banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 20:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Avg 2009, 11:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Zanima me vaše mišljenje o izraženoj pojavi na prostoru cele BiH ali i komsijskih drzava.
Ako uđete u institucije organa uprave,gradske skupštine,opštinske/općinske skupštine/vijeća u nekoj od bh opština/općina možete videti verske simbole uglavnom jedne religije te tako zakljuciti koji je narod većinski u tom gradu.
Ako ste se zadesili u Širokom,Grudama ili Posušju pa ste morali da svratite do neke opštinske institucije sigurno će te biti u prilici da vidite križeve po kancelarijama,papine slike isl.
U opštinama RS-e su krst,ikona sv.Save,slike hramova i crkava isl. skooro pa obavezujuća ikonografija!
U općinama gde su Bošnjaci većina se također mogu videti fotografije Meke i Medine i to poznata slika gde nekoliko miliona ljudi vrši obred hadža.
Svečana osveštenja državnih zgrada,institucija,vodovoda,ulica i čega sve ne,,,su posebna priča!
Da li je to nešto normalno u multinacionalnoj i multireligijskoj državi gde su svi ravnopravni,konstitutivni?Da li je to normalno uopšte u jednoj sekularnoj državi gde uostalom ima i ateista?
Da li je to otvorena zloupotreba i religije i njenih normi i poruka?
Pozzz svima

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2009, 12:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Naravno.
mislim da sam postavio jednom post vezano za to...
evo Mesic je potaknuo zakon o ukidanju vjerskih obiljezja iz javnih institucija... pozdravljam, mada je to podiglo veliku buku u Hrvatskoj. (a sto se vidis u komsije nadaj se i u svojoj kuci.)
uostalom, vjera se nosi u srcu, a ne na svakom zidu. to je tako. i izbaciti vjerske pozdrave sa visokoskolskih ustanova, to je kriticno...
polako, mislim da ce i to doci na svoje. ikone vratiti u crkve, tamo im i jeste mjesto. a ne na izdavanjima saobracajnih dozvola ili na vadjenju papira kao sto je rodni list. to su ipak javne ustanove gdje pripadnici svih vjeroispovijesti dolaze. i takve su ustanove gdje bi se trebalo podalje drzati od isticanja pripadnistva vecinskog stanovnistva.
zamislite sad da zivite u nekom gradu gdje su vecinski recimo muslimani i dolazite po rdoni list jer je to vase rodno mjesto, gdje ste isli u skolu, imali prijatelje i rodbinu i doceka vas radnica na salteru sa Selam, odmah osjecate nelagodu i odbojnost.
kako jedni tako drugi a tako i treci.
elem, svi su odjednom postali veliki vjernici, a gdje je ono cemu nas uci svaka od tih vjera?
ljubavi, povjerenju, postovanju, milosrdju, razumijevanju, saosjecanju???
daj boze da se sve tri nacije drze onoga sto im njihova vjera propovijeda... bili bi savrseni.
ne cini nikome ono sto ne bi volio da se i tebi desi.

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2009, 13:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Vjerska obilježja bi trebalo vratiti u bogomolje, tamo gdje im je i mjesto.

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2009, 13:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Slažem se s cickom i Talijom,

Nemam ništa protiv da u nekoj kancelariji stoji slika od nekog lokalnog slikara sa motivima grada gde se vidi crkva,džamija,sinagoga,,,.
Ali prepoznatljivim religijskim simbolima i ikonama definitivno nije mesto u državnim i javnim ustanovama i institucijama.
S druge strane,srednjovekovno razmišljanje tipa da se Svetom arhijerejskom liturgijom obeležava 9. januar kao Dan Republike Srpske te krsna slava,ne može stabilizovati situaciju niti vodi dobrom.
Po toj logici bi muslimani trebali također uvesti neki Mewlud ili Tewhid za RS ili bi katolici trebali odrediti nekog sveca kao zaštitnika RS-a pa da „udrobimo“ svega jer,,,,valjda smo svi konstitutivni i ravnopravni.
Ne treba zaboraviti da u BiH žive i ostale skupine naroda i religijskih zajednica a koje niko i ne spominje niti šta pita!

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2009, 15:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Naravno, obiljezje vjerskih simbola u javnom zivotu, politici ili slicno samo pokazuje gdje se koja nacija nalazi. Znamo da su se ti simboli u javnim institucijama najvise koristili u ratu a tad je bilo i najgore. Jer to je samo jedan indikator zaostalosti i moralnog posrnuca. Promovisanjem religije javno ljudi pokusavaju ublaziti svoju savjest jer rade u zivotu potpuno suprotno religiji. Kao dokaz tome je da se to koristi najvise u arapskim zemljama gdje vidimo da pored velike promocije "religioznosti" tamo vlada najveci djavo i desavaju se najodvratnije i najuzasnije stvari. Slicno je bilo i u srednjem vijeku.
Znaci povezanost religije i politike je samo mjerac dokle je jedna nacija napredovala. Sto vise religije u politici to je dokazano da je stanje uglavnom gore. Zasto? Pa zato sto su religiozne vodje najveci olos i najvece djubre od svih jer su licemjerni, odnosno prave se fini a smradovi su nenadmasni. To je jos bio problem od isusovog vremena kad je on kritikovao tadasnje religijske vodje i koji su ga i osudili, preko srednjeg vijeka pa do danas. Kakvi oni takvi i plodovi koje oni donose. Zato je najbolje da se ne mijesaju u javnu vlast.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2009, 16:49 
slazem se u potpunosti, drzava ima svjetovnu vlast a crkva pokusava na razne nacine da se umijesa u vlast.. iskreno, mislim da je svakako takvim obiljezijima mjesto u crkvi ili u kuci, a u javnim institucijama nikako..

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2009, 21:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Ви заиста нисте нормални.

Па верска обилежја стоје у јавним институцијама и у земљама ЕУ (или ако ћемо још прецизније З. Европе, која је ето водећи пример културе и стандарда).

Имали смо 50 година без верских симбола у институцијама па нисам приметио да је то нешто користило.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2009, 21:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

svejedno, ne treba kriz na ulaznim vratima banke.
niti treba Meka i Medina u posti kad placas racune.
niti Sveti Sava na registraciji auta...
sve ima svoje mjesto, tako i to.

Vrh

PostPoslato: 17 Avg 2009, 22:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Of topik, podsjeti me ovo na onaj period kad je banjalučka pivara imala "Slavsko Pivo" u velikim flašama a na naljepnici je bila slika Isusa... mislim, stvarno brutalno :D :D :D

(a moj strikan je to ovako prokomentarisao: "ako možemo da pijemo vino koje je njegova krv, onda možemo i pivo na kojem je njegova slika" :lol: )

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 07:07 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Warrior of the Light je napisao:
Of topik, podsjeti me ovo na onaj period kad je banjalučka pivara imala "Slavsko Pivo" u velikim flašama a na naljepnici je bila slika Isusa... mislim, stvarno brutalno :D :D :D

(a moj strikan je to ovako prokomentarisao: "ako možemo da pijemo vino koje je njegova krv, onda možemo i pivo na kojem je njegova slika" :lol: )

Zar je ovo zaista bilo? :oops: Zaista brutalno i pretjerano.
Šta sve ljudi neće smisliti zbog marketinga...

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 08:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ne znam jeste li ikada islii iz bilo kojeg pravca prema Medjugorju (od Mostara, Ljubuskog, Sirokog), stoje reklame na kojima se ljudi pozivaju da ne vrijedjaju, ne psuju ime Isusovo / slika i ispod nje natpis u smislu Molim da me ne psujete...

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 08:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
cicak je napisao:
ne znam jeste li ikada islii iz bilo kojeg pravca prema Medjugorju (od Mostara, Ljubuskog, Sirokog), stoje reklame na kojima se ljudi pozivaju da ne vrijedjaju, ne psuju ime Isusovo / slika i ispod nje natpis u smislu Molim da me ne psujete...

ovo sam vidio prosle godine kad sam isao gore u skutoriju al na jednom je pisalo(napisano sprejom)ma ko te jebe :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A svasta ce vise izmisljat i stavljat samo da prodaju ccccccc marketing je postao jedna vrsta svakodnevnog zivota!

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 08:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

vb87,

Ako će u kabinetu načelnika moje opštine (a inače je tip Bošnjak) pored slike Meke i Medine stajati i ikona sv.Save i katoličko raspelo a tu negde pored i Dawidova zvezda,,,,onda se ja slazem s tobom.
Ali isto tako kad uđem u kabinet kod gradonačelnika Davidovića u BL želim videti sliku Ferhadija džamije koja je vekovni simbol grada BL te sliku Pape kad je posetio BL .Ako je taj model moguće primeniti i u Trebinju ali i Cazinu i Širokom Brijegu,ja sam ZA!
Dobro znamo da je duhovnost lična stvar i da istinski vernici znaju razlučiti običnu formu od prave suštine!
Možeš imati u automobilu drveni krst od pola metra ali ako kršiš osnovne norme hrišćanstva taj krst te od pakla ne može spasiti.
Svi znamo da se religijski simboli više koriste u političke svrhe što mi se gadi!

Cicak je bio u pravu,u HR su nešto preduzeli po ovom pitanju:

http://www.zamirzine.net/spip.php?article8045

http://feral.audiolinux.com/tpl/weekly1 ... icle=16839

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 08:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

uhhhh post je reakcija na diskusiju druga "urbana_extravaganca" a ne vb87 :)

sory :wink:

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 08:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
Radnik koji ima kancelariju ima pravo da je uredi do neke mere po svojoj volji. Koliko sam shvatio pričamo o verskim simbolima koji su na ostalim delovima institucija, u hodnicima i slično. Jer glupo je zabraniti nekome da drži sliku nečega što voli i poštuje u svojoj kancelariji.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 09:08 
Citiraj:
glupo je zabraniti nekome da drži sliku nečega što voli i poštuje u svojoj kancelariji.

Ima da razapmnem neku manekenku sutra u kancelariji. :)

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 09:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

stormbringer,

Tebi nebi smetalo da dođeš u matični ured u Bihać da izvadiš rodni list a ono na zidu slika Atifa Dudakovića koji je inače ljubimac radnika sa šaltera?To bi tebi bilo normalno?

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 11:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
MILO je napisao:
stormbringer,

Tebi nebi smetalo da dođeš u matični ured u Bihać da izvadiš rodni list a ono na zidu slika Atifa Dudakovića koji je inače ljubimac radnika sa šaltera?To bi tebi bilo normalno?

Какве везе има Дудаковић са верским симболима?
Стварно лупеташ.

И зна се ако се земља претежно хришћанска који симбол иде а ако је исламска иду онда неки њихови симболи.
Тако је у модерном свету па не видим да им нешто фали.
Е једино се налазе појединци типа Месић и слични који немају друга посла него да би прикрили свој нерад покрећу теме типа верски симболи и сл.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 12:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Nije lupetanje već reakcija na stormbringerov post gde kaže da je
„glupo zabraniti nekome da drži sliku nečega što voli i poštuje u svojoj kancelariji“
Neko u USK garant voli i poštuje Dudakovića ali tu svoju ljubav neka zadrzi kod kuće a ne tako sto će okačiti slike svog ljubimca u JAVNIM INSTITUCIJAMA!
I ova zemlja nije ni hrišćanska ni islamska već i hrišćanska i islamska i katolička i ateistička i gnostička odnosno GRAĐANSKA ,,,,,te je zato najbolje da svako svoju svetinju drži kod kuće odnosno u srcu a ne da je natura silom drugom i drugačijem!

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2009, 12:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Citiraj:
slazem se u potpunosti, drzava ima svjetovnu vlast a crkva pokusava na razne nacine da se umijesa u vlast.. iskreno, mislim da je svakako takvim obiljezijima mjesto u crkvi ili u kuci, a u javnim institucijama nikako..

Takođe. To nema veze sa vjerom nego sa borbom za vlast. Ako crkva želi da se bori za vlast, nemam ništa protiv da to radi pod jednakim uslovima koji važe za sve subjekte koji to žele. Ali ne da koristi povlašten položaj koji uživa u državi :-? . Kod nas je 'formalno' odvojena država od crkve ali u stvari imamo državnu crkvu što se vidi iz raznih primjera. Do skora su se osveštavali temelji kad se pravi zgrada neke institucije (ne pratim u zadnje vrijeme pa ne znam da li još uvijek.) Nije ni to u redu, bez obzira što je 'većina stanovništva pravoslavna pa im ne smeta'.

Citiraj:

Stajalo je i u BL ispred crkve Sv. Trojice nešto slično, isto i pravila oblačenja i ponašanja kad se ulazi u crkvu (bez šorceva, majica na bretele itd.) Čak je bio i crtež propisno i nepropisno oblačenje. Uvijek sam se pitala ima li neko bez toliko kulture da mu na ulazu u crkvu treba to crtati (doslovno). Ali ima.

I wish to see the lost in me

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 81 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]