banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 20:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Jan 2008, 00:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Okt 2003, 15:24
Istraživanje: Većina više ne vjeruje u brak

Većina ljudi više ne vjeruje u brak i smatra da vjenčani list nije ništa drugo osim "komada papira", pokazuju rezultati ankete agencije AOL Personals u kojoj je sudjelovalo 7.113 ispitanika. Oko 44% od svih ispitanih smatra da brak nije nikakav značajan korak u jednoj ljubavnoj vezi te da ne predstavlja nikakvu garanciju niti može učvrstiti odnos. Većina odgovora podrazumijevala je i zajednički život prije braka kako bi partneri ustanovili mogu li živjeti zajedno. Reuters...

http://in.reuters.com/article/lifestyle ... 8620080103

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 00:36 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Okt 2007, 14:09
Ja sam isto prvo za zajednički život, pa onda brak :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 10:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
studen_tica je napisao:
Ja sam isto prvo za zajednički život, pa onda brak :angel:

To nije tako dobra ideja: http://marriage.rutgers.edu/Publication ... 20TEXT.htm

Stupanje u brak reguliše neke odnose sa zakonske strane, i sa društvene strane. Ono što se podrazumijeva pod 'besmislom braka' jeste nekakvo rasplinjavanja propisa koji dolaze od društva, a nisu zakonski. Znate, ono kako drugi gledaju na brak, da li poštuju svoje i tuđe brakove. Kao što se često može vidjeti na temama ovakvog tipa, sve je manje bilo kakvog poštovanja prema braku.

Bez obzira na to, ako već dvoje ljudi stupa u brak, oni ne sklapaju samo zakonski ugovor, i određen dogovor sa društvom, već i ugovor između samih sebe. Dakle, daju jedno drugom svoju riječ da će se ponašati u skladu s nekim pravilima. To je zvanično obećanje dato, prije svega, osobi s kojom se stupa u brak.
Umjesto mutnog stava tipa: "zajedno smo skupa" daje se jasna izjava o sopstvenom stavu i namjerama. To je, po meni, bitno da se uradi, ako je veza ozbiljna. Jer, na tom osnovu, može da se gradi nešto kao što je zajednički život. Naravno, ako obje osobe poštuju svoju riječ.

Nije to samo pitanje suvoparnog čojstva, naravno da su emocije te koje trebaju biti pokretač svega toga.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 17:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
ne

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 17:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
ne

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 17:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
azdajica-ny je napisao:
ne

Pretpostavljam da imas losa iskustva pa zato. Ali na osnovu sopstvenih iskustava ne mozes zakljucivati o cijeloj populaciji od kojih bar 50 posto imaju pozitivna iskustva u braku. :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 18:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jul 2001, 01:00
ne

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 18:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zasto zene ne vjeruju u brak? U sta vi vjerujete, u vanbracnu zajednicu, or samocu? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 18:41 
sta ima tu da se vjeruje, ako se dvoje (ili vise :lol: ) vole, onda je brak normala i super stvar, a ako ne onda je .... da ne kazem sta...

neki vole puno polemisati o braku i ljubavi kao da su nesposobni da to i sami dozive...

ja jedino ne vjerujem u brak iz ekonomske potrebe...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 19:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Mislim da je brak idealna institucija za ljude koji su po svojoj prirodi i naravi konformisti. Nisam ta. 8)

vim je napisao:
azdajica-ny je napisao:
ne

Pretpostavljam da imas losa iskustva pa zato. Ali na osnovu sopstvenih iskustava ne mozes zakljucivati o cijeloj populaciji od kojih bar 50 posto imaju pozitivna iskustva u braku. :angel:

To oni samo dobro glume. Dobri glumci na pozornici života = sretni parovi u dugogodišnjem braku.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 19:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
Mislim da je brak idealna institucija za ljude koji su po svojoj prirodi i naravi konformisti. Nisam ta. 8)

vim je napisao:
azdajica-ny je napisao:
ne

To oni samo dobro glume. Dobri glumci na pozornici života = sretni parovi u dugogodišnjem braku.

Onda znaci po vasem misljenju ako sam dobro shvatio nebi trebalo stupati u brak, ili sta?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 19:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Da, vjerujem u brak...

Sto ne znaci da vjerujem u sve brakove i da ih smatram pravim brakovima...to sto su se ljudi pokvarili pa ulaze u brak iz svakojakih razloga koji veze sa ljubavlju nemaju (niti sa onim sto za mene brak zaista jeste), to nije krivnja 'braka' vec ljudi koji u njega ulaze...

Nekad su se sklapali politicki brakovi, ugovoreni brakovi, brakovi sa ljudima iz iste klase...mladi su bili primorani postovati pravila i slusati starije...
Danas, kad smo se oslobodili tih okova, na zalost sami pocesto biramo isto (jedan dobar dio slobodnog mladog stanovnistva ove nam planete Zemljice...ipak ne svi...) - brak iz koristi, brak da se pobjegne od roditelja, brak forsiran nezeljenim trudnocama, brak iz nekakvih krivih razloga...

Momacke veceri koje se slave sa striptizetama-prostitutkama na kojima se orgija i razmjenjuju polno prenosive bolesti koje ce mladozenja zatim darovati mladoj prve bracne noci...djevojacke veceri na kojima mlada jase kitu striperovu...ko tako proslavlja skori ulazak u brak, trebao je brak i zaobici...

I ne, nije kriv brak, vec oni koji u njega ne ulaze i srcem i dusom i tijelom kao sto bi trebali...

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Poslednji put menjao ventilator dana 06 Jan 2008, 19:55, izmenjena 2 puta

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 19:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
nadrealac je napisao:
sta ima tu da se vjeruje, ako se dvoje (ili vise :lol: ) vole, onda je brak normala i super stvar, a ako ne onda je .... da ne kazem sta...

neki vole puno polemisati o braku i ljubavi kao da su nesposobni da to i sami dozive...

ja jedino ne vjerujem u brak iz ekonomske potrebe...

Slazem se sa kolezom,mada i ova druga opcija ima svoje prednosti;on/ona voli njenu/njegovu lovu,, a ovo drugo voli tu osobu,ljubav je obostrana,zar ne? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 20:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
blue je napisao:
ako već dvoje ljudi stupa u brak, oni ne sklapaju samo zakonski ugovor, i određen dogovor sa društvom, već i ugovor između samih sebe

I pred Bogom. Slažem se.

vim je napisao:
Ali na osnovu sopstvenih iskustava ne mozes zakljucivati o cijeloj populaciji od kojih bar 50 posto imaju pozitivna iskustva u braku.

Mislim da si ovde pretjerao. Mislim da je procenat dobrih brakova mnogo manji od 50%. Mnogo manji.

Ovde su neki naveli razne loše razloge zbog kojih neki ulaze u brak. Ima toga, ali ima tu po meni i jedan veći problem. Šta sa velikim brojem (procentom) brakova u koji je par ušao jer se vole, a da brak vremenom počinje da bude sve lošiji i lošiji, da (kasno) vide da to nije to? Toga je mnogo. Smatram da je većina brakova ipak počela tako, iz emocija a ne iz interesa, ali opet većina brakova nije dobra, znači i ogroman broj onih koji su na početku bili zasnovani na emocijama, ljubavi, privlačnosti. Sve je divno i krasno na početku, prvih godina, a onda...iz godine u godinu...to nije to, ni slika ni prilika prvih godina ili početka veze. To je žalosno. I zabrinjavajuće. Ispada da je brak samo jedna lutrija, zapravo ne znaš šta će ti ispasti. Nekakve emocije i ljubav na početku nisu garancija ni za šta. Mnogi su iz ljubavi stupili u brak, ali kasnije...

Po meni nije samo stvar u tome da se obezbjedi da neko u brak ulazi iz pravih pobuda a ne nekih potajnih interesa, već se prije svega postavlja teško pitanje kako biti siguran u trajnu kvalitetu braka.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 20:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa Vader, i ne možeš biti siguran. To i jeste lutrija. Kao što je i život lutrija.

Lijepo si to opisao i sve se slažem. Još da dodam da smatram da oni koji ostanu u braku i kad emocije i bračni ideali iz Grimovih bajki nestanu i realnost(sveobuhvatna) im se ugmiže u svijest, onda u braku ostaju oni gdje jedna ili obe strane drži nekakav interes da ostane u tom braku - ekonomski, stambeno pitanje, djeca, društveni status, strah od stigme razvoda ili milion drugih stvari koji veze nemaju s ljubavlju, ali ako osoba ima talenat za glumu ona će svakom prilikom razvijati marketing i reklamirati svoj brak ' ja ovo, ja ono, moj mužovo, moj mužono', tj. pričaće na sve strane i namještati da izgleda kao da ljubav cvjeta, a ruže na sve strane niču baš u njihovom braku. Takvi mi se gade, blago rečeno.

čim mi neko puno nameće o ljepoti svog braka, a bez da ga ja išta pitam, meni to odmah smrdi.

Interes je čudo. Takođe, već sam napomenula da ljudi zbog konformizma žele da se prilagode društvenim normama, a jedna od njih je i stupanje u brak i održavanje tog braka do kraja života ( po bilo koju cijenu, čak i kad je brak tako loš da se pretvori i potpuni apsurd).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 21:04 
Veteran
Veteran

Citiraj:
već se prije svega postavlja teško pitanje kako biti siguran u trajnu kvalitetu braka.

Ne postoji brak od juče, neka iskustva po tom pitanju su već skupljena. Npr., citiram:

Citiraj:
    * The more similar people are in their values, backgrounds and life goals, the more likely they are to have a successful marriage.

Opposites may attract but they may not live together harmoniously as married couples. People who share common backgrounds and similar social networks are better suited as marriage partners than people who are very different in their backgrounds and networks.

http://marriage.rutgers.edu/Publication ... adults.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 21:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
To su samo nešto veće vjerovatnoće. Ima tu puno faktora koji ulaze u igru a koji nisu predvidljivi. Ne postoji recept pa da se on "nabuba" i da se po njemu radi pa da sve bude OK. To ni sa kolačima ne uspije uvijek a kamoli sa nečim tako komplikovanim kao što je brak. Pored toga, ljudi se mijenjaju, ako su se nekad slagali tj. bili slični ne mora značiti da će tako i ostati. Baš danas je jedna osoba pričala kako je srela dobre prijateljice iz srednje škole i šokirala se kakve su sada, to su sada dva svijeta, ljudi su se promjenili u međuvremenu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 22:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Problem danasnjice je sto su muskarac i zena zamijenili uloge. Zene su postale muskobanjaste, svadljive vole da sve zapovijedaju i da zlostavljaju muskarce, a ranije je bilo obrnuto.
S druge strane muskarci su postali zenskasti, poceli su da sve ugadjaju zenama, peru sudje itd.
Po principu evolucije u zivotinjskom svijetu muzjak koji je najjaci i najagresivniji oplodjava sve zenke. Prirodno je da su zene privucene agresivnim tipovima i zlostavljacima i za njih se najvise udaju i zato brakovi propadaju. S druge strane ni muskarci(muzjaci) nisu navikli da im zenka zapovijeda a danas je to cesci slucaj jer su zene prestale biti zenstvene i sve vise lice na muskarce i normalno da prirodno muskarac ne trpi to i dolazi do raspada braka.
Ako ne vjerujete u evoluciju, religijski po bibliji pise da muskarac bude glava zeni. Posto je sad doslo vrijeme da zena bude "glava", opet dolazi do prirodnog narusavanja uloga i brak propada.
Ovo je bila neka moja psiholoska analiza zasto brakovi danas vise propadaju nego prije sto godina kad su zene bile zene a muskarci muskarci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 22:11 
Veteran
Veteran

@Vader:
Možeš da povećaš vjerovatnoću uspjeha, šta još možeš da tražiš?

Ljudi se mijenjaju, a promjena se najviše primijeti kada se mijenjaju negdje dalje od nas. To je kao nagli rez, znaš osobu ove godine, i sretneš je nakon par godina, ko zna da li bi bilo veće iznenađenje da je ta osoba ostala potpuno ista, nego da se promijenila.

U braku, i uopšte u situacijama kada su ljudi u kontaktu duže vrijeme, se dešava nešto drugo. Svojim ponašanjem i djelovanjem ljudi, bez svjesnog znanja, konstantno stvaraju određenu strukturu svojih odnosa koja vremenom mijenja svoj oblik, nabolje ili nagore. Cijela društva se tako formiraju.
Ono što je potrebno da se izbjegnu promjene nagore je komunikacija. Potrebno je da svako od supružnika bude upućen u situaciju onog drugog. Naravno, potrebne su i elementarne sposobnosti empatije i simpatije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jan 2008, 22:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

vim je napisao:
Problem danasnjice je sto su muskarac i zena zamijenili uloge. Zene su postale muskobanjaste, svadljive vole da sve zapovijedaju i da zlostavljaju muskarce, a ranije je bilo obrnuto.
S druge strane muskarci su postali zenskasti, poceli su da sve ugadjaju zenama, peru sudje itd.
Po principu evolucije u zivotinjskom svijetu muzjak koji je najjaci i najagresivniji oplodjava sve zenke. Prirodno je da su zene privucene agresivnim tipovima i zlostavljacima i za njih se najvise udaju i zato brakovi propadaju. S druge strane ni muskarci(muzjaci) nisu navikli da im zenka zapovijeda a danas je to cesci slucaj jer su zene prestale biti zenstvene i sve vise lice na muskarce i normalno da prirodno muskarac ne trpi to i dolazi do raspada braka.
Ako ne vjerujete u evoluciju, religijski po bibliji pise da muskarac bude glava zeni. Posto je sad doslo vrijeme da zena bude "glava", opet dolazi do prirodnog narusavanja uloga i brak propada.
Ovo je bila neka moja psiholoska analiza zasto brakovi danas vise propadaju nego prije sto godina kad su zene bile zene a muskarci muskarci.

koja gomila stereotipa.

odgovoriću samo na ovo boldirano, ostalo ću zaobići.

dakle, biblija kaže: da bi bila sreća u braku, žena treba da sluša muškarca, a muškarac treba da sluša Boga. Aj sad još jednom zvizni makar jednu moždanu ćeliju o drugu, pa mi kaži :

1. Da li današnji muškarac sluša Boga?
2. Da li žena treba da služi muškarca koji ne služi Boga?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 104 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]