banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 00:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Mar 2008, 15:20 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Feb 2008, 18:33
Тинејџери до поноћи на спавање, иако није полицијски час
Према новом закону, ако им деца буду сама на улици у касним вечерњим сатима родитељи плађају казне од 200 до 900 конвертибилних марака

Због проблема малолетничке делинквенције млади у Сарајеву недавно изашли на улице (Фото Фонет) Сарајево – У настојању да сузбију пораст малолетничке делинквенције у граду, власти Кантона Сарајево донеле су нови закон којим се тинејџерима забрањује излазак на улице без пратње родитеља или старатеља у периоду од 23 часа до пет сати ујутру, јавили су јуче босански медији.

Према новом закону, родитељи деце старосне доби између 14 и 16 година, мораће да плате казну од 300 до 900 конвертибилних марака (228 до 684 америчких долара), док ће глоба за родитеље тинејџера између 16 и 18 година бити од 200 до 600 конвертибилних марака ако њихова деца буду сама на улици у касним вечерњим сатима.

Министар унутрашњих послова кантона Жељко Мијатовић истакао је да нове мере „нису полицијски час, него режим кретања младих у присуству родитеља или старатеља”.

Мере су уведене после недавног пораста малолетничке делинквенције у Босни и Херцеговини, посебно у главном граду Сарајеву.

Једна 72-годишња старица преминула је у јануару од опекотина задобијених када су је тројица петнаестогодишњака полила бензином.

Неколико дана после овог догађаја, три тинејџера су напала 17-годишњег младића у градском трамвају у Сарајеву и задали му смртне ране ножем.

Више од 20 малолетних делинквената оптужено је за убиства, а око 400 тинејџера осумњичено је за тешке злочине, углавном у Сарајеву, пренела је агенција ДПА.

Због непотпуних закона о малолетничкој делинквенцији, као и због помањкања специјализованих институција за малолетне делинквенте, полиција или судови не могу да држе у притвору проблематичне младе људе више од неколико дана.

Танјуг
[објављено: 01/03/2008.] Politika

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 15:21 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Feb 2008, 18:33
bome bi ja ovo nazvao zesci policijski sat...

ajmo ostali...za ili protiv?...

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 16:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
raspucin je napisao:

Pa mozes ga i tako nazvati, ali ako se nesto ne uradi za nekoliko godina normalan covjek nece smjeti izaci na ulicu nocu od straha od takve omladine. Mozda mi polako idemo prema Juznoj Africi koja je jedna od najgorih u tome. Tamo nocu ne staju ni na crvenom na semaforima u strahu od takvih.

S tim sto ja ne bi nikakve kazne novcane tu uvodio, vec drustveno koristan rad.
Idemo klinci malo kopanje trasa za auto-puteve, ciscenje ulica i slicno.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 19:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Fight fire with fire :-?

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 19:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Sinny je napisao:
raspucin je napisao:

Pa mozes ga i tako nazvati, ali ako se nesto ne uradi za nekoliko godina normalan covjek nece smjeti izaci na ulicu nocu od straha od takve omladine. Mozda mi polako idemo prema Juznoj Africi koja je jedna od najgorih u tome. Tamo nocu ne staju ni na crvenom na semaforima u strahu od takvih.

S tim sto ja ne bi nikakve kazne novcane tu uvodio, vec drustveno koristan rad.
Idemo klinci malo kopanje trasa za auto-puteve, ciscenje ulica i slicno.

I novčana kazna i rad. Pa nek' izvole budaletine praviti gluposti.

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 21:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Definitivno ZA!

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 21:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
veze zakona, kao ja sam napunio 18 sad me zaboli :roll:

Vrh

PostPoslato: 02 Mar 2008, 22:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
zakon?? kako se zove taj zakon? ovo novinar tanjuga propusta najbitniju stvar ili sta? na koga se odnosi? samo na federaciju ili i na republiku srpsku?
komentar : preglup pokusaj da ispadne da se kao nesto radi po tom pitanju, kao najlakse je zaprijetiti novcanom kaznom roditeljima i slucaj rijesen :roll:
da probaju mozda s tim
Citiraj:
због помањкања специјализованих институција за малолетне делинквенте, полиција или судови не могу да држе у притвору проблематичне младе људе више од неколико дана.

institucijama - al ne, to uzima drzavi pare, bolje je ovo kad drzava uzima od naroda + norma koja se odnosi na SVE maloljetnike od kojih ipak ogromna VECINA NISU delikventi... :roll: :roll: :roll:
za ovakav kretenizam nisam odavno cula... :angry4:

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 05:11 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Ovim mjerama se ne rjesava problem maloljetnicke delinkvencije. Djeca koja prve ove probleme o kojima je stampa nasiroko pisala, sigurno je da nisu pod kontrolom roditelja.Ti reoditelji ne mogu na njih uticati. Necu da ulazim u razloge zasto, jer to roditelji najbolje znaju. Zanano je is kojih se poriodica regrutuju ovakvi problemi.

Spas za drustvo je adekvatna kaznena politika, i sprovodjenje te kaznene politike u praksi. BiH nema ni jedan vaspitno-popravni dom. Ovakve maloljetnike ne mozes slati u kazneno-popravane domove, jer to nije u skladu sa nekim osnovnim svjetskim pravnim nacelima, zbog cega oni slobodno hodaju po ulicama i rade to sto rade.

Rjesenje je osnivanje jednog vaspitno-popravnog doma na niovou BiH. U BiH ima jaku puno napusten bivsih kasarni koje zjape prazne, a koje se mogu adaptirati za potrebe jednog vaspitno-popravnog doma. U BiH ima jako puno mladih i strucnih kadrova:pedagoga, psihologa,defektologa-smjer maloljetnicka delinkvencija, koji bi mogli raditi u ovakvoj ustanovi.Stavr mogu da rijese oni koji vode ovu drzavu, ako to budu odgadjali do daljnjeg, onda stvarno jos malo neku djecu cu tuci pred skolama, bosti nozevima po autobusima, a kasnije ce to raditi starim i nemocnim.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 10:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
definitivno ZA!

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 11:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Djelimicno se slazem sa Zahom,medjutim,ipak smatram da je ovo pozitivan korak u pravom smjeru.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 19:45 
Veteran
Veteran

Ne mislim da donesana odluka ne vrijedi. Bolje je ista nego nista, ali to ne rjesava problem. Problem djeca mogu se nasilnicki ponasati i u toku dana, ne mora to biti samo nocu. Uostalom, to je praksa i potvrdila.

Problem je u tome, sto vaspitno-popravni dom zahtijeva novac, novac za adaptaciju objekta, novac za osoblje koje ce u njemu raditi, i sve ostalo. Dakle, izdrzavanje doma pada na teret drzave.Kako bi onda drzasvni cinovnici imali tako visoke plate za nase uslove.

Nasi politicari imaju svoje obezbedjenje. Njihova djeca se veoma cesto voze u u skolu i iz skole sluzbenim autima, dok djeca drugih putuju autobusima ili idu pjeske. Nasilna djeca su na ulici, ispred zeljeznickih i autobuskih stanica, pred skolama, gdje sacekuju djecu, otimaju novac i druge vrijednosti. Svi zele biti Bajramovic ili Ali Gasi. Oni su im uzori.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2008, 00:17 
Veteran
Veteran

Stvarno zabrinjavajuca situacija?
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 66&meni=19

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2008, 01:05 
Veteran
Veteran

Problem s mladim ubojicama u Dalmaciji

U prva dva mjeseca 2008. u široj okolici Splita zabilježene su četiri nasilne smrti. Za razliku od dobrog dijela ubojstava zabilježenih u Zagrebu koja se najviše percipiraju kao obračuni unutar kriminalnih skupina, ubijeni na splitskom području većinom su slučajne žrtve naoružanih nasilnika, čija dob se sve više smanjuje. Porast nasilja kod mladih rezultat je odrastanja u nezdravim ratnim vremenima, ocjenjuje psihologinja prof. Mirjana Nazor, koja ocjenjuje da mladima manjka odgoja jer ne znaju komunicirati, niti zrelo raspraviti konflikt nego odmah posežu za oružjem. Neuropsihijatar Mijo Milas drži da se može govoriti o “tragediji društva koje nije ni patrijarhalno, ni moderno”. Slobodna...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]