banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 11:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Sep 2007, 17:48 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 09 Jan 2007, 17:59
Sve bih forumaše zamolio da pročitaju ovaj nešto duži post jer sam u njemu iznio vrlo značajna i što je još
važnije moja LIČNA zapažanja.

Kompjuteri, a pogotovo internet, loše djeluju na omladinu!

Prije svega, da me ne bi ovdje ko pogrešno shvatio, nije mi namjera da popujem i da ukazujem na neke činjenice o štetnom
dejstvu računara na omladinu koje su svima već poznate. Ja ovo što iznosim govorim iz iskustva. I ja sam omladinac.
Imam svega 20 godina i nisam matorac koji svašta priča o "tim njihovim kompjuterima i ostalim novotarijama", a bez pravog
znanja i iskustva. Neke činjenice želim malo podrobnije obrazložiti.
Prvo, svi znamo da su danas računari potpuno multifunkcionalne sprave. U jednom uređaju čovjek ima biblioteku (internet),
dvd plejer, muzičku liniju, studio za obradu fotografija, konzolu za igre, (nekad čak i tv i radio ako je ugrađena kartica),
uz nebrojene programe i standardne funkcije računara. To dovodi do toga da mnogima (što je i sa mnom bio slučaj) računar
postane glavni fokus u životu. Prosto zauzme monopolsko mjesto u životu, zamijeni stvari koje ne bi trebao zamijeniti, a ta
zamjena je loša zamjena.

1. Internet

1.1. Internet kao zamena za knjige

Iako na internetu postoje nebrojene informacije, čak i digitalna izdanja kompletnih knjiga, većina
informacija je štura, nepotpuna i uglavnom neprovjerena. A vlada popularno mišljenje da SVE MOŽEŠNAĆI NA INTERNETU. E pa
ne možeš sve naći. Na wikipediji u jedan poduži članak spakuju život i djelo na primer nekog pisca i filozofa koji je
napisao tomove i tomove knjiga i inspirisao generacije mislilaca. Čovek može o svemu saznati pomalo, ali ne prodre u suštinu.
Drugi problem jeste stalno skretanje pažnje pri čitanju bilo kakvog teksta na internetu. Klikanjem na hiperlinkove
iks puta sam sebe uhvatio da čitam nešto sasvim deseto od onoga što mi je bila namjera da "pogledam na netu". Ti
hiperlinkovi koliko su god dobri toliko čoveka mogu da zapletu, a vrijeme leti "kao u priči". I na kraju čovek bude iscrpljen
i izmoren, a u tolikom moru raznih informacija na kraju mu nije jasno ni šta je sve pročitao. Pri tome je prošlo recimo pet
sati, dragocijenog vremena. A ovisnost o internetu može da bude podmuklija od ovisnosti od droge. To je zato što o drogi svi
znamo da je ona "smrt", "put u pakao" i sl. - uopšte svima je jasno šta je droga i svi iole razumni u društvu na nju gledaju
negativno. O internetu pak većina ima pozitivno ili ambivalentno mišljenje i takav stav društva ovisniku daje mnogo manju
motivaciju da uopšte shvati da ima problem ili da pokuša da ga se oslobodi.
Šta još nije dobro u vezi interneta? To što podstiče ljenost. Ljudi prosto naviknu da računaju samo na internet kao nepresu-
šni izvor informacija i zaborave da postoje biblioteke i brojni drugi izvori. Preko interneta jednostavno ma koliko on bio
ogroman nije moguće mnogo proširiti vidike i obrazovati se. Mi na Googlu ili Wikipediji možemo teoretski saznati skoro sve,
ali fora je u tome što mi ne znamo ni šta bi ukucali u čarobno polje "search". Da ne govorim o tome da se na internetu sve
saznaje na neki haotičan način, bez ikakvog sistema.

1.2. Internet kao zamena za druženje

Sajtovi poput myspace-a u suštini mogu biti veoma korisni, za upoznavanje sa raznim ljudima širom sveta, izmjenu iskustava
i slično. Međutim myspace se pretvorio u takmičenje ko će na profilu imat veći "friend count" i izazovnije slike. Pri tome je
glavna svrha profila da se dopadne drugima, čime se čovjek ustvari otuđuje od svoje istinske individualnosti. Nije čak ni
neophodno napomenuti da prosječan korisnik servisa "MySpace" jedva da zna išta o stotinama svojih "friends".

1.3. Po meni je najpozitivnija funkcija interneta razmena mišljenja kao ovdje na forumu

1.4. Blogovi - oni su postali obično pomodarstvo i preseravaje. Ko god hoće može da u blogu piše šta mu se ćefne. Ne kažem
da nema pametnih i duhovitih blogova, ali ko hoće da čita blogove teško će se snaći u blogosferi, teško će u moru blogova
izabrati onaj u kome ima nečeg korisnog ili pametnog. Takođe, onaj koji piše blog tako pokušava da neke svoje stavove iznese
u svijet, a ustvari dopre do vrlo malog broja ljudi koji eto odluče da čitaju baš njegov blog.

2. DVD plejer - gledanje filmova na računaru je u suštini ista stvar kao i na TV-u, DVD plejeru ili u kinu i tu nemam razloga
za kritiku.

3. Slušanje muzike - E TO JE VEĆ VELIKI PROBLEM!!! Ljudi se izgube u količini muzike koju imaju na hard disku. Ne znaju ni
šta imaju. Pri tome i kad nešto puste ne koncentrišu se na muziku, jer čim je računar uključen dok muzika svira otvara se
mogućnost za izlazak na internet ili bilo koju dodatnu aktivnost na računaru, pri čemu uopšte nema koncentrisanog slušanja
muzike. I onda se desi i slijedeća stvar - upali se računar fol radi muzike, a onda se zakači "usput" i na internet i izgubi
5 sati. Pravo slušanje muzike je koncentrisana aktivnost. Uz to može i da se pleše recimo, ali kad se neko sav udubi u nešto
na internetu teško da će i obratiti pažnju na tekst pjesme i na muziku uopšte.

4. Konzola za igre - o tome su mnogi pisali i ja o samim igrama nemam tako izražen negativan stav. Naime većina popularnih
igara zahtjeva dosta koncentracije, mnoge su zahtjevne i u pogledu refleksa, strategije itd. Prigovor o nasilnosti igara ne
stoji, jer nasilja ima pun kurac i na TV-u, a sem toga svako iole normalan zna da je to samo igra. Dakle igrice su potpuno
OK, problem je samo kad se čovjek navuče, što se često dešava.

5. Fotografije na računaru - Digitalci su zakon! Po kvalitetu slike već su daleko ispred idiota s filmom, a bolji digitalci
sustižu i profi klasične aparate. Još uz to ne moraš kupovati i razvijati film, možeš prebaciti na komp slika kolko hoćeš,
izraditi samo one koje oćeš - ma divota! ALI! To i jeste problem. Ljudi prosto mnogo manje cijene fotografiju. Možeš je
izbrisati ako ti se ne sviđa. Pohraniš tonu slika na hard disk, od toga 20% izradiš. Padne sistem - odoše slike. Kad ne
moraš da platiš za film, i kada ti memorijska kartica digitalca prevazilazi stvarne potrebe onda se ne sikiraš mnogo da
slika ispadne kako treba i rezultat jesu slike niskog kvaliteta kojima je posvećeno vrlo malo ljubavi. I opet problem
ako ih ne izradiš, što se često dešava, da bi gledao slike moraš upaliti računar. A kad ga upališ onda ga narednih pet sati
ne gasiš. Samo se množe razni povodi zbog kojih se računar pali. A taj trenutak je čaroban, jer često čoveka prikuje za
stolicu narednih nekoliko sati.

6. Zaključak - Uprkos očiglednoj korisnosti i multifunkcionalnosti računara i interneta sve aktivnosti na računaru mimo
profesionalnih (a to i jeste osnovna svrha računara - obrada podataka, poslovna primena), ustvari su samo vrlo loše zamjene
za druge aktivnosti iz kategorije učenja i razonode: čitanje knjiga, slušanje muzike, igranje, druženje, bavljenje
fotografijom koje su ranije ljudi radili bez računara. Druga loša stvar je sama suština operativnog sistema windows -
rad više stvari u isto vrijeme - multitasking, kao i sistem hiperlinkova na internetu. To dodatno unižava kvalitet
aktivnosti na računaru jer se pažnja rasplinjuje na sve strane - ni čemu se čovek dovoljno ne posveti, a uz to takav rad
veoma opterećuje mozak. O tome je čak bilo jedno istraživanje koje je pokazalo da takvo rasipanje pažnje i bombardovanje
nepovezanim informacijama doslovno umanjuje IQ.

U zaključku ću reći i ono što još nisam pomenuo. Prevelika upotreba kompjutera stvara pogrešnu sliku o svijetu. Omladina
koja je često preopterećena školom, ili ne pronalazi neki smisao u životu, utehu nalazi u virtuelnom svetu u kome je
gospodar. Može da traži šta god hoće, potpuno se oseća nesputano i kompjuter postane najbolji drug. Pri tome zaborave da se
mnogo interesantnije stvari mogu pročitati u raznim kvalitetnim knjigama, zaborave i da postoji pozorište, muzeji, galerije,
razne slobodne aktivnosti, sekcije itd. koji mogu itekako obogatiti život. Nevolja je naravno i to što koliko god se vremena
provede na računaru utoliko manje se mogu razvijati retoričke sposobnosti, govor tijela i sve ostalo kroz normalnu direktnu
komunikaciju licem u lice sa prijateljima. Pogrešnoj slici o svijetu doprinosi i činjenica da nam internet pruža slobodu
da idemo samo na one sajtove koji nas zanimaju. A pošto većina ljudi ima neku svoju strast ili neko posebno interesovanje,
oni mogu provoditi sate i sate čitajući razne sajtove sa potpuno istom tematikom - zako se na vajnom internetu naši
horizonti sužavaju umjesto da se prošire. Za zdrav razum i bolju orijentisanost u svijetu po meni je mnogo produktivnije
čitati dnevne novine. Tu se čovek suoči sa realnošću i važnim stvarima koje se dešavaju kod nas i u svijetu. I ma koliko
neke novine bile pristrasne one ipak pruže koliko toliko vjernu sliku svijeta i dobro informišu čitaoce o aktuelnim
zbivanjima. A na internetu lako gubimo sate i sate u svijetu svojih fantazija bez dodira sa realnošću. Današnja omladina,
često virtuelni svet uzima zdravo za gotovo i smatra da je to realnost, zato što i ne zna za drugo, pošto je od svog
najranijeg djetinjstva okružena kompjuterima i uvučena u taj svet.

Toliko od mene, hvala svima koji su imali strpljenja da pročitaju ovaj poduži tekst. Sad je na vas red da iznesete svoje
stavove u vezi s ovom temom!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Sep 2007, 19:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jun 2004, 12:32
Predugačak tekst. Nisam sve čitala, ugl uvod i zaključak, no shvatila sam suštinu.

prvo jedan citat Šekspirov "Ništa nije ni dobro ni loše, već ga naš um takvim čini."

Ima mnogo autora, izdavača knjiga i publicista, koji su pisanjem knjiga zarađivali za život, pa sad ljuti na wikipediu što im preuzela posao, a narod može sve da čita besplatno. Naravno, i ja bih bila ljuta.

Dalje, slažem se jednim dijelom da se nezrelom adolescentu, nepotpuno razvijenom, može desiti da počne virtuelno dsoživljavat ko stvarno. mislim da se osobi koja čvrsto stoji na zemlji i ima dovoljno iskustva, ovo neće tako lako desiti ( bez obzira koliko vremena provodi pred računarom). u tom smislu, mislim da je uticaj televizije pogubniji, jer ovde barem ima neke akcije i interakcije od strane subjekata.

Internet je kao jedna velika pijaca. neko dođe na pijacu sa preciznim spiskom u ruci i traži stvari sa tog spiska, potom ide kući. neko dođe da ubije vrijeme, a neko da kupi nešto ako naiđe na nešto interesantno. sve isto je s internetom.

relativna je stvar koliko je ono što ti zoveš stvarnost u stvari stvarnost. ne znam što odvajaš čitanje knjiga. nije ti poznato da je fikcionalna stvarnost iz knjiga takođe virtuala?

sve u svemu, taj pogubni uticaj o kojem ti pričaš uglavnom zavisi od toga koliko je osoba naakumulirala kvalitetnih iskustava iz realne stvarnosti ili ne. od toga zavisi koliki će internet imati uticaj na nju.

p.s. čim se iz nečeg bježi ( u tvojoj priči iz realne stvarnost i u virtualnu) znači da tu nešto fali. inače se ne bi bježalo iz nje. zato ne davaj toliki beskrajan značaj i veličinu "realnoj stvarnosti" , jer da je tako svi bi ljudi koji nikad nisu došli na internet ili na računar bili super komunikativni, srećni, inteligentni, uspješni ( npr. cigani, beskućnici, prosjaci, ili obični, prosječni ljudi koji uopšte ne žele računar u svojoj kući itd). dakle, tvoja teorija pobijena ovim argumentom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 06:43 
Ja za racunarom znam i po 15 sati dnevno sjediti...sta ces kad mi je dosadno!!!
Ustvari postalo mi dosadno svako vece izlaziti napolje i razbijati se alkoholom pa ne znam sada kako da izgubim vrijeme, a evo i sada me oci peku od gledanja u monitor!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 10:59 
Početnik
Početnik

XIX century je napisao:
Ima mnogo autora, izdavača knjiga i publicista, koji su pisanjem knjiga zarađivali za život, pa sad ljuti na wikipediu što im preuzela posao, a narod može sve da čita besplatno. Naravno, i ja bih bila ljuta.

Kao prvo, ni na wikipediji ni na većini ostalih mjesta na internetu ne možeš sve da čitaš, tj. ne možeš da čitaš kompletna djela pojedinih autora (izuzetak su slobodne biblioteke poput Projekta Rastko ili Projekta Gutenberg), tako da moj stav da su informacije koje se dobiju na internetu uglavnom nepotpune i dalje stoji. A još veći problem je rasipanje pažnje, skakanje sa linka na link i sl. o čemu ti izgleda nisi ni čitala.
XIX century je napisao:
Internet je kao jedna velika pijaca. neko dođe na pijacu sa preciznim spiskom u ruci i traži stvari sa tog spiska, potom ide kući. neko dođe da ubije vrijeme, a neko da kupi nešto ako naiđe na nešto interesantno. sve isto je s internetom.

Fora je u tome što većina nas dođe da ubije vrijeme, ili kao ima izgovor, hoću da pogledam to i to, a onda se izgubi i zaglavi na desetoj stvari. Tako da većina nas koristi internet kao sredstvo za ubijanje vremena. Što je u suštini jadno i to iz dva razloga. Prvo, da je naša realnost bolja, ljepša, ne bismo nastojali vrijeme ubiti, nego ga što više produžiti. Drugo, to vrijeme provedeno na internetu, uglavnom nije kvalitetno provedeno, zašto - pročitaj moj prvi post, ne bi da se ponavljam.

XIX century je napisao:
relativna je stvar koliko je ono što ti zoveš stvarnost u stvari stvarnost. ne znam što odvajaš čitanje knjiga. nije ti poznato da je fikcionalna stvarnost iz knjiga takođe virtuala?

Stvarnost je stvarnost. Da li je ona stvarno realna, to je već metafizičko pitanje, i mi svi polazimo od premise da jeste iako ne znamo. A fikcionalna stvarnost jeste virtuelna, međutim, ukoliko se radi o dobroj knjizi ona dosta dobro oslikava stvarni život. Mislim da nema potrebe da se uopšte iznose argumenti zašto je čitanje recimo "Braće Karamazovih" ili "Na Drini Ćuprije" i sl. mnogo svrsishodnija aktivnost od surfanja po internetu. Iako čitanje takvih djela iziskuje određeni napor, na kraju ćeš se bolje osjećati, nego nakon deset sati, ili 15 što psyborg reče "visenja" na kompjuteru.

XIX century je napisao:
sve u svemu, taj pogubni uticaj o kojem ti pričaš uglavnom zavisi od toga koliko je osoba naakumulirala kvalitetnih iskustava iz realne stvarnosti ili ne. od toga zavisi koliki će internet imati uticaj na nju

E pa stariji ljudi koji su nagomilali iskustva iz realne stvarnosti najmanje vremena provode na računaru i internetu, a upravo mladi, omladina, zeleni i nezreli vise po čitav dan, što u tom periodu, kad trebaju razvijati socijalne vještine , proširiti svoje vidike, zaista može pogubno na njih uticati.

XIX century je napisao:
p.s. čim se iz nečeg bježi ( u tvojoj priči iz realne stvarnost i u virtualnu) znači da tu nešto fali. inače se ne bi bježalo iz nje. zato ne davaj toliki beskrajan značaj i veličinu "realnoj stvarnosti" , jer da je tako svi bi ljudi koji nikad nisu došli na internet ili na računar bili super komunikativni, srećni, inteligentni, uspješni ( npr. cigani, beskućnici, prosjaci, ili obični, prosječni ljudi koji uopšte ne žele računar u svojoj kući itd). dakle, tvoja teorija pobijena ovim argumentom

Nije pobijena, to što nisu idealni svi koji nikad nisu došli u kontakt sa računarom ne znači da računar nema loš uticaj na omladinu. Ukoliko su tvoji "cigani", "beskućnici" ili "prosječni ljudi koji uopšte ne žele računar u svojoj kući" zbog nečega frustrirani - to samo znači da u ovom društvu ima mali milion drugih problema, a računari, ukoliko se sa njima pretjeruje (a pretjeruje se) su samo jedan od njih.

A ima i kontraargumenata na primjer priče kako je momak bio super đak, komunikativan, svirao harmoniku, ... i onda mu stari kupio računar, pa mali naglo popustio u školi, prorijedio izlaske s društvom, povukao se u sebe i sl.

Ja koji sam sate i sate, i sedmice i mjesece znao visiti na prokletom i usranom kompjuteru, garantujem da bi današnja omladina bila puno zdravija i mentalno i fizički da nikad nije vidila u životu kompjuter.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 12:01 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2005, 05:36
Prezvakano.

Mozes reci da automobili loshe uticu na zdravlje,sto je istina,i Da je TV josh gori uticaj od kompa,sto je takodje tako,ali da necije misljenje ovako promjenish?tesko.

Let teachers and priests and philosophers brood over questions of reality and illusion. I know this: if life is an illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life,I love,I slay, and am content.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 12:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2007, 12:13
Mislim da sve na ovom svijetu ima i dobre i lose strane pa tako i pc,internet...

znaj, tek tad je pocelo...

Milan Mladenovic-EKV

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 12:17 
Početnik
Početnik

Fala Bogu da sve ima dobre i loše strane! Ali na ono što ne valja treba ukazivati. Ono što je dobro ne predstavlja problem, a razne izopačenosti treba uočiti ne bi li se neke stvari preispitale i pokušale popraviti, ne samo u društvu, već i u nama samima.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 13:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Chichivoy je napisao:
Fala Bogu da sve ima dobre i loše strane! Ali na ono što ne valja treba ukazivati. Ono što je dobro ne predstavlja problem, a razne izopačenosti treba uočiti ne bi li se neke stvari preispitale i pokušale popraviti, ne samo u društvu, već i u nama samima.

moje mišljenje je da ako nekog internet i računari uspije povući "nadole", to je samo znak labilnosti te osobe i problema koje ona ima u realnom životu, što dalje implicira da je kompjuter povod, a ne uzrok. razmisli malo o tome...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 13:32 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Evo jednog (neobicnog) primjera sta je internet u stanju da "napravi" kad ljudi ne razmisljaju mnogo (pa onda krive internet)... :)

Muži žena 'chatajući' zaljubili se jedno u drugo
Oženjeni par iz Bosne rastaje se nakon što su se pod lažnim imenima, ništa ne sluteći, zaljubili jedno u drugo na chat portalu.

Sana Klarić i njezin mužAdnan, otvorili su svoja srca jedno drugome na internetu te si ispričali sve svoje probleme o braku. Pritom su se i zaljubili.
Koristeći se imenima 'Slatkica' i 'Princ radosti', ovaj sada bivši bračni par iz Zenice vjerovao je da je pronašao partnera s kojim će provesti ostatak života.
Kada su saznali za međusobne 'prijevare', više nije bilo povratka. Sana i Adnan pokrenuli su razvod braka međusobno se optužujući za nevjeru.
'Odjednom sam bila zaljubljena. Bilo je prekrasno, mislila sam da sam napokon pronašla nekoga tko me razumije, a nalazi se u istoj situaciji, odnosno zaglavio je u lošem braku kao i ja', priča 27-godišnja Sana.
Kad je saznala što se dogodilo, Sana se osjećala izdanom i povrijeđenom.
'Još mi je uvijek teško vjerovati da Slatkica, koja mi je izgovorila toliko prekrasnih stvari i razumjela me, zapravo je žena s kojom sam oženjen i nije mi godinama rekla ni jednu lijepu riječ', objašnjava 32-godišnji Adnan.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 13:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Leona je napisao:
Evo jednog (neobicnog) primjera sta je internet u stanju da "napravi" kad ljudi ne razmisljaju mnogo (pa onda krive internet)... :)

Oženjeni par iz Bosne rastaje se nakon što su se pod lažnim imenima, ništa ne sluteći, zaljubili jedno u drugo na chat portalu.

Sana Klarić i njezin mužAdnan, otvorili su svoja srca jedno drugome na internetu te si ispričali sve svoje probleme o braku. Pritom su se i zaljubili.
Koristeći se imenima 'Slatkica' i 'Princ radosti', ovaj sada bivši bračni par iz Zenice vjerovao je da je pronašao partnera s kojim će provesti ostatak života.
Kada su saznali za međusobne 'prijevare', više nije bilo povratka. Sana i Adnan pokrenuli su razvod braka međusobno se optužujući za nevjeru.
'Odjednom sam bila zaljubljena. Bilo je prekrasno, mislila sam da sam napokon pronašla nekoga tko me razumije, a nalazi se u istoj situaciji, odnosno zaglavio je u lošem braku kao i ja', priča 27-godišnja Sana.
'Još mi je uvijek teško vjerovati da Slatkica, koja mi je izgovorila toliko prekrasnih stvari i razumjela me, zapravo je žena s kojom sam oženjen i nije mi godinama rekla ni jednu lijepu riječ', objašnjava 32-godišnji Adnan.

:lol: :lol: :lol: ahahaha meni je ovo komično.. oboje su u tripu dvostrukog standarda ( ona je njega izdala i to je nemoralno, a on je nju izdo i sebe sam ne optužuje za to... i obrnuto) veze.. dvoje nezrelih ljudi koji bi i sa internetom i bez njega bili to što jesu, kao i svi ostali. eto sreće da možemo kompjutere kriviti za sve. to bi umnogome pojednostavilo rješavanje životnih problema.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 15:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2005, 05:36
Leona je napisao:

AAAAA,prejako!

Princ radosti i slatkica su ispali zesce glupi kad nisu mogli skontati prichu osobe s kojom zive godinama.Al kao sto rece XIX,labilni ljudi.

Let teachers and priests and philosophers brood over questions of reality and illusion. I know this: if life is an illusion, then I am no less an illusion, and being thus, the illusion is real to me. I live, I burn with life,I love,I slay, and am content.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2007, 22:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
kakvi debili :lol:
naravno da net ima i dobre i lose stvari kao i sve ostalo u zivotu a Boze moj,od neceg valja i umrijeti :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2007, 06:28 
Rokani jedni..nhe mozesh vjerovat!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Okt 2007, 19:48 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jul 2007, 12:13
:lol: :lol: