banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 11:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 07 Okt 2007, 00:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Jul 2007, 21:59
Vijesti BiH

29.09.2007 16:25

OTKRIVAMO:
Pedofilska 'Sodoma i Gomora' kraj Doboja
Autor MARINA BOROVAC

Božena M. Majka 13-godišnje žrtve J.M. brani zločince, a kćeri se srami: 'Pa što ako su je skidali i malo pipkali, nisu je

Nenad Tegetlija, 41-godišnjak iz sela Pećnika u dobojskoj regiji, seksualno je zlostavljao svoju 13-godišnju nećakinju. Osuđen je na tri godine zatvora. Mirko Jovanović, 25-godišnjak iz susjednoga sela pipkao je drugu djevojčicu i osuđen je na dvije godine zatvora.

Bećir Hodžić ima 59 godina, Ante Grabovac 72 godine, Miloš Nedić 31, Konstantin Trivučević star je 65, Slobodan Pančić 29, a Petar Bjeličević čak 79 godina. I njih je, kao i Tegetliju i Jovanovića, zbog seksualnoga zlostavljanja djevojčica osudio Okružni sud u Doboju.

A 20-godišnji Srđan Kukić, tri godine stariji Danijel Gunjević, 21-godišnjaci Branislav Đurđević i Sanjim Simić, vršnjaci stari 42 godine Novak Damjanović i Nenad Radojčić te Milivoj Ilišković osuđeni su na istome sudu zbog "običnih" silovanja. Njihove su žrtve bile starije od 14 godina... Sve te presude silovateljima i pedofilima izrečene su u dobojskoj regiji samo ove godine.

I to nije sve. Sudit će se i 74-godišnjem Milenku Vučinoviću, prijavljenom da je dulje vrijeme silovao 17-godišnju Č. Đ. Na optuženičku će klupu i 32-godišnji Dragiša Popović, koji je pak imao odnos sa svojom maloljetnom sestrom pa će mu se uz silovanje suditi i za incest.

Tridesettrogodišnji Suad Ibrahim Kadić odgovarat će za obljubu hendikepirane R. A., za koju nitko ne zna kada je i gdje uopće rođena. Godinu stariji Alija Malkić silovao je maloljetnu T. Lj., Sreto Kuledžić, 28-godišnjak, isto je učinio 21-godišnjoj K. D. Stahinja Đurić, star 24 godine, silovao je šest godina mlađu L. J. Među posljednjima uhićenima u ovome kraju je 70-godišnji Nikola Šego. Njemu će se suditi da je seksualno zlostavljao istu onu djevojčicu zbog koje je već osuđen Nenad Tegetlija.

Što se to događa u dobojskom kraju? Sodoma i Gomora? zapitali smo se dok smo zbrajali žrtve silovanja i napastovanja i slušali, u nevjerici, kako tamošnji suci blago kažnjavaju krivce.
Nekoliko sati kasnije, dok smo po selima siromašne općine Vukosavlje pokraj granice s Hrvatskom u Slavonskom Šamcu tražili obitelji žrtava, postalo nam jasno zašto su kazne tako male. U selu Pećniku, zabiti u kojoj je dvaput napastovana 13-godišnjakinja, na ulici susrećemo njezinu majku Boženu M.

Ne znam što ću s ćeri. Ni moj brat ni Nikola ju nisu oštetili, a ona sad tako protiv njih govori. Ko da nam nije već dovoljno teško. Posla nema, novaca nema, ovdje sada i bogati plaču požalila nam se.

Ako tako mislite, zašto je vaš brat skidao do gola vašu kćer, upitali smo Boženu.
Pa zato da provjeri jel ju neko drugi oštetio i da men kaže ak nešt nije u redu. A Nikola nam je pomogo da dođemo u ovu kuću i šta ću sad ja od sramote šta mu je mala to napravila? Pito ju i on da se skine, dao joj šest maraka (24 kune, op. a.) i malo gledo. Di bi on i mogo šta radit istrese majka svoju ljutnju na kćer.

Kaže da je njezina obitelj (mužpijanac i petero djece) uvijek bila u dobru s Nenadom. K njima je često navraćao i vremešni Nikola, za kojeg nam je kazala da živi u susjednom selu Gnionici, ali u Zagreb odlazi po penziju. Pomogao im je on, kaže, da uđu u kuću Alojzija Brkića, koji sada živi u Osijeku i koji ih sutra kani izbaciti iz kuće. I dok objeručke grabi cigaretu koju smo joj ponudili, govori kako joj je to ručak i još jednom se istresa na kćer: Eno je sad u kući, nešto kao piše. A ja zbog nje na ulicu ne mogu, sram me. Sad se još bojim da mi i muža ne zatvore i optuže da joj je i on nešto radio rekla je i produljila dalje, gurajući pred sobom dječja kolica koja je natrpala starom odjećom.

I njezin se susjed okomio na nesretnu djevojčicu: Da je moja, ja bi je zavezo lancem za drvo i tako bi joj davo i jest. Pa vidi ti nje, eto već dva čoeka je zatvorila. Kad bi smio, zatvorio bi put pred svojom kućom, da odavle nikada ne prođe ljutito je mahao rukama.

I dok u civiliziranome svijetu ovako traumatizirana djeca odmah dobiju stručnu pomoć, a u Hrvatskoj se kani uvesti javni registar pedofila i Vlada predlaže da se počiniteljima takvih zločina izrečene zatvorske kazne nikako ne smiju umanjiti, upitali smo kakvu je pomoć od institucija dobila 13-godišnjakinja iz Bosne i Hercegovine.

Doznali smo da je dvaput bila na ginekološkom pregledu, nakon svakog napastovanja, a jednom je prenoćila u Sigurnoj kući u Modriči. Obećano joj je da će, tko zna kada, razgovarati i s psihologom kako bi joj pomogao osloboditi se strahova. I to je sve.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 01:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Ako tako mislite, zašto je vaš brat skidao do gola vašu kćer, upitali smo Boženu.
Pa zato da provjeri jel ju neko drugi oštetio i da men kaže ak nešt nije u redu. A Nikola nam je pomogo da dođemo u ovu kuću i šta ću sad ja od sramote šta mu je mala to napravila? Pito ju i on da se skine, dao joj šest maraka (24 kune, op. a.) i malo gledo. Di bi on i mogo šta radit istrese majka svoju ljutnju na kćer.

Kakva kobila .. tuzno .. odvratno .. !

:banghead:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 08:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Nju treba spaliti na lomaci

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 09:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Neki ljudi ozbiljno potkopavaju darwinovu teoriju evolucije.
Avaj zemlje jadne!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 10:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Da ne otvaram novu temu .. Rukama i nogama tukao dijete

Kreten .. Kakav je to mentalni sklop u stanju da uradi ovako nesto!?

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 11:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
Citajuci ovaj clanak palo mi je sljedece na pamet.

Kad se hoce usvojiti jedno dijete, po zakonima administracije traze ljudima bezbroj papira da uvide da li ce to dijete imati dovoljne ekonomske uslove i da li su njegovi buduci roditelji dovoljnog psihickog kapaciteta. Pa im rade testove, intervjue, traze potpise od oko cini mi se sest doktora,... Ponekad trebaju da cekaju nekoliko godina, idu da jedno vrijeme zive u drzavu porijekla djeteta, da se upoznaju sa tim djetetom i tamo isto srede prepis novousvojenog. Zavrse podosta umorni, psihicki i fizicki, a i ekonomski. Ali na kraju krajeva sa osmjehom zadovoljstva.

S' druge strane, svako ko bioloski moze da ima dijete najcesce ima ga. Nije prethodno potreban nijedan test za nista. Pa onda cujemo i vidimo svasta. Mislim da ima ljudi kojim ne bi trebalo biti dozvoljeno imati djecu. Ali ne znam na koji nacin. Kako to kontrolisati?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 14:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
koliko puta sam ja to rekla da svi prvo kod psihijatra trebamo jos u mladjim godinama zivota s kontrolm,kakvi idioti hodaju zemljom i jos se razmnozavaju :x jadna djeca ni kriva ni duzna ali ne mogu jadni ni oni izrasti u phisihcki zdrave licnosti kad zive u takvom okruzenju..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 17:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
uzas - primitivizam - nevjerovatno :x

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 17:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
Čovječe i za postaviti štand sa žvakamatrebaš dozvolu, a djecu može imati svako.
Užasno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 18:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jan 2003, 15:09
NebeskaKrila je napisao:
Citajuci ovaj clanak palo mi je sljedece na pamet.

Kad se hoce usvojiti jedno dijete, po zakonima administracije traze ljudima bezbroj papira da uvide da li ce to dijete imati dovoljne ekonomske uslove i da li su njegovi buduci roditelji dovoljnog psihickog kapaciteta. Pa im rade testove, intervjue, traze potpise od oko cini mi se sest doktora,... Ponekad trebaju da cekaju nekoliko godina, idu da jedno vrijeme zive u drzavu porijekla djeteta, da se upoznaju sa tim djetetom i tamo isto srede prepis novousvojenog. Zavrse podosta umorni, psihicki i fizicki, a i ekonomski. Ali na kraju krajeva sa osmjehom zadovoljstva.

S' druge strane, svako ko bioloski moze da ima dijete najcesce ima ga. Nije prethodno potreban nijedan test za nista. Pa onda cujemo i vidimo svasta. Mislim da ima ljudi kojim ne bi trebalo biti dozvoljeno imati djecu. Ali ne znam na koji nacin. Kako to kontrolisati?

Dosta dobar post, nećeš verovati, ali i ja sam razmišljao podosta o tome praveći paralelu između ljudi koji uživaju u životu sa svojim detetom i ovih drugih. Samo, vredi postaviti pitanje, kakvi bi ti ljudi bili, odnosno kako bi se oni odnosili prema deci da ih mogu imati (želja je želja dok je želja, čim se realizuje više to nije).
No, to uopšte nema veze s ovom temom. Užas, pisao sam ranije kako se zgrožavam na zločine poput pedofilije i silovanja i da bih maksimalnom kaznom kažnjavao počinioce. Ko je u stanju da na takav način povredi jednu maloletnu devojčicu, u staju je da uradi i mnogo gore stvari i treba ga smaknuti s lica Zemlje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 18:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Dobro kaze black hand. Uglavnom se cijeni i zeli nesto sto se nema ili nije dostupno. Ljudska priroda je takva da kad nesto ima to ne cijeni, bar vecina ljudi. Zasto npr. bolesni cijene zdravlje, a zdravi ne, zasto bi afrikanci bili sretni da su u bosni da imaju sta jesti, a bosanci nisu, zasto bi bosanci bili sretni da su u americi a amerikanci nisu, zasto britney spears pada u depresiju i ide na psihicko lijecenje, a siromasna afganistanka ne itd. itd. Jedna od najvecih tajni je ljudski um. Mnogo stvari, iako ne sve, se mijenjaju pogledom na te stvari. Ali to vec spada u psihologiju. Ali zbog psihologije se desavaju sve ove stvari, zar ne?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 18:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Interesuje me sta opstina i drzava preduzima u ovakvim slucajevima?Kako drustvo stiti tu jadnu djecu?Vodi li neko brigu da ih zastiti ili samo cuvaju fotelje i nikoga ne brine sudbina te djece?U inostranstvu djeca budu smjestena kod drugih porodica i budu pod zastitom drzave....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 19:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Drzavi je bitno da naplacuje poreze da moze praviti staklene zgrade i kupovati audije. Jebe se njima za djecom i nezaposlenim i penzionerima. Kad treba da naplate kaznu prvi su. Prije 2 sedmice mi uzese 40km za prelazak preko ulice. A ovo dijete nece da uzmu od takve majke. Pih. :x

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 22:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
siromastvo, traznicija, losh uticaj zapada, postratni period, ratne traume a posljedice se ocituju na psiholoske strane licnosti, primitivizam naroda ...
Zalosno je to. Mi smo naviklli da zivimo u jednom finom "land-u" mislim na period prije zadnjeg rata, a sada postajemo svjesni da to vishe nikad necemo imati. Cisti upliv zapadnog drustva, gdje su ovakve stavri svakodnevica.
Licno djecu bih odmah izuzela od roditeljskog staranja, a pocinitelje sudila dozivotno..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 22:15 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
Citiraj:
losh uticaj zapada

Ozbiljno?! Zar zaista misliš da je 'zapad' i za ovo kriv? Baš u Doboju svi potencijalni pedofili gledaju Law and Order: Special Victims Unit i od tamo crpe sve bolesne ideje.
Mislim da to nema nikakve veze sa stranim uticajima i da bi čak bilo dobro kada naš pravosudni sistem i zakonodavstvo upili malo znanja od zapadnih. U tom slučaju bi pedofili i silovatelji dobijali oko 20 ili više godina zatvorske kazne, umjesto 2 do 6 koje mi dajemo pedofilima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 22:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

josephine je napisao:
Citiraj:
losh uticaj zapada

Ozbiljno?! Zar zaista misliš da je 'zapad' i za ovo kriv? Baš u Doboju svi potencijalni pedofili gledaju Law and Order: Special Victims Unit i od tamo crpe sve bolesne ideje.
Mislim da to nema nikakve veze sa stranim uticajima i da bi čak bilo dobro kada naš pravosudni sistem i zakonodavstvo upili malo znanja od zapadnih. U tom slučaju bi pedofili i silovatelji dobijali oko 20 ili više godina zatvorske kazne, umjesto 2 do 6 koje mi dajemo pedofilima.

Imas pravo...Vani ih ganjaju na sve nacine i zatvaraju....A toj djeci pokusavaju pomoci,a kod nas je to vise primitivizam za koji oni sto trebaju i ne haju....TUGA....I....JAD....
I kako komenarisati tu ako se moze nazvati majkom????Kako????
Mozda bi trebali gradjani Doboja da izadju na ulice,ali i ne samo Doboja vec i sirom BiH na demostracije protiv zlostavljanja nemocnih i neduznih i da traze da se tim zrtvama mora pomoci na sve nacine a ti pocinioci rigorozno kazne....LJUT SAM!!!!!!!!!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Okt 2007, 23:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Svaki put pobjesnim kad procitam ovako nesto,a nazalost, cesto se tako nesto dogadja.Istina je ono za roditelje,neki koji zele djecu,imaju sve uslove i "normalni" su, cesto imaju problema da dobiju potomstvo i prilikom usvajanja im se desava vec gore opisano.A bolesnici,koji su ponekad uz to i socijalni slucajevi "stancaju" djecu ko na traci i odnose se tako prema njima- nepravda.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 01:01 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2006, 13:15
sta je doboj postao neki dio ukraine ili sta ? ILi su tamo 13-godisnjakinje toliko neodoljive ahahah
glupost !

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 10:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
ajme užasa.. nemam riječi.. žalosno je što takvi debili obično i prave dosta djece, jer im fali daska u glavi i maju samo primarne nagone :(

Super zaključak je izvela Nebeska krila, kad se prave silni testovi i probe za usvojitelje, što ne bi i za biološke roditelje? Baš naprotiv, za biološke se PRVO trebaju praviti, jer je žalosno da biološka majka onako govori.. jad i bijeda :-?

pa i psi se suzdržavaju incesta, osim ako su baš u zatvorenom krugu ( zatvoreni), gdje nemaju drugog izbora za prokreaciju, nego tako. Psi su plemenitiji od mnogih ljudi, to sam 100 puta rekla. I kuja će skočiti, ako treba i zaklati svakoga ko pokuša povrijediti kuče, na bilo koji način.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Okt 2007, 23:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 06 Avg 2006, 16:44
XIX century je napisao:
...žalosno je što takvi debili obično i prave dosta djece, jer im fali daska u glavi i maju samo primarne nagone

Da li to onda znaci da bi se na neki nacin ti "primarni nagoni" mogli vaspitati?
Ili znaci da samo to debili nisu sposobni?

Koliko ima uticaja na njih i drustvo, ili su i oni nesto ljudski tesko kontrolisano?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 23 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]