banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 18:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Maj 2008, 14:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Dakle, imam 25.maja regionalno debatno takmicenje. Nisam bas nesto iskusan debatant, pa ce meni i mojoj ekipi dobro doci i vasa pomoc. Od vas trazim samo da mi date svoje misljenje, komentar, mozda cak i neki link. Ovo su teme:

1.krug: Vlada bi trebala dozvoliti da se postavljaju religiozni simboli u javnim institucijama
2.krug: Cenzurisanje izrazavanja koja promovisu nasilje je opravdano
Finale: Ovaj dom bi promovisao bio-goriva
:roll:

(ala se uvalih...)

Cisto informativno:
Finale ce se odvijati na engleskom jeziku. Sve ekipe prolaze prva dva kruga, dvije najbolje idu u finale. 10 najboljih debatanata ide u Neum na drzavno. Dakle, uspjeh pojedinca ne zavisi od uspjeha troclane ekipe.

Pa pisite sta znate...

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 14:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2007, 23:30
Jesi se bas uvalila :lol:
Zezam se...Ako mi nesto sine, pomocu ti :wink:

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 14:37 
Ustvari idemo odmah ovdje zapoceti debatu...

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 14:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
zasto bi cenzurisanje izrazavanja bilo opravdano? Nije valjda da slobodno izražavanje izaziva društvene probleme? Ja bih prije rekla da ih izaziva gušenje izražavanja, pa time izaziva i gušenje misli i osjećaja, kao i sveopšteg ljudskog napredovanja i prosperiteta.

Eto primjer Holandije: liberalna? Da. Anarhična? Ne.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 14:50 
Stara kuka
Stara kuka

Da, ali izrazavanje koje promovise nasilje. Primjer: nasilje u filmovima, mediji, sloboda izrazavanja na blogovima i forumima... To slobodno izrazavanje moze ugroziti nekog drugog. Pocev od filmova preko interneta pa i djecijih crtica, svugdje nailazimo na nasilje. Jedno je sloboda izrazavanja ako ona nikome ne nanosi stetu, drugo je promovisanje nasilja...

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 14:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije to promovisanje nasilja, već realnost nasuprot ignorisanju realnosti.

I uzdržavanje od istine i istinite informacije, ukoliko ona sadrži nasilje, takođe može proizvesti štetu. Uzmimo recimo didaktički aspekt informacija s nasiljem. Nekoga će upravo podstaknuti da to ne radi i djelovati vaspitno. Npr, tako su djelovale na mene cijeli život. Nisam nikad učestvovala u nasilju u toku svog života, a odrasla sam osoba. Pri tom me roditelji nisu sklanjali od agresivnih scena na crtićima. dalje, i sam komunikološka teorija je dokazala da nasilje na TV posebno niti podstiče niti sprečava naselje u realnosti, tj. nauka nije dokazala uopšte povezanost u realnosti i pragmatici.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 14:57 
Samo promovisanje nasilja moze imati uticaj na osobu, a pgotovo na osobe mladje dobi kojima nasilni likovi iz filmova cesto budu uzori u mladosti.
To je jedan od razloga zasto bi trebalo zabraniti promovisanje nasilja.

Imam i primjer nase omladine koji se vise dive nekom sitnom BG krimosu nego osobi koja se trudi da njeogova djeca zive u boljem svijetu.

Imam i primjer iz Francuske gdje je nedavno donesen zakon o zabrani promovisanja mrsavosti ii anoreksicnog izgleda u medijima.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 15:03 
Stara kuka
Stara kuka

Ali kako jedno dijete da se normalno razvije gledajuci nasilne scene na medijima, slusajuci psovke... Naravno da ce to dijete upiti takvo ponasanje. Mediji itekako imaju ulogu u razvoju djeteta jer je nemoguce izolovati ga od ostatka svijeta. Cesto cujemo malo dijete kako psuje ili vidimo nasilje medju malom djecom. To jedino mogu nauciti od okoline ili medija.

@Tensa: tek sam sad procitala tvoj komentar, slazem se, nastavi!

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

tako što je nasilje među djecom prisutno nevezano za medije.. u ljudskoj psihi i kolektivnom nesvjesnom. ako ne vjeruješ meni, izoluj grupu djece na neku planinu, da tamo žive bez medija, pa ćeš vidjeti u kakvoj će slozi živjeti.. :roll:

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 15:37 
Stara kuka
Stara kuka

Los primjer. Tacno da bi tad molgo doci do nasilja, ali razlog tome je borba za opstanak (ipak oni zive kao divljaci). Mediji nisu jedini faktor, ali u svakom slucaju jesu faktor.

P.S. - Jest dobar ovaj trening! :D

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 15:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nauka nije našla naučnu podlogu toj tvrdnji ( psihologija i komunikologija)

pa onda imaš teoriju katarze.. ti si glumica... zamisli sve predstave/scene lišene ikakvog nasilja ili grubosti... da li misliš da bi se drama ugasila tako, ne bi više ni bilo pozorišta.. a njegove daske život znače.. torija katarze = gledalac doživljava pročišćenje kroz tragediju na TV-u i tako postaje bolja osoba i prođe kroz nasilje posredno i spiritualno , pa nema potrebu da prođe kroz njega fizički i neposredno.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 17:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sta smatras pod bio-gorivom? To jest, kako je isto proizvedeno?

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 18:02 
Stara kuka
Stara kuka

@XIX: svaka cast na teoriji katarze, to bi mi mogao biti jedan od argumenata! :wink:

@Statesman: Ne mislim ja nista. Tako glasi tema. Dakle, sve sto je u granicama definicije pojmova koji sacinjavaju tezu se moze unijeti u raspravu. Evo sta kaze Wikipedia:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%91%D0%B8%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B0. Tu su navedene i vrste biogoriva.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 19:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pogresno sam formulisao pitanje. Nije mi jasno sta znaci: Finale: Ovaj dom bi promovisao bio-goriva.

Kakav dom? Kakva promocija? Nije mi jasno kako promovisanje necega moze biti debata? Doduse, moze se uvijek predstaviti kao debata ali da li je to?

-----------------

Dalje, masovna proizvodnja tzv. biogoriva nije ni ekoloski, a ni socijalno-ekonomski prihvatljiva.

Zasto? Prvo jer proizvodnja zahtjeva visoku potrosnju druge energije, a drugo jer bi mnoga polja bila zasadjena uljanom repicom, trskom ili vec necim drugim genetski modifikovanim biljkama, a koje bi u konacnici sluzilo za proizvodnju benzina/dizela itd.

A poznato nam je da su obradive povrsine na Zemlji veoma ogranicene, cak stavise, cini mi se da ih savkim danom ima sve manje.
Sve to moze dovesti do ogromnih skokova cijena hrane, a koja je vec ionako skupa za mnoge stanovnike ove Planete. Bukvalno bi mnogi crkavali od gladi da bi se drugi vozili u autima.

Daleko od toga da to nije ni slucaj danas, ali ovo bi bilo jos gore i dramaticnije.

Ovo shvati kao par smjernica :) Cisto da im razbucas koncepciju promocije :D

Naravno, tu su i interesi raznih lobija ali to je vec smor, ali jedan primjer...
Jeftino gorivo najvise raduje kapital ulozen u trgovacke lance...

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 20:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Ako tvoja grupa bude mogla birati, udari kontru na bio gorivo, tj protiv i dobijas sigurno. Statesman je iznio stvari koje su upravo sada najaktuelnije, njih se drzi jer mnogo je razloga za protivljenje ovom gorivu.
U toku je veliki rast cijena hrane u svijetu. Neki dan sam gledao intervju Ban Ki Muna. Govorio je upravo o ovoj temi. Proizvodnju bio goriva je naveo kao jedan od glavnih uzroka rasta cijena hrane. Velike povrsine zemljista se koriste za proizvodnju jrane koja ce se pretvoriti u benzin. Tu su ogromne moralne implikacije o kojima je govorio (pokusaj naci njegov intervju, lik je generalni sekretar UN-a, pretpostavljam da znas :D ) a pokusaj nesto naci i kod UNHCR-a, oni su zaduzeni za hranu cini mi se.
Sve se svodi na to imamo li pravo bacati tolike kolicine hrane dak je na stotine miliona ljudi na Zemlji gladuju. Odigraj na ovu kartu sentimentalnosti i nju pogotovo potenciraj.
Kod nas je sva ta furka oko bio goriva in sto bi rekli. Lupis neukom narodu "pravicemo bio gorivo" i odma ih impresioniras ovim fensi izrazom da da pola ljudi ne zna sta je to. Znas za ovu nasu fabriku koja treba da se gradi. I tu nesto iskopaj.

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 21:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tzv. biogorivo je pokusaj zadrzavanja energetskog monopola. Tacno je da je ova prica danas u fazi kritikovanja u odredjenim krugovima, ali ima nas dosta koji smo ionako odavno vrtjeli glavom na sve te bajke ;)

Mada vecina normalnih ljudi na tzv. bio gorivo gleda kao na nesto stvarno obnovljivo i super cisto. A istina je na sasvim drugom kraju.

Kao sto goci rece, i ja mislim da su male sanse da ce neko od diskutanata napasti tezu u o biogorivu... Pogotovo kad je tema postavljena u pravcu promocije istog.

P.S.1. Kritikovanje tzv. biogoriva NIJE u funkciji odbrane petrohemijske industrije, naprotiv.

P.S.2. Radi upecatljivosti, preporucujem ti da svaki put kad spominjes 'biogorivo' dodas rijec takozvano.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2008, 22:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
I kog će vraga religiozni simboli u javnim institucijama?

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2008, 08:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
Warrior of the Light je napisao:

Sa ovim se slazem.......politika je kurva a jos kad dodas i religiju onda ispadne najveca javna kuca i sve ode u ljepu maternu......

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2008, 16:43 
Stara kuka
Stara kuka

Nemate pojma koliko mi sa ovim pomazete, hvala!

Statesman, pitao si da ti pojasnim tezu. To je tema na koju se debatuje u finalu, a ni meni nije bas potpuno jasno formulisanje. Uglavnom, rasprava se svodi na za i protiv biogoriva. Tebi i Gociju hvala na ovim prijedlozima. Na zalost Goci, mi ne mozemo birati stranu, to se odredjuje na licu mjesta pa moramo spremiti i afirmacijsku i negacijsku liniju.

Hrna je napisao:
Warrior of the Light je napisao:

Sa ovim se slazem.......politika je kurva a jos kad dodas i religiju onda ispadne najveca javna kuca i sve ode u ljepu maternu......

Eto ako budem negacija samo cu citirati ratnika i Hrnu :lol: . Ova mi se tema najmanje svidja, ako to prodjemo dobro, svaka nam dala! :lol:

Imam za sat vremena dogovor sa ekipom pa cu vidjeti sta oni imaju.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2008, 17:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kako mozes bilo sta kvalitetno braniti, a nemas apsolutno nista cime bi argumentovala svoje stajaliste?

Jer po pitanju tzv. biogoriva (sva fosilna goriva su, na posletku, biogoriva) zastupanje i afirmacija istih moze biti samo bajka ili san, dok negacija promovise istinu.

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 15 Maj 2008, 21:04, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]