banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 19:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 283 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Sep 2006, 15:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
nevjerovatno..
http://www.slobodnajugoslavija.com/forum
:wink: :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 24 Sep 2006, 22:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Zelim vam puno srece u radu, iako moram priznati da sam jos uvijek veliki pesimista. Naime, raspala se I i II YU gotovo iz istih razloga. Kad govorimo o nekoj novoj YU trebalo bi ljudima pojasniti sta se pod tim podrazumijeva, jer svi ljudi pod pojmom YU ne podrazumijevaju isto.

Uostalom odbljesak ideja nasih politicara koji su svojom politikom doprinijeli raspadu YU jos uvijek dominira svijescu mnogih ljudi. Mnogi ce kazati "da ja sam za YU", ali kada pocnemo rasprave kakva bi trebala da bude ta nova YU, onda se pokazuju razlike u pristupima, vidjenjima rjesavanja nekih problema, a prije svega rjesavanje nacionalnog problema.

Po mom misljenju odmah u startu treba razrijesiti neke dileme kao npr.

-kako razrijesiti nacionionalno pitanje u novoj YU,
-kako razrijesiti vjersko pitanje u novoj YU,
-kako razrijesiti ekonomsko pitanje u novoj YU,
-kako razrijesiti pitanje obrazovanja u novoj YU, itd,itd.

Mislim, da je za pocetak i ovo dovoljni.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Sep 2006, 23:11 
Urednik
Urednik

Pridružio se: 26 Jun 2003, 21:50
zah je napisao:
-kako razrijesiti nacionionalno pitanje u novoj YU,
-kako razrijesiti vjersko pitanje u novoj YU,
-kako razrijesiti ekonomsko pitanje u novoj YU,
-kako razrijesiti pitanje obrazovanja u novoj YU, itd,itd.

Evo mojih ideja.

1. Sve ostaje isto. Mi smo i sad jugosloveni i još nešto posebno pored toga (Srbi, Hrvati etc)

2. Vjeru dozvoliti sa ograničenjima - nevladina organizacija - zakon i država iznad svega.

3. E to je problem. Nema riješenja, pare neće pasti sa neba.

4. Obrazovanje je i sad dobro, realno gledajući

Ja bih dodao peto pitanje. Kako smuvati EU i USA i ostale moćnike? Njima nikako ne treba još jedan super jak suparnik. Jedini izlaz je izgleda Kina. Ako Kinezi zavladaju svijetom, možda nam dopuste da se ujedinimo, jer za njih smo ionako mačiji kašalj ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2006, 09:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Ja sam umjereni optimista.
Očito je da se nagomilana međunacionalna "huja" (obilato potpirivana spolja) morala izduvati, i svaka nacionalna cjelina i pseudo-cjelina privremeno zatvoriti u sopstveni tor.
Međutim, kod onih koji nisu usijanih glava a pamte kako je bilo prije ovog tragičnog bratoubilačkog rata, već probija u svijest da je YU bila mnogo bolja od bilo čega što sada imamo, ili onog što nam se nudi (EU), da ne kažem u što nas se navlači i tjera.
Evro-Atlantske integracije se forsiraju kao jedina budućnost ovih prostora, ali mislim da je mnogima koji su imalo ozbiljnije razmišljali o tome, jasno da je to za nas vrlo sumnjivo rješenje, i da bismo u "velikoj evropskoj kući" mi bili samo moneta za potkusurivanje i slugančići, dok bi se velika evropska gospoda bogato koristila bogatstvima koja nam je Bog dao na ovim prostorima i jašila nam za vratom sa nizom pravila koja nama ne odgovaraju.
Mislim da za početak treba početi sa razmišljanjem u drugačijem smijeru i postavljanju alternative EU, jer ta alternativa postoji.

A sad malo o pitanjima koja je Zah postavio, ukratko koliko ja to mogu :) :

1. NACIONALNO PITANJE
Čini drugima ono što želiš sebi, i ne nudi (ne uvaljuj i ne nameći) ono što tebi ne odgovara, shvati da ono što treba tebi treba i drugima. Kad se tako razmišlja i radi, nema problema. Takođe treba raditi na tome da se eliminiše strah od "zadnjih misli" jednih prema drugima, ali to će biti kad prestanemo biti sluge tuđih interesa, i sopstvenih fiks ideja i strahova, a počnemo raditi dobro za sebe ali jednako dobronamjerno i drugima.

2. VJERSKO PITANJE
Slično kao i u YU, izuzimajući favoriziranje "ateizma i materijalizma" koje je realno postojalo u bivšoj državi. Kukanje vjerskih zajednica na progone u "komunističkoj YU", je sasvim neistinito, i u stvari svodi se na kukanje na oduzimanje, tj. nacionalizaciju imovine. A to nema veze sa duhovnošću, i duhovnim radom, nego sa materijalnim statusom vjerskih zajednica. I najviše govori do čega je njima u stvari stalo, barem većini njihovih "velikodostojanstvenika".
Jedina stvar koja realno nije bila u redu je ta što čovjek koji je vjernik nije mogao javno ispovjedati svoju vjeru a imati bilo koji značajniji položaj ili funkciju u društvu. To je bilo loše.
Dakle, svima dopustiti nesmetan rad, ali nikoga ne favorizirati niti tlačiti.

3. EKONOMSKO PITANJE
Osloniti se na sopstvene resurse, pamet i logiku poslovanja zaokružiti na svoj prostor, a ne trčati u "svjetsku tržišnu utakmicu". Mi smo dovoljno bogat prostor da će uvijek drugima više trebati ono što mi imamo nego nama ono što imaju drugi. Zato trebamo raditi na tome da budemo u što većoj mjeri nezavisni od "globalnog tržišta", tj. biti uključen u njega, jer se to (još) mora, ali tako da smo u što većoj mjeri zaokružen sistem, a prema ostatku svijeta imamo samo nužan odliv i priliv.
Tu izuzimam zemlje u razvoju (pogotovo bivše i sadašnje "nesvrstane" s kojima bi trebalo maksimalno razvijati saradnju u svakom pogledu, a sklanjati se od poslovanja sa "velikima" osim onoga što je nužno.
I naravno, treba hitno zaustaviti odliv našeg bogatstva: ljudi i prirodnih dobara.

4. PITANJE OBRAZOVANJA
Obrazovanje će inače morati pretrpjeti velike promjene od kojih će najmanje biti one koje su tiču pojma nacije i nacionalnih ponosa. Taj dio je rješiv na isti način kao pod 1. Međutim, ono na čemu treba najviše raditi je promjena strogog školskog sistema koji ima krutu i čvrstu distancu nastavnik-učenik, kao i tendencije da se djeca/učenici po svaku cijenu utrpavaju u relativno skučen prostor pravila ponašanja i izražavanja. Vrijeme se bitno promijenilo i današnja djeca realno imaju mnogo širi (i dublji) spektar osobenosti i to se mora poštovati inače ćemo ugušiti mnoge dragocjene stvari. Današnja djeca su po svojim predispozicijama mnogo sposobnija za zdrav način razmišljanja nego što smo to mi, ali ako te njihove mogućnosti ugušimo ili ih loše usmjerimo, efekat će biti katastrofalan. U svakom slučaju učitelji i nastavnici bi trebali više biti vodiči i saradnici na zajedničkom istraživanju, nego neko ko će samo uliti i u njima reprodukovati (dosadašnja) znanja u njihove male i velike glavice. Jer naša dosadašnja znanja su puna rupa ko cigansko rešeto i to naša djeca osjećaju, i oni neće biti zadovoljni samo da deklamuju ono što im mi imamo reći.

Eto toliko. Inače ja sam dušom i srcem Jugosloven, i jedva čekam vrijeme da se veći broj ljudi na ovim prostorima osvijesti i prestane trčati u ropstvo u koje nas se polako navlači. Jer ljudi na ovim prostorima su slobodoljubivi i to je nešto što ih povezuje više od bilo čega drugog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2006, 18:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Avg 2006, 14:43
:oops: iz koje ste bajke vi pobjegli???koja hebena jugoslavija,pa tek smo se svi razišli,a vi bi opet u usranu jugu...ako je bila tako dobra zašto se onda raspala.pa ni crnogorci više nežele tu jugoslaviju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Sep 2006, 23:47 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2006, 04:36
otok je napisao:
:oops: iz koje ste bajke vi pobjegli???koja hebena jugoslavija,pa tek smo se svi razišli,a vi bi opet u usranu jugu...ako je bila tako dobra zašto se onda raspala.pa ni crnogorci više nežele tu jugoslaviju...

Povratak u Jugoslaviju je jedini izlaz iz svega usta smo se uvali ...
Koja jebena nacija...
Pa ko brani ili moze zabraniti nekome da ispovijeda sviju vjeru ako mu je do vjere ili da se nacionalno deklariše onako kako on misli da treba...
Ko kome brani da slavi bozić, uskrs, bajram i ostala sranja ako mu se slavi...
Jebale vas granice i carine između jugoslovenskih republika šta mi to imamo jedni drugima da carinimo uvozimo i izvozimo kad svi zajedno imamo šaku ušioju iza vrata...

- Ne, ali ja ipak dolazim odande....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2006, 11:02 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Avg 2006, 21:23
nista od toga i to josh duugo dugo neche biti. pogledajte samo koliki sadashnji i buduchi konflikti vise u zraku? da je jugoslavija valjala, ne bi propala, ochito neki i neke stvari jesu,a mnoge nisu funkcionirale.

danas smo svi mi previshe zeljni isticanja svojeg nacionalnog ja, tako da sumnjam u tu jugoslaviju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2006, 12:25 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Povratak u Jugoslaviju je jedini izlaz iz svega usta smo se uvali

????????? : :wink: Onda bi smo svi morali uzeti tako gadnu gudro,da nam izbriše pamćenje,pa da skupa opet opletemo kozaračko kolo.sva sreća da nema tako gadne gedro,pa juge više nikada neće biti.možemo surađivati kao dobri susjedi,možemo biti najbolji trgovački partneri,ali bratstvo i jedinstvo u usranoj jugi nikad više...ugasile se baklje na omraženom grbu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2006, 13:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Za nekih hiljadu godina, mozda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2006, 13:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2002, 13:34
Call me an optimist... or utopist... but I'm in:) :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Sep 2006, 19:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Naravno, svako ima pravo na svoje misljenje, ali to mislenje ipak mozemo izraziti na jedan kulturan nacin, bez upotrebe prostih rijeci.

Nova YU bila bi pozeljna, ali u sadasnjoj situaciji mislim da je prerano o tome i razmisljati. Bio je rat, u ratu su se desavale grozne stvari, mnogi jos zive u mukama zbog izgubljenih sinova, oceva itd. Pored toga u ratu je stasala jedna nova generacija mladjih ljudi, koji nemaju predstavu o onome sta je nekad bilo. Njima su pricane druge price, i oni ne mogu razmisljati kao jedan Aragon npr.

Potencijalna masa koja bi bila za neku novu obnovljenu YU je isuvise mala, a pitanje je i da li tu novu YU zeli medjunarodna zajednica. Sobzirom na nagomilane probleme na prostorima bivse YU, mozda bi njihovo rjesenje moglo biti najlakse rijeseno u okviru neke YU zajednice drzava.

Zato kad razmisljam o bivsoj YU, jako mi tesko dodje sto nismo imali prave ljude na pravom mjestu, da se Yu ocuva u bilo kakvom obliku, a onda zavisno od okolnosti da se ispravljaju greske koje su u toj trzavi nesumnjivo postojale. Ne bi imali rat, ne bi imali potoke prolivene krvi, ne bi bili naruseni medjunacionalni odnosi, koji su prakticno svedeni na najnizi novo, ne bi imali unistenu industriju itd,itd. U svakom slucaju bili bi daleko ispred : Ceske, Madjarske, Poljske, a da ne govorim o Rumuniji, Bugarskoj i Albaniji, jer smo za sve navedene drzave bili pojam u svakom pogledu, a danas su one ispred nas, ili na nasem nivou.
Pozdrav Zah

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 09:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Ako zatrazimo, dace nam se...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 10:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Daljac je napisao:
Ako zatrazimo, dace nam se...

Slažem se. Samo...treba znati tražiti. Treba zna šta i kako tražiti. Prije svega trebamo tražiti da se mi sami dovedemo u red u sebi samima. To je osnovni preduslov za sve drugo, ako želimo da to drugo bude i trajno i dobro i blagoslovljeno. A ako se nešto dobro stvori na neki isforsiran način onda će to možda trajati neko vrijeme, ali će se kad-tad raspasti, jer nije utvrđeno na dobrim temeljima, a temelji su ono što nosimo u sebi i što samim tim iznosimo iz sebe u svakoj situaciji.

Ovo stalno treba imati na umu.
Kakvi smo tako će nam i biti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 11:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

zah je napisao:
Pored toga u ratu je stasala jedna nova generacija mladjih ljudi, koji nemaju predstavu o onome sta je nekad bilo. Njima su pricane druge price, i oni ne mogu razmisljati kao jedan Aragon npr.

Mislim da ovo nije sasvim tačno, znam nekoliko pripadnika mlađih generacija čiji rezon je takav kao da nikada nisu ni živjeli u bilo kojoj državi osim SFRJ. I na ovom forumu sam sreo još takvih (npr. drug Če).
Uostalom, nisu li baš naše generacije (druže Zah), koje su rasle u jednim pričama (zajedništva, bratstva i jedinstva) bile nosioci rata koji je bio sušta suprotnost. Nije presudno u kojoj priči rasteš, nego koju u grudima nosiš.
Tvrdim da, bez obzira koliko se činilo da su nove generacije beznadežno zadojene raskolima, oni nose u sebi mnogo bolji "materijal" koji će sigurno izaći na vidjelo samo ako ih neko pogodi u pravu žicu.
A mislim da se to može i te kako.
Inače, u svemu se slažem sa drugom Vaderom :) . Ništa na silu.
Jugoslavija nije nastala radi nečijih spletaka niti prevarom kako neki pametnjakovići sada vole reći, nego iz istinske želje naroda koji su je činili.
Želja jednih da dominiraju drugima ili kompleksi jednih prema drugima, doveli su do raskola, i ona se raspala takođe zbog želje tih istih naroda.
To je realnost.
Ali vjetrovi se polako okreću i opet duvaju na onu pozitivnu stranu.
Živi bili pa vidjeli. :) :) :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 11:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

:lol: Daj mi recite barem dva dobra razloga zašto bi mi u Hrvatskoj opet željeli biti u toj jebenoj jugi,koja uzgred rečeno više i nepostoji,osim u nečijim fantazijama...Ne samo mi u Hrvatskoj već zašto bi Slovenci bili opet u Jugi itd.Ako iko plače za tom jugom to ste vi u BiH...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 11:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
otok je napisao:
Ako iko plače za tom jugom to ste vi u BiH...

Mi u BiH smo "Jugoslavija u malom", što pozitivno govori o BiH ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 11:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Mi u BiH smo "Jugoslavija u malom", što pozitivno govori o BiH :lol

PA AKO VAS TO TJEŠI I ČINI SRETNIM,NEMAM NIŠTA PROTIV,ALI PUSTITE DRUGE NACIJE OKO SEBE,NEMOJTE IH ZAMARATI TIM PRIČAMA O PONOVNOJ jugi....RADIJE SE OKRENIMO DOBROSUSJEDSKIM ODNOSIMA.... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 12:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ako te ta priča zamara nije mi jasno zašto si ti član foruma koji se najviše javlja na ovu temu.
Ako ti treba razlog zašto bi Hrvatskoj bilo najbolje u YU (Sloveniji takođe, ostale da ne pominjem), on je vrlo jednostavan.
Razjedinjene i rascjepkane ex-YU državice su lak plijen onima koji sebe smatraju velikim gospodarima, i vrlo brzo će postati slugančići tuđim interesima, i dok dlan o dlan njihovi stanovnici "probudiće" se u zemlji u kojoj su podstanari umjesto svoj na svom. Ovako kako je krenulo, neprimjetno nam se stežu lanci oko ruku, nogu i vratova, a mi još prizivamo da to ide što brže....

Samo ujedinjeni YU narodi sa zaokruženim i što nezavisnijim ekonomskim, energetskim i poljoprivrednim životnim prostorom mogu očekivati da će se dugoročno osjećati slobodnim. Kada budu u stanju sa velikom zapadnom gospodom razgovarati oči u oči, moći reći i DA i NE, a ne uvijek pod pristiskom, ucjenama i pognute glave.
To je moje viđenje situacije, a koliko vidim nemali broj ljudi u Hrvatskoj uočava sličnu opasnost, ali je mnogima ideja o YU još odbojna prije svega jer se boje ponovne dominacije Srba u takvoj državi. Međutim, kada bi Hrvatskoj bila ponuđena zajednica koja bi u cjelosti respektovala (ili respektirala :) ) potrebu Hrvata da nemaju tutora nad sobom, moguće je uspostaviti normalne odnose.
Katastrofalna greška je učinjena pri prvoj Jugoslaviji gdje je (iz Hrvatskog ugla) Austo-Ugarska Monarhija samo zamijenjena monarhijom Karađorđevića, i to je bila osnova za realno nezadovoljstvo običnih hrvatskih ljudi, i sjeme koje je kasnije prouzrokovalo takve izopačene plodove kao što su to bile ustaše i njihova NDH. Jer uvijek je lakše trpjeti jaram tuđina, nego bratski jaram. Kad se tome doda stalno rovarenje rimokatoličke crkve i konstatna vijekovna težnja da se pravoslavni Srbi bar pounijate, jasno je da je bilo vrlo teško održati takvu državu sa toliko sukobljenih interesa i nagomilanih strahova.
Onda je došla ideja o pravednijem i boljem svijetu za sve, bez obzira na "vjersku" i nacionalnu pripadnost, oko koje su se okupili pripadnici svih naroda i ona je bila koheziona sila za SFRJ.
Ali kad su nas ubijedili da ta ideja ne valja i da je svijet koji ljude razdvaja na dobitnike,bogate i sposobne s jedne i gubitnike,siromašne i proste bolji, onda su i sve stare aveti ponovo probuđene i počeli smo mjeriti ko je koga u prošlosti više za..bao i onda je nastao haos i rat iz kojeg smo tek izašli.
Ali sve je to rješivo ako postoji istinska volja. Međutim, ako volje ponestane, mogla bi se uskoro pokazati nužda.
Ne pada mi na pamet da ubjeđujem nekoga u nešto što mu nije blisko, ali nije nemoguće da se ljudima u Hrvatskoj nikako ne sviđaju Jugoslavije kakve su bile (prva pogotovo) ali da bi neku na još boljoj i zdravijoj osnovi zasnovanoj, u kojoj bi istinski bili svoji na svom bez imperijalističkih šapa, vrlo rado pristupili.
Vidjećemo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 13:49 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pa ako su dvije jugoslavije tako neslavno prpale,zašto onada zazivati vraga i tzražiti treću???Pa sad smo svoji na svome bar mi u Hrvatskoj,sad bar nemamo izlike ako nešto loše ide npr.u gospodarstvu,da je kriv Beograd ili neko drugi,krivi smo sami..Možda si ti duboko nesretan u svojoj državi pa ti nedostaje ono lažno bratstvo-jedinstvo,ali vjeruj mi ovdje u Hrvatskoj sve više i više osjećamo napredak u svim segmentima života,da ne nabrajam,trajalo bi predugo.Samo jedan primjer.koliko je u Hrvatskoj sagrađeno km.auto.cesta u jugi,a koliko u samostalnoj RH.Za nepovjerovati,pa ako ti kažeš da je bilo bolje u jugi zašto onda nisu rađene autocete???Ja ću ti reći:jer je novac išao npr.za neku unaprijed propalu tvornicu na Kosovu ili neznam gdje,sjećam se samodoprinos za slabo razvijene...A o ratu i podjelama neću niti da pričam..Ja mislim da nam je ovako puno puno bolje,jer sami odlučujemo sa kim,kada,koliko itd.A koliko vidim npr.odnosi između RH i Srbije postaju sve bolji.Vjeruj mi da je najveći razlog to što smo samostalni i samo takvi razvijamo dobrosusjedske odnose bez sile i nametanje volje drugoga..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Sep 2006, 14:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Mislim da kratkovido razmišljaš.
Da li znaš da je Hrvatska već sada mnogo zaduženija od cijele bivše YU. A koliko stanovnika je imala SFRJ a koliko HR, koliko je trajala SFRJ a koliko traje HR.
Ne znaš li da su to sve kreditna sredstva, i ne znaš li da će neko kad tad tražiti to od vas (i već traži i ucjenjuje ali se to naravno ne zna).
Ne znaš li da u ovakvoj situaciji, potraje li duže, nema šanse da zadržite išta na svojoj rođenoj obali, jer će sve pokupovati.
Da li je slučajno što je veliki broj građana HR već sada u kandžama Njemačkih, Austrijskih i Talijanskih bankarskih grupa.
Gle čuda sve stari znanci. :(
Slično je i kod nas, ali ne još u toj mjeri.
Ne misliš li da je ludost da zemlja tako bogata kvalitetnim poljoprivrednim resursima kao HR muku muči sa tom privrednom granom i ogromne pare daje na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz (gle čuda) uglavnom gore pobrojanih zemalja.
Razlog što zdušno zastupam YU nije puko nezadovoljstvo trenutnim stanjem, ili nostalgija za onim čega nema, nego iz protivljenja ropstvu u koje polako padamo svi skupa i iz želje da zajedno gradimo nešto što ima budućnost.
O.K. zasad smo susjedi, ali mislim da će u budućnosti koja nam neposredno predstoji HR imati vrlo malu korist od izgrađenih autocesta, a da će svaki pa i najmanji gest dobre volje prema sadašnjim susjedima vrijediti mnogo mnogo više, jer će nas zajednička nevolja i težnja za fizičkim opstankom na ovim prostorima na to natjerati.
Sprema se oluja, i vrlo moguće da će nas tek ona natjerati da se osvijestimo.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 283 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]