Mnogo puta sam razmisljala o ovoj temi, na skoro isti nacin kao i Hari. Nema valjda ni jedne zajednice na svetu koja je toliko otudjena od sebe kao mi. Posebno nove generacije, nazalost one koje treba tek da daju svoj doprinos zivljenju i kulturi. U umetnost je to posebno vidno: filmovi i muzika su uglavnom za zapadnog govornog podrucja. Ima tu i dobrih stvari, evo recimo ovaj nacin komunikacije na koji mi ovde primenjujemo smislise " oni " a ne mi. I to je dobro, i ne treba izbegavati. Ali to nije razlog da sve cesce na ovim spravama na kojima kuckamo izmedju sebe pricamo na engleskom jeziku.
Postoji nesto sto sam primetila citajuci diskusije:teme koje mi otvaramo , a vezane za nas, vrlo retko ce obuhvatiti neku nasu savremenu pojavu / izuzimam kriminal i politiku/. Obicno krenemo od par vekova u nazad i to se tako uzivimo u situaciju, kao da je kosovski boj bio prekjuce pa hajd malo da ga izanaliziramo. kao da je nastao neki vakuum , kao da se zivot nije pomerao poslednjih 20 godina.
Nisu krivi ovi novi klinci. Imali su nekih desetak godina kada je sve ovo cudo na prostorima ex Yu pocelo, a bogami potrajalo je i traje... Gledali su svet njihovi roditelja koji se rusi, neprestane borbe za goli zivot i minimalnu egzistenciju, pa su mozda stekli i neki nesvesni otpor prema svom objektivnom okruzenju. Dotok normalnih informacija je bio skoro nemoguc, svet je u medjuvremnu otisao jako daleko, a mi nismo nigde. I kad pokusamo da nadjemo svet koji bi trebao da bude nas, imamo proslost, pa brisani prostor, pa nesto malo se kao pokrenulo...
A sa TV ekrana, na bilbordima, vriste reklame za najnoviji film, knjigu, koncert, patike, automobil. I po pravilu nista nije nase domace. I primismo se na to. Posebno iz razloga sto mi i onako nikad nismo znali da postujemo svoje. To nam je deo mentaliteta. Posebno sto nikad nismo uvazavali svoje ljude koji iskoce iznad proseka sredine. Samo mi imamo uzrecicu: U svom selu niko nije postao hadzija.
Kako prevazici?
Samo organizovano. Pojedinac je tu nemocan. Pojesce ga za dorucak, samo ako krene. Takvi smo...
Ali!
Kakvi smo, takvi smo- nasi smo.