Pa meni je najnormalnije da bi svako trebao imati tu karticu, doslovce, ni za kakav trud i trosak, spasis barem 2 zivota, to je OGROMNA stvar. Karticu stavis u novcanik ili negdje u kuci da svi znaju gdje je, i bog te veselio, nemas brige.
Licno, uveo bih zakon da si DUZAN dati svoje organe po smrti, i da porodica, pa ni ti, tu ne mozete nista, ipak, u pitanje je SPASAVANJE tudjeg zivota, uzimanjem neceg sto tebi apsolutno vise ne moze koristiti ili ciniti dio tvoje licnosti (dakle, ne moze nicim da ugrozi tebe, jer te vise nema).
Mozda se cini kao ekstreman stav, ali je tako, tebi vise nece biti nikakve vajde od organa kada umres, a neko ce ili umrijeti uskoro, ili ce citav zivot provesti na dijalizama/pod lijekovima za srce i strahu od smrti, ili slijep, a ti mu mozes pomoci da prstom ne mrdnes.
Nadam se da ove nase lopovcine makar na crno doniraju organe, pa da ih bilo ko dobije i spasi se, a ne da propadaju, to je stvarno dragocjen resurs, i ne bi se smio traciti tek tako.
Zbog toga me je mnogo iznervirala emisija na rtrs-u, ono, kao, nije potpuno jasan zakon, pusticemo ljude da crkavaju kao zivotinje, jer nam se ili ne da, ili nismo osposobljeni, ili prodajemo na crno trziste organe i dobijamo desetine hiljada maraka... Mislim, u Tuzli, koja apsolutno nije daleko, se vec godinama vrse transplantacije, a ovi nasi mufljuzi, ufffffff, bijesan sam kada samo pomislim da bih mogao sutra umrijeti zbog ne daj boze otkazivanja bubrega, a da u periodu dok meni otkazuju bubrezi, oni zakopaju u zemlju jedno 100 pari zdravih bubrega