banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 18:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Posao
PostPoslato: 21 Dec 2007, 13:30 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Feb 2006, 10:39
Nije namjera da provociram, cisto me interesuju vasa razmisljanja i iskustva. Dakle ovako da ste vi poslodavalac kome bi radije dali posao onome ko je najbolje kvalifikovan ili onome koji je iste nacionalnosti kao vi? Ne odnosi se ova tema naravno samo na Balkan vec na cijeli svijet. Mnogi se u Evropi zale kako pojedini poslodavaoci radije zaposljavaju svoje zemljake nego strance. Kontam da je mozda zbog rata kod nas situacija jos 100 puta gora, a mozda i nije.

Kao primjer zamislite da ste poslodavalac i da birate izmedju 2 kandidata. Obadva su istih godina, istog spola onaj koji je iste nacionalnosti kao vi ima diplomu sa jednog od domacih fakulteta i nema radnog iskustva. Onaj drugi je druge nacionalnosti al ima diplomu sa Oxforda i 10 godina radnog iskustva gdje se pokazao kao izvrstan radnik koji je u svojoj bivsoj firmi donio puno profita i gdje su svi bili prezadovljni sa njim, al on se iz ovih ili onih razloga odlucio vratiti u svoj rodni kraj i trazi posao bas kod vas.

Koga bi izabrali izasto?

Licno bi izabrala onog najbolje kvalifikovanog jer ako njemu ne smeta raditi za nekog druge nacionalnosti zasto bi meni smetalno primiti nekog sa takvim kvalifikcijama :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2007, 13:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Pa naravno da bi vecina primila onog sa diplomom. Ne gledaju ljudi kod nas puno na nacionalnost. Vise gledaju na poznanstvo i pare. Ako je neko neciji poznanik prije ce dobiti posao bez diplome nego neko sa diplomom ko se prijavio na oglas. To je cinjenica i to je normalno na zalost i 90 posto svih zaposlenih je doslo kod nas na taj nacin. Ili alternativni nacin platis i dobijes posao. Na zalost, ali tako je. Skoro koga god znam da je zaposlen na taj je nacin dosao do posla. Nikog ne znam da se prijavio na oglas i dobio posao, osim ako nije neka dobra riba. Tako da poznanstvo i novac, kao i godine starosti igraju ulogu, a ne nacionalnost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2007, 14:02 
Početnik
Početnik

Koliko god mi je drago da nacionalnost ne iga ulogu toliko mi bude sok kada ovo cujem cuj to da neko plati da dobije posao... gdje tu logika? Va valjda ljudi traze posao da bi zaradili, ne da bi pali financijski??

Ako je tako kao sto kazes da diplome i iskustva ne igraju ulogu vec se gledaju poznanstva onda mi je jako zao tih firmi, sto ces dobro proci i imati dobru zaradu ako zaposlis nekompetentne ljude za taj posao. :roll:

Ne znam kome ide na ruku da zaposljava na taj nacin?? Jedino ako ti najveci neprijatelj da da mu zaposljavas ljude jedino na taj nacin daj mu sto slabije ljude da sto prije padne i sto vise... jupii..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2007, 14:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_Smokvica_ je napisao:
Koliko god mi je drago da nacionalnost ne iga ulogu toliko mi bude sok kada ovo cujem cuj to da neko plati da dobije posao... gdje tu logika? Va valjda ljudi traze posao da bi zaradili, ne da bi pali financijski??

Ako je tako kao sto kazes da diplome i iskustva ne igraju ulogu vec se gledaju poznanstva onda mi je jako zao tih firmi, sto ces dobro proci i imati dobru zaradu ako zaposlis nekompetentne ljude za taj posao. :roll:

Ne znam kome ide na ruku da zaposljava na taj nacin?? Jedino ako ti najveci neprijatelj da da mu zaposljavas ljude jedino na taj nacin daj mu sto slabije ljude da sto prije padne i sto vise... jupii..

Ne znam gdje ti zivis, ali u bl to znaju i ptice na granama. Ne znam koliko se isplati kome ali cinjenica je da je tako. U samoj vladi imas ljude koji rade u kancelariji sa srednjom skolom i bez iskustva, a za cistacicu u istoj toj zgradi se prijavilo na desetine njih sa fakultetom pa ti vidi. Ali zato sve i funkcionise tako kako funkcionise.

Vrh

Tema posta: Re: Posao
PostPoslato: 21 Dec 2007, 14:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
_Smokvica_ je napisao:
Nije namjera da provociram, cisto me interesuju vasa razmisljanja i iskustva. Dakle ovako da ste vi poslodavalac kome bi radije dali posao onome ko je najbolje kvalifikovan ili onome koji je iste nacionalnosti kao vi? Ne odnosi se ova tema naravno samo na Balkan vec na cijeli svijet. Mnogi se u Evropi zale kako pojedini poslodavaoci radije zaposljavaju svoje zemljake nego strance. Kontam da je mozda zbog rata kod nas situacija jos 100 puta gora, a mozda i nije.

Kao primjer zamislite da ste poslodavalac i da birate izmedju 2 kandidata. Obadva su istih godina, istog spola onaj koji je iste nacionalnosti kao vi ima diplomu sa jednog od domacih fakulteta i nema radnog iskustva. Onaj drugi je druge nacionalnosti al ima diplomu sa Oxforda i 10 godina radnog iskustva gdje se pokazao kao izvrstan radnik koji je u svojoj bivsoj firmi donio puno profita i gdje su svi bili prezadovljni sa njim, al on se iz ovih ili onih razloga odlucio vratiti u svoj rodni kraj i trazi posao bas kod vas.

Koga bi izabrali izasto?

Licno bi izabrala onog najbolje kvalifikovanog jer ako njemu ne smeta raditi za nekog druge nacionalnosti zasto bi meni smetalno primiti nekog sa takvim kvalifikcijama :angel:

ima tu mnoštvo parametara. ja ću navesti samo neke

npr, jel ti poznato da je sistem rada i društveni sistem različiti u svakoj zemlji, tako ako je neko bio odličan radnik u jednoj, ne mora značiti da će i u drugoj........ vis a vis ovoga se bira osoba naučena i istrenirana po domaćem sistemu/mentalitetu itd..

tačno je da se bira stručnije lice, ali u mjere za izbor ulazi i vrsta ličnosti, druge vještine indirektno vezane za posao, itd..

Poslednji put menjao XIX century dana 21 Dec 2007, 16:06, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2007, 15:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2006, 10:13
Pored toga u nasoj drzavi postoje sistemi koji se razlikuje od firme do firme, neko trazi pravu osobu, kvalifikovanu, pruza joj mogucnost da se pokaze i dokaze,bez obzira na nacionalnost, dok neke firme imaju zatvoren krug, u njega upadas samo preko para ili rodbinskih veza, a sada koju korist imaju od takvih ljudi, oni najbolje znaju....

Samo diploma nekada stvarno nema veze sa kvalitetom osobe...ali jbg treba ti kao potpora da uospte mozes konkurisati za neko radno mjesto

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2007, 16:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Tajnica je napisao:

Samo diploma nekada stvarno nema veze sa kvalitetom osobe...ali jbg treba ti kao potpora da uospte mozes konkurisati za neko radno mjesto

tačno, pošto diploma ne mijenja LIČNOST, a karakteristike ličnosti mogu često uticati na kvalitetu rada te osobe, npr. osoba sklona krađi podmetanjima, nelojalnosti, alkoholu itd- takva osoba je mogla završiti fakultet, ne? i dopiti diplomu. samo, ko bi želio takvu osobu u svojoj firmi?

u svakoj profesiji ima svakakvih ljudi/profila ličnosti.. jer diploma i podučenost ne utiču na promjenu suštinskih karakteristika ličnosti.(nažalost).

Vrh

Tema posta: Re: Posao
PostPoslato: 21 Dec 2007, 16:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2007, 03:39
_Smokvica_ je napisao:

Koga bi izabrali izasto?

Neznam gdje ti zivis, ali pouzdano znam da se za takve stvari (davanje/nedavane posla na temelju vjere, nacionalnosti, i bilo cega drugog sto ne spada u regularne kvalifikacije o opisu posla) kaznjava i da firme gube milione dolara na tuzbama po sudovima. Zato svaki HR ovdje zna bolje nego da takvo nesto uradi. Uglavnom, ovdje se posao daje na osnovu iskustva i obrazovanja, zadnjih godina doduse iskustvo igra puno vecu ulogu nego obrazovanje. Tako da npr covjek moze imati doktorat i nimalo iskustva, a neko samo regularan fakultet i nekoliko godina radnog iskustva, i dobiti bolji posao nego onaj sto ima doktorat.
Uglavnom poenta je, ako odlucis nekog zaposliti ili nezaposliti na osnovu nacionalnosti, spremi se da te moze sacekati i tuzba za rasnu diskriminaciju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2007, 16:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nažalost, mnogi zloupotrebljavaju tu mogućnost.. pa onda manjak svojih sposobnosti i obrazovanja nameću kao nevoljnost poslodavca da ga zaposli jer je crn, žut, musliman, židov, il ne znam ti šta :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2007, 16:50 
Biram onog koji ce mi napuniti vishe kesha u dzep!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2007, 17:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
vim je napisao:
Pa naravno da bi vecina primila onog sa diplomom. Ne gledaju ljudi kod nas puno na nacionalnost. Vise gledaju na poznanstvo i pare. Ako je neko neciji poznanik prije ce dobiti posao bez diplome nego neko sa diplomom ko se prijavio na oglas. To je cinjenica i to je normalno na zalost i 90 posto svih zaposlenih je doslo kod nas na taj nacin. Ili alternativni nacin platis i dobijes posao. Na zalost, ali tako je. Skoro koga god znam da je zaposlen na taj je nacin dosao do posla. Nikog ne znam da se prijavio na oglas i dobio posao, osim ako nije neka dobra riba. Tako da poznanstvo i novac, kao i godine starosti igraju ulogu, a ne nacionalnost.

sve receno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2007, 17:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

XIX century je napisao:
nažalost, mnogi zloupotrebljavaju tu mogućnost.. pa onda manjak svojih sposobnosti i obrazovanja nameću kao nevoljnost poslodavca da ga zaposli jer je crn, žut, musliman, židov, il ne znam ti šta :-?

Znam ja to, ali, ako ih ti npr tuzis, i na sudu se dokaze da si imao vise iskustva/obrazovanja od onog koga su primili, i da ti je jedina diskvalifikacija bila nacionalnost i boja koze, ti dobijas milione kao odstetu, a firma ce naravno sljedeci put dvaput razmisliti prije nego nesto takvo napravi opet.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2007, 17:57 
Početnik
Početnik

Apollonia to je tako mozda u USA al jel to tako na Balkanu???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2007, 21:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

_Smokvica_ je napisao:
Apollonia to je tako mozda u USA al jel to tako na Balkanu???

Ti nam nisi rekla na koju drzavu mislis, mislim da je par ljudi spomenulo pitanje na koju se drzavu odnosi. Znam da USA i Balkan nisu isti, opet nisi objasnila na koju se drzavu odnosi pa tako sam ja dala odgovor na osnovu onog sto se desava gdje ja zivim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Dec 2007, 22:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma da gdje ces porediti ameriku i bosnu. :oops:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2007, 08:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
davanje posla samo na osnovu naconalne ili vjerske pripadnosti je obicni idiotluk.
ni diploma ne mora imati presudan znacaj. znam dosta ljudi bez iste, koji svoj posao rade jako dobro.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Dec 2007, 12:25 
Početnik
Početnik

Diploma je vazna ovisno o kojem poslu covjek govori. Da li bi iko isao na pregled kod doktora bez diplome? Ili da ti profesor bez diplome predaje na fakultetu? Samo navodim primjere gdje diploma jako vazna.

Naravno da ima poslova gdje je diploma manje vazna ili cak bespotrebna. Ima i poslova gdje je iskustvo najvaznije, ima poslova gdje je socijalna kompetencija sve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Dec 2007, 04:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
Zaposlila bih osobu koja bolje obavlja posao.
Vjera mi nije problem sve dok je zaposlenik ne donosi sa sobom na posao.

A sto se tice davanja love da bi se dobilo radno mjesto - meni je to sasvim razumljivo...jer iako se ljudi zaposljavaju da bi zaradili - ljudi i daju mito da bi zaradili i imali sigurniji buducnost...
Jer rad kod privatnika je danas sveden na robovlasnistvo malte ne, pa se tako nekom isplati dati par hiljada maraka za dobar posao u drzavnoj sluzbi. Odradi ta osoba jednu godinu za dzabaka (da namiri stetu), ali zato ima osiguran posao u kojem ima pravo na bolovanje kad je bolesna (kod privatnika ako si bolestan idi na biro pa budi bolestan), na slobodne dane u vrijeme drzavnih praznika (prosetaj malo gradom pa vidi koliko privatnika, tj. njegovih radnika, ne radi na praznike - mislim, te koji ne rade ti je lakse izbrojati), trudnicko, normalan godisnji odmor (a ne deset dana skupa sa subotama i nedeljama, ako godisnji uopste postoji), regres, zimnica, razni dodaci tipa prevoz, topli obrok, dodatak na nocni rad ili posebno placen rad praznikom, ako u toj djelatnosti postoji potreba za rad svim danima i slicno ("sitnice" koje u privatnim firmama ne postoje ili postoje samo fiktivno), radno vrijeme od 8 sati (a ne 10 i vise, kao kod privatnika)...
I realno gledano isplati se cusnuti nekome lovu za normalan posao na drzavnim jaslama.

Da sistem funkcionise ne bi bilo toliko zainteresovanih za cuskanje, jer rad kod privatnika ne bi mogao biti bas takvo robovanje - da radna i druge inspekcije rade svoj posao za koji su dobro placene, a jako ga lose (ili nikako) rade...
Da sistem funkcionise ne bi bilo ni onih spremnih da uzmu mito i prime 'mito-davca' na radno mjesto - jer bi uslijedi kazna...ali kako kod nas nema ni zakonani pravde ovaj dio se ne odnosi na nas...

A sto se tice tuzakanja i ogromnih odsteta, kod nas ljudi umiru pa odstete nema, kradu se milioni pa niko ne odgovara, a kamoli da bi se nesto poduzelo po pitanju diskriminacije pri zaposljavanju...
Pa ljudi ovdje hladno stampaju upitnike koje zainteresovani za posao popunjavaju, a upitnici sadrze pitanja poput:
Da li imate namjeru radjati? :D
Ako imate djecu ko vam ih cuva?
Ako treba ostajati duze na poslu zbog prijema robe, do kasnih vecernjih sati (prijevoz nije obezbjedjen), da li bi vam to smetalo?

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]