Nije sve u materijalnom interesu, vazni su i politicki uticija, kontrola susjeda, a osim toga, mi jos ne znamo sta se krije ispod povrsine zemlje mnogih od pomenutih zemlja.Izbjeglice nekima dobro dodju , jer je to jeftina radna snaga. Sad kad se vozis taksijem u Vasingtonu i okolini,uocavas, da su mnogi taksisti Etiopljani,a slicna je situacija i sa vozacima autobusa, radnicima po trgovinama. Prije nekoliko godina masovno su dolazili Sudanci, i Somalijci. Neki interesi postoje, ali mi obicni ljudi ih ne prepoznajemo-ne uocavamo.Ne kruze sateliti tek tako, on i snimaju povrsinu zemlje, a boje oznacavaju koje se rude nalaze pod zemljom.
Da li si nekad rzmisljao zasto je Zapad toliko zapeo da izdvoji Kosovo, i u tome su gotovo svi jednoglasni. Mi pricamo ovo ili ono, a sta je stvarno tacno, to zna samo Zapad. Zapad poznaje plemenske slabosti u Africi. Na njihovim bogastvima on se i razvio, i on hoce i dalje da se razvija, ali ako nema svojih resusrsa, onda trazi-uzima tudje. Zasto Zapad ne dozvoljava ujedinjenje arapskih zemlja. Sta mislis kakva bi to bila drzava koja bi ujedinila sve arapske zemlje u jenu "Sjedinjene arapske drzave" od Maroka do Irana. Kakva samo bogastva oni posjeduju, a ipak su siromasi u opstem smislu rijeci, jer tako hoce Zapad.On potstice antagonizme medju njima do odredjene mjere, pa danas ni jedna arapska zemlja ne moze sa svojim susjedom.Zasto, pa zato sto tako hoce Zapad, jer mu je lakse da kontrolise male i slabe drzave preko vlada koje oni postavljaju. Zasto u Srbiji Nikolic i Kostunica ne naprave koaliciju sa manjim partijama. Pa Zapad nadje nacina da uslovi Miloseviceve socijaliste i oni sa desne strane brzo prestroje na lijevu, naravno, protiv svoje volje.
Da Zapad je mogao ostvariti svoj uticaj i bez rata, ali njemu je taj rat trebao iz nekih razloga. Sad nemamo Energoinvesta koji je bio konkuretnt Simensu u svijetu, nema ni Rade Koncara, nema ni Zastave, nema ni Hidrogradnje itd .Oni pricaju da nama trebaju mala preduzeca-mala privreda, a oni ce imati veliku koja ce dominirati nad ovim malim, i iskoristavati ih do besvijesti.Mi smo ratom vraceni 50-80 godina nazad u svakom pogledu i zbog toga ova generacija opcenitio recdeno nema nikakvu perspektivu. Sledeca ce imati malo vecu, a sledeca jos malo vecu. Gdje ce tada biti Zapad. Na zapadu naravo, samo bogat i razvijen, zbog cega i vodi ratove za naftu, za strateske prolaze nafte i druge sirovine, a u sve ce ukljucivati male i siromasne narode:Poljake, Cehe, Bugare, Portugalce, Hvrvate, itd. Bojim se da ovo ne ode skroz u politiku?
|