Slicnog sam misljenja kao banjalucanka, neznam sta da vam kazem opsirna je tema. Ja zivim u Njemackoj od kad sam rodena, stari su mi Gastarbajter, tako da sam zavrsili ovdje dobru skolu, i imam dobar posao. Al znate kako ja odem ujutru kad je mrak iz kuce a vracam se kuci kad je mrak, stvarno nekad pomislim da nema prozora u onoj mojoj kancelariji, da nebih znala kako izgleda dan, stvarno ponekad i tuzno, al sta ces tako moras ovdje ako hoces da imas, zato moram biti i zadovoljna sa time sto mi se pruza. I ja isto kazem ponekad jesu mi se ovi njemci popeli na glavu, al tako ti je to jer imaju suprotni hladni mentalitet od nase raje, tako da je nama koji smo odrasli ovdje cesto veoma tesko jer smo odgojeni sa dva mentaliteta, al se covjek na sve navikne. Volim da dodem na odmor i vuce me nesto u moj rodni kraj, al nemogu da zamislim da zivim dole, jer nebih imala tih mogucnosti, kao ovdje i na koje sam do sada navikla.
Samo vas jedno molim nemoj te biti zavidni na nas, mi imamo zato sto se mucimo i borimo da postignemo nesta, ovdje smo prosjecni ljudi, a dole mozda malo i vise od toga.Svaki put kad dodem na godisnji svi misle, hajd ova je dosla iz Njemacke ima ona neka placa,a kad pokusam da objasnim da su to sa mukom zaradene pare oni to ne uzimaju u obzir, al sta ces koji nisu bili nikad vani oni i neznaju i nikad nece svhatiti kako je tesko zaraditi prebijenu marku, dzabe objasnjavati, to sam svhatila.
A nije ni uredu da osobe koje dodu odavde dole, da dignu nos kosu oni, da ucjenjivaju druge ljude koji nemaju, nije fair, jer nisu svi krivi za to. Zalim neke ljude dole, mozda bih i radili nesto pametno, al cesto nemaju mogucnosti da ostvare to u okolini u kojoj zive.
Necu da se zalim vise, kad razmislim ovako i kad pisem ovo sve, i srecna sam sto zivim ovdje.
Za one koji zele da odu negdje vani, bilo gdje, nadaj te se toga da ce vam biti veoma tezak pocetak sto se tice mnogo tih stvari. Da bih nesto ostvarili u stranoj drzavi, treba ce vam dosta vremena i truda, al onda buditi sigurno u to da ce te imati nesta i da ce te sebi moci ostvariti dosta tih zelja za kojima ste ceznjeli dugo vremena, a niste imali sanse i mogucnosti da ih ostvarite. Zelim svima koji krenu tim putem puno srece i da im se ostvare sve zivotne predstave koje imaju.
ps. al provod kod nas dole ostace i bice uvjek bolji nego kod nas ovdje.
|