banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 12 Jul 2025, 05:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 213 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Avg 2009, 04:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Maj 2009, 10:00
Kažu mi imamo dušu, a ja kažem da smo mi stoka, svi jugoslovenski bivši narodi, srušili smo YU i sad trpimo.

Došao mi bratić od tetke iz Austrije, u bjesnom audiju kakvog vozaju naši ministri, sa još ljepšom ženom i On meni priča: Da je auto platio 20000E, da radi na građevini od jutra do mraka, ali zato država mu je dala stan, a ako ode na biro kao nezaposlen prima 900E prvih šest mjeseci u toku kojih ondašnji zavod za zapošljavanje ponudi 50 radnih mjesta,a ako ni tada ne zaradi onda prima socijalnu pomoč od 400E samo da bi preživio, pa molim vas uporedite ovo s nama i recite da ovaj narod nije stoka domaće i strane politike. Koji dojam...

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2009, 09:13 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
Naravno da je stoka samo sto to ne shvata. A i da shvata narod ne moze nista promijeniti. Jer nema trenutno politickog kandidata za koga bi narod mogao glasati koji ce nesto promijeniti. U tome je problem. Nedostatak izbora.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 10:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
Ne radi se o nedostatku izbora vec slobode. Nema izbora u protektoratu. Mi vec 14 godina idemo na izbore koji nemaju nikakvog smisla, tj. imaju za strance koji prebacuju odgovornost na domace "lidere". Ja licno mislim da je demokratija moguca samo u etnicki homogenim sredinama, ali dobro, vidjecemo.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 10:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Frisky_Dingo je napisao:
Ne radi se o nedostatku izbora vec slobode. Nema izbora u protektoratu. Mi vec 14 godina idemo na izbore koji nemaju nikakvog smisla, tj. imaju za strance koji prebacuju odgovornost na domace "lidere". Ja licno mislim da je demokratija moguca samo u etnicki homogenim sredinama, ali dobro, vidjecemo.

Ne bih rekao da je tako. Zasto? Zato sto najvece demokratije na svijetu upravo pocivaju u sredinama koje nisu etnicki homogene i gdje imamo ljude svih nacija i naroda i tolerancija i postovanje ljudskih prava u tim sredinama je najveca. Druga stvar, nismo ranije zivjeli u protektoratu pa je bilo puno gore. Evo jedan primjer je Srbija za vrijeme Milosevica. Nije bila protektorat, etnicki relativno homogena a opet nije bilo demokratije i ljudi su birali diktaturu. Znaci problem je u domacim, a ne u strancima. Stranci su tu samo da drze razjarene domace da se ne poubijaju medjusobno, sto su i pokazali sta rade i kako se ponasaju kad nije bilo stranaca.

p.s. Najpoznatiji primjeri su zapadne demokratije gdje zivi vise nacija i naroda, crnci, kinezi, muslimani, arapi, bjelci, budisti, hriscani, itd., i svi se medjusobno slazu, imaju ista prava i nikog nije briga koje je ko religije ili nacije. Gledanje u religiju i naciju je odlika zaostalih sistema, pomenimo arapske zemlje i uporedimo slobodu tamo i na zapadu, sto znaci da etnicki ciste sredine ne donose prosperitet.
Sa druge strane imamo pokusaj stvaranja etnicki ciste sredine u Njemackoj u 2 sv. ratu. Da li je etnicki cista sredina donijela srecu Njemackoj tada ili je Njemacka sretnija sada kad u njoj zive hiljade nacija i narodnosti?
Zasto je Njemacka podijeljena i bila pod protektoratom poslije drugog svjetskog rata je razlog zasto smo i mi pod protektoratom, a to je sto smo pokazali da ne mozemo kontrolisati sami sebe pa je onda logicno da nas drugi moraju kontrolisati.

Filozofija...

Poslednji put menjao jellyfish dana 18 Avg 2009, 11:26, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 11:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
Zeo je napisao:
Kažu mi imamo dušu, a ja kažem da smo mi stoka, svi jugoslovenski bivši narodi, srušili smo YU i sad trpimo.

Došao mi bratić od tetke iz Austrije, u bjesnom audiju kakvog vozaju naši ministri, sa još ljepšom ženom i On meni priča: Da je auto platio 20000E, da radi na građevini od jutra do mraka, ali zato država mu je dala stan, a ako ode na biro kao nezaposlen prima 900E prvih šest mjeseci u toku kojih ondašnji zavod za zapošljavanje ponudi 50 radnih mjesta,a ako ni tada ne zaradi onda prima socijalnu pomoč od 400E samo da bi preživio, pa molim vas uporedite ovo s nama i recite da ovaj narod nije stoka domaće i strane politike. Koji dojam...

Izvini Zeo al ti moram reci da ti je bratic papcina jedna zesca!Nek je kupio bjesnog Audija i nek se sepuri snjim kad dodje al zato kad se vrati nazad onda na gradjevini ostavlja djale!Takih je i prije bilo po Svabiji i Austriji na pretek,jeli pastete i konzerve samo da bi dosli u Yugu da se pokazu.....
Ako neko ima razradjen socijalni sistem onda je to Danska.Ovdje svak ima da zivi,al sve zavisi na koji nacin.Oces luksuz onda ces platit i to je sasvim normalno.
E sad ako ostanes bez posla prvih 6 mjeseci te ne diraju(jest da ce i to sad oboriti radi krize pa ce biti 3 mjeseca)i dobijas nekih 9600/9800dkr (3.8 dkr je 1 km otprilike)i ovaj iznos ti varira ako imas neki kredit jer im je sistem napravljen da od godisnje rante imas nazad oko 35%(nisam siguran bas 100% al je blizu)do 3 godina mozes biti na "a" kasi,stim da te mogu bacati da radis nesto sasvim deseto nego sto si skolovan za to....
E sad ti skontaj kad neko ko je zaradjivao do nekih 14 000 do 17 000 dkr padne na tih 9600dkr jel on moze zivjeti taj svoj normalni zivot!?(ovo je neka normalna plata u Danskoj)A da ti kazem da je hljeb 20dkr,mljeko 10dkr,kila mesa kad je akcija oko 65 dkr,cigare 35 dkr,litar goriva 10.5 dkr i tako dalje......
Jest ljepo je slusat kad neko dodje i krene srat kako je ljepo u Evropi raditi i zivjeti a niko ne spominje one lose strane.....
Na Balkanu je bio rat i sve je otislo u p.m. pa ljudi nemoze se preko noci promjeniti stanje!Al stoji da politicari nista ne rade,samo sebi obezbjedjuju buducnost a narod samo lazu i zajebavaju......

Zeo ja nisam isao da te vrijedjam vec samo govorim kako je zivjeti na "zapadu".....da nije sve kako rodjak kaze!

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 11:28 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Slažem se sa Cvoxom. Naročito u ovome:

cvox je napisao:
jeli pastete i konzerve samo da bi dosli u Yugu da se pokazu.....

Nigdje ne teče med i mlijeko. Tamo jeste sve bolje i kulturnije, ali narod radi da to zaradi! Ovdje niko ništa ne radi. Ima onaj kome se posrećilo, a ne onaj koji se napatio.
Tamo jesu veće plate ali je sve skuplje. Jeste bolje uređena država, ali je i stroži zakon i sve živo se naplaćuje.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 11:29 
Ne bih sada otisao u instranstvo da mi daju sve dzabe...

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 11:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Svi želimo promene a istovremeno zaziremo od njih.Pa to je nonsens,,,,ludnica!
S druge strane nacionalisti i šovinisti se igraju s nama tako što koriste „strah od drugog i drugačijeg“ koji se inače pokazao kao dobar instrument manipulacije sa masama pa smo svi zarobljeni u toj nacionalno opterecnoj matrici.
Kad se vratimo onome da vrednujemo čoveka po njegovim moralnim i stručnim referencama biće bolje a dok se budemo vrednovali na osnovu imena i prezimena te kako se krstimo i dalje ćemo tonuti u kaljužu.
Da smo pametni mogli bi sasvim normalno živeti od turizma jer imamo prekrasnu zemlju s još uvek očuvanom prirodom i čistim rekama ali i bogatim kulturno-istorijskim nasleđem koje budi interes prosečnog zapadnog turiste.(koji ima pun džep)
Treba da skontamo da su naše razlike naša komparativna prednost koju možemo dobro unovčiti a ne da budu uzrok našeg međusobnog glođenja!

Pozzz

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 12:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
Ne bih sada otisao u instranstvo da mi daju sve dzabe...

ti se moras javit ccccc :lol: ma ja nebi kad bi mi placali :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 12:37 
Imam dobar posao, zadovoljan sam sobom u proteklih godinu dana, uradio sam nesto o cemu sam mastao dugo godina, prelio preko nekih stvari, sada mi ne treba ni inostranstvo niti njihova sra**a... :)

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 13:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Daj tensSa i meni nadji jedan takav poso pa da i ja svoje zelje ispunim...........

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 14:43 
Nema tog vishe... :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 16:39 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
tensSa je napisao:
Imam dobar posao, zadovoljan sam sobom u proteklih godinu dana, uradio sam nesto o cemu sam mastao dugo godina, prelio preko nekih stvari, sada mi ne treba ni inostranstvo niti njihova sra**a... :)

Blago tebi. A vidis u mene je suprotno razmisljanje. Da mi je ne znam kako dobro, nikad ne bih mogao uzivati ako oko sebe vidim patnju. Dakle da imam ne znam kako dobar posao kod nas, kad izadjem na ulicu i vidim mlade nezaposlene ljude, na pijacu, prosijake ja nikako ne mogu biti sretan bez obzira sto je meni dobro. Tako da meni odlazak u inostranstvo nije nesto zbog mojih sebicnih interesa da bi ja bio neko i nesto, vec jednostavno ne mogu ja da uzivam dok gledam da se vecina ljudi pati. To je isto kao kad ti jedes a drugi oko tebe umiru od gladi. Zato je dobro otici u inostranstvu, pa iako si prosjecan, prosjecni su i drugi oko tebe i ne grize te savjest da ti imas dok oko tebe drugi crkavaju. Jer ko je nezaposlen dobija pomoc, starci i djeca nisu prisiljeni da prose i prodaju po pijaci. Ja ne znam kako vi, ali ja kad odem u BL na pijacu ili prodjem ulicom poslije osjecam takav neki teret gledajuci kako policija juri one jadnike sa pijace, kako djeca i starci prose po gospodskoj. Pitam se kako neko moze biti sretan kad gleda sve to iako je njemu mozda dobro. U inostranstvu prosijaci su uglavnom oni koji su sami izabrali taj nacin zivota, dakle nisu prisiljeni na to kao kod nas. Tako da je odlazak u inostranstvo vise druge prirode, iako ima tu naravno i sebicnih interesa.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 16:42 
Nisam ni ja srecan kada vidim te ljude, ali sta ja tu mogu uraditi?
To sto pobjegnem u inostranstvo nece nista pomoci tim ljudima niti ce od mene napraviti boljeg covjeka, nisam ni ja bogatun, ali sam zadovoljan sa ovim sto imam.

Pri tome ne mislim samo na materijalnu situaciju, vec i josh neke dublje stvari...

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 17:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jul 2001, 01:00
wilderness je napisao:
Tako da meni odlazak u inostranstvo nije nesto zbog mojih sebicnih interesa da bi ja bio neko i nesto, vec jednostavno ne mogu ja da uzivam dok gledam da se vecina ljudi pati.

Onda lijepo odeš da te slučajno ne potrese to što bi vidio, čime se opet vraćamo na sebične interese ..

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 18:00 
Najgora je napisao:
wilderness je napisao:
Tako da meni odlazak u inostranstvo nije nesto zbog mojih sebicnih interesa da bi ja bio neko i nesto, vec jednostavno ne mogu ja da uzivam dok gledam da se vecina ljudi pati.

Onda lijepo odeš da te slučajno ne potrese to što bi vidio, čime se opet vraćamo na sebične interese ..

potpisujem.. ooo svasta.. nisam cula vecu glupost od ovog posta wilderness/a....
kao prvo, siromasne i patnju mozda neces vidjeti u japanu, u svim ostalim zemljama je ima.. i beskucnika, i propalica, i tajkuna, i profitera i slicno.. tako da ne lupaj gluposti.. i ja se slazem se tensom, ostvarila sam dosta toga ovde, priustila si takodje i ne bih isla u inostranstvo, zadovoljna sam svim sto imam, a sad da cu na sve sto sam stvorila radom i ucenjem sad pljunuti, samo zato sto neko nema sta jesti.. :confused2: ne kontam, zao mi je svih tih ljudi, propalih fabrika, radnika kojim treba par godina do penzije a ostali su na ulici, ali isto tako mi nije zao onih koji se po citav dan zajebavaju po kafanama a nece da rade "svakve poslove", vjecitih studenta koji samo kukaju a nece da zagriju stolicu, onih sto po citav dan zale sta su sve ostvarili tatini sinovi.. i sve tako gube vrijeme, jer zivot je kratak... uzmi svoj zivot u svoje ruke, bori se, uci , radi a ne gubi vrijeme kukajuci.. nije sjajno ali ne mozemo svi biti bogatasi, ne mozemo svi u svabiju na arbajting, a ja ne bih ni u ludilu, nego pokusaj nesto uraditi sa sobom...
svaka cast uredjenim sistemima, ali i nama koji se borimo u ovom nasem...

i potpis za cvoxa, rodjak ti je zesci seljak, dodjes sa audijem a tamo si donji, jedes pastetu al bitno je da kad prodjes svojim selom svi kazu vauuuuuuuuuuuu..... nikad se ni za sta ne bih mijenjala s njima..

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 18:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Neki dan pričam sa prijateljicom koja je došla iz Austrije.
Sticajem okolnosti našla je kakav takav posao, ima sređen život u A, dobro auto i kada dođe zaista se provodi, ali ona ne krije da joj je to sve što ovdje diše punim plućima i što može da se odmori.
Kad se čujemo mejlom ja pišem, evo šetala, evo pila kafu, evo sjedila u jednoj od naših bašta u gradu, evo trčala, džogirala, a ona kaže "Blago tebi!"
Kada odlazi svaki put plače jer kaže zna šta je čeka, rad, nema izlazaka, nema društva, samo obaveze koje mora da postigne na dvokratnom poslu koji radi...
Ono što ona ima ja nemam, ono što ja imam ona nema, niko srećan, niko zadovoljan.
Ipak... nekako sam nostalgičar i neka ostane ovako kako jeste, biram "ovdje".

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 18:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Kaжем ја лијепо, нигдје на свијету то нема. Ништа не радимо а добро живимо. :D

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 18:28 
moj brat rmba u danskoj citav da, radi posao sa pravnim fakultetom, fini, kancelarijski, ali dok dodje kuci vec je skoro pao mrak, dok djeca dodju sa faxa, skole i slicno, vide se na veceri, i na spavanje.. nemaju puno vremena za druzenje, godisnji iskoriste tako sto dodju ovde i putuju citav dan, imaju oni novaca ali nemaju provoda... cude se nama sto u po dana imamo pune kafice, sto se stalno osmjehujemo i salimo, sto djelujemo kao da nam nista ne fali..

mozda ne zaradim kao on, ali ja sto kaze talija, odem na more, i vikendom bar 2-3 puta, odem na kafu pa citav dan se gustam na suncu, trcim na sehove, rostiljamo po citav dan svako malo tokom ljeta... uh, sta mi imamo a oni nemaju, a sve to sto mi imamo ne moze se kupiti parama...

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 20:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
skypostman je napisao:
Ништа не радимо а добро живимо. :D

Kako ko. Svi kao dobro zive, a na televiziji svaki dan protesti, na poslovima strajkovi, na ulici prosjaci, preprodavci,... "jad i beda u vremena krizna ko je krivac nije lud da prizna" kako to bora corba slikovito opisa 8)

Filozofija...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 213 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]