banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 16:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 131 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: bosnjak vs. bosanac?
PostPoslato: 27 Sep 2009, 22:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
nego ljudi, velika je konfuzija oko upotrebe ovih termina..ima li neko na forumu da je detaljnije upucen u istoriju njihove upotrebe? da li je razlika u tome sto Bosanac oznacava svakog covjeka iz BiH a Bosnjak muslimane iz BiH?

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 22:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
1. tema ti je glupa,
2. Bosanac ne oznacava svakog coveka iz BiH, nego svakog coveka iz Bosne, zato se drzava i zove Bosna i Hercegovina
3. tema ti je glupa...

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 23:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
google lazarević je napisao:
da li je razlika u tome sto Bosanac oznacava svakog covjeka iz BiH a Bosnjak muslimane iz BiH?

Upravo tako, s tim da su u Hercegovini Hercegovci.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 23:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@hertzog:
1. majke ti, sta ti znaci to glupa tema? ne postoje glupe teme. ako ti je nezanimljiva ti je preskoci i cao
2. u duhu naseg jezika je da se upotrebljava skraceno Bosanac a ne Bosanac i Hercegovac

evo jedan clanak o ovoj temi: http://www.bhdani.com/default.asp?kat=k ... tekst_rb=1

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 23:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
@hertzog:
1. majke ti, sta ti znaci to glupa tema? ne postoje glupe teme. ako ti je nezanimljiva ti je preskoci i cao
2. u duhu naseg jezika je da se upotrebljava skraceno Bosanac a ne Bosanac i Hercegovac

evo jedan clanak o ovoj temi: http://www.bhdani.com/default.asp?kat=k ... tekst_rb=1

Mozda u duhu tvog jezika, u mom nije tako

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 23:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

u duhu naseg jezika je da se upotrebljava skraceno Bosanac a ne Bosanac i Hercegovac

Bosanac i Hercegovac su dva covjeka. Jedan je Bosanac iz Bosne, drugi je Hercegovac iz Hercegovine.
Ljude iz Hercegovine ne mozes zvati Bosancima.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 23:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

da, znam to, ali u svakodevnom govoru (uzmi samo viceve za primjer) koliko cesto cujes ono Hercegovac??? ne znam, ali ja to cujem u manje od 5% slucajeva..drugo su novinski clanci gdje se mora biti "politicki korektan".

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 23:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ne može tamo neki Mustafa koji je rođen u Osijeku i ima po prirodi stvari hrvatsko državljanstvo da kaže za sebe da je Bosanac ili da mu neko to nameće.

Međutim, Bošnjak jeste.

Vidim da se u tekstu spomninje i kritikuje to što se uzima da su svi muslimani na Balkanu Bošnjaci.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 00:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:

Vidim da se u tekstu spomninje i kritikuje to što se uzima da su svi muslimani na Balkanu Bošnjaci.

ti se ne slazes s tim? mislis da su Bosnjaci cak i oni muslimani u Sloveniji i Makedoniji? otkud pa sad to?

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 00:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
I ja se slažem sa kritikom.

Na Kosovu postoje etničke grupe, koje su po vjeri muslimani, a govore BHS jezikom i odmah su za Bošnjake, Bošnjaci.

Sve je to normalno, Bošnjaci pokušavaju usisati njih, mi pokušavamo usisati Bošnjake.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 00:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

da, znam to, ali u svakodevnom govoru (uzmi samo viceve za primjer) koliko cesto cujes ono Hercegovac??? ne znam, ali ja to cujem u manje od 5% slucajeva..drugo su novinski clanci gdje se mora biti "politicki korektan".

Vicevi o Bosancima su namjenjeni iskljucivo Bosancima, ne i Hercegovcima.
Hercegovci ustvari imaju drugaciji mentalitet od Bosanaca.
Istina je da se ovdje rijetko cuje termin Hercegovac, ali da zivis dolje, vjerovatno bi ga cuo cesce nego Bosanac.
Takodje, istina je da se Hercegovcima cesto lijepi naziv Bosanac kao generalni naziv za ljude iz BiH i ime drzave se cesto izgovara samo Bosna, sto je bezveze prema ljudima iz Hercegovine.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 02:06 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Bošnjak i Bosanac nisu sinonimi iako ih mnogi Bošnjaci koriste. Tako ćete čuti da su SDA i SBiH probosanske stranke ili patriotske bosanske stranke što nema veze sa zdravim razumom. Tu su donekle krivi i Srbi i Hrvati koji se olako odriču Bosne što daje Bošnjacima odriješene ruke da Bosnu svojataju jer su oni jel te Bosanci a ako su druga dva naroda samo Srbi i Hrvati onda im na taj način osporavaju autohtonost. Takođe kada su svoj jezik nazvali bosanskim napravili su prvi korak ka tom negiranju. Srbi i Hrvati su trebali odlučnije reagovati. Jer ako je naziv naroda Bošnjaci jezik može biti samo bošnjački. Jezik se naziva po narodu a ne po teritoriji. Tu onda dolazimo do toga da i naziv jezika bosanski omogućava Bošnjacima da namjerno izjednačavaju pojmove Bosanac i Bošnjak u cilju stvaranja bosanske nacije ili čak i jedne bošnjačke nacije ali za to se zalažu baš ekstremi iako nije ni realno.
Vode se logikom ako ne govoriš bosanskim nisi bosanac nego si uljez.
Etnička pripadnost Bosanac ne postoji baš kao ni Hercegovac ali to je bio i cilj Bošnjaka.

Takođe ono što me jako iritira kada negdje pročitam da je Hercegovina nekakva južna Bosna i da je Bosna kraći naziv od BiH. Nije. Sam naziv Bosna i Hercegovina zvuči ljepše nego samo Bosna.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 02:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U potpunosti se slazem. Usvajanjem imena Bosnjaci i bosanski jezik, druga dva naroda su bukvalno postali stranci u sopstvenoj drzavi. Da bi stvar bila gora vecina Srba i Hrvata ne osjeca BiH kao svoju drzavu, sto trecima daje priliku da prisvoje sve sebi.
I totalno je bezveze bilo nazvati jezik bosanskim. Onda se trebao uvesti i hercegovacki, jer ispada da ljudi u Hercegovini nemaju svoj jezik, pa koriste onaj kojim se prica u Bosni (bar oni koji koriste bosanski jezik).
Btw, zanima me da li se muslimani u Hercegovini izjasnjavaju vise kao Bosanci ili Hercegovci, pa eto ako neko od Hercegovaca moze da mi kaze :)

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 07:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Koliko nebuloza na samo jednoj temi, da ne povjerujes. :D

Citiraj:
Bosanac i Hercegovac su dva covjeka. Jedan je Bosanac iz Bosne, drugi je Hercegovac iz Hercegovine.

:roll:

Jedna mala logicka zackoljica za tebe : Kako se zove covjek kojem je majka Bosanka, a otac Hercegovac, ili obratno ? Gdje i kome pripadaju oni koji su rodjeni u braku izmedju osoba razlicitih konfesija ? Sta su oni po tebi ? Jesu li manje ljudi ? Sta se desava sa onima koji su Jevreji a rodjeni su u Bosni ? Jesu li Romi rodjeni u Konjicu npr Bosanci ili Hercegovci ? Sta si ti prvo - covjek ili Srbin ?

Sramota je kakvi se stavovi tu daju procitati.

guess who je napisao:
Da bi stvar bila gora vecina Srba i Hrvata ne osjeca BiH kao svoju drzavu.

Da te podsjetim @guess who :
https://www.cia.gov/library/publication ... os/bk.html
Ova zemlja se zove Bosna i Hercegovina. Vecina ljudi u njoj se osjeca Bosancima. Govore bosanski jezik. Nemaju rezervnu domovinu. Ti je ne mozes mrziti koliko je oni mogu voljeti. Ima li jos nesto sto tebi ili @filozofu s vrbasa nije jasno ?

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 07:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Avg 2009, 17:44
Lokacija: Banja Luka - Jerusalem - pa opet Banja Luka i tako u krug...
Svi smo mi pomalo Bosančerosi, ma koliko se pokušali odreći toga.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 07:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Hertzog je napisao:
1. tema ti je glupa,
2. Bosanac ne oznacava svakog coveka iz BiH, nego svakog coveka iz Bosne, zato se drzava i zove Bosna i Hercegovina
3. tema ti je glupa...

4. bas ti je glupa tema!

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 07:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
guess who je napisao:
u duhu naseg jezika je da se upotrebljava skraceno Bosanac a ne Bosanac i Hercegovac

Ljude iz Hercegovine ne mozes zvati Bosancima.

konacno da cujem ovo i iz drugih usta!!!
:notworthy: :notworthy: :notworthy:
a vidi, kod nas kad Hrvatu kazes da je Hercegovac on se ne ljuti.
kad Srbinu kazes da je Hercegovac ni on se ne ljuti. kad muslimanu kazes da je Hercegovac ni on se ne ljuti...
haj mi sad objasnite sta je sa tim nazivom Bosanac?

Poslednji put menjao cicak dana 28 Sep 2009, 08:03, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 07:55 
Citiraj:
Jedna mala logicka zackoljica za tebe : Kako se zove covjek kojem je majka Bosanka, a otac Hercegovac

zavisi jel na cacu ili na mater... :D :D :D 8) 8)

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 07:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
tensSa je napisao:
Citiraj:
Jedna mala logicka zackoljica za tebe : Kako se zove covjek kojem je majka Bosanka, a otac Hercegovac

zavisi jel na cacu ili na mater... :D :D :D 8) 8)

:D

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 08:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Slušao sam Muhameda Filipovića na tvUSK gde pojašnjava da je Hercegovina region Bosne (kao i Krajina,Semberija,Podrinje) i da je termin Hercegovina prikačen uz ime države u novije doba pre svega zahvaljujući Austrugarskoj.
Kako akademik tvrdi i hercegovci su Bosanci kao što smo i mi krajišnici ili semberci,podrinjci itd.!
Bošnjak je kako sam shvatio malo arhaičniji (stariji) naziv za Bosanca koji ima uporište u istorijskim dokumentima.Najzanimljivije je da čak i Ilija Garašanin u svojim Načertanijama Bošnjake zove Bošnjacima!!!Turci su koristili također termin Bošnjak za stanovnike Bosne svih konfesija!U Istanbulu je bosanski jezik bio jedan od službenih jezika.
Na kraju krajeva,svaki čovek na ovoj planeti ima potpuno pravo da se nacionalno odredi kako želi i da svoj maternji jezik također zove kako želi.Ništa neobično.
Lično smatram da je na dugoročno štetno po Srbe u BiH što se odriču "bosanstva" kao regionalne odrednice!

Zamislite samo koja je to konfuzija kod jednog stranca kad čuje od Dodika kako nije bosanac!!
Zaključak se onda nameće sam:U ovoj zemlji su većinski Bosanci (Bošnjaci) koji govore bosanski i lavovski se bore za BiH.Šta će onda taj stranac zaključiti o ulozi Srba u BiH??
Meni bosanac kao regionalna odrednica pa sutra i kao politička nacionalnost u zapadnom smislu (Nationality:BiH) ne smeta niti to umanjuje na bilo koji način moju pripadnost SRPSKOM narodu!

Uzmite primer jednog BELGIJANCA Irgen Bidena:

Nationaliti (politička nacionalnost-državljanstvo):BELGIJANAC
Narodnost:FLAMANAC
Veroispovest:Privatna stvar

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 131 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]