banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 02:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Rasizam u svijetu
PostPoslato: 30 Jun 2008, 22:19 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 25 Jun 2008, 00:19
Opcenito gledajuci u gotovo svim zemljama svijeta postoji manje ili vise izrazena rasna netrpeljiviost.Koji su razlozi tome, kako se to manifestuje u zemljama Evrope, a kako u Sjevernoj i Juznoj Americi, Australiji, N. Zelanudu.Sbzirom da nasih ljudi ima svagdje, mozda dobijemo neke zanimljive odgovore? Ipak kao osnova moze nam posluziti ovaj komentar.
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=47

Vrh

Tema posta: Re: Rasizam u svijetu
PostPoslato: 30 Jun 2008, 22:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Pa toga je najviše u SAD-u, jer su ljudi crne kože od samog starta tamo bili robovi ( dakle od početka osnivanja i izgradnje SAD-a), pa to vuče korijene još od tada. U Evropi toga ima manje, al navedimo recimo UK ( Indjci, pakistanci) i Francusku ( Alžirci i sl). ( u ove dve zemlje takođe istorijski i politički razlozi).

Meni je mnogo zanimljiviji fenomen zloupotrebe rasizma i politike rasizma. To je ono kad neki crnac dođe i kaže da ga je uvrijedio rasni komentar zbog neke crne čarape ( recimo neko rekao da ne voli crne čarape), i zbog toga dobije neku odštetu. Ovde sam dala nasumičan primjer, ali poenta je da je optuživanje za rasizam poprimilo malo bolesne razmjere, i slično, te stoga to neki ljudi zloupotrebljavaju. Tipa ako ja kažem da mi se ne sviđaju crni muškarci, i to sluša crn muškarac, odmah ću biti rasista, a neće se recimo uzeti u obzir estetsko poimanje i da meni to prosto nije lijepo, bez ikakvih drugih implikacija. E to mi ide na živce, i to bi se nekako trebalo kontrolisati.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2008, 12:28 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:10
XIX century je napisao:
Meni je mnogo zanimljiviji fenomen zloupotrebe rasizma i politike rasizma. To je ono kad neki crnac dođe i kaže da ga je uvrijedio rasni komentar zbog neke crne čarape ( recimo neko rekao da ne voli crne čarape), i zbog toga dobije neku odštetu. Ovde sam dala nasumičan primjer, ali poenta je da je optuživanje za rasizam poprimilo malo bolesne razmjere, i slično, te stoga to neki ljudi zloupotrebljavaju. Tipa ako ja kažem da mi se ne sviđaju crni muškarci, i to sluša crn muškarac, odmah ću biti rasista, a neće se recimo uzeti u obzir estetsko poimanje i da meni to prosto nije lijepo, bez ikakvih drugih implikacija. E to mi ide na živce, i to bi se nekako trebalo kontrolisati.

Теби је то далеко занимљивији феномен од самог расизма??? Ма свака теби част. То је као позитивна дискриминација у С.А.Д.-у због које се бијелци жале да њима не ваља, да им страшни црнци одузимају послове. И онда се човјек замисли да није можда тај појава створена да управо дође до оваквих посљедица..

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2008, 16:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
ali poenta je da je optuživanje za rasizam poprimilo malo bolesne razmjere,

Apsolutno!

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2008, 16:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Maximianvs je napisao:
XIX century je napisao:

Теби је то далеко занимљивији феномен од самог расизма???.

Da. I nas Srbe diskriminišu na sve strane.. A da li antisrbizam ima globalnu dimenziju kao što to ima rasizam i antisemitizam, ti procijeni sam.

Jbg, Srbi ne znaju "koristiti gužvu" i sticati bogastvo i koristi na malo izopačen način. Možda je to dobro, a možda šteta, ko će ga znati.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2008, 17:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Harvester je napisao:
Citiraj:
ali poenta je da je optuživanje za rasizam poprimilo malo bolesne razmjere,

Apsolutno!

Не смеш више ништа ни да кажеш за неког црнца или Кинеза одмах си расиста и шовиниста.
По белцима пљује ко стигне па је то нормално.Мислим шта се догађа на острву и у САД ме не интересује,само битно ми је битно да се што мање странца задржава на нашим просторима.Нека дођу,виде,уживају и нека иду кући.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2008, 17:08 
Pripravnik
Pripravnik

2 XIX century:
То је друга ствар. Твој претходни пост је заправо говорио о злоупотреби расизма да се постигну одређени циљеви. Антисрбизам нема глобалну димензију, наравно. Зашто? Због недовољног лобија и због нас самих. Ми то нисмо успјели пласирати свијету тако успјешно као нпр. црнци и јевреји. Проблем је у томе што та сва три феномена заиста постоје, а за наш би свијет тек требао да чује. А ти си говорио/ла о томе да они своје прекомјерно искориштавају, што је мало смијешно, јер тиме банализујеш стварни проблем. Не кажем да нема злоупотребе, али то су тек незнатни примјери, чији интензитет није у могућности да се пореди са главним феноменом дискриминације. Поента је да не треба банализовати њихов проблем, већ треба разгласити наш.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2008, 17:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Maximianvs je napisao:
2 XIX century:
То је друга ствар. Твој претходни пост је заправо говорио о злоупотреби расизма да се постигну одређени циљеви. Антисрбизам нема глобалну димензију, наравно. Зашто? Због недовољног лобија и због нас самих. Ми то нисмо успјели пласирати свијету тако успјешно као нпр. црнци и јевреји. Проблем је у томе што та сва три феномена заиста постоје, а за наш би свијет тек требао да чује. А ти си говорио/ла о томе да они своје прекомјерно искориштавају, што је мало смијешно, јер тиме банализујеш стварни проблем. Не кажем да нема злоупотребе, али то су тек незнатни примјери, чији интензитет није у могућности да се пореди са главним феноменом дискриминације. Поента је да не треба банализовати њихов проблем, већ треба разгласити наш.

ne trebaš me učiti kako se to plasira u svijetu, tj. metode, to je sad druga tema.. naši lobiji, itd

svaki Srbin će osjetiti manju ili veću diskriminaciju u inostranstvu = aksiom. Na osnovu ove činjenice, trebao se već pojaviti jedan koncept ili politika koja bi se zvala Antisrbizam, paralelno i analogno rasizmu i antisemitizmu. Kad se od toga napravi politika, što antisemitizam svakako jeste, automatski se stvara prostor za prljave igre i zloupotrebe. Nemam ja šta to crtati, sve je jasno ko dan. Valjda se podrazumijeva da će lopovi zloupotrebljavati, i predstavnici lobija, a ne običan narod, ne znam šta ti pričaš?! Jel ti znaš koliko jevrejsi lobi dobije para na sudu, ako samo optuži nekog režisera da je upotrijebio jednu rečenicu u kojoj se spominje ime Jevreja ( pri tom ta rečenica uopšte ne mora da nosi nikakve zle konotacije, već oni izvrću i tumače kako žele? ...

Lično sam doživjela da me Pakistanci i Turci nazovu rasistom, zato što sam rekla da mi se ne sviđaju muškarci iz Pakistana/turske.. Znači, više uopšte ne možeš ni imati ili iznijeti svoje mišljenje, a da ne budeš proglašen rasistom? <gdje je tu demokratija? Meni su, u inostranstvu, u lice pljuvali po Srbima, govorili da smo ratni zločinci, zvijeri, krvnici. Da li sam ih ja nazvala rasistima? Naravno da nisam.

Vrh

PostPoslato: 03 Jul 2008, 18:22 
Pripravnik
Pripravnik

Што се тиче антисемитизма, као што рекох, не спорим ја да он бива злоупотребљен, али чињеница јесте да тај појам није настао без икаквог разлога. Друга је ствар што ће они под кринком заштите од новог холокауста многи ће извући корист. Али и сама кажеш, није сваки Јевреј "зликовац" који искориштава то.

А што се тиче Срба, па тај концепт постоји већ под именом србофобија. Само што, за разлику од Јевреја, ми никад нећемо у очима других бити жртве већ увијек злочинци (ил се барем тако чини). Али све је то релативно. Антисемитизам је рецимо у С.А.Д.-у ствар која се оштро кажњава, док рецимо у арапским земљама и Ирану сасвим нормална, чак и на државном нивоу. За једне су жртве а за друге су злочинци, али они заправо јесу и једно и друго, само што нико не узима читаву истину, већ онај дио који њима одговара. Једноставно, увијек се гледају интереси, а не истина.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2008, 14:57 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
XIX century je napisao:
Pa toga je najviše u SAD-u, jer su ljudi crne kože od samog starta tamo bili robovi ( dakle od početka osnivanja i izgradnje SAD-a), pa to vuče korijene još od tada. U Evropi toga ima manje, al navedimo recimo UK ( Indjci, pakistanci) i Francusku ( Alžirci i sl). ( u ove dve zemlje takođe istorijski i politički razlozi).

Zato je Opra Vinfri najbogatija zena na svijetu i zaradjuje dnevno radnim danom po milion dolara. Znaci, najveci rasizam su pare. Ako neko ima para nema rasizma. Dok je u 2 svjetskom ratu sa Jevrejima bilo obrnuto. Oni su bili bogatiji od Nijemaca pa su im ovi zavidjeli i htjeli da ih uniste.
Inace, sto se mene tice, nisam rasista ali zaista me ne privlace puno crne zene. Ne zato sto sam rasista vec zato sto jednostavno nisu lijepe kao bijele, a vecina ih ima i veliki visak kilograma. Znaci, nije rasizam vec druge stvari. Naravno sad bi se moglo raspravljati da je i to diskriminacija, ali citav ovaj svijet je diskriminacija jer nigdje ljudi nisu jednaki i uvijek ima neko ko diskriminise nekoga iz bilo kog razloga, na zalost.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2008, 15:40 
Pripravnik
Pripravnik

wilderness je napisao:
a vecina ih ima i veliki visak kilograma.

:confused2:
Црнкње имају вишак килограма? Овај, не знам како да ти саопштим, постоји један континент са преко деветсто милиона људи, већина црнаца. Име му је Африка. Сваких неколико секунди у свијету умре једна особа од глади, већина су из црначког дијела Африке.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2008, 16:42 
Pripravnik
Pripravnik

Maximianvs je napisao:
wilderness je napisao:
a vecina ih ima i veliki visak kilograma.

:confused2:
Црнкње имају вишак килограма? Овај, не знам како да ти саопштим, постоји један континент са преко деветсто милиона људи, већина црнаца. Име му је Африка. Сваких неколико секунди у свијету умре једна особа од глади, већина су из црначког дијела Африке.

Ja ti govorim za crnkinje koje zive u normalnim uslovima da su znatno sklonije debljanju. Na zapadu ces rijetko naci crnkinju koja nije debela.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2008, 16:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

wilderness je napisao:
Ja ti govorim za crnkinje koje zive u normalnim uslovima da su znatno sklonije debljanju. Na zapadu ces rijetko naci crnkinju koja nije debela.

tačno, US Crnkinje, ili one u Francuskoj su zaista podebele. imaju deblju kožu lol

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2008, 17:12 
Pripravnik
Pripravnik

:lol:
Па у нормалним условима је много људи склоно дебљању. То није до тога што су црни. И њима се можда чини да су СВИ бијелци склони дебљању, јер их је из дана у дан све више и више, али то није тако. Не СВИ. Ја сам у Западној Европи видио много црнкиња, и више сам их видио нормалног изгледа него дебелих.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2008, 17:24 
Pripravnik
Pripravnik

Maximianvs je napisao:
:lol:
Па у нормалним условима је много људи склоно дебљању. То није до тога што су црни. И њима се можда чини да су СВИ бијелци склони дебљању, јер их је из дана у дан све више и више, али то није тако. Не СВИ. Ја сам у Западној Европи видио много црнкиња, и више сам их видио нормалног изгледа него дебелих.

Nije. Na zapadu ces vidjeti 90 posto crnkinja da su debele, dok bar pola bjelkinja nije.
Slicno je i sa crncima. Naime, njihova genetika je takva da rastu vise. Ako uzmes bodi bildera crnca i bijelca pod istim sistemom vjezbanja ce mnogo bolje narasti crnac. Isto tako, pod istim sistemom jedenja mnogo lakse ce se udebljati crnkinja od bijelkinje. jednostavno im je takva genetika ili sklonost ili sta vec, ali praksa i statistike pokazuje da pod istim okolnostima brze rastu i lakse se debljaju. zasto-ne znam.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2008, 18:09 
Pripravnik
Pripravnik

Ти мени кажеш 90%, а ја сам био на Западу и нисам их толико видио, као што рекох, зато и не вјерујем у то.
Да ли је то генетика или не, не знам, док се не докаже ја у то не вјерујем. Зато то сматрам баљезгањем. Статистике ништа не доказују.

Vrh

PostPoslato: 12 Jul 2008, 18:48 
Pripravnik
Pripravnik

Maximianvs je napisao:
Ти мени кажеш 90%, а ја сам био на Западу и нисам их толико видио, као што рекох, зато и не вјерујем у то.
Да ли је то генетика или не, не знам, док се не докаже ја у то не вјерујем. Зато то сматрам баљезгањем. Статистике ништа не доказују.

Dobro. Misli sta hoces. Ja i ne namjeravam da ti dokazujem. Ja sam vidio da je to tako, a da li ces ti vjerovati ili ne to mi nije ni bitno. Mislim da smo malo odlutali od teme.

Vrh

PostPoslato: 13 Jul 2008, 12:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

da, i crnkinje koje sam ja viđala u Francuskoj su mahom bile guzate i nogate, nako baš mesnate.. :D :lol: i što reče kolega, kao da se lakše "šire" :lol: 8) sad sam grozna, al primjetila sam tu tendenciju. ovo je među običnom populacijom, nemojte sad gledati holivuske zvijezde ili modele 8)

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2008, 13:29 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2005, 03:59
XIX century je napisao:
wilderness je napisao:

tačno, US Crnkinje, ili one u Francuskoj su zaista podebele. imaju deblju kožu lol

Prije da ce biti do kvaliteta ishrane nego do genetike sto bi se vrlo lako moglo povezati sa socijalnim statusom tj ekonomskim stanjem.

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2008, 15:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jul 2008, 16:31
wilderness je napisao:
Nije. Na zapadu ces vidjeti 90 posto crnkinja da su debele, dok bar pola bjelkinja nije.
Slicno je i sa crncima. Naime, njihova genetika je takva da rastu vise. Ako uzmes bodi bildera crnca i bijelca pod istim sistemom vjezbanja ce mnogo bolje narasti crnac. Isto tako, pod istim sistemom jedenja mnogo lakse ce se udebljati crnkinja od bijelkinje. jednostavno im je takva genetika ili sklonost ili sta vec, ali praksa i statistike pokazuje da pod istim okolnostima brze rastu i lakse se debljaju. zasto-ne znam.

Zavisi gdje gledas. U USA je 50% populacije extremno debelo, uglavnom zbog stila zivota. Crnci zive u vecim gradovima, uglavnom nista ne rade, zive na socijali....isti takvi bijelci zive vecinom izvan grada. Zatim, prilicna je razlika u tjelesnoj konstrukciji...prvenstveno "kod istog sistema vjezbanja". Zato su crnci najbolji atleticari, kosarkasi ali ne i plivaci. Apropo debljine, kod bjelac prvenstveno i ide stomak a kod crnaca straznjice(extremne). :D U Evropi nam prije "zapadne za oko" debela crnkinja nego debela bijelkinja. Za razliku od Amerike, u Evropi u velikim gradovima ljudi nisu toliko debeli, kao u manjim mjestima ili na selima. A poznato je da "stranci" zive vecinom u vecim gradovima. Tako da je to sve tu negdje.

XIX century je napisao:
1. To je ono kad neki crnac dođe i kaže da ga je uvrijedio rasni komentar zbog neke crne čarape ( recimo neko rekao da ne voli crne čarape), i zbog toga dobije neku odštetu. .
2. Tipa ako ja kažem da mi se ne sviđaju crni muškarci, i to sluša crn muškarac, odmah ću biti rasista, a neće se recimo uzeti u obzir estetsko poimanje i da meni to prosto nije lijepo, bez ikakvih drugih implikacija. E to mi ide na živce, i to bi se nekako trebalo kontrolisati.

1. Pa na primjer, u Americi se ljudi sluze svim mogucim nacinima, da dodju do para. I bijelci i crnci. Crnci to koriste preko boje svoje koze jer im je najjednostavnije(ne zamjeram im), dok bijelci to rade na sve druge moguce nacina. Slucajno prodjes kraj njega, ne dotaknes ga, medjutim, on je pao i polomio se. Tu se odmah stvori odnekud neki advokat...mislim, primjera je na hiljade. :roll: Samo sto nama uvijek "zapadne za zub" ono sto crnci rade ili slicni.
Kriv je sistem, krivi smo mi.
2. Vjerovatno iz razloga sto kad bi ti sjedila kraj dva crnca koji razgovaraju o tome kako ne vole bijele zene, pomislila isto. Vjerovatno neces razmisljati o njihovom estetskom poimanju, zar ne? :) Ili na primjer, da ne vole Hrvate, Makedonce, Srbe,....rezultat je isti, ne. :happy3:

urbana_extravaganca je napisao:
Не смеш више ништа ни да кажеш за неког црнца или Кинеза одмах си расиста и шовиниста.
По белцима пљује ко стигне па је то нормално.Мислим шта се догађа на острву и у САД ме не интересује,само битно ми је битно да се што мање странца задржава на нашим просторима.Нека дођу,виде,уживају и нека иду кући.

Pa, licno smatram, ako se ima nesto reci vezano za boju koze, izgled itd, radi se o rasizmu, sovinizmu itd. :wink:
Sto se tice bijelaca, Amerike ili Evrope, ako pogledamo kroz istoriju, nije ni cudo. U stvari, ne samo kroz istoriju, nego i danas. Dovoljno je da pogledas Afriku i Aziju. Nije to zato sto su oni ovo ili ono....vec zbog imperijalisticke politike bijelaca. :evil3:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 47 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]