponašati tako i pored toga što imam njihova odlikovanja. Bez ikakvog ustezanja u brk sam mu, i pred medijima, skresao da mi neprijateljski vojnici u mojoj državi ne mogu praštati, već to može biti samo obrnuto - prisjeća se Usorac.
Usorac kaže da mu nije pomoglo ni odlikovanje koje je dobio nakon što je pomogao NATO vojnicima, koji su 24. decembra 1995. godine preživjeli havariju komandnog helikoptera nad prnjavorskim selom Šereg Ilova, u kojem je bio niko drugi do tadašnji komandant Sfora general Lejton Smit.

- To se desilo uoči katoličkog Božića, negdje u kasno poslije podne. Smitov helikopter je morao prinudno da sleti, što je, priznaćete, bilo opasno, s obzirom na sliku koju su o Srbima tada imali vojnici zapadne alijanse. Valjda zbog toga, generala je brže-bolje preuzeo drugi helikopter, koji ga je odvezao u njihovu bazu u Tuzli, dok su piloti i vojnici iz pratnje ostali.

Dvojicu vojnika, koji su se onesvijestili nakon što su cijelu noć proveli na otvorenom, Usorac je smjestio u svoju kuću. Odbijali su, kaže, hranu, jeli su samo svoje vitaminske čokolade, ali kada je toga ponestalo, morali su da prihvate ponudu domaćina.

Tek poslije tri dana u Šereg Ilovu je stigao konvoj od deset vozila u kojima je bila hrana i vreće za spavanje.

- Već sutradan iz NATO baze u Mađarskoj stiglo je desetak helikoptera „apača" da zakače Smitov helikopter i odvezu ga. Sećam se da mi je tada komandant te jedinice uručio priznanje za pomoć njegovim vojnicima. Međutim, vrlo brzo sam zapretio da ću mu to priznanje vratiti u koliko sve „apače" ne spusti na zemlju, jer nemaju čega da se boje. On je potom nazvao bazu u Tuzli i dobio odobrenje da se sve letjelice prizemlje - prisjetio se Usorac.

Našli i tenk, pa šta!

Iako su tokom pretresa njegove kuće NATO vojnici pronašli razno naoružanje, Usorac kaže da Srbi to nikada nisu ni krili.

- Kod jednog našeg mještanina pronašli su čak i tenk u dvorištu, pa šta! Mi smo posjedovali oružje i u Titovo doba i nismo ga nikada upotrebili. U tradiciji srpskog naroda je da ima oružje, koje isključivo koristi kada mu ono zaista i zatreba - kaže Vladimir Usorac.

http://www.banjalukalive.com/content/view/12883/204/

Ljudina i domaćin, svaka mu čast.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]