banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 20:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Gerijatrijski centar
PostPoslato: 01 Dec 2008, 11:26 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Okt 2004, 11:08
citam slicnu temu, o djeci u domu pa otuda "inspiracija". slicne teme jer se u prvoj radi o napustenoj djeci a u drugoj o starijim licima koji takodje trebaju paznju i ljubav ali je ne dobijaju dovoljno. cini mi se da se pojedinih "kategorija" nasih sugradjana sjetimo samo kad su dani predvidjeni za to? djece se sjetimo pred praznike ali starih se izgleda ne sjetimo nikad ili mi se cini? imate li nekog u ovoj ustanovi i sta mislite o tim ljudima? kakvi su im uslovi za zivot? ko o njima vodi racuna?

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 11:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Mar 2008, 16:35
mala beba je napisao:
citam slicnu temu, o djeci u domu pa otuda "inspiracija". slicne teme jer se u prvoj radi o napustenoj djeci a u drugoj o starijim licima koji takodje trebaju paznju i ljubav ali je ne dobijaju dovoljno. cini mi se da se pojedinih "kategorija" nasih sugradjana sjetimo samo kad su dani predvidjeni za to? djece se sjetimo pred praznike ali starih se izgleda ne sjetimo nikad ili mi se cini? imate li nekog u ovoj ustanovi i sta mislite o tim ljudima? kakvi su im uslovi za zivot? ko o njima vodi racuna?

nazalost, uslovi su nam veoma teski a vise niko nece da o meni vodi racuna.... :D

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 20:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
Citiraj:
nazalost, uslovi su nam veoma teski a vise niko nece da o meni vodi racuna.... :D

...a i babe te napastvuju evri dej...end najt...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Poslednji put menjao žaoka dana 01 Dec 2008, 21:42, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 21:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Evo,drago mi je zbog ove teme.Moj je deda sticajem okolnosti zavrsio u domu i odmah da vam kazem da nije dugo bio tamo,jer je nakon par mjeseci umro u teskim mukama.Briga ili bolje reci nebriga o onima koji su tamo je strasna.Postoje dva paviljona,u jednom je stanje malo bolje a u drugom nikakvo.Deda je na zalost bio u ovom drugom.Imao je placeno sve-lijekove,pelene,i sve ostalo a gotovo nista od toga nije dobijao osim inekcija za spavanje jer im je valjda bio tezak i zahtjevan.Isla sam svaki dan da ga nahranim jer nije mogao jesti sam i naravno nosila sam mu hranu.Kada smo mu htjeli promijeniti pelene u pocetku nisu dozvoljavali jer je protiv pravila a po pravilu pelene mijenjaju jednom dnevno bez pranja i brisanja ali za to smo se morali svadjati ali smo se izborili pa sam mogla i da ga operem i uljudim.Kupanje je gore nego u nekim zatvorima-hladnom vodom a ako se bune tuku ih a kada pitate odakle modrice naravno-udario se od krevet,pao je i sl.Tukli su ih i kada su dugo zvali da im se donese voda,da ih se presvuce ili sl a kada nisu tukli davali su pomenute inekcije.Nekoliko smo ga puta pokusali izvuci ali nije bilo sanse.Kada smo se zalili sestra stiti doktoricu,i obratno i tako u krug.Svi koji su bili tamo molili su da cutimo jer ce njima biti gore.Bili su preplaseni.Na zalost ne mogu da se sjetim imena sestre ali cini mi se da se zove Zeljka ona je terorista br 1 bez imalo milosti,i bila je jedna sestra nizeg rasta plave kose koja je jedina vodila brigu o ljudima.Cak su i pokusali da nam zabrane ulaz kao uznemirujemo dedu..........Vjerujte,nemam razloga da lazem,cuvajte svoje rodjene i nedajte ih ni po koju cijenu u dom bar ne ovaj Banjalucki

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 21:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
I onda se ode u prvu TV kucu i isprica sta i kako.. Pa se povede tim i snimi se situacija na licu mjesta. Bez visemjesecnih priprema.. Pa se prozove sestra koja ih tuce, pa ta sestra odleti sa tog mjesta.. Ali nas narod mula koja trpi i savije usi. I dobro nam je koliko smo glupi :roll:
Danas sutra, moj otac ce otici gore.. Da mu vidim modricu ili cujem slicnu pricu, ruku iz ramena bi joj iscupala :angry4:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 21:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Vjeruj mi ajkulo nije tako jednostavno,puno je njih umjesanih a radi se i o parama a sto je najbolnije o ljudima.I ja sam razmisljala isto kao i ti -ali znas nije to neka prica za novine- bar tako kazu.Nadaj se da ce se otvoriti onaj "hotel" za stare kod Zelenog mosta bice puno bolji uslovi ali i sama cinjenica da je trebao biti otvoren prije dvije godine govori o tome koliko je drugima stalo

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 21:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
malka je napisao:
Vjeruj mi ajkulo nije tako jednostavno,puno je njih umjesanih a radi se i o parama a sto je najbolnije o ljudima.I ja sam razmisljala isto kao i ti -ali znas nije to neka prica za novine- bar tako kazu.

I te kako jednostavno. I uvijek se radi o parama. Ako smo po cemu poznati a ono po Mitologiji. Sto sestara, sto doktora, sto cuvara, cistacica.. Nece da moze!!

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 22:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Nije mi jasno kako niste mogli da ga "izvucete". Pa nije u zatvrou. Dobrovoljno je otisao, isto tako (valjda) moze i izaci. Zasto niste kontaktirali socijalno? Ili sa rodbinom ostalih "ukucana" doma? Zasto niste ukljucili policiju? Sud? Bilo sta pokusali?? Ljudi su u strahu pa ne pricaju. Pa normalno da ne pricaju kad znaju da niko nista nece poduzeti. Da su bili iole sigurni da ce se "cuti" i van doma sta se desava, mozda bi neko i progovorio.
Dok kod budemo govorili "joj sud...ne isplati se" iili "ma niko nece nista da uradi" dok god budemo nijemo posmatrali sta se desava tako ce nam i biti.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 22:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Necu da pomislis da te ne podrzavam ili da sumnjam da ces postupiti kao sto kazes, cak sta vise kao sto rekoh slazem se sa tobom, ali da kazem i ovo moja skolska drugarica je radila gore i otisla je svojom voljom glavom bez obzira jer nije mogla da izdrzi,jednostavno je bila drugacija.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 22:15 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
malka je napisao:
Evo,drago mi je zbog ove teme.Moj je deda sticajem okolnosti zavrsio u domu i odmah da vam kazem da nije dugo bio tamo,jer je nakon par mjeseci umro u teskim mukama.Briga ili bolje reci nebriga o onima koji su tamo je strasna.Postoje dva paviljona,u jednom je stanje malo bolje a u drugom nikakvo.Deda je na zalost bio u ovom drugom.Imao je placeno sve-lijekove,pelene,i sve ostalo a gotovo nista od toga nije dobijao osim inekcija za spavanje jer im je valjda bio tezak i zahtjevan.Isla sam svaki dan da ga nahranim jer nije mogao jesti sam i naravno nosila sam mu hranu.Kada smo mu htjeli promijeniti pelene u pocetku nisu dozvoljavali jer je protiv pravila a po pravilu pelene mijenjaju jednom dnevno bez pranja i brisanja ali za to smo se morali svadjati ali smo se izborili pa sam mogla i da ga operem i uljudim.Kupanje je gore nego u nekim zatvorima-hladnom vodom a ako se bune tuku ih a kada pitate odakle modrice naravno-udario se od krevet,pao je i sl.Tukli su ih i kada su dugo zvali da im se donese voda,da ih se presvuce ili sl a kada nisu tukli davali su pomenute inekcije.Nekoliko smo ga puta pokusali izvuci ali nije bilo sanse.Kada smo se zalili sestra stiti doktoricu,i obratno i tako u krug.Svi koji su bili tamo molili su da cutimo jer ce njima biti gore.Bili su preplaseni.Na zalost ne mogu da se sjetim imena sestre ali cini mi se da se zove Zeljka ona je terorista br 1 bez imalo milosti,i bila je jedna sestra nizeg rasta plave kose koja je jedina vodila brigu o ljudima.Cak su i pokusali da nam zabrane ulaz kao uznemirujemo dedu..........Vjerujte,nemam razloga da lazem,cuvajte svoje rodjene i nedajte ih ni po koju cijenu u dom bar ne ovaj Banjalucki

Zalosno! :cry:

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 22:22 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Helena je napisao:
Nije mi jasno kako niste mogli da ga "izvucete". Pa nije u zatvrou. Dobrovoljno je otisao, isto tako (valjda) moze i izaci. Zasto niste kontaktirali socijalno? Ili sa rodbinom ostalih "ukucana" doma? Zasto niste ukljucili policiju? Sud? Bilo sta pokusali?? Ljudi su u strahu pa ne pricaju. Pa normalno da ne pricaju kad znaju da niko nista nece poduzeti. Da su bili iole sigurni da ce se "cuti" i van doma sta se desava, mozda bi neko i progovorio.
Dok kod budemo govorili "joj sud...ne isplati se" iili "ma niko nece nista da uradi" dok god budemo nijemo posmatrali sta se desava tako ce nam i biti.

Okolnosti su bile takve da ga nismo mogli odvesti,kada jednom dodje tamo oni vec planiraju sta dalje.Prije nego sto nekoga smjestite tamo dobro pitajte kako se moze napustiti dom,pitajte tri puta ako treba i trazite da procitate isto.Dok ne budete sigurni i nacisto nista ne potpisujte.Socijalno smo zvali ali oni u domu imaju svog socijalnog radnika koji procjenjuje situaciju i tako odgovor na sve.Razumijem ja vas i to sto mislite da se mi nismo dovoljno potrudili i da smo mogli ovako ili onako ali vjerovali ili ne moglo je samo onako kako je i bilo na zalost.SMS jednog covjeka koji je bio u sobi sa mojim dedom Draga V......,hvala vam sto ste danas onako reagovali.Ona Zeljka mi je toliko dosadila da bi se najradije ubio................Molim vas nemojte nikome da govorite da sam vam ovo napisao jer sam onda ja na redu.Telefon mi se pokvario pa nemam i ostale poruke koje sam bila sacuvala
I vise nego zalosno

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 22:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Cuj, meni samo nije jasno. Zbog toga pitam, komentarism. Ja niti sudim niti osudjujem. Nismo mi bash toliko nerazvijena zemlja da nam bash nista ne funkcionise. I dalje, napominjem, nije mi jasno. Mozda jedan covjek ne moze nista da promjeni, ali vjerujem da ni on tamo nije bio sam. Da je svaka porodica nesto ucinila ili rekla, vjerujem da bi se nesto moglo promjeniti.

Ma kako god, strasno je da se desava.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 22:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Tako mozda i jeste,ali tamo su uglavnom ljudi o kjima nema ko da brine ili ima ali ne brine iz ko zna kojih razloga,malo je onih kojima neko dolazi i koje obilaze redovno a sve i da smo mi pogrijesili vi nemojte.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 22:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56

Poslednji put menjao emeritus dana 22 Dec 2008, 02:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 22:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Ono sto nisam napisala je bitno samo u slucaju mogucnosti da dedu izvedemo iz doma(istina je da se tu radi o porodicnim pitanjima a to je komplikovano ali nema veze sa ophodjenjem zaposlenih u domu prema onima koji u njemu borave) a zasto nekoga izvoditi ako mu je dobro.I nije u pitanju linc samo ono sto sam ja dozivjela.kao sto sam rekla postoje dva paviljona desno od kapije je na izgled bolji i uredniji dio i tu su uslovi kud i kamo bolji a dio koji se nalazi na vrhu-baraka je zaista katastrofa i sve sto sam napisala.

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 23:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Nov 2004, 16:56

Poslednji put menjao emeritus dana 22 Dec 2008, 02:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 23:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

deda je bio bolestan ali sa svojom bolescu je mogao jos da zivi a kao sto sam navela u jednom od postova pokusali smo sve sto smo mogli ali to ti je kao i u klasicnoj medicini svi se oni medjusobno stite imas stotne slucajeva gdje se sve zna a nista se nemoze dokazati,i tako sve prodje.I ti si sve u pravu svaka medalja ima dvije strane i ovo je samo forum ali ipak bar ce neko cut tj. procitati i mozda mu ostane u sjecanju i stvarno da se ne ponavljam mi smo pogrijesili ali vi nemojte.

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2008, 07:58 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Okt 2004, 11:08
ja imam rodjaka koji je u domu pa mi je drago da se neko javio ko je imao prilike da tamo odlazi, da rzmjenimo iskustva i misljenja. naravno, zao mi je sto se neko javio sa ovako strasnom pricom...
moja rodjaka je tamo vec 4 mjeseca, ja odlazim tamo bar 2 puta sedmicno. moj utisak je da tamo ipak ima korektnog osoblja i da su spremni pomoci kad zatreba. moja rodjaka se ne zali vec uvijek hvali tehnicara koji tamo radi i kaze da nista ne bi bilo kako treba da nema njega. zali se na hranu koja im je losa.
jedina briga za ove ljude je pred izbore kad ih obilaze i slikaju se njima i kao nekoga je briga za njima...
moja rodica je bez znanja porodice smjestena na psihijatrijsko odjeljenje centra u dragocaju pa cemo ovih dana da vidimo ko je napravio porpust i ko ce za to da odgovara jer ocigledno da nema reda a ima ljudi kojima bas niko ne dolazi u posjetu, sta je tek s njima, kako se s njima ophode?
temu sam otvorila jer bih voljela cuti konkretne primjere... a vidim da ih ima...

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2008, 17:04 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Da i ja sam rekla da gore ima dobrih i briznih tehnicara.Zao mi je sto je stanje,bar ako sam dobro zakljucila iz tvoje price,gotovo nepromijenjeno,zao mi je ljudi a narocito onih koje si i ti primjetila-onih kojima niko ne dolazi.Bar dok je deda bio gore Dragocaj je bio osim za one kojima je stvarno bio potreban jedna od kazneno-popravnih mijera nadam se da to nije razlog koji ce vam dati tj. reci vam da se vasa rodjaka pocela cudno ponasati,odbijati lijekove ,uznemiravati ostale pacijente,stanare ili kako da ih nazovem i sl.I mi smo imali priliku cuti za Dragocaj ali je deda iz dana u dan bio sve losije i losije tako da su od te varijante odustali...

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2008, 17:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2008, 15:01
malka, možeš li da mi prodaš priču za snimanje horor filma... :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 29 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]