filozof sa vrbasa je napisao:
I metla jednom godišnje pukne.
Prije su rađena redovna ispitivanja i kontorle. Sada ga malo ofarbaju i to je to.
Nikog nije briga šta je zub vremena učinio, korozija, sile na naprezanje, hemijski uticaj.
Ne sumnjam ja u dobru konstrukciju, ali ništa nije vječno.
Hehehe.... ti si baš uporan! Oki...
Kontrole: Ispitivanje mostova se, po JUSu, radi samo za one mostove koji su duži od
15m - jedan put, ili po potrebi(u slučaju oštećenja). Kako oštećenja nema, nema ni
potrebe za kontrolom.
Zub vremena: Armirani beton, od kojeg je pomenuta građevina satkana, je građevinski
materijal u kojem se sadejstvom između betona i čelika dobijaju željene karakteristike.
Interesantno je to, da su im toplotni koeficijenti isti, što znači da u normalnim uslovima
ekploatacije konstrukcije temperaturni uticaji ostavljaju isti dojam i na betonu i na
čeliku. Tek u slučaju pucanja (tzv. stanje II) dolazi do neravnomjerne raspodjele naprezanja
između ova dva materijala.
Uzorke materijala, koji učestvuju u izgradnji, ispituje nadležni institut za ispitivanje materijala.
Koji je to bio u trenutku izgradnje, ja nemam pojma. Znam samo da se ispituje i uticaj korozije.
Korozija nema negativnih uticaja na betona, ako pH vrijednost ovog iznad 10. Ispod tog
nivoa, korozija može da izazove neželjene reakcije - ali samo u čeliku, koji se širi i tako
dalje razara betonski dio konstrukcije. Dakle, isključujemo i tu mogućnost. Farbanje i lakiranje
se vrši čisto radi zaštite ograde od korozije.
Samo još da dodam - prema ljudskom mjerilu vremena, armirani je beton vječan

- tako da
su ti sumlje neosnovane... i da... a da ružno izgleda - to ne sporim!!!

Pisz!