banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 03:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Avg 2009, 21:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
dakle, danas sam bila u posjeti svjezoj majci i zapanjila sam se nacinom na koji je predvidjeno da se ta posjeta obavi
od zvanicnih obavjestenja stoji samo "Posjeta bolesnicima je od 16h00 do 17h00"
o svemu ostalom se brinu dezurne sestre pa i o tome da se gornja zvanicna obavijest ne postuje, jer je nije moguce ispostovati zbog sljedeceg:
ne postoji prostorija za obavljanje tih posjeta nego se one, kako kazu sestre, obavljaju na VRATIMA koja vezu dva hodnika pri cemu, kako vele, porodilje ne bi smjele izlaziti iz svog hodnika, a posjetitelji ne bi smjeli izlaziti iz svog, iz cega proizilazi da bi se posjeta trebala -ovo je vec moj zakljucak- valjda preimenovati u Dostavljanje Kesa ili tako nesto
doduse pri prekoracenju ovog prostornog pravila sestre nerijetko zazmire na jedno oko s tim da se nikad ne zna kad ce podviknuti da se vratimo u svoju zonu
pritom je naravno na tim vratima u tom periodu guzva, oko 30-tak ljudi se tu sjati, i bukvalno je nemoguce razgovarati, te je zbog skucenog prostora nemoguce ispostovati nezvanicno pravilo o razgovoru na vratima (koja su povremeno na udaru promaje) kao sto je i nemoguce iskoristiti zvanicno pravo na sat vremena za posjetu

ne mogu da ne uporedim uslove za posjetu u zatvoru i ove gore opisane, pri cemu su oni u zatvoru neuporedivo bolji

da bude jasno, ne krivim tu direktno nijednu od sestara koja je vikala na nas dok smo u opstoj gunguli, bez mogucnosti da sjednes, rijesis se promaje, nadviknes ostale, pokusavali da obavimo posjetu
nego me zanima imate li neki prijedlog kako rijesiti ovu situaciju
ja licno mislim da bi rjesenje bila jedna fina, prozracna prostorijica, u kojoj se moze sjesti, u kojoj se necemo laktati i gurati, u kojoj niko nece vikati, pa i kada bi vrijeme posjete koje je sada zvanicno, kako rekoh, 1 sat, bilo smanjeno na pola sata ili manje

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2009, 21:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
mislim da ni kod nas nema posjeta porodiljama. ni bebama. ali opet svako udje. i ne treba da ulaze, ipak su to bebe, dok svak kihne, puhne...

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2009, 21:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ajoooj
to sa kihanjem i puhanjem ne stoji
posjetitelji kisu i pusu i ovako, vise nego sto bi kihali i puhali da imaju normalnu prostoriju za posjete
sto se tice beba, to je jasno, bebe vidimo samo kroz staklo

ponavljam, posjeta je od 16h do 17h00, a nije je moguce obaviti

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2009, 22:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Naravno, ja bih zabranila u potpunosti posjete porodiljama.
Kao prvo, da bi se spriječilo prenošenje klica, bakterija i virusa, drugo, ne ostaju u porodilištu mjesec dana da bi im trebala vizita nego par dana, a s obzirom da su svježe porođene, sa ranom od epiziotomije (šivenje) pametnije bi bilo da odmaraju nego da zadovoljavaju znatiželju posjetilaca.

Ako neko od porodice ima šta da donese to uvijek može da preda dežurnoj sestri.

PS A to, posjeta od 16h do 17h, se ne odnosi na porodilje, vjerovatno, nego na ostale bolesnike.
Zamisli ženu koja je sječena i koja ne može da sjedi, a mora da sjedi čitav debeli sat dok kolona rodbine defiluje???

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2009, 22:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ma to je preseravanje, kako su se bebe rađale u periodu 1750 - 1945? Ja lično imam rodoslov o mom prezimenu i koliko sam izbrojao samo su tri bebe umrle, najmlađa je imala jednu godinu, najstarija 2,5.

A mi smo postali prečisto i preosjetljivo društvo.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2009, 22:12 
apsolutno se slazem s talijom.. koji moj ima njih milion se sjatiti tu i maltretirati zenu koja se tek porodila... jos kad vidim dosla baba, stirna, tetka, komsija, ujak, strinina ujna.. joooj strasno...
dozvolila bih samo posjetu muza, da bebe gledaju kroz staklo ako zele, to je ok. a porodilju, ako moze ustati isto kroz staklo, muz ili koga bas ona zeli da vidi.. sve ostalo ajd setaj..

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2009, 22:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Nije uopšte priča o smrtnosti niti se priča o pomoru djece.
Šta koji đavo imaju zaludne tetke da kaskaju po porodilištu i gnjave ženu kojoj nije ni do čega nakon poroda?

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2009, 22:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ni ti ni talija ne možete znati koliko ko kome znači. Neko voli više tetku od rođene majke, a neki muž se zeznuo i kaje se što nije imao kurton.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2009, 22:18 
kao sto sam rekla... dozvolila bih posjetu preko stakla muza ili nekog koga porodilja bas zeli da vidi, a dosta njih ne mogu ni ustati iz kreveta..
i stvarno, kad vidim njih dvadeset de natrpa tamo, pola familije se nagura na ona vrata, ja bih ih sve podavila.. strasno..

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2009, 22:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa ti slobodno reci svojima, da ih ne želiš vidjeti kada se porodiš. I ja mislim da bi trebali poštovati tvoje želje.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2009, 22:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Naravno, ja bih zabranila u potpunosti posjete porodiljama.
Kao prvo, da bi se spriječilo prenošenje klica, bakterija i virusa, drugo, ne ostaju u porodilištu mjesec dana da bi im trebala vizita nego par dana, a s obzirom da su svježe porođene, sa ranom od epiziotomije (šivenje) pametnije bi bilo da odmaraju nego da zadovoljavaju znatiželju posjetilaca.

Ako neko od porodice ima šta da donese to uvijek može da preda dežurnoj sestri.

PS A to, posjeta od 16h do 17h, se ne odnosi na porodilje, vjerovatno, nego na ostale bolesnike.
Zamisli ženu koja je sječena i koja ne može da sjedi, a mora da sjedi čitav debeli sat dok kolona rodbine defiluje???

sto se tice odmaranja, vjeruj da im se, cak i poslije carskog reza, vec drugi-treci dan poslije savjetuje umjereno kretanje
posjeta nije nikakvo iznuravanje porodilja nego kratkotrajno osvjezenje nakon dugih sati u bolnickoj atmosferi, posjeta im donosi dasak vanjskog zivota, lijepe vijesti i pozdrave, kontakt sa osobama koje su im drage i bliske, sa kojima se mogu nasmijati, sto svakako djeluje izuzetno dobro na njihov oporavak (necu ulaziti u taj defile rodbine koji spominjes te njihovu znatizelju, to je neka druga tema, a majka moze da prekine posjetu kad zeli)
sto se tice tih klica itd. koje bi mogle da se prenesu...na majku, pa posredno i na bebu, mislim da je to izvikano, jedan od socijalistickih mitova, koji donosi vise stete nego koristi (vidi prethodni pasus), pogotovo sto u mnogo razvijenijim zemljama se posjeta normalno obavlja, osim u izuzetnim slucajevima...

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2009, 22:26 
ne moras mi skitnice odgovoriti, ali me interesuje, da li si ti majka?

Vrh

PostPoslato: 03 Avg 2009, 23:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Prostorija za posjete postoji, nalazi se lijevo na samom ulazu u hodnik na odjelu, samo sto je otprilike 3x3 metra i u njoj imas 2 dvosjeda, ili samo jedan dvosjed i dvije stolice i sto, max jedno 5 ljudi moze sjesti, a milion ljudi se tu nagura. Dodje ih 5 u posjetu jednoj trudnici i ako prvi "ujagme" mjesto ostali se mogu samo ovako na vratima dovikivati.
Ma sta ces, takav smo narod, ne moze nista bez guzve. Dovedu ljudi copor djece u posjetu pa ih puste da skacu po hodniku. Spustaju kese sa poklonima po podu u hodniku, pa ce to poslije poslati trudnici u sobu sa djetetom.
Popizdio sam kad sam vidio dvojicu seljaka kako najnormalnije prodjose kroz svu tu guzvu i bez da pitaju sestru i uzmu mantil i one kese za obucu ladno prodjose prema sobama. Najlakse se napraviti lud. A ako cusnes sestri nesto na kafu, onda sve moze, i mimo termina za posjete, i obuci mantil pa otici do sobe, ma samo reci.
Rjesenje bi se moglo nazvati opsta kultura, i po svemu sudeci daleko smo od rjesenja.

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2009, 00:49 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
zaostalo drustvo

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2009, 00:54 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
majlili je napisao:

skitnica je u pravu ,pre su zene trudne radile kao mravi,poradjale se u sred posla,na livadama i sumama a u danasnja vremena BRUKA :oops: i svaka je radjala u prosjeku 6-7 puta a danas izumiremo

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2009, 00:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ozna je napisao:
majlili je napisao:

skitnica je u pravu ,pre su zene trudne radile kao mravi,poradjale se u sred posla,na livadama i sumama a u danasnja vremena BRUKA :oops: i svaka je radjala u prosjeku 6-7 puta a danas izumiremo

Tu si u pravu i dan danas ne mogu da shvatim priču moje prababe koja se porodila, a već kroz dva dana je morala biti u štali. A moju babu u sepetu na njivi nosila.

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2009, 09:11 
ne kontam, sta ovo ima sa mojim pitanjem je li skitnica majka.. nebitno, kad vec to kazete, onda sto sva ta silna publika ne priceka da zena dodje fino kuci, nego tamo prave kolaps u hodniku.. guraju se tamo, duvaju, smrde, prde... fuj, da bi vidjeli jednu zenu neispavanu i bez sminke, kako stoji u spavacici... bebu ici vidjeti ok, ali smarati zenu... strasno..

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2009, 10:46 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Meni su smetale te posjete kad sam se porodila. Ne zivim na nasim prostorima, pa ne znam kako je tu kod nas. U AT je posjeta citavo posle podne, pa su mi dolazili za vrijeme rucka, tako da nisam imala kad ni rucati. Mojoj cimerki je do 21h ostajala posjeta, puna soba, ne mozes ni dijete podojiti kako treba, ni odmoriti. Sestrice i nisu nesto reagovale.
I onaj dolazak na "babine". To je tolika glupost kod nas, taj obicaj... ja sam za to da se 40 dana posle poroda zena odmara i da to vrijeme bude samo za majku i dijete. To kazu i doktori. Ali u nas nazalost preovladava taj obicaj vise nego zdrav razum, svi se sjate prvih dana ... uf..sto mrzim obicaje.
Ajd baba i deda, otac naravno hoce vidjeti dijete, ali ostali mogu se strpiti barem dok izadje iz bolnice.

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2009, 10:57 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
ozna je napisao:
majlili je napisao:

Sve to stoji, ali one su MORALE tako. Da su imale izbora (kao mi danas) mislis da ne bi izabrale laksi i bolji izbor za nju i za dijete?! Te iste prabake i bake su iskreno zeljele da njihovim cerkama bude bolje da ne bude kao njima. One nisu imale izbora. Prije je i bilo "ostalo-umrlo-rodice se drugo"... to sam cula X puta od starijih ljudi. Koliko je samo djece umrlo pri porodjaju bas na tim njivama, to se ne spominje. Ali tako je tad bilo. Danas su druga vremena. Moja baba i djed su prije zapreznim kolima isli od Lijevca do Slavonije, ja to sad ne moram. Zasto? Zato sto imam auto. Moj djed je prije 50 km pjesacio da dodje do ribe koja mu je trebala za posnu slavu, ja to ne moram. Odem u obliznji supermarket i kupim ribu, problem rijesen. I tako u nedogled. Prije je sve bilo drugacije. Mozda smo sad nezadovoljniji nego prije ali jednostavnije zivimo.

Danas imamo tu slobodu da kazemo sta zelimo a sta nam smeta. Ne vjerujem da postoji ijedna porodilja i da je ikad postojala koja je iskreno zeljela da je dave posjetama odma posle poroda. Ne znate koliko je potreban mir posle takvog stanja, i koliko je vazno i za majku i za dijete da imaju svoj mir tih prvih mjesec dana. Majke ce znati o cemu pricam.

Vrh

PostPoslato: 04 Avg 2009, 11:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Zbog toga svega postajemo kenjkava nacija, koja izvoljeva. Međutim nemaju svi te privilegije i danas ima žena koje se porode u kući i po vukojebinama.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]