banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 09:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Apr 2009, 09:11 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 29 Apr 2006, 21:16
lubax je napisao:
Vader je napisao:
Mislim da sam već čuo za ovog futurologa Geralda Celentea koji ima firmu za predvidjanja politicke i ekonomske buducnosti svijeta, predvidio je i neke prethodne krize, raspad SSSR i SFRJ, prosle godine je pricao da dolazi velika ekonomska kriza koja ce svijet dovesti na dno dna 2012. godine, da ce biti socijalnih nereda prije svega u Americi ali i po ostalim svjetskim metropolama, da novac nece nista vrijediti, da ce hrana i pice kupovati samo za zlato, da ce se narod pobuniti protiv bogatasa itd. On daje i savjete kako se spremiti za sve to, da ne treba prodavati zlato, da bi bilo najbolje imati svoj vrt, svoju zemlju i tu sam uzgajati hranu, da bi trebalo zivjeti blizu izvora pitke vode, kupovati samo ono sto je zaista potrebno, kaze da poslije 2012. slijedi renesansa, ponovna izgradnja sistema ali ovaj put na drugacijim i boljim temeljima, kaze da bi socijalizam mogao zamjeniti sadasnji sistem.

Ovo je samo ukratko, pročitajte sve o njegovim predviđanjima o ovoj krizi

http://rapidshare.com/files/220832167/F ... e.pdf.html

ma sigurno :D

Ko je upućen u tematiku, shvata da je socijalizam logičan nasljednik kapitalizma.
Mi na ovim prostorima imamo problem sa shvatanjem socijalizma, pošto ga (logično, s obzirom na to kako nam je plasiran taj sistem) povezujemo sa titoizmom, ili, još gore, staljinizmom.

Vrh

Tema posta: Re: globalna kriza
PostPoslato: 22 Apr 2009, 11:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2001, 01:00
The_One je napisao:
lubax je napisao:
Vader je napisao:
Mislim da sam već čuo za ovog futurologa Geralda Celentea koji ima firmu za predvidjanja politicke i ekonomske buducnosti svijeta, predvidio je i neke prethodne krize, raspad SSSR i SFRJ, prosle godine je pricao da dolazi velika ekonomska kriza koja ce svijet dovesti na dno dna 2012. godine, da ce biti socijalnih nereda prije svega u Americi ali i po ostalim svjetskim metropolama, da novac nece nista vrijediti, da ce hrana i pice kupovati samo za zlato, da ce se narod pobuniti protiv bogatasa itd. On daje i savjete kako se spremiti za sve to, da ne treba prodavati zlato, da bi bilo najbolje imati svoj vrt, svoju zemlju i tu sam uzgajati hranu, da bi trebalo zivjeti blizu izvora pitke vode, kupovati samo ono sto je zaista potrebno, kaze da poslije 2012. slijedi renesansa, ponovna izgradnja sistema ali ovaj put na drugacijim i boljim temeljima, kaze da bi socijalizam mogao zamjeniti sadasnji sistem.

Ovo je samo ukratko, pročitajte sve o njegovim predviđanjima o ovoj krizi

http://rapidshare.com/files/220832167/F ... e.pdf.html

ma sigurno :D

Ko je upućen u tematiku, shvata da je socijalizam logičan nasljednik kapitalizma.
Mi na ovim prostorima imamo problem sa shvatanjem socijalizma, pošto ga (logično, s obzirom na to kako nam je plasiran taj sistem) povezujemo sa titoizmom, ili, još gore, staljinizmom.

ako mislis na neku vrstu sistema kao sto je npr. vec u Shvedskoj (nesto u pravcu 'socijalnog kapitalizma'), onda definitivno da, nesto tako sam vec rekao na pocetku ove teme...ali socijalizam u PRAVOM SMISLU te rijeci..heheh..samo cu se nasmijati :D :D

i smijesne su mi te stalne prognoze o totalnoj propasti, kapitalizma, novca, hrana se kupovati za zlato itd itd...u vrijeme Velike Depresije kapitalizam je bio daleeko siroviji, kriza mnogo intenzivnija i duza, pa sta bi na kraju s kapitaliznom? novcem? :confused3:

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2009, 12:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
lubax je napisao:
ali socijalizam u PRAVOM SMISLU te rijeci..heheh..samo cu se nasmijati

Šta je "socijalizam u pravom smislu te riječi"?
Možeš li u tezama navesti osobenosti takvog sistema?

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2009, 13:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Vader je napisao:
lubax je napisao:

Dobro pitanje, sad i mene zanima, kad se već velikim slovima piše.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2009, 19:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

The_One je napisao:
Vader je napisao:
lubax je napisao:

Dobro pitanje, sad i mene zanima, kad se već velikim slovima piše.

Naravno. Evo u sto kracim crticama:
Neki od osnovnih principa (ili ciljeva) pravog socijalizma jeste okoncanje dominacije novca nad drustvom, da svi ljudi treba da budu tretirani jednako, sa istim politickim, socijalnim i civilnim pravima. (sve super, nista lose u ovome, i ja bi rto volio)

Ono sto je problem jeste da u praksi, svakom doktrinom moze da se manipulishe ako se njome koristi neki diktator, korumpirani politicar i sta ti ja znam. E, s obzirom da u socijalizmu drzava, ne da ima kljucnu ulogu, vec apsolutno NISTA ne moze da prodje bez njene intervencije, ovakva doktrina postaje IZUZETNO podlozna upravo takvim manipulacijama (kao sto imas klasicne primjere raznih zemalja, nas, Istocne evrope, azije, juzne amerike..)
Dalje, u socijalizmu drzava, odnosno narod kao cjelina (!) je vlasnik svih sredstava za proizvodnju i distribuciju, a sve kao radi sveopsteg dobra i jednakosti. Ovo je kontra kapitalizmu, jer ima se namjera da se svi mi izjednacimo, da nema drustvenih klasa itd itd (opet, sjajna zamisao, volio bih da moze tako), da nema koncentracije kapitala i moci kod pojedinaca. Medjutim, opet problem, s obzirom da bi ogromna vlaast (citaj: moc) bila skoncentrisana na mnogo manje pojedinaca nego sto je to cak i sad slucaj! Veca koncentracija moci bi opet vodila ka koncentraciji kapitala u ruke pojedinaca, isto kao i sad u ovom sistemu, dakle, opet u krug, nista se ne bi dobilo time...

A mozda i najbitnija svar jeste da je karakteristika socijalizma da svaka bitnija odluka mora reflektovati ''opste dobro''. Medjutim, KO to treba da odlucuje sta je dobro za sve nas?? Evo npr. ti si pametan, posten, zelis da nam svima bude do jaja, ali ko garantuje da ces ti svaki put znati sta je to ''dobro za sve nas'', kao i da neces svoju moc zloupotrijebiti da mozda tebi bude ''malo bolje'' od nas ostalih...

Naravno, ovo je samo par najbanalnijih stvari, ima tu jos puno toga ''za i protiv''.
ali samo da pomenem da je socijalizam fokusiran na humanistickim idealima, a sto bi corba reko – za ideale ginu budale..previse je utopistickih ideja. Sve je fino zamisljeno, idealan svijet, bez klasa, nepravdi, kao u bajci. AL kad to sve primjenis u praksi, i u taj obrazac ukljucis najvazniji od svih – LJUDSKI FAKTOR, sve pada u vodu. Takvi smo u prirodi, pohlepni, takmicarsi raspolozeni, uvijek bih htjeli jos cak i kad imamo previse! Ja ne znam, mozda se mi promjenimo za par stotina godina, pa to sve profunkcionise, ali nazalost,u skorijoj buducnosti cisto sumnjam!

I na kraju, cak i najveci protagonisti Socijalizma danas priznaju, da on mozda ipak trazi previse dobra i postenja od ljudi. :wink:

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2009, 20:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da. Predlazem ko jos nije pogledao temu o savrsenom drustvenom uredjenju koju sam postavio.

viewtopic.php?f=28&t=42088&p=860671#p860671

Ima koncept slican komunizmu, ali nije komunizam. Jer razlikuje se od komunizma po tome sto nema nametanja silom nicega, nema milicije, nema okrutnosti, nema prisiljavanja, sto je susta suprotnost komunizmu, ali zagovara ideale komunizma kao jednakost i pravdu.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2009, 20:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
kriza je kod nas ima 20 godina.
pa nas malo slabije pogadja jer smo naucili da nemamo.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2009, 22:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
kriza je kod nas ima 20 godina.

Da budes precizniji 30 godina. :oops:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2009, 00:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

vim je napisao:
Jer razlikuje se od komunizma po tome sto nema nametanja silom nicega, nema milicije, nema okrutnosti, nema prisiljavanja, sto je susta suprotnost komunizmu

A ajd' sad ti navedi osobenosti komunizma, u tezama. I izvor tih informacija.

I mogao bi neko, ako zna, navesti razlike između komunizma i socijalizma.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2009, 10:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dobro. U sustini kod nas kad se kaze komunizam misli se na socijalizam jer komunizam kako je prvobitno zamisljen nikad nije ostvaren. A nije ostvaren zato sto se islo ovim okrutnim metodama koje nisu bile komunisticke iako su taj naziv dobile jer su ih radili zagovaraci komunizma. Mislim da nivo tehnologije nije bio postignut i da jos nije postignut da bi se ostvario pravi komunizam. Na zalost, vecina ljudi danas shvata komunizam kao socijalizam koji se pokazao represivno jer su njegovi zagovaraci odlutali od cilja, slicno kao sto su zagovaraci pojedinih religija koje su bile dobre u sustini odlutale od cilja i radile lose stvari, recimo pojedini "hriscani" u srednjem vijeku ili pojedini "muslimani" danas. Iako u svakom pokretu nadjete one sto teze dobru i zlu pa se onda to oslika na cijeli pokret. Siguran sam da kad bi zazivio venus project da bi se mozda nasli neki koji bi podrzavali neku vrstu represije, jer to je cesto sklonost ljudske prirode.
Kao sto je BSE rekao na temi o zlocinima komunizma ili ako hocete socijalizma koju sam postavio na "istoriji":

"komunizam kao ideologija i drustveno uredjene u teoriji predstavlja utopizam, u praksi se nazalost pokazao kao totalni promasaj
razlog : ljudski faktor koji koristi sistem za sticanje moci i bogatstva"

Ipak, da je komunizam pravi kao sto je prvobitno zamisljen ikad ostvaren bez losih stvari koje su se pojavile na putu do njega, vjerovatno bi bio dobro drustveno uredjenje. Jedina zamjerka komunizmu je mozda nepriznavanje religije, slicno kao i gornjem projektu koji je u sustini isti. Znaci kad se kaze komunizam treba razgraniciti pravi komunizam od onoga kao sto ga ljudi danas shvataju, a to je u stvari socijalizam sa nemilim dogadjajima iz proslosti, ali se odrzala rijec komunizam za taj dio istorije.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2009, 11:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
vim je napisao:
Jer razlikuje se od komunizma po tome sto nema nametanja silom nicega, nema milicije, nema okrutnosti, nema prisiljavanja, sto je susta suprotnost komunizmu

A ajd' sad ti navedi osobenosti komunizma, u tezama. I izvor tih informacija.

I mogao bi neko, ako zna, navesti razlike između komunizma i socijalizma.

vid' Vadera sto nas propituje, ko u ucionici :D :D

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2009, 14:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

I dalje mi nije jasna razlika između komunizma i socijalizma, tim prije što je ono "S" u SFRJ glasilo "Socijalistička" dok je vladajuća partija te države imala naziv "Komunistička partija Jugoslavije" a ne "Socijalistička partija Jugoslavije", a ni država se nije zvala Komunistička Federativna Republika Jugoslavija.

Dakle...komunizam vs socijalizam = ?

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2009, 14:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

vim je napisao:
jer komunizam kako je prvobitno zamisljen nikad nije ostvaren

Gdje je zamišljen? Gdje su zapisane smjernice i osobenosti komunizma? Koja knjiga? Šta je "biblija komunizma"?

vim je napisao:
Mislim da nivo tehnologije nije bio postignut i da jos nije postignut da bi se ostvario pravi komunizam.

Kakve veze ima tehnologija sa komunizmom?

vim je napisao:
Na zalost, vecina ljudi danas shvata komunizam kao socijalizam koji se pokazao represivno jer su njegovi zagovaraci odlutali od cilja

Kojeg cilja? Gdje se odlutalo od cilja, u SFRJ ili misliš na neke druge zemlje?

vim je napisao:
slicno kao sto su zagovaraci pojedinih religija koje su bile dobre u sustini odlutale od cilja i radile lose stvari, recimo pojedini "hriscani" u srednjem vijeku ili pojedini "muslimani" danas.

Uh, ovo je mnogo velika tema i nije joj mjesto ovde, samo ću reći da mi se čini da misliš na ubijanja koja su sprovodili vjernici pa da to onda kao nije dobro. Ukoliko to misliš podsjetio bih te da su brojna ubijanja ne samo dozvoljavana već i strogo naređivana do strane Boga i da su pravi vjernici bili samo oni koji su slijedili ta naređenja, a kažnjavani su oni koji su se smilovali i nisu ubijali iz tog ili nekog drugog razloga. Danas ima mnogo onih koji se prave fini vjernici pa pričaju kako fini i pravi vjernici nikad ne ubijaju već da ubijaju samo zabludjeli vjernici, ali to uopšte nije tačno. Tako pričaju samo oni koji ne poznaju Sveto Pismu i druge stvari a vole da se prave fini. Umjesto što osuđuju druge koji su radili šta god da su radili bolje bi im bilo da se ozbiljno prihvate duhovne izgradnje pa će im postati jasno ono što im nije jasno. Isus Hrist je rekao da nikome ne trebamo da sudimo, ali malo je onih koji su u stanju da žive sa tim pravilom. Tu više nije u pitanju samo poslušnost prema tom pravilu već je potreban određen nivo svijesti/duha da bi se to pravilo moglo održavati.

vim je napisao:
Kao sto je BSE rekao na temi o zlocinima komunizma ili ako hocete socijalizma koju sam postavio na "istoriji":

"komunizam kao ideologija i drustveno uredjene u teoriji predstavlja utopizam, u praksi se nazalost pokazao kao totalni promasaj
razlog : ljudski faktor koji koristi sistem za sticanje moci i bogatstva"

Ja nikako ne bih nazvao utopijom nešto što se u ovom trenutku ne može ostvariti. Utopija je, ako se ne varam, nešto što se nikad neće moći ostvariti. Bolji i savršeniji društveni sistem je neizbježan. To možda neće biti sistem koji je danas već definisan pod nekim nazivom, možda će to biti nešto novo i bolje od onoga što je danas definisano, mada koliko ja znam to će biti "produhovljeni komunizam", onaj koji su živjeli Hristovi apostoli (novac se donosio na hrpu i svima se djelilo po potrebama, nije bilo onih koji imaju suviše ni onih koji imaju nedovoljno). Ali takav sistem ne može na silu biti nametnut, glavni faktor njegovog implementiranja i opstanka je samo jedan - čovjek. Ljudi moraju dosegnuti određen nivo svijesti, ja bih rekao duhovnosti, da bi taj sistem mogao zaživjeti. I to će se desiti, neizbježno je, jer je razvoj događaja navođen ka tome, on svoju kulminaciju ili jednu od faza izgleda da ima ovih godina, i narednih par godina tokom kojih bi trebalo mnogo toga da se desi i promjeni. Ova sadašnja kriza je odlična, ona je neophodna, pogotovo ako bi imala onakve efekte kao što je najavio onaj u onom PDF-u što sam stavio na temi o krizi (predlažem da se pročita) gdje on kaže da se sadašnji sistem ruši do temelja i da će se nakon njega graditi novi. Činjenica je da sadašnji sistem (bole rečeno sisteme) treba srušiti do temelja, da ne ostane ni prah, jer je to neohodno da bi se gradilo nešto novo i bolje. Upgrade i krpljenje (dakle sitne izmejne) na postojećim sistemima nisu dovoljni, jer sistemi stoje na lošim temeljima i tu nikakvo krečenje i mijenjanje fasada ne može pomoći. Treba da se ruši do temlja, i to je ono što mene raduje kod ove krize jer bi ona mogla da dovede do toga, i kako stvari stoje moglo bi biti upravo tako. Znaćemo bolje već za par godina.

Psiholozi znaju i mistici znaju o ovom rušiteljskom aspektu. Psiholozi kažu da čovjek nekad u svojoj patnji baš treba da dođe do dna - da bi se probudio. Drugačije ne može. I kad se to primjeti treba ga pustiti da dođe do dna a ne na silu to sprečavati, dakle treba pustiti da se u čovjeku nešto sruši: stari i nesavršeni pogledi, ideali, rezoni, lične konstrukcije itd. Mistici itekako dobro znaju o ovome, na primjer Kabala uči o graditeljskim i rušilačkim silama u čovjeku i kaže ovako:

"Geburah (rušilačka sila) nas uči da je ponekad nužno pretrpjeti određene teškoće koje mijenjaju naš život i naš karakter. Hesed (graditeljska sila) nam pomaže da povratimo stabilnost poslije ovih događaja i da ponovo gradimo iz pepela starog."

Ove rušilačke sile se čak nazivaju i "korektivnim silama", dakle one kroz rušenje nečeg starog i lošeg uvode korekcije, donose nešto bolje, ali tek nakon što se staro potpuno sruši.

Kroz istoriju se dešavalo da se sistemi i civilizacije ruše i da onda dolazi novo, u nekoj mjeri bolje, ali još nema sistema koji bi bio savršen iako se ide ka tome i to će se neizbježno desiti. Samo je pitanje sa kojim ljudima i sa koliko ljudi, kojim ljudima će biti dozvoljeno da žive u takvom sistemu, jer će prije toga dolaziti do "planetarnog pročišćavanja" na ovaj ili onaj način.

Graditeljske i rušilačke sile su uvijek na snazi, klackaju na klackalici, to su procesi koji se odvijaju u psihi svakog čovjeka, a i na globalnom planu. Jer je svijet tako organizovan i rukovođen. Po mnogim pokazateljima ovo sada što se dešava su rušilačke sile na globalnom planu, i ja bih mnogo volio da one dobro obave svoj posao, jer je to neophodno da bi se gradilo nešto novo i bolje. Rađanje novog kroz bol, to je simbolika koja se više puta pominje u Svetom Pismu u vezi rađanja djeteta kroz bolove žene ali nakon porođaja žena se ne sjeća bolova od sreće što joj se rodilo dijete. Bilo bi odlično da se upravo to sada dešava na svijetu.

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2009, 16:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
vim je napisao:
jer komunizam kako je prvobitno zamisljen nikad nije ostvaren

Citiraj:
Gdje je zamišljen? Gdje su zapisane smjernice i osobenosti komunizma? Koja knjiga? Šta je "biblija komunizma"?

Communism is a socioeconomic structure and political ideology that promotes the establishment of an egalitarian, classless, stateless society based on common ownership and control of the means of production and property in general

Vise na: http://en.wikipedia.org/wiki/Communism

vim je napisao:
Mislim da nivo tehnologije nije bio postignut i da jos nije postignut da bi se ostvario pravi komunizam.

Vader je napisao:
Kakve veze ima tehnologija sa komunizmom?

Da bi se proizvelo dovoljno za svakoga, a da niko ne radi puno i da svi budu jednaki potrebna je tehnologija odnosno masine i roboti koji ce proizvoditi tako da u krajnjem stadiju svi imaju jednako, a niko ne radi puno. Znaci zamisljeno je da vecinu rada obavljaju masine i roboti dok ljudi samo trose proizvode. Naravno, ovo je kasnije dodato, u Lenjinovo vrijeme se govorilo o radu, ali jednostavno ljudski rad bez pomoci masina, robota i tehnologije nema dovoljno veliku produktivnost da proizvede da svi imaju koliko im treba.

Citiraj:
vim je napisao:
Na zalost, vecina ljudi danas shvata komunizam kao socijalizam koji se pokazao represivno jer su njegovi zagovaraci odlutali od cilja

Vader je napisao:
Kojeg cilja? Gdje se odlutalo od cilja, u SFRJ ili misliš na neke druge zemlje?

Pa odlutali su jer su komunisticke vodje umjesto da daju svima jednako, clanovima komunisticke partije i sebi uzimali vise i pojavila se nejednakost. Clanovi komunisticke partije sfrj su gradili vile na moru, imali po pet stanova, tito je imao privatni voz, avion, brod, vilu itd., dok obicni radnici nisu imali ni da kupe jedan stan. Gdje je tu osnovna ideja komunizma-jednakost?
U SSSR je bilo jos gore. Ne samo da su bili nejednaki, nego su neistomisljenici slani u gulage u sibiru gdje su vrsili robovski rad i umirali u najvecim mukama. Ne jedan, nego milioni ljudi. Gdje je tu humano drustvo i jednakost kojeg "komunizam" toliko zdusno propovijeda?

Citiraj:
vim je napisao:
slicno kao sto su zagovaraci pojedinih religija koje su bile dobre u sustini odlutale od cilja i radile lose stvari, recimo pojedini "hriscani" u srednjem vijeku ili pojedini "muslimani" danas.

Vader je napisao:
Uh, ovo je mnogo velika tema i nije joj mjesto ovde, samo ću reći da mi se čini da misliš na ubijanja koja su sprovodili vjernici pa da to onda kao nije dobro. Ukoliko to misliš podsjetio bih te da su brojna ubijanja ne samo dozvoljavana već i strogo naređivana do strane Boga i da su pravi vjernici bili samo oni koji su slijedili ta naređenja, a kažnjavani su oni koji su se smilovali i nisu ubijali iz tog ili nekog drugog razloga. Danas ima mnogo onih koji se prave fini vjernici pa pričaju kako fini i pravi vjernici nikad ne ubijaju već da ubijaju samo zabludjeli vjernici, ali to uopšte nije tačno. Tako pričaju samo oni koji ne poznaju Sveto Pismu i druge stvari a vole da se prave fini.

Nisam mislio na to. Mislio sam na "crkvu" srednjeg vijeka sto je spaljivala prave i postene ljude, naucnike itd. na lomaci. Medju takve ubrajam i te vjernike sto se "prave fini" koje si naveo.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2009, 17:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Vader je napisao:
I dalje mi nije jasna razlika između komunizma i socijalizma, tim prije što je ono "S" u SFRJ glasilo "Socijalistička" dok je vladajuća partija te države imala naziv "Komunistička partija Jugoslavije" a ne "Socijalistička partija Jugoslavije", a ni država se nije zvala Komunistička Federativna Republika Jugoslavija.

Dakle...komunizam vs socijalizam = ?

socijalizam je vise ekonomski sistem, dakle nacin kako voditi neku nacionalnu ekonomiju, na koji nacin proizvoditi i - najvaznije - raspodjeliti proizvedena dobra; dok je komunizam u stvari cisto politicki sistem.

Ono sto je jedna od osnovnih razlika jeste da je socijalizam, u teoriji, LIBERALAN - kao svakog treba da se pita kako ce se voditi ekonomija, kako ce se upravljati s drzavom (slicno demokratiji??), dok je komunizam u osnovi konzervativan - veoma mali br ljudi se pita kako ce se voditi ekonomija i ostali fazoni, po mogucnosti samo Vrhovnog vodju 8) (npr. Tito?)

medjutim ima tu dosta preklapanja i nejasnih stvari tako da ljudi lako mjesaju ili poistovjecuju ova dva pojma..

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 23 Apr 2009, 18:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ja nikako ne bih nazvao utopijom nešto što se u ovom trenutku ne može ostvariti. Utopija je, ako se ne varam, nešto što se nikad neće moći ostvariti. Bolji i savršeniji društveni sistem je neizbježan. To možda neće biti sistem koji je danas već definisan pod nekim nazivom, možda će to biti nešto novo i bolje od onoga što je danas definisano, mada koliko ja znam to će biti "produhovljeni komunizam", onaj koji su živjeli Hristovi apostoli (novac se donosio na hrpu i svima se djelilo po potrebama, nije bilo onih koji imaju suviše ni onih koji imaju nedovoljno).

slazem se da je bolji sistem neizbjezan, uostalom i dogurali smo od robovlasnickog i feudalnog drustva do danas, pa tako cemo i na ovaj/ove sisteme gledati jednog dana kao sto sad gledamo na ove pomenute (tacnije, gledace neki nasi daleki potomci 8) )...e sad, na sta ce to da lici, i u kom pravcu ce da se razvija mozemo samo razglabati..

Ali sto se tice ovog zadnjeg djela iz tvog posta koji sam podebljao, reci mi iskreno - zar to nije utopisticki?? mislim ja bi volio da to moze tako, ali ne vidim nacin :scratch:
s obzirom da ti vjerujes da ce doci to toga (ako sam dobro shvatio?), mozes li konkretno objasniti, na koji nacin je moguce tako nesto ostariti, a da nema malverzacija, ko ce to ''dijeliti sa hrpe'', kako odrediti koliko je za svakoga dovoljno...i na kraju, da li je uopste fer da svi imamo jednako??? zasto bi npr. ti i ja imali jednako, ako ja po vascijeli dan beterim i zaebavam se a ti se satires od posla da bi ta ''hrpa'' bila veca??

Citiraj:
Ali takav sistem ne može na silu biti nametnut, glavni faktor njegovog implementiranja i opstanka je samo jedan - čovjek. Ljudi moraju dosegnuti određen nivo svijesti, ja bih rekao duhovnosti, da bi taj sistem mogao zaživjeti. I to će se desiti, neizbježno je, jer je razvoj događaja navođen ka tome, on svoju kulminaciju ili jednu od faza izgleda da ima ovih godina, i narednih par godina tokom kojih bi trebalo mnogo toga da se desi i promjeni. Ova sadašnja kriza je odlična, ona je neophodna, pogotovo ako bi imala onakve efekte kao što je najavio onaj u onom PDF-u što sam stavio na temi o krizi (predlažem da se pročita) gdje on kaže da se sadašnji sistem ruši do temelja i da će se nakon njega graditi novi.

potpuno se slazem, samo mooozda dostignemo neophodan nivo svijesti tek kad pocnemo koristiti 55 umjesto trenutnih 5% potencijala mozga 8) ...a ako uzmes u obzir koliko nam je vremena trebalo da doguramo i do ovoga, koliko onda milenijuma treba jos?? zato mi je pomalo smijesna ideja da ce se te korjenite promjene i krahovi sistema te revolucinarna izgradnja novog desiti bas sad, nakon ove krize..zivi bili pa vidjeli

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2009, 08:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Napisali ste dosta toga za jedan dan, jedva sam uspio sve da pročitam.
Slažem se sa većinom napisanih stvari, osim sa time da u socijalizmu država upravlja svime.
S tim da, po mom mišljenju, socijalizam u koji kapitalizam prelazi, da se tako izrazim, ne mora (usudiću se da kažem i ne smije) da podrazumjeva demokratiju.
Citiraću Froma da potkrepim ovu tezu "u otuđenom društvu demokratija ne može da funkcioniše i način na koji je naša demokratija organizovana doprinosi opštem procesu otuđivanja. Ako demokratija znači da individua izražava svoja ubeđenja i potvrđuje svoju volju, treba da postoji pretpostavka da ona ima svoja ubeđenja i svoju volju."
Mislim da malo koji pojedinac danas ima svoja ubjeđenja i svoju volju. Mišljenjem (dakle voljom) pojedinca se manipuliše propagandom, prosječan čovjek je jako slabo obavješten. Ako je pojedinac slabo obavješten, demokratija ne može da postoji.

Čovjeku je danas potreban politički i kulturni preobražaj, sa njima bi trebao doći i duhovni.
Socijalizam u koji svijet polako, ali sigurno prelazi, nije ovaj "pravi" kako ste ga gore nazvali. Nije ni "socijalni kapitalizam", već je neka mješavina.
Sigurno je da se u jednoj materijalističkoj civilizaciji, čija se struktura koncentriše oko proizvodnje, potrošnje i uspjeha na tržištu ne mogu ostvariti ideali judejsko-hrišćanske tradicije (na kojima počiva veći dio "razvijenog svijeta"). Opet, nijedno socijalističko društvo ne daje mogućnost potpunog ostvarivanja pravde i individualizma.
Da bi mi stvorili tu "mješavinu", kako sam je nazvao, prvenstveno se mora promijeniti obrazovanje ljudi (a mislim da se i to već polako mijenja).
Današnje obrazovanje omogućava pojedincu znanje potrebno da bi funkcionisao u industrijalizovanom društvu, formiraju mu karakter da bude ambiciozan i, u isto vrijeme, konzervativan. Pojedinac stiče znanje potrebno za ispunjavanje zadataka u životu, a ono što mu ne daje današnje obrazovanje (barem ne dovoljno) - to je sposobnost za kritičko razmišljanje.
Najveći problem dosadašnjih sistema, dakle, staljinizma, fašizma, primijenjenog komunizma, pa i kapitalizma, je idolopoklonstvo. Za ove ostale sisteme je jasno, a u kapitalizmu je sam sistem idol - Osoba koja se potpuno predaje strasti za novcem je opsjednuta ovom težnjom. Novac je idol koji ona obožava, kao projekciju jedne izolovane moći u sebi, tj. svoje gramzivosti.

Otišao sam dosta u offtopic, ali ne znam kako da ograničim post, a da budem što manje nedorečen.
Oko razlika između socijalizma i staljinizma je, isto, najbolje da citiram Froma
Citiraj:
Baš kao što je Hitler koristio reč »socijalizam« da bi učinio privlačnijim svoje rasističke ideje, tako je i Staljin prisvojio pojam socijalizma i marksizma radi svoje propagande. Njegov zahtev je lažan u osnovnim tačkama. On je odvojio čisto ekonomski aspekt socijalizma, socijalizaciju sredstava za proizvodnju, od celog pojma socijalizma, i pretvorio je njegove humanističke i društvene ciljeve u njihovu suprotnost. Staljinistički sistem je danas, uprkos tome što država poseduje sredstva za proizvodnju, možda bliži ranom i čisto eksploatatorskom obliku zapadnog kapitalizma nego i jednoj shvatljivoj ideji o socijalističkom društvu.

Oko onoga šta sam na početku rekao, da u socijalizmu država ne upravlja svim sredstvima.
Ukoliko sam ja dobro shvatio Marksa i njegova pisanja, on se zalaže za ukidanje države, kakva je danas, i jasnu decentralizaciju, kako bi lokalne zajednice upravljale (što je, kasnije, Lenjin namjerno tumačio drugačije, a kada je Trocki to pokušao da pomene, Staljin ga je likvidirao). Inače, puno različitih teoretičara socijalizma je imala suprotne ideje o ovom pitanju (na primjer, Engels je imao dijametralno suprotne teze od Marksa).

Kad sam se već uhvatio Marksa, njegova teorija istorijskog materijalizma je, vjerovatno, njegovo najvažnije "otkriće" i nešto što je apsolutno nepobitno.

Nadam se da nisam previše otišao u off.

Vrh

PostPoslato: 24 Apr 2009, 17:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

nisi, tema je komunizam, socijalizam, kapitalizam, pa opleti :D

Citiraj:
Socijalizam u koji svijet polako, ali sigurno prelazi, nije ovaj "pravi" kako ste ga gore nazvali. Nije ni "socijalni kapitalizam", već je neka mješavina.

slazem se, zato sam i pomenuo ranije da mi je pomalo smijesna tvrdnja da ce sve da se srusi odjednom i da ce ovaj sistem biti zamjenjen ''pravim'' socijalizmom. neka mjesavina - DA!
Uostalom danas i ne postoji ni jedna zemlja (cak ni SAD), sa ''pravim'', ili cistim, kapitalizmom..uglavnom su to neke hibridne mjesavine, kao npr. u njemackoj ili shvedskoj, gdje postoji dosta jak drzavni intervencionizam (npr. i ovi veliki drzavni finansijski paketi kojim se nastoji izvuci bankarski sistem iz govana je cista suprotnost slobodnom trzistu, koje bi trebalo biti jedan od postulata kapitalizma).

Moje misljenje je da su svi postojeci sistemi veoma manjkavi i daleko od dobrog (a kamoli savrsenog), tako da je, bar trenutno, mozda najbolje rjesenje neka kombinacija, uzimanje najboljeg iz tih sistema (koliko god je moguce)..a vidimo da se prema tome i ide. Zato bi podvuko onu rijec iz tvog posla - POLAKO! ne vjerujem da ce da se desi neki krah sistema revolucionarnih razmjera itd itd. ovo ce mozda, ili bolje reci sigurno, samo da ubrza proces nekih promjena, ali vjerujem da ce to sve ipak ici postepeno

Warren Buffett

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2009, 01:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Avg 2006, 17:24
E, jebala vas Švedska više te vas jebala! Idite u Švedsku pa vidite koliko nemate pojma o čemu pričate.

Dakle, čovjek ne govori o jebenoj Švedskoj nego o autentičnom socijalizmu (slobodarskom, ja bih dodao).

Workers' Councils and the Economics of a Self-Managed Society

A ova plitka priča o "sopstvenoj bašti" samo dokazuje kako nema kritike postojećeg sistema bez predstave o validnoj alternativi.

(Ova linkovana knjiga će uskoro biti prevedena i štampana od strane CLS-a.)

I neki pokušaji teoretisanja koje vidim ovdje su isto tako besmisleni.

Провери обим злонамере непријатеља
и његову снагу о кремени брид своје.
— Oskar Davičo

Vrh

PostPoslato: 25 Apr 2009, 14:38 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Mar 2006, 18:16
gledam i na ovoj i na slicnim temama kad je rec o novim ili starim a neostvarenim kako je zamisljeno sistemima glavni ako ne i jedini problem je problem imovine ...
ako nema iluziornog osecaja posedovanja - nema problema

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]