XIX century je napisao:
Ima mnogo autora, izdavača knjiga i publicista, koji su pisanjem knjiga zarađivali za život, pa sad ljuti na wikipediu što im preuzela posao, a narod može sve da čita besplatno. Naravno, i ja bih bila ljuta.
Kao prvo, ni na wikipediji ni na većini ostalih mjesta na internetu ne možeš sve da čitaš, tj. ne možeš da čitaš kompletna djela pojedinih autora (izuzetak su slobodne biblioteke poput Projekta Rastko ili Projekta Gutenberg), tako da moj stav da su informacije koje se dobiju na internetu uglavnom nepotpune i dalje stoji. A još veći problem je rasipanje pažnje, skakanje sa linka na link i sl. o čemu ti izgleda nisi ni čitala.
XIX century je napisao:
Internet je kao jedna velika pijaca. neko dođe na pijacu sa preciznim spiskom u ruci i traži stvari sa tog spiska, potom ide kući. neko dođe da ubije vrijeme, a neko da kupi nešto ako naiđe na nešto interesantno. sve isto je s internetom.
Fora je u tome što većina nas dođe da ubije vrijeme, ili kao ima izgovor, hoću da pogledam to i to, a onda se izgubi i zaglavi na desetoj stvari. Tako da većina nas koristi internet kao sredstvo za ubijanje vremena. Što je u suštini jadno i to iz dva razloga. Prvo, da je naša realnost bolja, ljepša, ne bismo nastojali vrijeme ubiti, nego ga što više produžiti. Drugo, to vrijeme provedeno na internetu, uglavnom nije kvalitetno provedeno, zašto - pročitaj moj prvi post, ne bi da se ponavljam.
XIX century je napisao:
relativna je stvar koliko je ono što ti zoveš stvarnost u stvari stvarnost. ne znam što odvajaš čitanje knjiga. nije ti poznato da je fikcionalna stvarnost iz knjiga takođe virtuala?
Stvarnost je stvarnost. Da li je ona stvarno realna, to je već metafizičko pitanje, i mi svi polazimo od premise da jeste iako ne znamo. A fikcionalna stvarnost jeste virtuelna, međutim, ukoliko se radi o dobroj knjizi ona dosta dobro oslikava stvarni život. Mislim da nema potrebe da se uopšte iznose argumenti zašto je čitanje recimo "Braće Karamazovih" ili "Na Drini Ćuprije" i sl. mnogo svrsishodnija aktivnost od surfanja po internetu. Iako čitanje takvih djela iziskuje određeni napor, na kraju ćeš se bolje osjećati, nego nakon deset sati, ili 15 što psyborg reče "visenja" na kompjuteru.
XIX century je napisao:
sve u svemu, taj pogubni uticaj o kojem ti pričaš uglavnom zavisi od toga koliko je osoba naakumulirala kvalitetnih iskustava iz realne stvarnosti ili ne. od toga zavisi koliki će internet imati uticaj na nju
E pa stariji ljudi koji su nagomilali iskustva iz realne stvarnosti najmanje vremena provode na računaru i internetu, a upravo mladi, omladina, zeleni i nezreli vise po čitav dan, što u tom periodu, kad trebaju razvijati socijalne vještine , proširiti svoje vidike, zaista može pogubno na njih uticati.
XIX century je napisao:
p.s. čim se iz nečeg bježi ( u tvojoj priči iz realne stvarnost i u virtualnu) znači da tu nešto fali. inače se ne bi bježalo iz nje. zato ne davaj toliki beskrajan značaj i veličinu "realnoj stvarnosti" , jer da je tako svi bi ljudi koji nikad nisu došli na internet ili na računar bili super komunikativni, srećni, inteligentni, uspješni ( npr. cigani, beskućnici, prosjaci, ili obični, prosječni ljudi koji uopšte ne žele računar u svojoj kući itd). dakle, tvoja teorija pobijena ovim argumentom
Nije pobijena, to što nisu idealni svi koji nikad nisu došli u kontakt sa računarom ne znači da računar nema loš uticaj na omladinu. Ukoliko su tvoji "cigani", "beskućnici" ili "prosječni ljudi koji uopšte ne žele računar u svojoj kući" zbog nečega frustrirani - to samo znači da u ovom društvu ima mali milion drugih problema, a računari, ukoliko se sa njima pretjeruje (a pretjeruje se) su samo jedan od njih.
A ima i kontraargumenata na primjer priče kako je momak bio super đak, komunikativan, svirao harmoniku, ... i onda mu stari kupio računar, pa mali naglo popustio u školi, prorijedio izlaske s društvom, povukao se u sebe i sl.
Ja koji sam sate i sate, i sedmice i mjesece znao visiti na prokletom i usranom kompjuteru, garantujem da bi današnja omladina bila puno zdravija i mentalno i fizički da nikad nije vidila u životu kompjuter.