banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 20:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: djeca u prometu
PostPoslato: 03 Nov 2008, 18:26 
vec dugo gledam neke stvari koje mi ne idu u glavu.. roditelji koji na extra prometnim saobracajnicama vode djecu do strane ulice gdje jure automobili... i to mozete vidjeti redovno... juce baba vodi malo dijete i ono se istrgnu iz ruge i na ulicu, sva sreca nije bilo vozila... zar ne trebaju oni, stari dripci ici do ulice... i kad se nesto desi ko ce biti kriv nego vozac..
a ono posebno sto me je nagnalo da napisem post je slucaj, prije 3/4 dana, idem tranzitom ili ti domacim auto putem, pored kestena a s druge strane je robot i jos nesto, a 2 glupace, jedna s malim djetetom a druga sa kolicima pretrcavaju tako pometnu cestu gdje auta jure po 150 na sat.. i crkose od smijeha dok trce .. pa da ih zadavis i istog trenutka oduzmes djecu... ne mogu vjerovati... :roll:

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2008, 18:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Dobro zapazanje, nazalost stepen saobracajne nekulture je tako ogroman da ce zbog vlastite gluposti (razgledanja robne kuce) pretrcavati i put sa CETIRI trake.

A da bar nadvoznjak nije udaljen pedesetak matera... :evil:

P.S. Sa ove strane Save govorimo o saobracaju. Promet se koristi u drugom kontekstu, npr. trgovina ljudima, djecom, ljudskim organima. Bar je meni to prvo palo na pamet kada sam procitao naslov.

Vrh

Tema posta: Re: djeca u prometu
PostPoslato: 03 Nov 2008, 19:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Naši ljudi nemaju osnovnu saobraćajnu kulturu, a tek da ne govorim o policiji koja je dno dna, tako je to u neuredjenoj državi.

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2008, 21:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Još jedno zapažanje!

Most Venecija koji je zatvoren za teretni saobraćaj, redovno bude opterećen svakog vikenda sa 20-30 automobila koji zajedno teže kao dva tri teretnjaka, i pritisak na most traje nekoliko sati.

Za to taj most nije građen. Tako da mi nisu jasni ti debili iz K4, koji mogu biti odgovorni za ne daj Bože katastrofu.

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2008, 02:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
filozof sa vrbasa je napisao:
Još jedno zapažanje!

Most Venecija koji je zatvoren za teretni saobraćaj, redovno bude opterećen svakog vikenda sa 20-30 automobila koji zajedno teže kao dva tri teretnjaka, i pritisak na most traje nekoliko sati.

Za to taj most nije građen. Tako da mi nisu jasni ti debili iz K4, koji mogu biti odgovorni za ne daj Bože katastrofu.

e, to me razbjesni svaki vikend kad prodjem tamo...nisu normalni.. a policija nista, redovno su na raskrsnici kod Hard Rocka i na jos par mjesta u blizini, ali tamo ne prilaze, grrr!

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2008, 20:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Još jedno zapažanje!

Nemam pojma o arhitekturi ali mislim da to bas ne funkcionise na taj nacin...

Vrh

PostPoslato: 04 Nov 2008, 20:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nemam ni ja, ali imam neke osnove.

Mostovi pogotovo imaju do određene granice mogućnost na naprezanje i oscilacije.

Naprezanje preko toga čini ga krutim i on gubi na svojoj elastičnosti. A kada do toga dođe on puca.

Vrh

PostPoslato: 05 Nov 2008, 17:24 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Nov 2008, 21:05
a i vozaci su zatucani,ali tako je to kad nas godinama drze zatvorene u rezervatu

http://www.youtube.com/watch?v=MCxm0yUXKEs

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2008, 09:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Sep 2004, 17:56
Citiraj:

Mostovi pogotovo imaju do određene granice mogućnost na naprezanje i oscilacije.

Naprezanje preko toga čini ga krutim i on gubi na svojoj elastičnosti. A kada do toga dođe on puca.

Skoroh se raspitah oko istog. Ne moze nista da se desi. Tj. Most (Venecija) je pravljen tako da izdrzi opterecenje tereta parkiranih vozila na svim (recicemo) zaustavnim trakama i trotoarima uz konstantan protok saobracaja. Naravno, pozaboravljala sam sve tehnicke podatke statike i fizike koja su slijeda uz ta objasnjenja :D Mada meni nije jasno zar nije saobracajnim pravilima zabranjeno parkiranje na mostu. Al' to nema veze sa gradjevinom. :)
Pauk bi tu imao posla. Kad sam kod pauka..skoro "sretnem" istog i na njemu vozilo Fedexa sa sva cetri upaljena zmigavca. Znaci hladno su digli auto dostavljaca (da kazem postara) sa upaljenim zmigavcima.

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2008, 09:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
Helena je napisao:
Znaci hladno su digli auto dostavljaca (da kazem postara) sa upaljenim zmigavcima.

Mozda cikar postar ima alarm na autu,pa su mu se zato upalili svi zmigavci :D :D

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2008, 09:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2002, 19:36
Ufff, ovom gradu bas fali jedno 30 paukova, ali nepristrasnih, a ne da je sef pajdo ili potkupljen od K4 glavonje, cuj na MOST zaustavljati, jos gore, parkirati automobil!
Fed-exa mi nije zao, neka izvoli platiti, ne manjka im novca, sjecam se da su mojoj staroj htjeli uzeti 150 KM prije par godina, da par nekih dokumenata prevezu odavde do Beograda :fist: :fist: :fist:

Vrh

PostPoslato: 07 Nov 2008, 20:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Djeca u prometu znaju biti nedisciplinovana :lol: i za njih važe propisi :D

Slika

Vrh

PostPoslato: 08 Nov 2008, 18:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pravilnikom o saobraćaju, zabranjeno je parkiranje na mostu, ali meni je to najmanje bitno. Jer ne želim da ja i ostali nedužni građani budu indirektne žrtve nečije bahatosti i nepromišljenosti.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2008, 00:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00

Brate mili, šta napriča... ne znam kako bi ti objasnio da nisi u pravu. Nemaju mostovi granicu
na naprezanje i oscilacije (šta god da je to) nego materijal od kojeg je izgrađen. Most nije
namjenjen za teretni saobraćaj (i ako su 1991. tenkovi išli preko njega), ali mislim onako grubo,
da može da izdrži ovakav teret(tenkovi su išli preko njega 1991.) :D

"Mostovi pogotovo imaju do određenje granice mogućnost na naprezanje i oscilacije. Naprezanje
preko toga (naprezanje preko naprezanja?) ga čini krutim i on gubi na svojoj elastičnosti."

Hmh... Elastično znači deformisanje pomoću nekog vida naprezanja - specifično po tome, da
se poslije naprezanja deformacija u potpunosti poništava, tj. vraća se prvobitni oblik (recimo
gumica za kosu kao model - rastegni, pusti). Prekoračenje ove granice znači plastičnu deformaciju
(npr. drvena polica puna knjiga se iskrivi pod teretom istih i ostane takva poslije njihovog sklanjanja).
Poslije ove granice nastaje tečenje, tj. nešto kao: i pored uklanjanja opterećenja materijal
nastavlja da se deformiše kao i kada je opterećenje prisutno (recimo kada uzmeš žvaku u
ruku, rastegneš je da pukne).
Sistem gradnje mosta, država u kojoj je građen (SFRJ je u mnogim poimanjima inženjera na
"zapadu" jedno od carstava armiranog betona) i činjenica da je Banjaluka na veoma rizičnoj
skali opasnosti od zemljotresa (tim i veći koeficijenti sigurnosti pri dimenzionisanju konstrukcije)
mi govore da Venecija može ,brate mili - kao brat bratu, na sebe i da okači još toliko
automobila sa još jednim k4... nije to kuća ili zgrada...

Hehehehe.... a to da gadno izgleda - tu se slažem :P

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2008, 02:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I metla jednom godišnje pukne.

Prije su rađena redovna ispitivanja i kontorle. Sada ga malo ofarbaju i to je to.

Nikog nije briga šta je zub vremena učinio, korozija, sile na naprezanje, hemijski uticaj.

Ne sumnjam ja u dobru konstrukciju, ali ništa nije vječno.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2008, 18:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
I metla jednom godišnje pukne.

Prije su rađena redovna ispitivanja i kontorle. Sada ga malo ofarbaju i to je to.

Nikog nije briga šta je zub vremena učinio, korozija, sile na naprezanje, hemijski uticaj.

Ne sumnjam ja u dobru konstrukciju, ali ništa nije vječno.

Hehehe.... ti si baš uporan! Oki...

Kontrole: Ispitivanje mostova se, po JUSu, radi samo za one mostove koji su duži od
15m - jedan put, ili po potrebi(u slučaju oštećenja). Kako oštećenja nema, nema ni
potrebe za kontrolom.

Zub vremena: Armirani beton, od kojeg je pomenuta građevina satkana, je građevinski
materijal u kojem se sadejstvom između betona i čelika dobijaju željene karakteristike.
Interesantno je to, da su im toplotni koeficijenti isti, što znači da u normalnim uslovima
ekploatacije konstrukcije temperaturni uticaji ostavljaju isti dojam i na betonu i na
čeliku. Tek u slučaju pucanja (tzv. stanje II) dolazi do neravnomjerne raspodjele naprezanja
između ova dva materijala.

Uzorke materijala, koji učestvuju u izgradnji, ispituje nadležni institut za ispitivanje materijala.
Koji je to bio u trenutku izgradnje, ja nemam pojma. Znam samo da se ispituje i uticaj korozije.
Korozija nema negativnih uticaja na betona, ako pH vrijednost ovog iznad 10. Ispod tog
nivoa, korozija može da izazove neželjene reakcije - ali samo u čeliku, koji se širi i tako
dalje razara betonski dio konstrukcije. Dakle, isključujemo i tu mogućnost. Farbanje i lakiranje
se vrši čisto radi zaštite ograde od korozije.

Samo još da dodam - prema ljudskom mjerilu vremena, armirani je beton vječan :) - tako da
su ti sumlje neosnovane... i da... a da ružno izgleda - to ne sporim!!! :D

Pisz!

Vrh

PostPoslato: 14 Nov 2008, 12:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Covjek od struke-becka skola. :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po