vim je napisao:
Pa nisam rekao da su sto postotno u pravu i da nemaju nikakav interes, pogotovo u Iraku i tim srednjeistocnim zemljama. Ali recimo kod nas ne vidim da su nesto profitirali, a potrosili su milijarde. Isto tako, sjecam se ratnog vremena. Kad god su ponudili da se potpise sporazum za mir nasi politicari(diktatori) nece da potpisu. Kad su ispustili par bombica, poiticari potpisase. Naravno, zao mi je zrtava u tom vazdusnom bombardovanju i sam sam bio na udaru, ali shvatio sam da je to jedini nacin da se nasi diktatori natjeraju da potpisu mir. Jer da nisu to ucinili kod nas bi se ratovalo jos desetine godina. A ima i drugih zemalja. Recimo Sjeverna Koreja. Ljudi im umiru od gladi, prije par godina preko milion ljudi im umrlo od gladi i SAD im posalju hrane da ne umre jos vise. A njihov diktator pravi atomsku bombu da tuce SAD. SAD njih kruhom, a S Koreja bi njih atomskom bombom. Naravno, obicni ljudi nisu krivi sto im je diktator na vlasti kao sto ni mi nismo bili, bar neki od nas. Citao sam da Sjeverno Korejci bjeze preko granice cak u Kinu, a vladini sluzbenici ih upucavaju na granici. A znamo kako je u Kini. Mozete misliti u kakvoj covjek treba bijedi biti da bi bjezao u Kinu. A SAD sve to pokusava da sprijeci. Isto tako i u Iraku. Da nije SAD oni bi se poubijali medjusobno tamo. Znamo sta je radio diktator Sadam Husein dok je bio na vlasti. Slicno kao nasi politicari samo u daleko vecim razmjerama. Oni ako trose pare na rat tj usostavljanje mira njihovi stanovnici nisu gladni i imaju sve. Dok Irak, Iran, Rusija, S.Koreja, Avganistan itd., trose pare na rat a stanovnici im umiru od gladi.
Iako na prvi pogled Amerika izgleda da je agresor, razmislite malo i vidjecete da bi bez Amerike ovaj svijet bio u rasulu. Napadao bi ko koga hoce i ratovao bi svako sa svakim i bilo bi daleko vise zrtava.
Ako proucimo istoriju, vidjeli smo da su Amerikanci u pocetku 2 sv rata rekli da nece ici u nikakve ratove izvan njihove teritorije. Medjutim dodjose agresori na Perl Harbor i napadose ih. I otad su amerikanci rekli da moraju intervenisati preventivno.
Jer vidjeli ste, ako ne intervenisu dodjose fanatici u Nju Jork i sta uradise. I tako bi i dalje radili. Sjetimo se sta su Sovjeti radili svom stanovnistvu. Zato su Amerikanci bili protiv njih. Sovjeti su ulagali 70% sredstava u oruzje a stanovnistvo im umiralo od gladi. Amerikanci se bore protiv diktature u svijetu i protiv krsenja ljudskih sloboda iako priznacu, ne zato sto vole druge nego iz svoga interesa ali posredno pomazuci mnogima potlacenima koji zive pod diktaturom.
Napisa Vim zapaljujuci
Marlboro sa
Zip upaljacem, otvarajuci jos jednu limenku
Coca-Cole, zatim skide svoje
Ray Ban naocare i spusti ih na svoje
Levi'S farmerke, pogleda na svoju veliku kolekciju
holivudskih filmova, te nastavi da kuca na kompjuteru sa
Intel-ovim procesorom,
nVidia grafickom karticom,
IBM-ovim monitorom,
HP stampacem, naravno pri svemu tome koristeci software firmi kao sto su
Microsoft,
Adobe.............. i mogli bi se tako u nedogled.