Citiraj:
slazem se u potpunosti, drzava ima svjetovnu vlast a crkva pokusava na razne nacine da se umijesa u vlast.. iskreno, mislim da je svakako takvim obiljezijima mjesto u crkvi ili u kuci, a u javnim institucijama nikako..
Takođe. To nema veze sa vjerom nego sa borbom za vlast. Ako crkva želi da se bori za vlast, nemam ništa protiv da to radi pod jednakim uslovima koji važe za sve subjekte koji to žele. Ali ne da koristi povlašten položaj koji uživa u državi

. Kod nas je 'formalno' odvojena država od crkve ali u stvari imamo državnu crkvu što se vidi iz raznih primjera. Do skora su se osveštavali temelji kad se pravi zgrada neke institucije (ne pratim u zadnje vrijeme pa ne znam da li još uvijek.) Nije ni to u redu, bez obzira što je 'većina stanovništva pravoslavna pa im ne smeta'.
Citiraj:
ne znam jeste li ikada islii iz bilo kojeg pravca prema Medjugorju (od Mostara, Ljubuskog, Sirokog), stoje reklame na kojima se ljudi pozivaju da ne vrijedjaju, ne psuju ime Isusovo / slika i ispod nje natpis u smislu Molim da me ne psujete...
Stajalo je i u BL ispred crkve Sv. Trojice nešto slično, isto i pravila oblačenja i ponašanja kad se ulazi u crkvu (bez šorceva, majica na bretele itd.) Čak je bio i crtež propisno i nepropisno oblačenje. Uvijek sam se pitala ima li neko bez toliko kulture da mu na ulazu u crkvu treba to crtati (doslovno). Ali ima.