banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 14:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Estetska hirurgija
PostPoslato: 12 Feb 2008, 00:20 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Da li je estetska hirurgija stvarna potreba ili pomodarstvo?
http://dnevnik.hr/scena/zanimljivosti/s ... erama.html

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 15:57 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Heh...pripremala sam debatu na ovu temu, steta sto ta debata na kraju nije odrzana...

Plasticna hirurgija obuhvata hirurske zahvate pri kojima se mijenja fizicki izgled osobe. Dijeli se na rekonstruktivnu i estetsku.
Kao sto sama rijec kaze, estetska se sprovodi iz estetskih razloga. Ali postoji cvrsta veza izmedju fizickog izgleda i jacine samopouzdanja. Ako ce se neko bolje osjecati kad nesto na sebi promijeni, zasto ne, ja to podrzavam, ko hoce (i ko moze) naka izvoli. To je licna stvar i svako ima pravo da radi od sebe sta hoce.
Dakle, ponekad to jeste potreba, ako je neko zaista nezadovoljan i trpi posljedice zbog toga (npr. klempavost ili prevelike grudi koje stvaraju i zdravstvene probleme). A ponekad je to cisti hir kad neko ne zna sta bi s novcem, ali i to ponavljam, ko hoce i moze, zasto da ne.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 16:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
MonaLisa je napisao:
Heh...pripremala sam debatu na ovu temu, steta sto ta debata na kraju nije odrzana...

Plasticna hirurgija obuhvata hirurske zahvate pri kojima se mijenja fizicki izgled osobe. Dijeli se na rekonstruktivnu i estetsku.
Kao sto sama rijec kaze, estetska se sprovodi iz estetskih razloga. Ali postoji cvrsta veza izmedju fizickog izgleda i jacine samopouzdanja. Ako ce se neko bolje osjecati kad nesto na sebi promijeni, zasto ne, ja to podrzavam, ko hoce (i ko moze) naka izvoli. To je licna stvar i svako ima pravo da radi od sebe sta hoce.
Dakle, ponekad to jeste potreba, ako je neko zaista nezadovoljan i trpi posljedice zbog toga (npr. klempavost ili prevelike grudi koje stvaraju i zdravstvene probleme). A ponekad je to cisti hir kad neko ne zna sta bi s novcem, ali i to ponavljam, ko hoce i moze, zasto da ne.

Pa ti si se bas pripremala za ovo pitanje :evil3: :evil3: :evil3: :wink:

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 16:15 
Stara kuka
Stara kuka

:lol:

Nije mi bas do prevelikog filozofiranja oko toga, a i davno je to bilo, samo sam ukratko rekla sta mislim.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 18:24 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Feb 2008, 19:27
Ко сматра да му је таква операција потребна, што да не, тако да не могу сад рећи да сам против тога. Али мишљења сам да је много тога из помодарства, и што масовна култура поставља одређен тип изгледа као лијеп, поготово код жена, па онда добијамо силиконске долине. Ружно је када видим неке вјештачки утегнуте и напумпане жене. Али добро, можда је и то некоме лијепо.

А што се тиче неких захвата због којих ће неко исправити нешто на себи, типа клемпавост, па што да не и такве одлуке свакако подржавам.

Vrh

PostPoslato: 12 Feb 2008, 21:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
ja cu sa psiholoskog aspekta malo...

ja mislim da nije stvar u tome da ovakve osobe misle da ce se nekome vise dopasti s drugacijim grudima, usnama, usima itd.. vec sto misle da ce ih drugi takve vise VOLJETI te ce tako dobiti vise ljubavi, koja je ovim ljudima i te kako potrebna.. da je vise ljubavi i na svijetu, plasticni hirurzi bi ostali bez posla... ( ovde ubrajam iskljucivo objektivno nepotrebne estetske zahvate, a nikako rekonstuktivnu hirurgiju sa fizickom patologijom itd).

na ovu temu, jednom sam gledala jedan film koji je jako poucan.. malo je americka fantazija, al se moze puno nauciti.. riba je uvijek bila ruznjikava i niko je nije primjecivao od njenih vrsnjaka u skoli, u kuci ochuh i hladnokrvna majka itd.. dakla represirana i nema ljubavi.. onda ona pozeli da uradi operacije kad se zaposlila i odrasla.. uradila je i nos, i kosu, i jagodice i zube.. ugl, uzeli su novu glumicu da je glumi posle zahvata- extra riba :)).. elem, sad dolazi najzanimljivije... tip u kojeg je dugo bila zaljubljena i nije imala samopouzdanje da mu pridje.. ona se skonta sa njim sad kad je prepravljena i lijepa.. i oni u krevetu, a on joj kaze , nesto u stilu ' vise mi znaci noga od ove stolice nego ti, bas sam se lijepo istreso, odo ja sad kuci'.. oan tu place cmizdri.. kod kuce i dalje majka je ne ferma ni 5 %, ocuh je zajebava.. ugl, ja sam iz ovog filma naucila da je ona mislila da ce biti sretna i da ce je ljudi voljeti kad promijeni licni opis.. no to se nije desilo.. sve ostalo isto :) .. a potrosila je milione na operacije.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2008, 13:55 
Stara kuka
Stara kuka

Interesantan film...
I ja sam protiv ispunjavanja tih nekih hirova, ali ako neko hoce bolje da se osjeca kad se pogleda u ogledalo, nekome to pomogne.
Postoje operacije koje ne spadaju u rekonstruktivnu, vec u estetsku, a doprinose poboljsanju zdravlja, pa zato ne mozemo govoriti protiv ove grane, koju sa razlogom nazivaju kraljicom svih hirurskih grana (zapravo to glasi uopste za plasticnu, a estetska je dio nje)

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2008, 15:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2006, 10:13
Nisam protivnik...ako neko ima problem sa svojim fizickim izgledom...i zbog toga vuce razne komplekse, manjak samopouzdanja...zasto ne bi to sredio.

Vrh

PostPoslato: 15 Feb 2008, 17:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
Podrzavam...Nemam potrebe za estetskim zahvatima ali kada bih imala neki kompleks naravno da bih zeljela da sredim...Danas svako moze da bude proljepsan..zasto ne iskoristiti...AKo je to nekom licno zadovoljstvo i ljepse se osjeca..neka ga...A i ne mora bas da znaci da je ta osoba isfrustrirana losim izgledom..moze biti i ljubitelj estetike..pa svi smo mi vizuelna bica...Svi kao ne bi..ma da... :D

SAmo je problem granica dokle se ide..mjesati lijepo sa trendy,fensy,nabudzenoIN...no no... [-(

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 00:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

da, granica je problem.. oni preprave jedno, pa onda hoće i drugo, pa treće, i tako u nedogled.. ja bi ih njih većinu prije poslala psihijatru, nego plastičnom hirurgu

btw, potreba za estetikom se ne treba miješati sa narcizmom... ima i drugih objekata estetike osim vlastitog odraza u ogledalu :P

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 08:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
neka radi ko sta hoce ... neka ugradi plastiku od glave do pete ako ce se onda bolje osjecati ... njegova stvar.
volim kako izgledam i ne bih nista na sebi mijenjao ...
osim toga, bojim se noza ... hirurskog... :)

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 14:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ja isto nikad ne bih.. .mnogo mi je veći izazov mijenjati umnu percepciju, nego vizuelnu... pošto se promjenom umne/emotivne percepcije vizuelna sigurno mijenja, dok se promjenom vizuelne umna ne mora nužno promijeniti.. ko je shvatio shvatio :D

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 14:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Estetska hirurgija - zašto da ne ako neko ima kompleks klempavih ušiju itd. I treba da ih operiše, nego šta.
Ako neko ima nosinu i predmet je zezanja (najčešće u školskom uzrastu) treba to da koriguje. Na stranu što su neke operacije neophodne npr. devijacija nosa i sl.
Za pretjerane operacije koje je radio M. Džekson - to je van svake pameti.

Mada! Ima osoba koje, kada bi izvršile korektivne zahvate na licu, više ne bi bile ono što jesu.
Meril Strip ima kriv nos ali joj ne pada na pamet da to "ispravi", Lajza Mineli ima potpuno krivo lice ali to je njen imidž. Barbara Strejsend i njena "njonja"???? Tako i kod nas Ranka Mišić, kada bi korigovala svoje lice više to ne bi bila ona.
Rezime: Kome smeta sopstvena mana neka operiše, kome ne smeta mana ne treba da smeta ni drugima.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 15:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ljudi stvarno ne razumiju proporcije i geometriju.. sve crte i dijelovi lica čine jedan prirodni homogeni estetski sklad ( bez obzira kakve su Bogom dane). E sad, ti kad promijeniš jednu i narušiš taj sklad, posle se brzo javlja potreba da promijeniš sve i jednu jer opet hoćeš onaj sklad... ma to je glupost.. mogu da shvatim jedino nezrelu djecu da se na to nafuravaju.. ili odrasle ljude koji su plitki i površni :-?

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 15:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
Ima istine IX..ali o5 sve zavisi od pojedinca...evo npr. uporedjujem svoje 2 drugarice..Jedna ima veci nos ..i ne bi ga mjenjala ni za zivu glavu...U pravu je ..to ne bi bila ona...Druga ima klempavije usi...takodje nema kompleske...extra je riba...ali zeli da ih promjeni...Zasto bi do kraja zivota nosala marame ili pustenu kosu kad ne mora..podrzavam obe...

Citiraj:
.mnogo mi je veći izazov mijenjati umnu percepciju, nego vizuelnu.

a zasto ne obe :wink:

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 16:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

evo objasniću primjerom

x puta mi se desilo da mi je tip super fizički, lijep i zgodan, savršen takoreći.. nakon što ga bolje upoznam, percepcija se distorzuje, i on mi postane ružan :( pri tome nije uradio nikakvu plastičnu operaciju.

i obrnuto, može uraditi 71 plastičnu operaciju, a da se moj stav prema njegovoj vizuelnoj pojavi ne promijeni.. imam par prijatelja koji su radili nos.. što se tiče njihove ljepote/neljepote isti su mi prije i posle operacije.. a mislim da nisu nešto puno dobili ni više samopouzdanja, makar meni ne izgleda da jesu :confused3:

zašto ne obje? zato što je vizuelna već sadržana u umnoj, i umna daje dugoročnije rezultate

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 18:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
ne znam koliko sam kompetentna da odgovorim jer nista na sebi ne zelim promijeniti :D (osim onog sto se da farbanjem, sminkanjem, ishranom... bla bla, snom, fizickom aktivnoscu ispraviti hehhe)

ali stvarno nekako kontam da je bilo koja operacija bitan i rizican potez koji se koliko sam skontala i u medicini ostavlja kao -poslednje rjesenje-.. mislim da bi tako trebalo biti i sa tim estetskim.

ako neko ima neku deformaciju, izraslinu (npr bas kriticnu) mladez npr i tako nesto sto mu smeta (tipa grebe ga odjeca) to mogu razumijeti i podrzati.

svaku estetsku hirurgiju koja je HIR def ne podrzavam i cinjenica je da neki dijelovi tijela koji se tretiraju i ne mogu se bas dovoljno "izoperisati" da budu ne znam kako lijepi.... pa to onda ispadne gubljenje i vremena i para i zivaca, pogotovo zivaca....

i da, cini mi se da je cest slucaj tog "navlacenja" kad jedno nesto operisu posle bi sve prepravljali.... kompleksi su zajebana stvar....

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 21:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Podržavam je... Ako nekom nešto semta, što to ne bi ispravio i bio sam sebi ljepši u ogledalu... Ja ne bih na sebi ništa prepravljala, al kad počnem da dobijam bore, vjerovatno ću da ih uklanjam... :lol: To je meni npr. ružno i odložiću ih što je više moguće... :D :lol:
Sve ostalo može se prepravit vježbom, frizurom, šminkom....
Osobe koje se jesu preoperisale ne osuđujem... Svako je gospodar svog tijela, ako je njemu dobro i meni je....
Neko reče da gube osobnost ako nešto promijene na licu... Ne slažem se...

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 14:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
ali stvarno nekako kontam da je bilo koja operacija bitan i rizican potez koji se koliko sam skontala i u medicini ostavlja kao -poslednje rjesenje-.. mislim da bi tako trebalo biti i sa tim estetskim.

Tako bi trebalo biti. Mislm da razlog sto nije lezi - u pohlepi operatera, stava drustva prema ljepoticama ( narocito ljepoticama, lijepi muskarci nikad nisu toliko na cijeni ), a ne neke ekstra zelje ljudi da trce pod noz.

XIX je u pravu sto se tice 'percepcije' lijepog. Neko koga volimo, lijep/a je, onaj koga ne volimo moze imati savrsene crte lica i nevjerovatne tjelesne proporcije, i opet - nista.

Ali ipak postoje osobe koje objektivno imaju neki upadljiv nedostatak tipa izrazito klempavih usiju ili jako velikog nosa. Mislim da je korekcija u tom slucaju opravdana, cak i pozeljna ukoliko je osoba time opterecena.

Pomama za silikonskim grudima mi je odvratna. Vidjala sam cure ko je su mrsave kao stapic, a ispred sebe nose 2 balona. Jeza. :lol:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 17 Feb 2008, 15:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Mar 2006, 18:16
ovde sve neki lepi i zadovoljni ..
evo ja bi prvi pod noz.. al teska vremena nema se para
ako je neko voljan doniranja nek se javi na pp

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 63 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]