banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 17:17

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 117 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 19 Okt 2007, 09:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Da li vas nervira kada neko za par mjeseci ili godinu, nema veze 3 godine ... zaboravi svoj jezik.
Prvenstveno mislim na Bosance koji odu malo u BG i pricaju cisti ekavski kad se vrate ili iz NS kad se vrate lale original .... nije mi jasno.
A imam komsija iz Srbije koji zive u BL vec godinama i nikada nisu niti ce prestati pricati svoj ekavski.... svaka cast i respect.
Kako to, jel to neki kompleks ili sta? Ima li neko ko se bavio istrazivanjem ovog fenomena?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 09:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
Али има ту још један парадокс. Никад, односно, врло ријетко се дешава да људи из Србије промијене говор, али Босанци обавезно! Ваљда се рибе ложе на екавицу, шта ли.... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 09:33 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2007, 20:42
Pa ko ce znati?ja mislim da to ima veze sa cvrstinom karakera,kao i mnoge dr.stvari,ili je to za nekoga stvar ukusa.......leeeeeepse,iliti,ljepse,mu pricati ovako ili onako.ja ne znam ni sama,ni kako pricam,ni kako pisem,ali se trudim da se drzim jednog,bar kada pricam ili kada pisem,mada ni to nije...sta ja mogu kad se citav zivot seljakam-bosna,srbija,bosna,srbija....u bosni-ovde,onde,tamo,ovamo........i kako ja da se snadjem?svugdje drugaciji naglasak,akcenat.....sad ekavski,pa ijekavski...jbg.
:( :fadein: :fadein: :fadein:

"Nema zveri koja za trun milosti ne zna...;
za milost ne znam,te ni zver nisam."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 09:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
mislim da je odgovor isti kao na pitanje "zašto navijate za reprezentaciju srbije a ne bosne i hercegovine?"

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 11:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Okt 2005, 23:57
Ne bih rekao da je to pitanju. Znam jednog koji se "preobratio" za 4-5 mjeseci provedenih u Bg-u i mogu garantovati da su u pitanju kompleksi.

Tacno je ovo sto je bigman napisao.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 11:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Tacno je to da je ekavica laksa i da zato oni teze uce ijekavicu,jer se boje da se ne provale.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 12:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Maj 2004, 12:51
Moj otac je bio Srbijanac, ali ni nakon 35 godina provedenih u Banja Luci nije presao na ijekavicu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 12:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Veze... To kao kad bih ja sad počela pričat na talijanskom... Primijetila sam taj "fenomen", al od ovih mojih što studiraju u Bg niko nije prešao na ekavicu... A znam ih milion koji jesu... :puke: A većina ljudi pišu ekavicu jer je lakša... Kad već ćiviš na području gdje se priča ijekavski onda nauči i da ga pišeš, nisi debil... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 12:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2004, 18:48
:lol:

Ja imam prijatelja koji zivi i rodjen je u BL, ali je srednju skolu zavrsio u BG. I sad, on naravno prica ijekavicu, ali posto obojica imamo zajednickih prijatelja iz BG, kad god smo skupa on prica ekavicu :D

ludilo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 12:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Sep 2006, 10:13
bigman je napisao:
Али има ту још један парадокс. Никад, односно, врло ријетко се дешава да људи из Србије промијене говор, али Босанци обавезно! Ваљда се рибе ложе на екавицу, шта ли.... :roll:

A jeste tacno, oni rijetko poprime ijekavicu, iako zive dugo na ovom podneblju, a nasi ekavicu progovore za mjesec dana..tuzno..jeste da je ekavica zvucnija, a nema sanse da je pocnes govoriti tako brzo i prirodno.ma to su kompleksasi, pa da se uklope, misle da izgledaju kul, a ispadaju smijesno...Najsmijesni je kada je vecina u ratu pocela pricati ekavicu, a Srbije vidjeli nisu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 15:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

A sto znaju izgovore tek da pronalaze ..... kao, radio sam tamo 2-3 mjeseca, sef mi bio iz BG pa uz njega ili ne znam, radio u nekim novinama pa ajd sto je pisao na ijekavskom, on i progovori ... ali sto zaboravi ijekavicu, to mi nije jasno?

I nije istina da ekavica "lepse" zvuci od ijekavice! Jednostavno su drugacije, stvar ukusa, ali smijesno mi je to zaboravljanje i prbacivanje u roku od 2-3 mjeseca.
Jebo te ja sam u NS u svom zivotu proveo godine i prije rata ... oni obozavaju kad ja pricam ovaj nas, bosanski..... skupe se oko mene i bude im gotivno..... ne kontam.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 15:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da, to je bas cudno. Ljudi koji odu u Srbiju pola godine progovore ekavicu, a Srbijanci u Bosni zive 20-30 godina i ne progovore.
Objasnjenje se mozda nalazi u tome sto je ekavica jednostavnija i laksa pa se ljudi lako priviknu na jednostavniji skraceni govor nego obrnuto.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 16:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Citiraj:
oni obozavaju kad ja pricam ovaj nas, bosanski..... skupe se oko mene i bude im gotivno..... ne kontam.

Hahaha isti slučaj i kod mene kad odem u Split ili ovdje kad pričam s likovima iz Srbije... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 17:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2005, 01:04
vim je napisao:
Objasnjenje se mozda nalazi u tome sto je ekavica jednostavnija i laksa pa se ljudi lako priviknu na jednostavniji skraceni govor nego obrnuto.

a možda i u tome da mi nit imamo države, nit jezika, nit istorije, nit kulture.... apsolutna nula

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 18:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
moji roditelji 40 godina zive u BL, a ovdje su doselili iz Srbije. i dan danas pricaju onako kako su pricali kada su bili djeca. nista se nije promijenilo.
Vuk Karadzic je smatrao kao veoma vazno da covjek zadrzi svoj nacin govora tamo gdje odseli. a, sa govorom i svoje obicaje i ostalo.

Vrh

PostPoslato: 19 Okt 2007, 18:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
[quote="Molotov"]Da li vas nervira kada neko za par mjeseci ili godinu, nema veze 3 godine ... zaboravi svoj jezik.
Prvenstveno mislim na Bosance koji odu malo u BG i pricaju cisti ekavski kad se vrate ili iz NS kad se vrate lale original .... nije mi jasno.
A imam komsija iz Srbije koji zive u BL vec godinama i nikada nisu niti ce prestati pricati svoj ekavski.... svaka cast i respect.
Kako to, jel to neki kompleks ili sta? Ima li neko ko se bavio istrazivanjem ovog fenomena?[/quote

hm ...cudno...ali ima nas dosta ,,?,,Bosanaca``ovde...a ne primjecujem nesto da iko prica ekavski...cak mi Srbijan-ci-ke kazu da vecini extra cuci iekavica...pogotovo kad pocnem da vristim :P Salu na stranu...to je glupo...stric mi je ovde 25 god..i normalno prica iekavicu kao i citavo njegovo drustvo koje je tada doslo.Naravno da se ubaci dosta uzrecica...sto je neizbjezno....ali sve u grnicama normalee...Mene muci drugi problem...crnogorski naglasak poprimim za 2.5 dana..nesvjesno...al ozbiljno...svima je taj naglasak ocajan..ali ja ga naprosto obozavam...i samo krene..ne znam kako!?!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 19:12 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2007, 23:45
EiLeen je napisao:
Citiraj:
oni obozavaju kad ja pricam ovaj nas, bosanski..... skupe se oko mene i bude im gotivno..... ne kontam.

Hahaha isti slučaj i kod mene kad odem u Split ili ovdje kad pričam s likovima iz Srbije... :lol:

isti slucaj samo sjeverna Dalmacija ,a tek kad izraze i neke rijece krenes govoriti ljudi padaju pa onda ubjedjivanje da oni ne znaju č da iygovore kako treba, ludilo brale

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 19:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Chinchillidae je napisao:
EiLeen je napisao:
Citiraj:

isti slucaj samo sjeverna Dalmacija ,a tek kad izraze i neke rijece krenes govoriti ljudi padaju pa onda ubjedjivanje da oni ne znaju č da iygovore kako treba, ludilo brale

Meni je to super........... :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 21:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Okt 2007, 20:14
superhik je napisao:
:lol:

Ja imam prijatelja koji zivi i rodjen je u BL, ali je srednju skolu zavrsio u BG. I sad, on naravno prica ijekavicu, ali posto obojica imamo zajednickih prijatelja iz BG, kad god smo skupa on prica ekavicu :D

ludilo...

Foler...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2007, 23:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2006, 22:47
Mene zivcira kad neki ljudi pricaju malo ekavicu, malo ijekavicu, ono zbune se ponekad ne mogu se sjetiti da se "presaltaju" odmah na ekavicu, pa im ponekad "izleti". Imam jednu kolegicu na faxu, zavrsila srednju u Srbiji, prica bas ovako kako sam napisala, a naglasak "nidje veze", samo se izvaljuje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 117 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]