banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 17:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jun 2008, 12:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 08:56
Kako naci pozitivnu ravnotezu izmedju te dvije stvari? Poznato je da narodi koji su uglavnom okrenuti tradiciji zaostaju i budu pregazeni od naprednijih drustava ili ostaju na niskom nivou pa ih naprednija drustva iskoristavaju, primjeri za to su nam narodi u africi koji su jos u kamenom dobu i narodi u aziji koji su dosegli neki stepe civilizacijskog razvoja i na njemu stali li su nestali. Ali opetnarodi koji brzo idu napred gube svoj identite i djele se na nove narode ili jednostavno postaju tehnokratsko drustvo kao amerika bez tradicije i duse... Zato nam je potrbna ravnoteza i lagani napredak, a kako to postici???? :D :mad:

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2008, 15:43 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 11 Jun 2008, 18:37
Da. U Africi umiru od gladi a radjaju se kao nigdje. I uz to se jos stalno tuku. I mi smo bili na slicnom nivou prije 10 ak godina.
Dok recimo, u zapadnim zemljama imaju jedno ili ni jedno dijete, imaju svega u obilju i tolerancija je vrlo velika prema svemu.
Mislim da je sustina napretka upravo u znanju. Pogledajte Evropu srednjeg vijeka. Dvije trecine populacije umire od kuge i kolere a samo je bilo potrebno preduzeti osnovne mjere higijene da se to sprijeci. Znaci samo nedostatak znanja koje moze stati na 1 list papira ili nekih 100kb informacijada se spasi milioni ljudi. A uz sve to tukli su se do besvijesti. A zasto, za nista. Znaci samo je problem najcesce u glavi. Ili pogledajte islamske fanatike u arapskim zemljama. Imaju toliku naftu a muce se vise nego japanci koji nemaju nikakvih prirodnih bogatstava. A zasto? zbog problema u glavama. Isto kao mi u RS.Gradimo parkove i setalista a 40 posto ljudi nemaju posla i zive na granici siromastva.
Procitao sam na internetu da bi bilo dovoljno samo 1 posto onoga sto se da na oruzje godisnje da se svako dijete stavi u skolu, a to se jos nije desilo. Ne nedostatak resursa, nego nedostatak znanja odnosno ljudki faktor.
To se vidi iz sljedece stranice:

http://www.globalissues.org/TradeRelated/Poverty.asp

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2008, 19:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ne bih se mogao sloziti sa tvrdnjama iz prvog a donekle i sa tvrdnjama iz drugog komentara.Ljudi mogu napredovati i sa svojim tradicijama, jer tradicija nije ta koja sputava napredak. Napredak jednog naroda sputavaju mnoge druge stvare.Eto Japanci drze do svoje tradicije, a ipak su izuzetno napredan narod. Godine 1958 bili su na istom nivou kao narodi bivse YU.Dosk su narodi YU zaostajali, (treba strucno analizirati razloge) Japanci su napredovali. Takvih primjera ima i kod drugih naroda. Najbolji primjer danas su Irci i Finci. To su dva naroda koji kako neki kazu najbrze napreduju u poslednje vrijeme, a ipak se nisu odrekli svoje tradicije.

To sto su narodi Afrike siromatni, a hodaju po izuzetno velikim bogastvima, rezultat je globalne politike koju vode zapadne zemlje. Naime zapadne zemlje izkoristavaju te narode na svaki nacin, a sve u cilju svog napretka, zbog cega podsticu sukobe medju njima. Da li ste nekad razmisljali, otkuda se odjednom poslije nekog sukoba u Africi pojavi nepoznata bolest od koje umire na desetine hiljada male djece. Zasto su neke od africkih zemalja iako navodno slobodne jos uvijek u polukolonijalnom odnosu, zasto se nekim zemljama jednostavno ne dosvoljava razvoj. Najbolji primjer je Irak. Sutra da se okupatori povuku, zemlja se ne moze oporaviti ni za 100 godinu. Naravno, niko nece kriviti okupatora i onoga ko je to sve razrusio. Jednostvanije je kazati, da je nard glup i tup, nesposoban, a ako pruza otpor svojoj okupaciji u iskoristavanju prirodnih bogastava za potrebe drugih, onda za njih kazemo kako su fanatici, teroristi, sa ovim ili onim predznakom. Zapad jednostavno kontrolise sve, pa i sredstva informisanja u svijetu, i formira nase misljenje onako kako njima odgovara.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2008, 20:24 
Pripravnik
Pripravnik

mozda nisam dovoljno upucen, ali koliko mi se cini iz vijesti da zapadne sile pomiruju zaracena plemena u africi kao sto su pomirili i nas i salju im pomoc u hrani i lijekovima bez koje bi posljedice bile jos gore.

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2008, 20:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Tradicija ne može da se čuva tako što se određeni obrasci prosto prenose kroz vrijeme. To nije čuvanje tradicije, već degenerisanje.

Svako ko hoće da bude tradicionalan prosto nije sposoban za život. To što hoće da očuva, to su stvorili njegovi preci. Oni su nešto stvorili, a taj neko je prosto nesposoban da bilo šta stvori i uradi već samo zna da ponavlja nešto do besvijesti.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 02:26 
Veteran
Veteran

Izgleda da svi pod tradicijom ne podrazumijevamo isto. Bilo bi dobro da to prvo definiseme, pa onda da pisemo komentare. Tako bi izbjegli nesporazume.
Zapadna politika je ta koja zavadja plemena, a onda ih miri, da bi im namentunla ono sto zeli, naravo za svoju a ne njihovu korist.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2008, 14:58 
Pripravnik
Pripravnik

zah je napisao:
Izgleda da svi pod tradicijom ne podrazumijevamo isto. Bilo bi dobro da to prvo definiseme, pa onda da pisemo komentare. Tako bi izbjegli nesporazume.
Zapadna politika je ta koja zavadja plemena, a onda ih miri, da bi im namentunla ono sto zeli, naravo za svoju a ne njihovu korist.

Hajde reci mi Zah, koju korist ima zapadna politika od zavadjanja plemena u Ugandi na pr., ili Somaliji. Sve sto je zapad dobio tim je gubitak u vidu humanitarne pomoci ovim zemljama i hiljade izbjeglica koje su dosle na njihovo tlo trazeci pomoc, kuce i poslove. Slicno kao i kod nas. Zapad je morao potrositi milijarde dolara, primiti vise od milion izbjeglica na svoje tlo, a manje je dobio nego od Ceske ili Poljske u koje nije ulozio nista. Stavise, zapad je samo dobio probleme zbog naseg i drugih plemenskih ratova. Nama je tesko priznati da smo necivilizovani ljudozderi koji se kokaju zbog nacije i religije pa nam je najlakse svaliti krivicu na zapad.
Ne kazem da ova tvoja tvrdnja nije tacna u primjeru Irana, Iraka i tih zemalja od kojih imaju neke koristi, ali od ovih jadnih zemalja nemaju nista. Zato u Africi i traju ratovi decenijama sto ih zapad ne miri jer ih boli briga za njima. Ali to ne znaci da su ih oni zavadili. Afrikanci su krivi, bas kao i mi sto su glupi i zaostali i tuku se zbog trivijalnih stvari, a kote se a nemaju sta jesti. Ali ni to nije do njih nego do znanja i obrazovanja, sto znaci da nisu obicni ljudi krivi nego nijhove vodje.
U nasem slucaju SAD i EU su mogli ostvariti ovo sto su sada i bez rata i to puno jeftinije kao u Ceskoj. Evo u Ceskoj postavljaju raketni stit bez problema. Podsjetio bih da je zapad prije rata bio za YU zato sto bi tako brze ostvarili ciljeve i mi bi usli prvi u EU. Zasto mislis da im je trebalo ovo. Ovo je trebalo nasim politicarima, jer znaju da da su usli u EU ne bi mogli raditi ono sto rade.
A to nas opet dovodi do zakljucka o evoluciji naroda. Znaci mali i glupi narodi tucite se ako hocete, a oni su pametni da to ne rade i zato i napreduju.

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2008, 01:16 
Veteran
Veteran

Nije sve u materijalnom interesu, vazni su i politicki uticija, kontrola susjeda, a osim toga, mi jos ne znamo sta se krije ispod povrsine zemlje mnogih od pomenutih zemlja.Izbjeglice nekima dobro dodju , jer je to jeftina radna snaga. Sad kad se vozis taksijem u Vasingtonu i okolini,uocavas, da su mnogi taksisti Etiopljani,a slicna je situacija i sa vozacima autobusa, radnicima po trgovinama. Prije nekoliko godina masovno su dolazili Sudanci, i Somalijci. Neki interesi postoje, ali mi obicni ljudi ih ne prepoznajemo-ne uocavamo.Ne kruze sateliti tek tako, on i snimaju povrsinu zemlje, a boje oznacavaju koje se rude nalaze pod zemljom.

Da li si nekad rzmisljao zasto je Zapad toliko zapeo da izdvoji Kosovo, i u tome su gotovo svi jednoglasni. Mi pricamo ovo ili ono, a sta je stvarno tacno, to zna samo Zapad. Zapad poznaje plemenske slabosti u Africi. Na njihovim bogastvima on se i razvio, i on hoce i dalje da se razvija, ali ako nema svojih resusrsa, onda trazi-uzima tudje. Zasto Zapad ne dozvoljava ujedinjenje arapskih zemlja. Sta mislis kakva bi to bila drzava koja bi ujedinila sve arapske zemlje u jenu "Sjedinjene arapske drzave" od Maroka do Irana. Kakva samo bogastva oni posjeduju, a ipak su siromasi u opstem smislu rijeci, jer tako hoce Zapad.On potstice antagonizme medju njima do odredjene mjere, pa danas ni jedna arapska zemlja ne moze sa svojim susjedom.Zasto, pa zato sto tako hoce Zapad, jer mu je lakse da kontrolise male i slabe drzave preko vlada koje oni postavljaju. Zasto u Srbiji Nikolic i Kostunica ne naprave koaliciju sa manjim partijama. Pa Zapad nadje nacina da uslovi Miloseviceve socijaliste i oni sa desne strane brzo prestroje na lijevu, naravno, protiv svoje volje.

Da Zapad je mogao ostvariti svoj uticaj i bez rata, ali njemu je taj rat trebao iz nekih razloga. Sad nemamo Energoinvesta koji je bio konkuretnt Simensu u svijetu, nema ni Rade Koncara, nema ni Zastave, nema ni Hidrogradnje itd .Oni pricaju da nama trebaju mala preduzeca-mala privreda, a oni ce imati veliku koja ce dominirati nad ovim malim, i iskoristavati ih do besvijesti.Mi smo ratom vraceni 50-80 godina nazad u svakom pogledu i zbog toga ova generacija opcenitio recdeno nema nikakvu perspektivu. Sledeca ce imati malo vecu, a sledeca jos malo vecu. Gdje ce tada biti Zapad. Na zapadu naravo, samo bogat i razvijen, zbog cega i vodi ratove za naftu, za strateske prolaze nafte i druge sirovine, a u sve ce ukljucivati male i siromasne narode:Poljake, Cehe, Bugare, Portugalce, Hvrvate, itd.
Bojim se da ovo ne ode skroz u politiku?

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 10:05 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 08:56
Ja nisam rekao da treba ukinuti tradiciju, vec uskladiti tradiciju i napredak,cuvati ono najvaznije za nas kao narod. Ovaj post sam stavio jer me isfuravaju neki ljudi nekim primitivnim obicajima i stalno napadaju tehnologiju kao da im je ona kriva za sve.. treba cuvati ono najbolje u nama ali se nastaviti razvijati dalje. Pa necemo se sada vracati u praistoriju.hvala na komentarima i idemo dalje.... :D

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2008, 16:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
wilderness je napisao:
Hajde reci mi Zah, koju korist ima zapadna politika od zavadjanja plemena u Ugandi na pr., ili Somaliji. Sve sto je zapad dobio tim je gubitak u vidu humanitarne pomoci ovim zemljama i hiljade izbjeglica koje su dosle na njihovo tlo trazeci pomoc, kuce i poslove. Slicno kao i kod nas.

Jadan Zapad. Uvoze u Afriku svoju jeftinu, smećarsku hranu tako da se ljudima tamo ne isplati da proizvode svoju hranu - ne mogu je prodati i ne mogu zaraditi ništa. Zašto je Zapad bogat? Oni izvoze po čitavom svijetu, ali njima naši prozvodi nisu dovoljno dobri i neće biti.. Uništili su nam industriju, sad se koprcamo.

Mislim da tradicija ne može izbrisati; nju treba prenositi vaspitanjem, a napredak je teško zaustaviti ako nije u pitanju izolovana zemlja, npr. Kina donedavno, ili zemlja koja je izolovana od strane drugih, kao što su ove u Africi i sl. Pa i mi smo tu negdje..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]