banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 09:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Mar 2009, 00:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
За први ратни злочин у БиХ нема оптужница
Datum: 26.03.2009 23:00
Autor: Ненад Симић

СИЈЕКОВAЦ - Служењем парастоса погинулим српским цивилима у спомен-цркви Свете великомученице Огњене Марије и полагањем цвијећа на спомен-плочу у Сијековцу обиљежена је 17. годишњица страдања цивилног српског становништва у овом мјесту.

http://www.glassrpske.com/vijest/2/novo ... znica.html

Tužno je i žalosno kako do sada za ovaj zločin niko nije odgovarao. Dok je ona SR BiH koliko toliko normalno funkcionisala, nekome je bilo u interesu da nas gurne u taj ratni vihor.

Da su tada predstavnici SR BiH to identifikovali kao neprijateljski akt tzv. nezavisne HR situacija bi bila drugačija. Na ovo se može dodati i ono novo svjedočenje njihovog ministra.

SLAVA IM !!!

Vrh

PostPoslato: 28 Mar 2009, 10:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Mar 2009, 22:01
Nekoliko mjesci ranije od događaja u Sijekovcu, tačnije krajem septemba1991 godine (oko 22 septembra, ako griješim neka me neko ispravi), vojne snage RH sa područja teritorije Slavonskog Broda granatirale su minobacačima 82mm selo Vinsku i Gornji Klakar. Sela se nalaze na području opštine B.Brod u kojima je nastanjeno srpsko stanovništvo. Prilikom ovog napada smrtno je ranjen inženjer tehnologije Vojislav Goranović rođ.1952. godine. Tog dana nalazio se na radnom mjestu u fabrici opekarskih proizvoda u Vinskoj. Geleri minobacačke granate smtrno su ga ranili. Na područje ova dva sela tog dana palo je tačno 22 granate. Pokojni Vojislav je sahranjen u rodnom selu Donja Dubica na području opštine Odžak, gdje se takođe desio velik broj ratnih zločina i interesantno da jaoš niko nije odgovarao. Iza Vojislava ostalo je dvoje maloljetne siročadi i supruga Ružica inače Hrvatica.

Da imam srodstvo sa žrtvama, pokreno bi privatnu tužbu protiv RH za događaje Sijekovca i pogibije Vojislava Goranovića.

Poslednji put menjao peki dana 03 Apr 2009, 22:25, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 30 Mar 2009, 14:42 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2004, 14:04
Има Бога, доћи ће све то једног дана на своје.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 00:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

popovich je napisao:
Има Бога, доћи ће све то једног дана на своје.

Slaba korist od ove rečenice ali izgleda da nam je jedino to i preostalo, nada i vjera u Boga. Vidi se koliko su i učesnici foruma zainteresovani za ovu temu sa svojim komentarima, kao da se nekog plaše. Ako znate više istine grijeh je ćutat.
Možda se mnogi događaji i nepoznaju. Sigurno Dodik nebi išao u Prud, hrvatsko selo nadomak Šamca, da je znao koja je uloga ovog sela bila u 2. svjetskom ratu i u aprilu 1992 godine, niti bi Slobodan Milošević u Dejtonu prihvatio da teritorija opštine Odžak pripadne FBiH da je znao za velike ustaške zločine u 2.svjetskom ratu, kao i velik broj zatočenog, prebijenog, izmučenog... srpskog stanovništava u periodu 18 aprila 1992.godine pa sve do Dejtonskog sporazuma.
Istoričari, Vi imate ulogu da spriječite zaborav zla, koji je učinjen prema srpskom narodu u oba posljednja rata na području Bosanskog Broda i Odžaka. Vjerujte tema za doktorat.

"Učinjeno zlo nesmije se zaboravit, jer će buduće zlo biti veće."

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 01:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nažalost mnogo toga se ne zna, a još više ima onih kojih boli qrac za sve što se desilo.

A što se tiče Odžaka to je bila tipična razmjena teritorija, tamo Srba nije bilo, isto kao što ni njih nije bilo u Mrkonjiću.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 10:37 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Da Srba nije bilo na teritoriji Odžaka, nije tačan podatak.
Prema popisu stanovništva 1991 godine bez Jugoslovena ima ih 20%.
1. Srbi 6.084 ili 19,8%
2. Hrvati 16.598 ili 54.1%
3. Muslimani 6.229 ili 20.3%
4. Jugosloveni 1.133 ili 3.7 %
5. Ostali 607 ili 2.0%
UKUPNO: 30.651 stanovnik

U ratu 1992 godine kroz logore Odžaka, Bosanskog Broda, Slavonskog Broda, Orašja i drugim, zlostavljan je sledeći broj srpskih civila:
1. Donja Dubica (Centar i Trnjak) 239 muških lica
2. Novi Grad, Vrbovački Lipik, Potočanski Lipik, Vrbovac, Donji Svilaj, Gornji Svilaj, Gnionica i Jezero 565 muških lica
3. Žena i djeca iz Novog Grada i Donje Dubice 63 lica
4. Sa područja opštine Modriča 39 lica.

U Drugom svjetskom ratu od strane ustaša samo iz sela Donja Dubica ubijeno je ljudi, žena i djece 750, od toga iz Trnjaka 533 osobe (ustaše iz Pruda učinili su poklolj u jednoj noći, gdje je preživila jedna beba koja je pronađena u zagrljaju mrtve majke). Potpuno su nestala neka prezimena u ovom selu. Etnički sastav opštine se poremetio, što je i bio interes ustaša da Srba nestane na ovom području.
Za ove žrtve u prošloj državi podignuta je spomen-kosturnica sa imenima svih žrtava. Pripadnici ZNG-i 1992. godine uništili su ploču sa imenima žrtava. Na sreću ostali su arhivski tragovi.

Istina je da danas nema velik broj Srba u Odžačkoj opštini. Što nisu mogle da ostvare ustaše u 2. svjetskom ratu, ostvariše njihovi potomci u ratu 1992. Malobrojni su se vratili većinom u trećoj životnoj dobi.

Nisam se udaljio od teme. Jer događaji u Sijekovcu su početkom aprila 1992.godine prenijeli na područje opštine Odžak a do zvaničnog početka rata u BiH bilo je još skoro mjesec dana. Teza da je rat u BiH počeo u Sarajevu nije tačna. Rat je počeo hrvatskim zločinom u Sijekovcu, taktički prenesen na teritoriju opštine Odžak a glavne aktivnosti je radila Hrvatska sa ZNG-ma, HOS-om koji su prešli čamcima preko rijeke Save u selo Prud. 18/19 aprila napadaaju selo Donju Dubicu i Novi Grad.
Ovo je istina. Zato i nema podignutih optužnica za događaje Sijekovca i Odžaka. I neće ih ni biti, naročito sada kada se zastava Hrvatske zaviorila na jarbolu NATO snaga.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2009, 12:17 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2004, 14:04
Сви ми знамо (барем на овој теми) да је рат почео давно прије Сарајева. Сарајево је била само искра која је запалила одавно припреману ватру.
А што се тиче свега овога што си написао у претходном посту, вјерујем да би неко из медија могао бити заинтересован, те стога предлажем да скупиш податке које имаш и упутиш на адресу ТВ и писаних медија у Бања Луци. Шансе су велике да они то све знају а неће о томе да причају, али никад се не зна. Увијек постоји неко ко је спреман да се бори за правду (при томе мислим на новинаре). А можда велики број младих новинара ни не зна. Нове генерације на нашим просторима само мисле на себе, боли их она ствар за мучном историјом Срба на овим просторима. Док хрватски медији само трују омладину лажима, наши медији се не могу удостојити ни истину да кажу. А ако се зло прећути и заборави, сљедећи пут ће бити веће. То је тачно.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 22:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 23:07
Ne vjerujem u ovaj popis, neku noć sam gledao na tv-u prof. Lukića i on kaže da su Hrvati obradili podatke popisa iz 1991. :confused1:

So Dance Your Own Dance, And Never Forget!

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 23:23 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

socialbug je napisao:
Ne vjerujem u ovaj popis, neku noć sam gledao na tv-u prof. Lukića i on kaže da su Hrvati obradili podatke popisa iz 1991. :confused1:

Popis je tacan 100%. Ako postoji sumnja provjeri na drugim mjestima.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 23:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Nisi me razumio dobro, mislio sam na svukupan popis iz 1991. (ko zna za koliko procenata su nas smanjili) a ne na ovo mjesto.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 23:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Oprostite, nisam Vas razumio. Diejlim mišljenje da tačnost popisa u BiH 1991.godine je pod velikim upitnikom. Mislim da je osnovni razlog što se bojkotuje novi popis u BiH.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2009, 23:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

peki je napisao:
Oprostite, nisam Vas razumio. Diejlim mišljenje da tačnost popisa u BiH 1991.godine je pod velikim upitnikom. Mislim da je osnovni razlog što se bojkotuje novi popis u BiH.

Sinak, nema persiranja, ravnopravnost!!! Vidi se da si fino vaspitan mladić, dobro razmišljaš - KATEGORIJALNO ali molim te ubuduće MENE nemoj persirati (osjećam se matoro jebote) :(

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 10:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
peki je napisao:
Nekoliko mjesci ranije od događaja u Sijekovcu, tačnije krajem septemba1991 godine (oko 22 septembra, ako griješim neka me neko ispravi), vojne snage RH sa područja teritorije Slavonskog Broda granatirale su minobacačima 82mm selo Vinsku i Gornji Klakar. Sela se nalaze na području opštine B.Brod u kojima je nastanjeno srpsko stanovništvo. Prilikom ovog napada smrtno je ranjen inženjer tehnologije Vojislav Goranović rođ.1952. godine. Tog dana nalazio se na radnom mjestu u fabrici opekarskih proizvoda u Vinskoj. Geleri minobacačke granate smtrno su ga ranili. Na područje ova dva sela tog dana palo je tačno 22 granate. Pokojni Vojislav je sahranjen u rodnom selu Donja Dubica na području opštine Odžak, gdje se takođe desio velik broj ratnih zločina i interesantno da jaoš niko nije odgovarao. Iza Vojislava ostalo je dvoje maloljetne siročadi i supruga Ružica inače Hrvatica.

Da imam srodstvo sa žrtvama, pokreno bi privatnu tužbu protiv RH za događaje Sijekovca i pogibije Vojislava Goranovića.

Ne sporim Sijekovac,ubijanja civila,zarobljenika koje god vjere bili i ko god pocinio zlocin. Ako vec imamo stomak za pricu kako je npr Srebrenica bila kontraprodukt nekih ranijih zlocina , a spominjati granatiranje iz HR kao da se prije toga nista nije desilo je bas bajka za malu djecu,bezocna laz. Ja sam licno bio svjedok rokanja iz BiH po Hr ciljevima,kao i slanja vojski i paravojski,te njihovog povratka s "belom tehnikom" i sl,nemojte biti djeca. Sad kad kasnije padne koja na ovu stranu,praviti se Tosa i pricati o agresiji,prvim zlocinima.....

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 10:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To i jeste bilo svojstveno Hrvatima i Bošnjacima. Svoj vojnički neuspijeh u ratu sa JNA su uvijek ispoljavali na srpskim civilima.

Ali dok su nam usta puna Srebrenice i stradanja Bošnjaka, slučaj Sijekovac se nije pomaknuo sa početka.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 11:03 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

SAFFLE, nastojim svojim komentarima da približim istinu zla nanesenom na području BiH.
Nije mi cilj da pričam neistinu. Imam toliko časti da nesporim ni tvoja saznanja o počinjenim zločinima na drugim mjestima u BiH. Počinioci koji su nanijeli zlo moraju i da odgovaraju.
Delegacija predsjedništva tadašnje BiH došla je u Sijekovac i uvjerila se na licu mjesta o počinjenom zločinu. Dokazi o počiniocima ovog zla postoje ali ih niko nepoziva na odgovornost. Zašto? Šta je pozadina?
Jeli to pošteno, da li je to pravda koja se proklamuje iz Tužilaštva BiH.
Možemo li se osjećati komotno, ali baš svi u ovakoj BiH. Reci pošteno kao čovjek.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 11:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
To i jeste bilo svojstveno Hrvatima i Bošnjacima. Svoj vojnički neuspijeh u ratu sa JNA su uvijek ispoljavali na srpskim civilima.

Ali dok su nam usta puna Srebrenice i stradanja Bošnjaka, slučaj Sijekovac se nije pomaknuo sa početka.

Ah,da ta famozna JNA :roll: profesionalna vojska,porijeklom ne zna se odakle,goloruka,nepristrasna i neutralna,fine cike koji su pomagali svima i djeci dijelili bombone......a 92 u Prijedoru,rasturi stari grad,sravni ga sa zemljom,kao i sva okolna nesrpska sela,a 3000 ubijenih civila svima puna usta...pojasni

U vezi drugog dijela,moze jedno pitanjce?
U drugom svj ratu,bio je Jasenovac,ustase,Srbi heroji,najveci mucenici,i ne sporim,znalo se i ucilo o tome,i ja kao musliman,ucio sam i znao i previse o tim i takvim temama. Bez umanjivanja znacaja ovog,o cetnickim pokoljima(isto neprijatelji vlasti) nad muslimanima u istocnoj Bosni,ni slova ne procitah ,a desili su se. Kako to? Mislim da se odgovor sam namece,cifre(koje poricete),nazalost ne lazu,tako da je neukusno stavljati u ravan par hiljada i stotine hiljada(ustase-cetnici),kao i desetine i hiljade (Sijekovac-Srebrenica)

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 11:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

peki je napisao:
SAFFLE, nastojim svojim komentarima da približim istinu zla nanesenom na području BiH.
Nije mi cilj da pričam neistinu. Imam toliko časti da nesporim ni tvoja saznanja o počinjenim zločinima na drugim mjestima u BiH. Počinioci koji su nanijeli zlo moraju i da odgovaraju.
Delegacija predsjedništva tadašnje BiH došla je u Sijekovac i uvjerila se na licu mjesta o počinjenom zločinu. Dokazi o počiniocima ovog zla postoje ali ih niko nepoziva na odgovornost. Zašto? Šta je pozadina?
Jeli to pošteno, da li je to pravda koja se proklamuje iz Tužilaštva BiH.
Možemo li se osjećati komotno, ali baš svi u ovakoj BiH. Reci pošteno kao čovjek.

Ako pratis sta ja pisem,skontaces iz dosad napisanog vec,ali da ponovim....Svi zlocini moraju biti procesuirani i svi zlocinci sudjeni,nebitno ko je i kada pocinio zlocine. Ja se slazem da je pogresan put kojim ide Sarajevo,tj. ignorisanje zlocina nad Srbima,a ocekivanje da se osude svi od Srba pocinjeni. Ma kakva god buducnost da ceka narode koji zive tu,u jednoj ili 3 drzave,glupo je ostavljati zlo nekaznjeno,a ljudi da mrze,imaju svak svoju nepravdu i istinu,jer mi smo balkanci i ne hladimo se tako lako... ne shvatam takodje kome je u interesu da danas stite i rastezu slucajeve Dudakovic,i sl,a prije nekoliko godina hladno ispljuvase pa isporucise jednog od najcasnijih komandanata M.Alagica(VII korpus),da covjek crkne nazor,na pravdi boga. Meni se cini da ovi odozgo namjerno rade na odrzavanju nepovjerenja,doziraju mrznju narodu,pa i na ovaj nacin,a sve u cilju lakseg ovladavanja umovima ljudi i profitiranju.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 11:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

SÄFFLE je napisao:
Ah,da ta famozna JNA :roll: profesionalna vojska,porijeklom ne zna se odakle,goloruka,nepristrasna i neutralna,fine cike koji su pomagali svima i djeci dijelili bombone......a 92 u Prijedoru,rasturi stari grad,sravni ga sa zemljom,kao i sva okolna nesrpska sela,a 3000 ubijenih civila svima puna usta...pojasni

JNA jedina legitimna i legalna vojska, koja se suporotstavila domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima u vidu, HOS, ZNG, Patriotskih liga, Zelenih beretki i ko zna čega sve još. 8)

Ali naravno ti se čudiš otkuda JNA u SFRJ? :lol:

SÄFFLE je napisao:
U drugom svj ratu,bio je Jasenovac,ustase,Srbi heroji,najveci mucenici,i ne sporim,znalo se i ucilo o tome,i ja kao musliman,ucio sam i znao i previse o tim i takvim temama. Bez umanjivanja znacaja ovog,o cetnickim pokoljima(isto neprijatelji vlasti) nad muslimanima u istocnoj Bosni,ni slova ne procitah ,a desili su se. Kako to? Mislim da se odgovor sam namece,cifre(koje poricete),nazalost ne lazu,tako da je neukusno stavljati u ravan par hiljada i stotine hiljada(ustase-cetnici),kao i desetine i hiljade (Sijekovac-Srebrenica)

Baš naprotiv ni ja nisam zadovoljan time, ali to su komunisitička posla. Evo sada se počelo pričati i o zločinima partizana.

Problem leži u tome što se žrtve nisu nacionalno brojale iako su trebale da se broje. Svugdje više manje imaš spomenike posvećene žrtvama fašizma, ali ništa nema o etničkoj pripadnosti.
Tako da su vjerovatno i muslimani iz istočne Bosne propisno obilježeni pod antifašisti.

Komunistička posla, kao što sam rekao.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 11:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
SÄFFLE je napisao:

JNA jedina legitimna i legalna vojska, koja se suporotstavila domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima u vidu, HOS, ZNG, Patriotskih liga, Zelenih beretki i ko zna čega sve još. 8)

Ali naravno ti se čudiš otkuda JNA u SFRJ? :lol:

SÄFFLE je napisao:

Baš naprotiv ni ja nisam zadovoljan time, ali to su komunisitička posla. Evo sada se počelo pričati i o zločinima partizana.

Problem leži u tome što se žrtve nisu nacionalno brojale iako su trebale da se broje. Svugdje više manje imaš spomenike posvećene žrtvama fašizma, ali ništa nema o etničkoj pripadnosti.
Tako da su vjerovatno i muslimani iz istočne Bosne propisno obilježeni pod antifašisti.

Komunistička posla, kao što sam rekao.

Ne,ne cudim se ,ali se cudim ako su bili tako "legitimni",gdje su bili kad su raznorazni orlovi,vukovi i ku..ovi,klali i silovali? Gdje je bila ta regularnost kad se moj prijatelj(budala) odazove na mobilizaciju,ode u Hrvatsku braniti"SFRJ",pa bude izbatinan,jer je na sljem urezao mjesec oko zvijezde,a povodom nekih kokardi i sranja po kapama svojih "suboraca"? Regularno? JNA?

Prijedor-legitimno?

Ovo drugo; Mozda,ali si (namjerno?)promasio poentu ,a poenta je da cifre (brojnost) zrtava pomjera fokus na ono sto je vece

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2009, 13:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Imaš optužnice za Vukovar i Dubrovnik i po njima se JNA ponašala neregularno. Tu su i najžešće bitke i bile.

Za ostalo ja nisam čuo, da je bilo još nekih zločina JNA do sada bi bile dignute optužnice. Kakava su vremena bila ja mogu reći da se radilo o najdisciplinovanijoj formaciji na području ex YU.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]