banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 20:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Umjetnost ili?????
PostPoslato: 18 Dec 2008, 13:54 
Ovo sam C/P sa fejsbuka....

Ovo ne sme da ostane bez paznje!
Neki kostarikanski "umetnik" nasao je na ulici bezkucnog psa, vezao je ga za zid u umetnickoj galeriji u Nikaragua (Juzna Amerika),da bi posetioci galerije mogli uzivo da gledajau kako pas umire od gladi i zedji. Ovo se desilo u augustu 2007. U potrazi psa njemu su pomogli klinci, koji su posle dobili pare od "umetnika"-ubice.
Tokom nekoliko dana zivotinja se mucila, dok nije najzad jadno kuce umrlo pored zida, u galeriji. Neki posetioci su trazili da ce kuce pusti, ali njihove molbe su bili odbijene direkcijom galerije.
Ali i to nije sve!
Prestizno Centralno americko Biennale nije osudilo ovu akciju, nego su trazili DA TAJ 'UMETNIK' PONOVI SVOJE REMEK-DELO 2008. GODINE NA BIENNALE u HONDURASU.
Ime tog umetnika je Guillermo Habacuc Vargas. Pas se zvao Natividad (prevedeno sa spanskog - "Bozic" ili "rodjenje")
ONI KOJI SMATRAJU OVU AKCIJU SUROVOM I MANIFESTACIJOM NE HUMANOG ODNOSA PREMA ZIVOTINJAMA MOLIM VAS DA POTPISETE OVU PETICIJU, KOJA CE BITI POSLATA NA ADRECU DIREKCIJE BIENNALE SA ZAHTEVOM DA BI OVA AKCIJA BILA ZABRANJENA. ZA SADA POD OVOM PETICIJOM SE PRIJAVILO VISE OD 2 MILIUNA LJUDI.
http://www.petitiononline.com/13031953/ ... -sign.html
Peticija je na spanskom, zato za one koje ne znaju evo objasnjenje:
Name - ime
Email Address - vas mail
Ciudad / Localidad - grad ili selo
Pais - drzava

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 14:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Ako je to umjetnost, onda je i rat uživo umjetnost ako je televizor u galeriji.
:angry4:

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 14:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ma sve je to umjetnost, dok god tudji pas umire od gladi i dok tudja djeca ginu u ratu.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 15:25 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Nov 2008, 19:20
Treba njega zavezati uz zid i pustiti da krepa od gladi.. samo da bi se narod divio umjetnosti!!
Samo zbog takvih bolida i degenerika treba uvesti koncentracione logore... :angry4: :angry4:

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 16:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Succuba je napisao:
Treba njega zavezati uz zid i pustiti da krepa od gladi.. samo da bi se narod divio umjetnosti!!
Samo zbog takvih bolida i degenerika treba uvesti koncentracione logore... :angry4: :angry4:

Pa, nije sad bas da je ubio covjeka, ili cak psa. Tog psa niko nije ni pogledao dok je umirao na cesti (''da li ce zakociti neko, na drumu lezi zgazen pas..."), i tek kad ga je taj lik izlozio, poceli su protesti i toboznja zgrazanja. Ko je tu, gospodo, licemjer? Niko nije ni spomenuo eventualnu poruku koju je taj lik pokusao prenijeti. Mozda je zelio da probudi svijest ljudi prema psima lutalicama, da se bolje odnose prema istim.
Zato mi ovo o koncentracionim logorima zvuci smijesno i djecije glupavo. Lik nije ni bolid ni degenerik, naprotiv, meni se cini da ima stav i misljenje (ali uzmimo ovo sa rezervom). Poent ovog cina vjerovatno i nije bila da bi se ljudi divili, vec da bi bili sokirani, i da bi se iz toga nesto izrodilo. S obzirom na 2 miliona potpisa, mislim da je uspio. Najtuznije je sto je vecina njih licemjerna stoka koja ce prva ustati da osudi tog umjetnika, a sutra kad vidi kera kako umire na ulici, nece mrdnuti ni prstom.
Ako treba ubiti jednog cvjeka da bi se spasilo covjecanstvo, ja kazem, ubijmo ga!

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 16:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

tensSa je napisao:
nasao je na ulici bezkucnog psa, vezao je ga za zid u umetnickoj galeriji u Nikaragua (Juzna Amerika),da bi posetioci galerije mogli uzivo da gledajau kako pas umire od gladi i zedji.

Ne znam gdje piše da je pas bio pregažen ili da je umirao na cesti.
Dakle, treba nekoga da mučimo da bismo pokazali šta ne treba da se radi?? I to je umjetnost?
Dobro, svako neka ima svoje mišljenje.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 16:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Popokatepetl je napisao:
Ako treba ubiti jednog cvjeka da bi se spasilo covjecanstvo, ja kazem, ubijmo ga!

A ako si ti taj jedan covjek, da li bi dozvolio da te .... ?

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 17:25 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Nov 2008, 19:20
Popokatepetl je napisao:
Mozda je zelio da probudi svijest ljudi prema psima lutalicama, da se bolje odnose prema istim.

.. tako što će ga zavezati i pustiti onako jadnog i zavezanog da umre od gladi i žeđi.. :roll: Svaka ti čast na razmišljanju.. :confused3:

Popokatepetl je napisao:
Zato mi ovo o koncentracionim logorima zvuci smijesno i djecije glupavo. Lik nije ni bolid ni degenerik, naprotiv, meni se cini da ima stav i misljenje (ali uzmimo ovo sa rezervom). Poent ovog cina vjerovatno i nije bila da bi se ljudi divili, vec da bi bili sokirani, i da bi se iz toga nesto izrodilo. S obzirom na 2 miliona potpisa, mislim da je uspio. Najtuznije je sto je vecina njih licemjerna stoka koja ce prva ustati da osudi tog umjetnika, a sutra kad vidi kera kako umire na ulici, nece mrdnuti ni prstom.

:lol: Ti STVARNO misliš da je on hteo time da probudi SVEST drugih ljudi da se drugačije ponašaju prema psima lutalicama..lol..
HAlo!! Dotičnom gospodinu "umetniku" to nije bilo ni na kraj pameti.. jer takav idiotluk ne bi nazvao umetnošću već je to uradio samo a bi predočio i pokazao ljudima patnu i bol živog bića, jer je očigledno da ni sam nije "talentovan" ni za jedan drugi način "realizovanja" umetnosti.. takvo što uraditi psu, je krajnje brutalno i da, DEGENERIK JE!!

Ne mogu se svi psi lutalice zbrinuti.. ali to ne znači da ih treba ubijati na takav način!

Ako je danas to uradio psu.. sutra će čoveku...

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 17:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2008, 23:01
tensSa je napisao:
Ovo sam C/P sa fejsbuka....

Ime tog umetnika je Guillermo Habacuc Vargas. Pas se zvao Natividad (prevedeno sa spanskog - "Bozic" ili "rodjenje")
ONI KOJI SMATRAJU OVU AKCIJU SUROVOM I MANIFESTACIJOM NE HUMANOG ODNOSA PREMA ZIVOTINJAMA MOLIM VAS DA POTPISETE OVU PETICIJU, KOJA CE BITI POSLATA NA ADRECU DIREKCIJE BIENNALE SA ZAHTEVOM DA BI OVA AKCIJA BILA ZABRANJENA. ZA SADA POD OVOM PETICIJOM SE PRIJAVILO VISE OD 2 MILIUNA LJUDI.

Ne bih da napadam ali...
Da li je to umjetnost ili nije o tome malo kasnje, ali ti kritikujes, a u istoj recenici koristis kroatizme i ekavski!
MOZDA U AFEKTU ILI STA....
Nista licno!!! :D

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 18:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Dec 2007, 18:14
The outrage triggered by the photos and the allegations that the dog had been left to starve to death quickly spread internationally via blogs, e-mails, and other unconfirmed sources, including internet petitions to prevent Vargas from participating in the 2008 Bienal Centroamericana in Honduras that received over four million signatures. Vargas has endorsed the petition, saying that he, too, has signed it.

Juanita Bermúdez, the director of the Códice Gallery, stated that the animal was fed regularly and was only tied up for three hours on one day before it escaped. Vargas himself refused to comment on the fate of the dog, but noted that no one tried to free the dog, give it food, call the police, or do anything for the dog. Vargas stated that the exhibit and the surrounding controversy highlight people's hypocrisy because no one cares about a dog that starves to death in the street.In an interview with El Tiempo, Vargas explained that he was inspired by the death of Natividad Canda, an indigent Nicaraguan addict, who was killed by two Rottweilers in Cartago Province, Costa Rica, while being filmed by the news media in the presence of police, firefighters, and security guards.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 19:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

i jos :

Upon conducting a probe, the Humane Society of the United States was informed that the dog was in a state of starvation when it was captured and escaped after one day of captivity; however, the organization also categorically condemned "the use of live animals in exhibits such as this." The World Society for the Protection of Animals (WSPA) also investigated the exhibit. WSPA found the information regarding the issue to be "inconsistent" and met with sponsors of the Honduras Bienal to ensure that no animals would be abused at the 2008 exhibition in that country.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 19:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Ovo je prica stara par mjeseci, ali ajde de. Meni je ipak previse okrutno. Bila je slicna frka sa umjetnikom koji je izlozio ribice u mikserima koji su bili prikopcani na struju, pa su posjetioci mogli po zelji ukljuciti mikser i ... :offtheair: Tek kad se digla frka iskopcali su miksere iz uticnica.
A sta kazete na ovaj prijedlog - sterilizacija pasa lutalica vs. vadjenje zuba lutalicama:

Prikačeni fajlovi:
n1462236599_30147344_5379.jpg
n1462236599_30147344_5379.jpg [ 74.5 KiB | Pogledano 682 puta ]
Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 19:43 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

:tongue3: :lol:

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 20:42 
Kelly_Bundy je napisao:
:tongue3: :lol:

Ti ko neka gl00pa???

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 21:13 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ti ko neka gl00pa???

pa to je kao. :confused3: :confused4: :toothy6: :tongue8:

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 21:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
ranjeS.
eronjaS.

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2008, 21:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

aha :(

Poslednji put menjao Kelly_Bundy dana 19 Dec 2008, 17:40, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2008, 10:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Frieda je napisao:
tensSa je napisao:
nasao je na ulici bezkucnog psa, vezao je ga za zid u umetnickoj galeriji u Nikaragua (Juzna Amerika),da bi posetioci galerije mogli uzivo da gledajau kako pas umire od gladi i zedji.

Dakle, treba nekoga da mučimo da bismo pokazali šta ne treba da se radi?? I to je umjetnost?

Kada se odredjene pojave dovedu do paroksizma, pretjerivanja, da bi se ukazalo na nesto, je legitiman vid umjetnosti. Pitanje je koliko se to nekome svidja. Mada sam i sam skeptican prema takvim formama.

Hristov je napisao:
Popokatepetl je napisao:

A ako si ti taj jedan covjek, da li bi dozvolio da te .... ?

Hehe, ovo je prilicno ocekivano, ali i sam znas da ti ne mogu odgovoriti tek tako, ha-bu, da ili ne. Bilo bi bas neiskreno.
Succuba je napisao:
Popokatepetl je napisao:
Mozda je zelio da probudi svijest ljudi prema psima lutalicama, da se bolje odnose prema istim.

.. tako što će ga zavezati i pustiti onako jadnog i zavezanog da umre od gladi i žeđi.. :roll: Svaka ti čast na razmišljanju.. :confused3:

Popokatepetl je napisao:

:lol: Ti STVARNO misliš da je on hteo time da probudi SVEST drugih ljudi da se drugačije ponašaju prema psima lutalicama..lol..
HAlo!! Dotičnom gospodinu "umetniku" to nije bilo ni na kraj pameti.. jer takav idiotluk ne bi nazvao umetnošću već je to uradio samo a bi predočio i pokazao ljudima patnu i bol živog bića, jer je očigledno da ni sam nije "talentovan" ni za jedan drugi način "realizovanja" umetnosti.. takvo što uraditi psu, je krajnje brutalno i da, DEGENERIK JE!!

Ne mogu se svi psi lutalice zbrinuti.. ali to ne znači da ih treba ubijati na takav način!

Ako je danas to uradio psu.. sutra će čoveku...

Ne, nece to sutra uraditi covjeku. To je ono sto me najvise nervira, ta zakljucivanja nabrzaka. Ja ne znam da li je on htio da probudi svijest, da sokira, samo pretpostavljam. Ali dok postoji mogucnost da je tako, necu pozuriti da ga osudim i nazovem idiotom, netalentovanim. To sto pokusavam da shvatim njegove postupke i ne osudjujem ga na prvu bez dubljeg poznavanja stvari ne znaci da u potpunosti odobravam sta radi.

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2008, 10:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kelly_Bundy je napisao:
The outrage triggered by the photos and the allegations that the dog had been left to starve to death quickly spread internationally via blogs, e-mails, and other unconfirmed sources, including internet petitions to prevent Vargas from participating in the 2008 Bienal Centroamericana in Honduras that received over four million signatures. Vargas has endorsed the petition, saying that he, too, has signed it.

Juanita Bermúdez, the director of the Códice Gallery, stated that the animal was fed regularly and was only tied up for three hours on one day before it escaped. Vargas himself refused to comment on the fate of the dog, but noted that no one tried to free the dog, give it food, call the police, or do anything for the dog. Vargas stated that the exhibit and the surrounding controversy highlight people's hypocrisy because no one cares about a dog that starves to death in the street.In an interview with El Tiempo, Vargas explained that he was inspired by the death of Natividad Canda, an indigent Nicaraguan addict, who was killed by two Rottweilers in Cartago Province, Costa Rica, while being filmed by the news media in the presence of police, firefighters, and security guards.

Hehe, ovo sam procitao nakon sto sam napisao prethodni post. Cini se da je ''zlikovac'' ipak htio da pobudi svijest kod ljudi i ukaze im na njihovo licemjerje. I da je vecina spremna potpisivati peticije iz tople kucice slobodice. :oops:

Vrh

PostPoslato: 19 Dec 2008, 12:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Frieda je napisao:
tensSa je napisao:

Kada se odredjene pojave dovedu do paroksizma, pretjerivanja, da bi se ukazalo na nesto, je legitiman vid umjetnosti. Pitanje je koliko se to nekome svidja. Mada sam i sam skeptican prema takvim formama.

Izvini ako ovo izgleda kao napad na tebe.
Ja ne mogu da se složim sa takvom legitimnošću koja stavlja živo biće poput psa na muke bez obzira na to kakva poetika i poruka stoje iza toga.

Ali pošto vidim da priča ipak nije prenesena istinito, onda ne bih viš e da komentarišem ovaj slučaj.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 21 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]