banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 17:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Mar 2008, 14:40 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
BANJALUKA – Nepotizam je pojava koju je teško iskoreniti, a naročito je izražen u politici gde se, osim stranački podobnih favorizuju i članovi porodice i bliski prijatelji. Tako je član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović u svom kabinetu zaposlio svog zeta Danila Petrovića za savetnika za spoljnu politiku, a zahvaljujući Harisu Silajdžiću visoko se pozicionirala i porodica Arnaut.

BLIC

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2008, 14:49 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
Ko ce kome ako nece svoj svome! Naravno, to je lose za one koji mozda imaju bolje predispozicije za taj posao, ali realno gledano: svako bi pomogao svome prije nego tudjem.

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2008, 18:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
MonaLisa je napisao:
Ko ce kome ako nece svoj svome! Naravno, to je lose za one koji mozda imaju bolje predispozicije za taj posao, ali realno gledano: svako bi pomogao svome prije nego tudjem.

Upravo tako....

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2008, 20:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Nov 2007, 23:30
MonaLisa je napisao:

E to, apsolutno je tako...

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2008, 21:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...mislim, brate...znaci , po kratkom postupku...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 22 Mar 2008, 23:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
blah,nista novo i iznenadjujuce...

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 08:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
MonaLisa je napisao:

valjda bi trebalo da se zaposle sposobni ljudi a ne rodbina

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 12:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Privatna država, pa se u Vlasti zapošljavaju iz jedne loze, ko da je monarhija. :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 14:31 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
BSE je napisao:
MonaLisa je napisao:

valjda bi trebalo da se zaposle sposobni ljudi a ne rodbina

Normalno da bi trebalo, ali ja prva (da sam neka faca 8) u ovoj drzavi), bi zaposlila nekog svog ako konkurise protiv nekog desetog. Mozda ruzno zvuci, ali svako bi... A ne znaci da je taj na toj funkciji nesposoban, mozda jeste neko drugi sposobniji, ali opet svako vjeruje i u sposobnosti nekoga ko je ''njegov''.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 14:56 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2008, 12:17
Nije problem ako ćeš zaposliti "nekog svog"!
Problem je ako taj "neko tvoj" nema pojma o tome što radi.
Nema ništa loše u tome ako se zaposliš "preko veze", ali red je da opravdaš to...

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 15:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Сад видим да за општи распад система у држави нису криви ови на власти, већ менталитет оних који гласају...

Због овакве чињенице би у свакој нормалној земљи настао скандал о којем би брујали медији пар недеља
све док корумпирана и непотистичка влада не падне...

Чињеница да такве ствари "никоме не сметају" или чак да су "природна ствар" управо чини стање таквим какво јесте:

иако смо у илузији да живимо у 21 вијеку у капиталистичком друштву, ми фактички живимо у доба феудализма,
опет имамо неколико владајућих породица чију структуру власти чине рођаци и пријатељи,
и народ који се бесомучно пљачка и који живи на ивици егзистенције.

И што је најгоре та иста сиротиња са клицањем подржава паразите који живе пљачкајући новац узет од народа
а којем је првобитна намјера била улагање у здравство, социјални статус, инфраструктуре итд.

Не-вје-ро-ват-но! :-?

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
И што је најгоре та иста сиротиња са клицањем подржава паразите који живе пљачкајући новац узет од народа
а којем је првобитна намјера била улагање у здравство, социјални статус, инфраструктуре итд.

Ja nikog ne podržavam, već polazim od sebe...kad bi za posao (ne važno gdje i koji posao) predao molbu neko moj (brat ili sestra,majka,otac,zet,stric ne bitno) i kada bi to uradio neko meni nepoznat, naravno da bi pomogao svoga, njegovu porodicu, naravno da bi mu pokušao omogućiti "bolji" život koliko bi to bilo u granicama mojih mogućnosti. Ja neću reći sada za ove ljude, da su gnjide i lopovi, iz čistog razloga što bi na neki način i ja sam tako uradio da imam mogućnosti...
Ako sam zbog toga loš čovjek uredu,priznajem. (pod ovim ne mislim samo na poslove unutar politike i vlasti)

Ne znam za tvoj odnos sa porodicom i rodbinom, u to ne ulazim, ali postavi se u situaciju u kojoj možeš pomoći sebi i svome ili "tuđem", ne znam da li bi onda mislio na "opšte dobro države i naroda". Ne znam, kada bi ti se na vratima kancelarije pojavio neko tvoj i neki stranac i zajedno zatražili posao, da li bi pričao istu priču.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 17:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ma u redu je to Anakine, shvatam šta pričaš. Ali nije u redu da neko moj dobije posao na račun nekog "tuđeg" ko je obučeniji i spretniji za taj isti posao.. tada ću da trpim i ja i moja firma, jer slabiji radnik uništava profit i prosperitet..

što se mene lično tiče, da imam svoju firmu, tek onda ne bi bilo ni po babu ni po stričevima.. već samo ko je odgovoran, stručan i pošten. To može biti neko moj ili neko tuđi, ali ta 3 kriterija MORA zadovoljiti.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 18:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Profit u drzavnim institucijama ne postoji ukoliko se ne varam. Sa druge strane, ako se vec neko od rodbine mora zaposliti onda se bar treba gledati da se smjesti na neko mjesto u skladu sa njegovim znanjem i sposobnostima. I mislim da se u velikom broju slucajeva i desava to jer sta ce nekome i rodjeni otac ako ce ga svojom nesposobnoscu ukopati?

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 18:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

upravo to i govorim.. ja dobro poznajem svoju rodbinu i 60 % njih ne bih nikad zaposlila u svojoj firmi :lol: :lol: jedne zbog manjka kvalifikacija, druge zbog manjka odgovornosti, treće zbog i jednog i drugog, itd.

u drž. institucijama postoji rad kojim se održava stanje budžeta itd, tako da postoji taj vid "profita".. znaš na šta sam mislila, na opšti rad neke institucije, kad kažem "profit."

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 18:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
1) Ако сам се одлучио бавити политиком и преузети тако велику одговорност за себе
онда сам примио на себе задатак да ми је први циљ добробит ове земље и народа

2) Моја лична љубав према члановима породице се не огледа у томе што их запослим на одговорна мјеста,
поготово ако постоји неко компетентнији за обављање тог посла (а о сукобу интереса да не говорим)
и она се не изражава на начин да ћу чим дођем на положај да их чим прије "обезбједим"

3) Свако од нас у животу долази у положај да бира између принципа и непринципијелног самоугађања и злоупотребе,
и управо такви мали тестови (у којима је судија само Бог и властита савјест) нас битно и одређују као људе.

4) Више пута сам био свједок сиутација када одговорно лице из РС неко глатко купи за властите интересе,
што директно новцем, процентима од уговора итд, или да се праве уговори који се одраде за далеко мања буџетска средства
(а скоро увијек и неквалитетније) а остатак тих средстава одговорна лица третирају као лично власништво.
У таквим "диловима" се најмање размишља на дуге стазе о добробити државе и народа,
већ је једино на сцени властита неутажива глад за новцем и осталим материјалним погодностима.

5) Оправдање типа "свако би то урадио" не умањује ни одговорност лица које такве ствари чини,
нити тежину почињеног дјела, како у моралном тако и у законском смислу.
То што би "већина" украла новац када би дошла у прилику да за то не одговара
не чини крађу ништа мањом, нити неморалност самог поступка се ублажава чињеницом да живимо времену и простору
у којем се најосновнији људски принципи попут морала, части и одговорности за оно за шта сте се упустили скоро да и не постоје.

Опет кажем, видим да стање у држави није продукт одговорних лица, већ менталитета народа из којег та огдоворна лица долазе на власт.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 19:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

E Damaskin, ko ti je prodao te ,,vrijednosti,,? Traži lovu nazad.

Šalim se, na tzv. demokratskom Zapadu, istina, političari ne zapošljavaju svoju bližu i daljnju rodbinu iz jednog jedinog razloga.

Pojam rođaka kod njih inače ne pije nešto vode jer su prilično otuđeni jedni od drugih. Ali korist od bavljenja politikom se naravno ne ogleda samo u visokim platama, već između ostalog i dobrim pozicijama za ,,rodbinu,, u velikim kompanijama koje imaju ,,dobiti,, od tvog ,,bavljenja,, politikom.

To tako funkcioniše skoro bez izuzetka.

XIX, samo napominjem :) A tačno je da se budžet može spiskati nizom pogrešnih odluka.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 20:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
ma u redu je to Anakine, shvatam šta pričaš. Ali nije u redu da neko moj dobije posao na račun nekog "tuđeg" ko je obučeniji i spretniji za taj isti posao.. tada ću da trpim i ja i moja firma, jer slabiji radnik uništava profit i prosperitet..

Dobro, ja sam mislio na ljude istih kvalifikacija i sposobnosti, moguće da sam pogrešno razumio...

Citiraj:
1) Ако сам се одлучио бавити политиком и преузети тако велику одговорност за себе
онда сам примио на себе задатак да ми је први циљ добробит ове земље и народа

Takođe, nisam se u potpunosti bazirao na politiku i vlast, već sam mislio uopšteno,što sam i naveo.

Citiraj:
Моја лична љубав према члановима породице се не огледа у томе што их запослим на одговорна мјеста,
поготово ако постоји неко компетентнији за обављање тог посла (а о сукобу интереса да не говорим)
и она се не изражава на начин да ћу чим дођем на положај да их чим прије "обезбједим"

To je fino...ja tako ne mogu, možda zato što sam loš čovjek,ili se možda puno oslanjam na porodicu.... jer iskreno čim bi malo uspio i ostvario neki bolji položaj (opet kažem ne govorim samo za politiku) pokušao bi da "obezbjedim" i svoju porodicu (najbliže). Naravno da ne bi nekom nekvalifikovanom beteru dao tu mogućnost, pa i da mi je najrođeniji, to se podrazumjeva. Ali ako neko tvoj hoće raditi, ima sposobnosti, volje i kvalifikacije, zašto ne,progurati ga ispred ostalih, njemu jednakih? Postavio bi ga prije nego nekog drugog, možda sam primitivan,možda nemam morala i časti, ali ne stidim se to reći.

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 20:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bogami sam ja mnogo češće nailazila da taj "neko svoj" koji se progurava naprijed nema baš neke sposobnosti i kvalifikacije, nego da ih ima kao ovi drugi koji su zbog njega šutnuti. Tako barem u ovim arenama gdje sam ja radila.

čista logika: on da zaista ima kvalifikacije i sposobnosti, da li bu mu trebao neko, rođak npr. da ga gura ispred ostalih?

:cat:

Vrh

PostPoslato: 24 Mar 2008, 21:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Hm, da?

Nije nečiji rođak i može biti smetnja (ovo važi za budžetske potrošače). U privatnim firmama se gleda onaj ko donosi profit, a ne babe i stričevi. Njima se da neka para (ako se već mora) da ne smetaju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 30 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]